ملاحظاتي در باب تشكيل كابينه
رئيس جمهور جديد از مطبوعات، محافل و فعالان سياسي خواست به شايعات در مورد انتخاب اعضاي كابينه توجه نكنند و از گمانه زني در مورد اعضاي كابينه بپرهيزند. دفتر ايشان نيز طي اطلاعيه اي اعلام كرد: «رياست محترم جمهوري اسلامي منتخب ايران تا كنون فردي را به عنوان سخنگو، نماينده يا مشاور منصوب نكرده اند و نظرات ايشان صرفاً از طريق مصاحبه يا بيانيه هاي تاييدشده اعلام مي شود.»
با توجه به حوادث پس از برگزاري انتخابات سال ۷۶ و تغييرات بسيار گسترده در سطح مديران، بسياري انتظار تغييرات اساسي در چهره مديريتي كشور را دارند، ليكن بايد به اين نكته توجه داشت كه تفاوت عمده اين دوره با آن دوره در سياست رئيس جمهور جديد در اين باره است؛ او اعلام كرده كه از افراد شايسته در كابينه استفاده خواهد كرد، هرچند ايشان توضيحي در باره شايستگي و ملاكها و معيارهاي آن ندادند، ليكن به نظر مي رسد وي به دنبال كساني از جنس خود مي گردد؛ اعتقاد عميق به ارزشهاي اسلامي، پايبندي مجدانه به قانون اساسي و اعتقاد به اصل مترقي ولايت فقيه، زهد و عدم وابستگي به زخارف دنيوي، تجربه موفق مديريتي، اعتماد به نفس، سخت كوشي، مردم باوري و ... ويژگيهايي است كه مردم از خلال رفتار و گفتارش شناخته و او را به عنوان رئيس جمهور برگزيده اند. البته كساني كه، هم صاحب اخلاق كريمه باشند و هم تجربه موفق مديريتي داشته باشند و هم دغدغه اصلي شان مردم باشد كم نيستند، ليكن بايد رئيس جمهور فرصت داشته باشد تا خود از ميان چنين افرادي ياران خويش براي خدمت به مردم را برگزيند. افراد و گروههايي هم، كه بسياري از آنها از سر دلسوزي است، در صدد معرفي كساني به رئيس جمهور هستند. طبعاً هم رئيس جمهور منتخب خوب مي داند و هم اين دوستان بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه انتظار عمومي اين است كه با حضور آقاي احمدي نژاد به عنوان رئيس جمهور شتاب پيشرفت و ترقي كشور سرعت بيشتري پيدا كند؛ بر اين اساس توجه رئيس جمهور محترم و افراد و گروههاي پيشنهاد دهنده را به نكات زير جلب مي نمايد:
خوشبختانه نيروهاي كارآمد در ميان مديران فعلي كم نيستند. شايسته سالاري اقتضا مي كند براي انتخاب مديران ارشد براي هر وزارتخانه يا سازمان ابتدا به سراغ مديران همان وزارتخانه يا سازمان بروند؛ كساني كه علاوه بر تجربه موفق مديريتي، مورد اقبال عمومي در آن حوزه نيز باشند. اين اقدام صرفنظر از فايده اي كه به دليل آشنايي فرد منتخب به حوزه كاري اش دارد، موجب مي شود در ديگر اعضاي آن وزارتخانه يا سازمان نيز اميدواري براي ارتقاء در صورت احراز شايستگي به وجود بيايد.
انتخاب مدير از ميان نمايندگان مجلس شوراي اسلامي يا شوراي شهر به عنوان بزرگترين و پرتأثيرترين نهاد مدني كه به ويژه در اين دوره ميليونها شهروند چشم به سرنوشت و دستاوردهاي مثبت آن دارند، اين نگراني را به وجود مي آورد كه رئيس جمهور محترم در دايره بسته اي به دنبال نيرو مي گردد. بحمدالله مشابه نمايندگان محترم و اعضاي محترم شوراي شهر كم نيستند. به ويژه اين كه با خروج هر نماينده از مجلس، هزينه زيادي براي انتخاب جايگزين وي بر بيت المال تحميل مي شود. در مورد اعضاي محترم شوراي شهر نيز گرچه اعضاي شورا براي حضور در كابينه يا تصدي مديريت ارشد در كنار رئيس جمهور نياز به استعفا ندارند ولي به گفته رئيس محترم شوراي اسلامي شهر تهران «هرچند حضور همزمان در شورا و كابينه منع قانوني ندارد، ولي رسيدگي همزمان به اين دو مسئوليت بعيد به نظر مي رسد» . همچنين بنا به اظهار ايشان در حال حاضر اعضاي شوراي اسلامي شهر تهران «به جاي ۲۴ ساعت ۲۶ ساعت در روز كار مي كنند و مسئوليتهاي آنان بسيار زياد است» . طبيعي است تصدي دو كار مهم موجب مي شود فرد به هيچكدام از آنها نتواند آنطور كه شايسته است برسد. انتخاب فردي خارج از اين دايره ها موجب ايجاد فرصت براي حضور تعداد بيشتري از افراد شايسته در عرصه مديريتي كشور و تداوم خدمات ارزشمند اين نهادها مي شود.
انتخاب مدير تحت تأثير ملاحظات اين گروه و آن حزب هم عاقبت ناخوشايندي خواهد داشت. كسي كه با ملاحظه اين و آن انتخاب مي شود ديگر خود را منتخب رئيس جمهور نمي داند و به جاي هماهنگ بودن با رئيس جمهور به ويژه در شرايط دشوار، بيشتر خود را با گروه و حزب خود هماهنگ خواهد كرد.
صرف روشنفكري و دانايي فرد براي انتخاب شدن به عنوان مدير ارشد كافي نيست؛ قرار نيست كسي براي كارهايي چون نظريه پردازي و يا سخنراني انتخاب شود، نبايد فرصت سوزي كرد. بايد مديراني را برگزيد كه علاوه بر روشنفكري و دانايي از توانايي اجرايي و مديريتي نيز برخوردار باشند. بسياري از شايستگان اعم از كساني كه در بالا به آنها اشاره شد و ديگراني كه به هر دليل بهتر است در سمتهاي مديريتي گمارده نشوند، مي توانند در حلقه هاي مشورتي رئيس جمهور در تصميم گيري به ايشان كمك كنند.
|