رياضت كشيدن براي حضور درجام جهاني
|
|
امير بهادري نژاد
بهترين داوران فوتبال جهان تابستان سال آينده در رقابتهاي جام جهاني ۲۰۰۶ به قضاوت خواهند پرداخت تا اين كه هجدهمين دوره اين رقابتها را به يك الگوي جاودانه تبديل نمايند.
در واقع حركت داوران به سوي جام جهاني از بهمن سال گذشته آغاز شد. در اين ماه ۴۶ داور برگزيده فيفا از ۶ كنفدراسيون طي ۵ روز در نزديكي شهر فرانكفورت گرد هم آمدند. در حقيقت داوراني كه در جام جهاني آينده قضاوت خواهند كرد از دل همين كارگاههاي آموزشي بيرون خواهند آمد.
اين براي اولين بار است كه فيفا در فاصله ۱۶ ماه مانده به آغاز رقابتهاي جام جهاني، كار آموزش و آماده سازي داوران را آغاز كرد. مقامات فيفا مي خواهند تا داوران حاضر در جام جهاني از لحاظ فني، جسماني، پزشكي و روحي، با آمادگي كامل وارد اين رقابتها شوند و آنجل ماريا ويلارلونا، نايب رئيس فيفا بارها به اين موضوع اشاره كرده است. ويلار علاوه بر پست نايب رئيسي فيفا، به عنوان رئيس كميته داوران اين فدراسيون نيز انجام وظيفه مي كند.
آمادگي داوران به حدي براي فيفا اهميت دارد كه بلاتر شخصاً در مراسم افتتاحيه اين كارگاه شركت كرد و گفت: هدف ما، تماشاي بهترين قضاوتها از سوي داوران است و مطمئن باشيد با برنامه اي كه اجرا خواهيم كرد، تنها بهترين داوران به جام جهاني راه خواهند يافت.در جريان اين كارگاه ۵روزه، داوران برنامه اي بسيار فشرده را اجرا كردند كه يكي از اين برنامه ها، آزمايشات پزشكي از معاينه چشم گرفته تا اندازه گيري ميزان چربي موجود در بدن بود. داوران همچنين در كلاس هاي تئوري و عملي شركت كردند.
ماركوس مرك داورسرشناس آلماني پس از شركت در اين كلاس گفت: من تاكنون، كلاسي در اين سطح حرفه اي نديده بودم. فيفا اين داوران را در طول سال در ۴ تورنمنت بين المللي (جام جهاني جوانان، جام كنفدراسيون ها، جام جهاني نوجوانان و جام باشگاههاي جهان) ارزيابي مي كند. قرار است تيم داوري در طول اين يك سال تغيير نكند. يعني هر داور وسط مي تواند دو كمك خود را انتخاب كند كه اين دو كمك داور همواره ثابت خواهند بود. به عنوان مثال در حال حاضر دو داور آلماني به نام ماركوس مرك و هربرت فاندل، كمك هاي مورد نظر خود را به فيفا معرفي كرده اند. قرار است دربهمن ماه سال جاري، فيفا اسامي نهايي داوران حاضر در جام جهاني را اعلام كند. در نهايت ۳۰ داور وسط و كمك داور انتخاب خواهند شد.
مرك در اين رابطه مي گويد: حضور در ميان فهرست نهايي داوران بسيار دشوار خواهد بود اما مهم اين است يك داور در مجموع قضاوت خوبي را در جام جهاني به نمايش بگذارد.
اما برگزاركنندگان اين كارگاه دو هدف را دنبال مي كردند، نخست بازگو كردن وظايف قانوني داوران در داخل زمين و سپس آموزش چگونگي هضم فشارهاي روحي و رواني بازيهاي بزرگ.
بلاتر در مورد سقف انتظارات فيفا از داوران در جام جهاني گفت: داوران، رئيس و مسئول يك مسابقه فوتبال هستند البته نه تنها در زمينه اجراي قوانين بازي بلكه آنها بايد قابليت هاي خود را به عنوان يك مدير در زمين نشان بدهند و الگوي اخلاقي بازيكنان باشند. اگر خواهان يك جام جهاني موفق هستيم نبايد از نقش كليدي داوران به سادگي عبور كنيم.
آزمونهاي طاقت فرسا
كارستن كاداك از فيزيك بدني بسيار مناسبي برخوردار است و در نگاه اول تصور مي شود كه وي ورزشكار رشته دهگانه است. اما او يك دونده نيست بلكه اين مرد ۴۱ ساله يك كمك داور آلماني است كه براي حضور در جام جهاني ۲۰۰۶ لحظه شماري مي كند. او در جام كنفدراسيون ها كمك داور هربرت فاندل، داور سرشناس آلماني بود. وي براي اين كه خود را با آزمون آمادگي جسماني داوران فيفا مطابقت بدهد طي ۶ ماه نزديك به ۱۰ كيلوگرم از وزن خود كاسته است.كاداك به همراه ساير داوران نامزد حضور در جام جهاني در آزمونهاي طاقت فرسايي شركت كرده اند. مثلاً يك مسافت ۴۰ متري را طي ۲/۶ ثانيه آن هم براي ۶ بار متوالي طي كردند و پس از آن ۱۵۰ متر را طي ۳۰ ثانيه و ۵۰ متر را طي ۴۰ ثانيه در مجموع ۲۰ بار پشت سر گذاشتند.
فاندل كه رئيس يك مدرسه موسيقي در آلمان است مي گويد: انجام اين آزمونهاي طاقت فرسا در نهايت به سود داوران خواهد بود مثلاً من در جام كنفدراسيون ها در طول بازي سنگين ژاپن و يونان به هيچ عنوان خسته نشدم چون در تمرينات، ورزيده شده بودم.
در جريان جام كنفدراسيون ها، داوران با دو قانون جديد آشنا شدند. نخست قانون آفسايد فعال. قبلاً به محض اين كه بازيكني پس از رهاشدن توپ از پاي هم تيمي خود در موقعيت آفسايد قرار مي گرفت، كمك داور پرچم خود را بالا مي برد اما حالا تنها بازيكني كه در مسير توپ فعال است، آفسايد اعلام مي شود.
كاداك در مورد اين قانون مي گويد: در گذشته به ما مي گفتند كه براي اعلام موقعيت آفسايد يك بار مكث كنيم اما در قانون جديد توصيه مي شود كه سه برابر نسبت به گذشته مكث كنيم و سپس در مورد آفسايد بودن و يا نبودن تصميم بگيريم. اجراي اين قانون باعث مي شود كه وقفه كمتري در بازي بوجود بيايد.يكي ديگر از قوانين اجرا شده توسط داوران در جام كنفدراسيون ها، جلوگيري از ورود بازيكنان به محوطه جريمه قبل از نواخته شدن ضربات پنالتي بود كه روبرتو روزتي داور ايتاليايي در جريان بازي مكزيك و برزيل كاملاً اين قانون را اجرا و ضربات پنالتي را تكرار كرد.فاندل كاملاً از اهميت حضور در جام جهاني آگاه است و مي داند هر داوري كه شايسته باشد و بيشترين نمرات را كسب كند به جام جهاني راه خواهد يافت. البته او مي داند كه شانس حضور ماركوس مرك در جام جهاني بسيار بيشتر از او مي باشد با اين حال به آينده اميدوار است.
|