چهارشنبه ۲۳ شهريور ۱۳۸۴
امشب العين و پاس در مرحله يك چهارم پاياني ليگ قهرمانان آسيا
پرواز به سوي جام سوم
001116.jpg
امير بهادري نژاد
رقابت هاي اين فصل ليگ قهرمانان فوتبال آسيا به مرحله يك چهارم پاياني خود رسيد و امشب ۸ تيم راه يافته به اين مرحله ديدارهاي رفت خود را انجام مي دهند. رقابت هاي اين فصل فوتبال ليگ قهرمانان آسيا از اين جهت كه در آستانه رقابت هاي جام جهاني آلمان برگزار مي شود و تا كمتر از سه ماه ديگر رقابت هاي جام باشگاههاي جهان با حضور قهرمان اين رقابت ها برگزار خواهد شد، از اهميت ويژه اي برخوردار است. در اين مرحله تيم پاس نماينده ايران است كه امشب در امارات به ديدار العين، قهرمان اين رقابت ها در سال ۲۰۰۳ خواهد رفت. پاس كه با مصطفي دنيزلي زندگي تازه اي را آغاز كرده، تنها به قهرماني مي انديشد. به هر حال موفقيت تيم پاس در اين رقابت ها كاملاً به سود فوتبال ايران خواهد بود. از يكسو در صورت قهرماني تيم پاس، كشور ايران در رقابت هاي فصل آينده صاحب سه نماينده خواهد شد و حضور بازيكنان ملي پوش پاس در رقابت هاي جام باشگاههاي جهان به طور حتم تجربه آنها را براي حضور در جام جهاني افزايش خواهد داد.
با توجه به ديدار پاس تهران با تيم العين امارات به صورت آماري به مقايسه عملكرد دو تيم در مرحله گروهي اين رقابت ها پرداخته ايم كه احتمالاً اين مقايسه آماري براي خوانندگان محترم جالب خواهد بود.
گل هاي زده
در مرحله گروهي رقابت هاي ليگ قهرمانان آسيا در سال جاري دو تيم العين امارات و پاس ايران از لحاظ ارائه بازي هاي هجومي، تماشاگران خود را تقريباً راضي كردند. در اين مرحله تيم العين ۱۳ بار و تيم پاس ۱۲ بار گلزني كردند. بهترين گلزن العين اديلسون برزيلي بود كه در مجموع ۴ گل براي تيمش به ثمر رساند. دقيقاً مانند جواد نكونام كه زننده يك سوم از مجموع گل هاي تيم پاس بود. ديگر گل هاي تيم پاس را در اين مرحله محسن بياتي نيا(۳ گل) عيسي ترائوره(۲گل) و آرش برهاني، بهنام ابوالقاسم پور و حسين پاشايي( هركدام يك گل) به ثمر رساندند. اما نكته قابل توجه ، زمان به ثمر رسيدن گل هاي اين دو تيم است. هر دو تيم بيشتر گل هاي خود را در ۱۵ دقيقه پاياني ديدارهايشان به ثمر رسانده اند. تيم پاس ۷ گل از مجموع ۱۲ گل ديدارهاي مرحله گروهي را در دقايق ۷۵ تا ۹۰ به ثمر رسانده در حالي كه از دقيقه ۳۰ تا ۴۵ گلي نزده است. همچنين اين تيم در دقايق ۶۰ تا ۷۵ نيز زهردار نشان داده و يك چهارم گل هايش را در اين دقايق وارد دروازه حريفان كرده است. از سوي ديگر تيم العين نيز ۴ گل در دقايق ۷۵ تا ۹۰ به ثمر رسانده و در ۱۵ دقيقه پاياني نيمه اول و ۱۵ دقيقه آغازين نيمه دوم نيز هر بار ۳ گل وارد دروازه حريفان كرده است. با نگاه اجمالي به اين آمار و ارقام مي توان نتيجه گرفت كه با گذشت زمان بازي، بر قدرت تيم پاس افزوده مي شود و در حقيقت اين تيم در ۱۵ دقيقه پاياني ديدارهاي خود بسيار خطرناك است. اين ويژگي تيم پاس مي تواند راهگشاي اين تيم در بازي رفت مقابل العين باشد. با توجه به ميزبان بودن العين در بازي رفت، طبيعي است كه اين تيم براي برد وارد ميدان شود و در دقايق اوليه بازي آرايشي كاملاً تهاجمي به خود بگيرد. به همين دليل از دقيقه ۷۰ به بعد قواي جسماني بازيكنان اين تيم به دليل حملات مكرر تحليل خواهد رفت و پاس مي تواند از اين موضوع حداكثر استفاده را ببرد و ضربه نهايي را به حريف وارد كند.
جريمه شخصي
بازيكنان دو تيم پاس و العين در زمينه دريافت كارت زرد از داوران نيز تفاوت فاحشي با يكديگر ندارند چون در مرحله گروهي تيم العين ۱۱ كارت زرد و تيم پاس ۱۰ كارت زرد از داوران دريافت كردند. نكته اي كه در اينجا قابل توجه است اخطار گرفتن بازيكنان پاس در ۱۵ دقيقه پاياني بازي است. آمار نشان مي دهد كه بازيكنان پاس در حدود نيمي از كارت هاي زرد خود را بين دقايق ۷۵ تا ۹۰ دريافت كرده اند. از سوي ديگر تيم العين در ۱۵ دقيقه نخست نيمه اول و ۱۵ دقيقه پاياني اين نيمه بيشترين كارت هاي زرد را دريافت كرده است. البته لازم به ذكر است كه هيچ يك از اين دو تيم بازيكن اخراجي در ديدارهاي خود نداشته اند.
بازيكنان تعويضي
تم پاس در مرحله گروهي اين بازي ها از حداكثر تعويض هاي خود استفاده كرد و در مجموع ۱۸ تعويض انجام داد. مصطفي دنيزلي تنها يكبار در نيمه اول بازي ها دست به تعويض زد و بقيه تعويض هايش را در نيمه دوم و به ويژه در ۱۵ دقيقه پاياني بازي ها انجام داد. در سوي ديگر تيم العين در مجموع ۱۶ تعويض انجام داد كه ۱۱ تعويض در دقايق ۷۵ تا ۹۰ انجام شد. به هر حال بررسي نتايج پاس در مرحله گروهي نشان مي دهد كه تعويض هاي دنيزلي با تغيير نتيجه بازي ها ارتباط مستقيم داشته و به همين دليل او را بايد يك متخصص در زمينه تغيير نتيجه بازي با تعويض هاي طلايي دانست.
تغيير نگرش در پاس
اگر عملكرد تيم پاس را از آغاز ليگ حرفه اي تا كنون مورد بررسي قرار بدهيم متوجه خواهيم شد كه نمودار حركتي اين تيم در ۵ فصل اخير در دو مقطع فراز و فرود داشته است. پس از اينكه اين تيم نتوانست در دو دوره اول رقابت هاي ليگ حرفه اي به توفيقي دست يابد با همايون شاهرخي قطع همكاري كرد و با يك چرخش ناگهاني از سنت به سوي مدرنيسم چرخش كرد. با توجه به اينكه مجيد جلالي با كامپيوتر و فوتبال تخته اي سر كار داشت كمتر كسي پيش بيني مي كرد كه تيم پاس با پيشينه اعتماد به مربيان سنتي، او را استخدام بكند، اما به هر حال اين اتفاق صورت گرفت و جلالي اين تيم را در ليگ سوم به مقام قهرماني رساند. پس از قهرماني پاس، در حوزه نيروي انساني اين تيم تغييراتي بوجود آمد و تعداد قابل توجهي از بازيكنان با تجربه اي كه در قهرمان شدن اين تيم نقش داشتند به تيم هاي ديگري پيوستند. به هر حال مجيد جلالي در ۱۴ بازي اول ليگ چهارم نتوانست به توفيقي دست يابد و مديران پاس چاره اي به جز قطع همكاري با وي نديدند. به هر حال ناكامي جلالي در ليگ چهارم همراه با تيم پاس باعث شد تا ديدگاه سنتي بار دگر بر ديدگاه مدرنيسم غلبه كند و طرفداران اين ديدگاه مدعي شوند كه موفقيت جلالي همراه با پاس تنها يك اتفاق و جرقه بوده چون اگر غير از اين بود اين تيم در ليگ چهارم به رده هاي پايين جدول سقوط نمي كرد. اما باز هم مديران باشگاه پاس برخلاف پيش بيني ها عمل كردند و براي تداوم بخشيدن به سياست استفاده از دانش روز فوتبال به سراغ مصطفي دنيزلي مشهور رفتند. مردي كه در فوتبال تركيه و اروپا يك مربي كاملاً شناخته شده با كارنامه روشن بود. با آنكه در ابتدا مطبوعات و رسانه هاي گروهي ايران و تركيه به بزرگنمايي مبلغ قرارداد دنيزلي پرداختند، اما اين مربي بدون جنجال و هياهو به كار خود ادامه داد و در نيم فصل دوم ليگ چهارم چنان تحولي در تيم پاس بوجود آورد كه اگر رقابت هاي ليگ چند هفته ديگر ادامه مي يافت بدون ترديد پاس به يكي از مدعيان قهرماني تبديل مي شد. در كنار اين جهش قابل توجه بايد به حضور مقتدرانه پاس در رقابت هاي جام قهرماني باشگاههاي آسيا اشاره كرد كه اين تيم هم اكنون به مرحله يك چهارم پاياني اين بازي ها رسيده و يكي از مدعيان كسب عنوان قهرماني است.
به هر حال روند رو به رشد باشگاه پاس طي سه سال اخير نتيجه تغيير سياست هاي كلان اين باشگاه و گرايش به سمت علم روز جهان است و به همين دليل نبايد آن را اتفاقي و زودگذر دانست. كوتاه ترين و آسان ترين راه براي مديران اين باشگاه پس از ناكامي مجيد جلالي در ليگ چهارم، بازگشت به عقب و استفاده از مربيان سنتي داخلي بود اما سياست گذاران اين تيم آنقدر شهامت داشتند كه در بحراني ترين شرايط يك گام ديگر به پيش برداشتند و يك مربي اروپايي و هرچند گرانقيمت را استخدام كردند تا اينكه سياست هاي اين تيم را تداوم بخشند.از سوي ديگر دنيزلي با پيوستن به پاس ريسك بزرگي را تقبل كرد. وي با آنكه شناخت زيادي از اين تيم نداشت، اما تصميم گرفت كه شانس خود را در اين تيم امتحان كند.به هر حال تلفيق تفكرات حرفه اي دنيزلي و در كنار آن حمايت هاي همه جانبه مسئولان باشگاه از تصميمات وي باعث شد تا پاس به موقعيت كنوني دست يابد. دنيزلي در كمتر از يك سالي كه در فوتبال ايران حضور داشته با حربه نظم و انضباط شكلي كاملاً حرفه اي به تيم خود بخشيده است. در اين راه وي مجبور به اتخاذ چند تصميم بزرگ و سرنوشت ساز شد كه اتخاذ چنين تصميماتي تنها از مربيان بزرگ بر مي آيد. يكي از تصميمات جنجالي اين مربي قطع همكاري با خداداد عزيزي بود كه همراهي باشگاه با تصميم دنيزلي باعث شد تا وي با كمترين جنجال و هياهو از اين تيم جدا شود.ديگر تصميم سرنوشت ساز دنيزلي، مخالفت با جدايي جواد نكونام بود در حالي كه جدايي اين بازيكن مي توانست براي باشگاه پاس بسيار سودآور و درآمدزا باشد.
همانگونه كه پيشتر به آن اشاره شد قاطعيت دنيزلي در مقاطع بحراني و تصميماتي كه در اين زمان ها اتخاذ كرد از يكسو و حمايت هاي بي قيد و شرط باشگاه از تصميمات وي از سوي ديگر باعث شده تا اين تيم به قهرماني در آسيا نزديك بشود.
كوچ بازيكنان تأثيرگذار العين
تيم العين امارات تنها تيم آسيايي است كه در مرحله يك چهارم پاياني سه دوره متوالي رقابت هاي ليگ قهرمانان باشگاههاي آسيا حضور داشته است و هيچ تيمي تاكنون نتوانسته با اين ركورد برابري بكند.اين باشگاه كه مقر آن در منتهي عليه گوشه شرقي شهر ابوظبي است در سال ۲۰۰۳ به عنوان اولين تيم، قهرمان نخستين دوره رقابت هاي ليگ قهرمانان آسيا شد. آنها در آن سال موفق شدند در مجموع دو بازي رفت و برگشت فينال با نتيجه ۲ بر يك تيم تروساسانا تايلند را شكست بدهند تا به عنوان اولين تيم فوتبال امارات به جام قهرماني در قاره آسيا دست يابد.
سال گذشته اين تيم تحت مربيگري آلن پرين كه هم اكنون مربيگري تيم پورتسموث انگليس را برعهده دارد به عنوان مدافع عنوان قهرماني با استراحت در مرحله اول مواجه شد، اما در مرحله يك چهارم پاياني شكست خورد و از دور رقابتها كنار رفت. در پي اين ناكامي، پرين از كار بركنار شد و ميلان ماچالا جايگزين وي گرديد. حالا اين تيم اماراتي با مربيگري مربي سرشناس اهل كشور چك خود چشم به مقام قهرماني دارد تا سه ماه ديگر در رقابت هاي جام باشگاههاي جهان شركت بكند.در مرحله گروهي تيم العين موفق شد با عبور از سد سپاهان و با اختلاف دو امتياز نسبت به اين تيم به عنوان صدرنشين گروه دوم به جمع تيم هاي مرحله يك چهارم پاياني راه يابد. اما در اين مرحله هم يك تيم از ايران به نام پاس سد راه العين شده است.
با توجه به اينكه رقابت هاي ليگ قهرمانان آسيا با فصل ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ ليگ امارات تداخل دارد به همين دليل تركيب اصلي اين تيم در مرحله يك چهارم نهايي با مرحله گروهي تفاوت هاي قابل توجهي دارد. از جمله تغييرات اساسي مي توان به جدايي اديلسون و سانوگو اشاره كرد. اديلسون كه در جام جهاني ۲۰۰۲ همراه با تيم ملي فوتبال برزيل قهرمان جهان شد پس از يك فصل بازي در ليگ امارات بار ديگر به خانه بازگشته و سانوگو نيز فوتبال خود را در آلمان ادامه مي دهد. البته سانوگو كه اهل كشور ساحل عاج است با مدال قهرماني ليگ قهرمانان آسيا، العين را ترك كرد آن هم در شرايطي كه به دليل مصدوميت در هيچ يك از دو ديدار رفت و برگشت فينال سال ۲۰۰۳ حضور نداشت. علاوه بر اين چند بازيكن ديگر هم كه در سال ۲۰۰۳ همراه با العين قهرمان ليگ قهرمانان آسيا شده اند، اين تيم را در فصل نقل و انتقالات ترك كردند. يكي از اين بازيكنان سالم جوهر است كه در سال ۲۰۰۳ كاپيتان اين تيم بود و حتي يك گل در فينال به ثمر رساند. او تابستان امسال براي هميشه از دنياي فوتبال خداحافظي كرد.
از سوي ديگر احمد سعيد كه به عنوان بازيكن ذخيره در هر دو ديدار فينال سال ۲۰۰۳ حضور داشت هنوز هم عضو العين است، اما نامش در فهرست ۳۰ نفره اين تيم كه به كنفدراسيون فوتبال آسيا ارائه شده است به چشم نمي خورد. با اين حال ۱۱ بازيكن از فصل ۲۰۰۳ هنوز در العين حضور دارند كه از جمله مي توان به فهد علي (كاپيتان) و سوبيت خاطر اشاره كرد كه اين بازيكن در فصل ۲۰۰۴-۲۰۰۵ عنوان بهترين بازيكن سال فوتبال امارات را به خود اختصاص داد.بر اساس آيين نامه اين رقابت ها، هر تيم مجاز است از سه بازيكن خارجي در تركيب خود استفاده بكند كه العين پس از قطع همكاري با اديلسون، سانوگو و احمد مبارك بازيكن تيم ملي فوتبال عمان كه به تيم الريان قطر پيوسته، سه بازيكن خارجي جديد به نام هاي لوئيس تجدا و آلبرتو بلانكو از پاناما و اونيي كاچي از نيجريه را استخدام كرد.تجدا ۲۳ ساله تابستان امسال در جريان رقابت هاي جام كونكاكاف به عنوان بهترين بازيكن جام معرفي شد و بلانكو ۲۷ ساله نيز يكي از بازيكنان ثابت تيم پاناما به شمار مي آيد كه از ليگ روسيه به امارات آمده است. اما اونيي كاچي نيجريه اي فصل گذشته عضو تيم الخليج بود كه پس از سقوط اين تيم به رقابت هاي دسته دوم، به العين پيوست. سال گذشته تيم العين با مربيگري ماچالا از دست يافتن به مقام قهرماني ليگ امارات محروم ماند، اما به مقام قهرماني جام رياست جمهوري رسيد كه با توجه به اين موضوع تيم العين فصل آينده نيز در رقابت هاي ليگ قهرمانان آسيا حضور خواهد داشت. با اين حال ماچالا مي خواهد به هر قيمتي به مقام قهرماني ليگ قهرمانان آسيا دست يابد.
001119.jpg
برنامه بازي هاي رفت مرحله يك چهارم نهايي
چهارشنبه ۲۳ شهريور
ساعت ۰۵/۱۹ : بوسان كره جنوبي- السد قطر (بوسان)
ساعت ۱۵/۱۹ : العين امارات- پاس ايران (العين)
ساعت۰۵/۲۰ : شاندونگ چين- الاتحاد عربستان (جينان)
ساعت ۲۰/۲۰ : الاهلي عربستان- شن زن چين(جده)
* ساعت بازي ها به وقت محلي است و شهرهاي داخل پرانتز محل برگزاري مسابقه را نشان مي دهد

ورزش
اقتصاد
اجتماعي
انديشه
سياست
سينما
فرهنگ
|  اقتصاد  |   اجتماعي  |  انديشه  |  سياست  |  سينما  |  فرهنگ   |  ورزش  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |