رسول كاظم الوندي
بناي تاريخي خانه مشروطه، با معماري سنتي دوره قاجاريه كه در محله قديمي راسته كوچه و در ضلع غربي مجموعه بازار تبريز قرار گرفته، به واقع يادگاري گرانقدر از انقلاب مشروطه ايران است.
اين خانه، محل اجتماعي از سران و دوستداران نهضت مشروطه بوده و خاطرات تاريخي ارزشمندي در جاي جاي آن نهفته است. تصميم بسيار مهم و تعيين كننده و انقلابي، پايين آوردن پرچم هاي سفيد از سر در منازل، در مقابل قواي استبدادي محمدعلي شاه قاجار، در همين خانه اتخاذ شده است و در همين خانه بوده است كه نام آورترين چهره مبارزه مسلحانه در راه استقرار مشروطه- ستارخان، سردار ملي- مجاهدين و ياران خود را به پايداري هرچه بيشتر در برابر زور و استبداد فرا مي خوانده است.
خانه مشروطه در واقع، ملك متعلق به مرحوم حاج مهدي كوزه كناني بوده است كه خود از بازرگانان خوشنام تبريز و يكي از رهبران مشروطه و از شيفتگان حريت و آزادي بود كه نام و خاطره نيكي از خود در تاريخ مبارزات مشروطيت برجاي نهاده و به پاس خدمات و مجاهداتش در انقلاب مشروطيت از وي با لقب «ابوالمله» ياد شده است.
به گواهي تاريخ، حاج مهدي كوزه كناني، حامي بزرگ نهضت آزادي خواهي مردم آذربايجان در آن روزهاي سخت و سرنوشت ساز بود، تا جايي كه حتي خانه شخصي خود را نيز در اختيار مجاهدان مشروطه قرار داد و آن را به پايگاهي محكم و مطمئن براي انقلاب مشروطيت تبديل كرد.
خانه مشروطه، مانند همه خانه هاي قديمي ايراني، اجزاي گوناگون معماري بومي اين سرزمين را در خود جاي داده است. بدين ترتيب كه بعد از عبور از در ورودي و «هشتي» ، وارد حياطي نسبتاً بزرگ مي شويم. در هر دو طرف حياط بناهايي ساخته شده است. بناي اصلي كه در قسمت شمالي خانه و روبه جنوب احداث شده، با ستون هاي هشت گانه و در و پنجره هاي زيباي «ارسي» نمايي خاطره انگيز و محتشم به بنا بخشيده است.
از در اصلي ساختمان وارد حوض خانه مي شويم كه آجربندي زيبا و پر نقش سقف، نظرها را به خود جلب مي كند و در دو طرف آن اطاق هايي با سقف هاي ساده قوسي قرار گرفته است. ورود به سرسرا و طبقه دوم، با پله هايي از سنگ مرمر امكان پذير مي شود و در اين حال، درست بالاي راه پله، نورگيري مشبك با ريزه كاري هاي بسيار با شيشه هاي رنگين مانند تابلويي زيبا خودنمايي مي كند. غلام گردش دور راه پله، ورود به اطاق مركزي (تالار اصلي) و اطاق هاي طرفين آن را به نام «گوشواره اي» ممكن مي سازد كه هر كدام با در و پنجره هاي چوبي زيبا، جلوه هايي از ذوق و هنر ايراني و آذربايجاني را به نمايش گذاشته اند.
جاي جاي اين خانه، آكنده از خاطرات دوران مبارزه دلاور مردان بزرگ و آزادي خواه است. از همين خانه بود كه ستارخان قهرمان آزادي، با سوارانش حركت كرد تا بيرق هاي سفيد تسليم را از سر در منازل به زير كشد و نشان دهد كه تبريز- اين شهر آزادي ستان- حتي در سخت ترين شرايط نيز ننگ تسليم در برابر نيروهاي استبدادي را نمي پذيرد.
اين خانه، به دليل اهميت تاريخي آن، در سال ۱۳۵۴ تحت شماره ۱۱۷۱ در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده و در اوايل سال ۱۳۶۶ توسط سازمان ميراث فرهنگي از مالكين خريداري و متعاقب آن با هدف استحكام بخشي و زيباسازي، به طرز كنوني، مرمت شده است.
نظر به جايگاه شهر تبريز در انقلاب مشروطيت و نقشي كه خانه مشروطه در آن نهضت ايفا كرده است، سازمان ميراث فرهنگي كشور در نظر دارد موزه مشروطه را در سطح ملي در همين خانه داير كند و در واقع از سال ،۱۳۷۵ بخش هايي از بنا تبديل به موزه شده و اسناد، تصاوير و يادگارهاي با ارزشي از دوران مشروطه و رهبران اين نهضت در آن نگاهداري مي شود و در حال حاضر مهم ترين اسناد و اموالي كه در موزه مشروطه به چشم مي خورد، مي توان از اشياي زير ياد كرد:
- طپانچه كمري ستارخان؛
- قلمدان، عينك و دستخط شهيد راه آزادي، ثقه الاسلام تبريزي؛
- دفترچه هزينه هاي نهضت مشروطه با خط حاج مهدي كوزه كناني
- مهر انجمن هاي انقلابي آذربايجان؛
- فرش مشروطه؛
در اين موزه، تنديس هايي از شخصيت ها و مجاهدان مشروطه همچون ستارخان، باقرخان، حاج مهدي كوزه كناني، حسين خان باغبان، كربلايي علي مسيو، شهيد ثقه الاسلام و بالاخره «هوارد باسكرويل» ، معلم آمريكايي مدرسه مموريال تبريز، كه روي احساس آزادي خواهي با مشروطه خواهان يار و همراه شد تا جايي كه مجاهدان «انجمن ستارخان» از او تعليمات نظامي مي آموختند و سرانجام در نبرد آزادي خواهان با قواي استبداد به شهادت رسيد، به نمايش در آمده است.
طبق برنامه پيش بيني شده، با اختصاص كليه بخش هاي اين بنا به موزه مشروطه، در آينده اي نزديك، اين موزه ضمن ارائه جلوه هاي تاريخي انقلاب مشروطه و تبيين نقش بزرگ شهر تبريز در پيروزي نهضت مشروطيت، به صورت مركز بزرگ اسناد و مدارك مربوط به تاريخ مشروطيت تجهيز و جهت تحقيق پژوهندگان تاريخ مبارزات ملت مسلمان ايران و علاقمندان فرهنگ اين سرزمين مورد استفاده قرار خواهد گرفت.