جايگاه و مسئوليت هاي رئيس جمهور
دكتر محسن اسماعيلي- دفتر نشر فرهنگ اسلامي- بها ۵۰۰۰ ريال
گروه انديشه:«پس از مقام رهبري رئيس جمهور عالي ترين مقام رسمي كشور است و مسئوليت اجراي قانون اساسي و رياست قوه مجريه را جز در اموري كه مستقيماً به رهبري مربوط مي شود، برعهده دارد.»
اين متن يكصد و سيزدهمين اصل قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در خصوص جايگاه و مسئوليت هاي رئيس جمهور است كه در طول سال هاي پس از انقلاب اسلامي، به ويژه سال هاي اخير، از بحث برانگيزترين موضوعات حقوق اساسي كشور بوده است.
به نظر مي رسد در اين زمينه نيز متأسفانه گرفتار افراط و تفريط هايي بوده ايم كه البته بي تأثير از گفتمان ها و انگيزه هاي سياسي هم نبوده است.
اين نوشتار در پي آن است كه تنها با در نظر گرفتن اصول و معيارهاي حقوقي به تحليل، تفسير و نقد مفاد اصل مذكور پرداخته و با بررسي تحولات تاريخي آن، گامي براي ريشه يابي اختلاف ها و يافتن راه حل ها بردارد.
نويسنده اميدوار است تا ضمن استفاده از ديدگاه صاحب نظران و خوانندگان و افزودن مطالب ديگري كه در همين خصوص آماده كرده است، در آينده گام بلندتري برداشته شود.
وي تأكيد مي كند كه شتاب در انتشار اين نوشتار تنها به دليل ورود به آستانه انتخابات دوره نهم رياست جمهوري و در نتيجه مشاركت گسترده و آگاهانه تر مردم است.
جستارهاي فرهنگي
جستارهاي فرهنگي اثر مهدي مهريزي در ۱۰۲ صفحه و شمارگان ۲۰۰۰ نسخه منتشر شد.
كتاب «جستارهاي فرهنگي» اثر مهدي مهريزي مجموعه مكتوب سخنراني هاي وي در موسسه توسعه تحقيقات و توسعه علوم انساني است.
اين مجموعه شامل موضوعات ذيل است : فلسفه فقه، اهداف دين و مقاصد شريعت، ماهيت انساني قيام امام حسين (ع)، زن از ديدگاه متفكران اسلامي، اختلاف در فهم نصوص ديني.
مهريزي درباره فلسفه فقه نوشته است : فلسفه فقه موضوعي نو و ناشناخته است، از اين رو در بدو امر شايد معاني متفاوتي را در ذهن ها تداعي كند. شايد خيلي ها گمان كنند فلسفه فقه در جستجوي توجيهي براي احكام موجود در فقه اسلامي است. اما فلسفه فقه معرفتي متمايز از تفسير و تاويل احكام شريعت و ممتاز از علم فقه است و طبق تعريفي كه مطرح خواهد شد جزو فلسفه هاي مضافي است كه امروزه در كنار بسياري از علوم مطرح مي شوند. در واقع فقه به عنوان يك علم در برابر پرسش هاي اساسي و كلاني قرار مي گيرد كه خود قادر به پاسخگويي به آنها نيست . از اين رو ، به دانش قبلي نياز است كه فراتر از فقه باشد و بتواند به اين پرسش ها پاسخ دهد.
شماره ۹ جنگ انديشه
شماره ۹ جنگ انديشه با عنوان «چالش هاي بنيادين ما در دين، علم و سياست» نوشته دكتر حميدرضا آيت اللهي، منتشر شد.
دكتر حميدرضا آيت اللهي، عضو هيات علمي گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي در كتاب خود با عنوان «چالش هاي بنيادين ما در دين، علم و سياست» به موضوعات،مفاهيم و مسائل فلسفه دين، پلوراليسم ديني، رويارويي علم و دين در جامعه غرب و ايران و مباني اخلاقي و ارزشي در رويكردهاي سياسي _ اجتماعي پرداخته است. وي در پيشگفتار اين كتاب نوشته است: «اين كتاب تلاشي در جهت باز نمودن نحوه تفكر بنيادين درباره دين است كه در جامعه فعلي جهاني در شاخه اي به نام فلسفه دين بدان پرداخته مي شود. در اين كتاب پس از بيان وضعيت جهاني در تحليل بنيادين دين، ويژگي هاي نگرش مبنايي ديني در جامعه ما نيز تجزيه و تحليل شده است» .
اين نويسنده تلاش كرده است در آغاز هر مقاله به صورت شفاف، مسائل طرح شده و سوالات را بيان كند. مثلا در بخش «مفاهيم و مسائل فلسفه دين» در آغاز نوشته است: «اين بحث درباره مفاهيم و مسائل فلسفه دين است و اميد است پاسخ پرسش هايي همچون پرسش هاي زير را دربرداشته باشد: اين شاخه از فلسفه در جهان در چه موقعيتي است، چه موضوعات و مسائلي را دربرمي گيرد؟ در صدد تجزيه و تحليل چه مسائلي است؟ و اين تجزيه و تحليل با چه روش ها و مفاهيمي انجام مي شود؟»
كتاب «چالش هاي بنيادين ما در دين، علم و سياست» كه از سوي موسسه تحقيقات و توسعه علوم انساني منتشر شده، با بهاي ۱۰۰۰ تومان در دسترس خوانندگان است.
ادبيات و پديدارشناسي
گروه انديشه: بيست و نهمين كنفرانس جامعه بين المللي ادبيات و پديدارشناسي تحت عنوان ادبيات و زمانمندي در روزهاي بيست و پنجم و بيست ششم ماه سال جاري با حضور انديشمندان و متفكراني از كشورهاي مختلف جهان چون كانادا، مكزيك، انگليس، ايتاليا، آمريكا و لهستان در دانشگاه هاروارد برگزار خواهد گرديد. در اين كنفرانس، از جمهوري اسلامي ايران دكتر آريا عمراني از پژوهشگران حوزه پديدارشناسي كشورمان، به دعوت مؤسسه جهاني تحقيقات پديدار شناسي، به ايراد سخنراني خواهد پرداخت. موضوعات مطروحه در بيست و نهمين اجلاس جامعه بين المللي ادبيات و پديدارشناسي كه از شاخه هاي مؤسسه جهاني تحقيقات پديدارشناسي محسوب مي گردد، دربرگيرنده عناويني چون زمانمندي در سير خلق آثار نويسندگان، زمانمندي در آثار انديشمنداني چون نيچه و كامو، زمانمندي در سير آشكار نمودن عواطف، احساسات و فرجام در اثر ادبي، زمانمندي در توصيف و روايت، ترتيب زماني در بازآوري و فقدان است.