تجربه جدايي كودكان از والدين
اولين روز ورود كودكتان به مهد كودك يا كودكستان لحظه اي است كه شما انتظار آن را مي كشيد و يا اين كه از آن وحشت داريد.
مي دانيد كه كودك شما از دوستان و اسباب بازي هاي جديد لذت مي برد و يا شما هم مشتاق هستيد كه او لحظاتي را تنها با خود سر كند، زيرا چند سال از آن دور نبوديد، اما ترديد داريد و نمي دانيد كه قادر هستيد از عهده اولين جدايي از فرزندتان برآييد يا خير؟
|
|
شروع مهد كودك يا كودكستان خيلي سخت و دشوار به نظر مي آيد. تا اين زمان، فرزند شما تقريباً بيشتر زندگي خود را در خانه با شما گذرانده است و اكنون مي خواهد وارد اجتماعي بزرگتر شود و مي بايست بياموزد چگونه با ديگران همراهي كند و بپذيرد كه از اين به بعد، ديگر توجه بزرگترها نسبت به او كمتر خواهد شد. در عين حال بايد عادت كند تا در محيطي جديد و ناآشنا به سر برد.
از همه مهمتر اين كه او مي بايست تمام كارهايش را بدون شما انجام دهد.كودكان بين ۲ تا ۳ ساله ابتدا پافشاري بر استقلالشان دارند و پس از آن نياز به محافظت را جايگزين آن مي كنند. زماني بي محابا مثل باد به آن طرف خيابان مي دوند و شما هم نگران و هراسناك به دنبال وي مي دويد و زماني ديگر به پاي شما مي چسبد و خواهش و زاري مي كند كه بغلش كنيد. كودكان در اين سنين مي خواهند آگاهي خود را نسبت به دوروبرشان افزايش دهند و ديگران را موجودي جدا از خود ببينند.
كودكان هيچ مفهومي از زمان در ذهن ندارند و تمايل دارند در زمان حال زندگي كنند و پس اين جمله بدين معني است كه آنها ديروز را كاملاً فراموش كرده و فردا را با زماني بسيار دور مي پندارند. اگر به كودكي دو ساله بگوييد كه «به نيم ساعت قبل خود فكر كن» وقت خود را تلف كرده ايد. اما هنگامي كه مادر كنارش نيست بر اساس تجربه مطمئن است كه مادرش برمي گردد. اگر كودك را با چيزهايي كه لذت مي برد سرگرم كنيد، اصلاً نمي فهمد كه چقدر از زمان گذشته است.براي فرزندتان مانند خودتان تقويت اعتماد به نفس بسيار حياتي است. او هر چه بيشتر احساس امنيت كند، بهتر مي تواند خود را با محيط سازگار كند. قبل از آن كه شما شروع به كار كنيد بايد بر اساس نظارت«هانا مورتايمر»(روانشناس كودك) عمل كنيد.وي مي گويد، سعي كنيد براي هر كاري كه كودك انجام مي دهد به طور مداوم وي را تحسين كنيد. ترتيبي بدهيد كه بتواند با دوستانش به بازي بپردازد. گاهي در خانه خودش و گاهي در خانه دوستانش. اگر مدتي در خانه دوستانش (حتي اگر نيم ساعت هم باشد) به بازي بپردازد و شما حضور نداشته باشيد كار بسيار درستي انجام داده ايد. موضوع ديگري كه مي تواند زندگي قبل از مدرسه اش را ساده تر كند، اين است كه بتواند در برخي كارهايي كه انجام مي دهد مهارت كسب كند. مثلاً به او كمك كنيد تا خود لباسش را دربياورد و به جالباسي آويزان كند و يا بتواند فنجان نوشيدني خود را نگه دارد و از همه مهمتر بدون كمك به توالت برود. در اين مورد«هانا مورتايمر»مي گويد:« با انجام اين كارها از سوي فرزند شما تشكر از وي بسيار مفيد خواهد بود. »
اگر كودك شما بداند كه شما چه انتظاري از وي داريد بهتر مي تواند خود را با شرايط جديد وفق دهد و كارهاي خود را كامل تر انجام مي دهد. با او درباره كارهايي كه بايد انجام دهد، صحبت كنيد و كارهايي را كه بايد در مهد كودك انجام دهد به او گوشزد كنيد.
«هانا مورتايمر»مي گويد:«كودكان نياز دارند كه بدانند چه بازي هايي بايد انجام دهند و يا اين كه چه كارهايي در كودكستان بايد صورت پذيرد.»
يكي از والدين مي گويد:«هنگامي كه براي اولين بار دخترم را تنها گذاشتم، اشتباه كردم به او نگفتم كه دارم تركش مي كنم و وقتي به بيرون از محوطه مهد كودك رفتم، مي توانستم، حرف هايي كه با عصبانيت مي زد بشنوم، مثلاً دخترم مي گفت: «من مي خواهم كارهايم را در خانه انجام دهم.» اما او نمي فهميد كه همان كارهايي كه در خانه مي تواند انجام دهد در مهدكودك هم قابل اجرا است.»
«هانا مورتايمر» توصيه مي كند روز اول كه فرزند شما به مهد كودك يا كودكستان مي رود حتماً از دور وي را همراهي كنيد. زيرا با اين كار كودك شما به وسايل دوروبر خود عادت مي كند و با ديدن مداوم شما اعتماد به نفس وي نيز افزايش مي يابد.
كودكان قادر نيستند آينده دور خود را ترسيم كنند، شما نيز در مورد آينده وي و كارهايي كه بايد انجام دهد صحبتي نكنيد، زيرا اين عمل تأثير مثبتي در فرزندتان نمي گذارد و ناآرامي و بي قراري اش را از گام هاي بزرگي كه در آينده مي خواهد بردارد بيشتر مي كند. در مهد كودك خواست هاي اوليه كودك برآورده مي شود. رفتار شما در تغيير شخصيت كودكتان، حياتي و سرنوشت ساز است. هر كاري كه مي خواهد شروع كند تا رسيدن به نتيجه آن، دچار ترس و وحشت مي شود. بايد با وي صحبت كنيد و آگاهش كنيد اگر او به تنهايي و بدون هيچ اطميناني از جانب والدين كاري را بخواهد انجام دهد، چيزي جز ترس و تزلزل در كار نصيبش نمي شود. در عين حال، شما نيز نبايد به خود اجازه دهيد كه ترس خود را به فرزندتان نشان دهيد و يا اين كه كودك ببيند و احساس كند كه شما نگران هستيد.
«هانامورتايمر» در اين مورد مي گويد: «با شروع مهد كودك شايد شما احساس بدتري نسبت به فرزندتان داشته باشيد. جلب اعتماد مردم از طرف فرزند شما واقعاً كار مشكلي خواهد بود و شما بيشتر از فرزندتان به اين موضوع آگاهيد و از عكس العمل هاي فرزندتان در هراسيد. اما اگر شما نگراني تان را به كودك نشان دهيد، دقيقاً همين نگراني را به او نيز انتقال مي دهيد. پس تلاش كنيد تا آرام باشيد. هر چيزي كه او به خانه مي آورد، برايش ارزشمند است.براي وسايل و كارهايي كه در مهدكودك به او محول شده ارزش قائل شويد. عواطف و احساسات خود را همانند قبل به او نشان دهيد و بگوييد كه جدايي شما از او بسيار سخت است. اما به او اطمينان دهيد كه موفق خواهد شد و به محيط مهد كودك عادت خواهد كرد و علاقه مند خواهد شد.
«هانا مورتايمر»مي گويد:«هر كاري را كه مي خواهيد براي فرزندتان انجام دهيد، سعي كنيد تا با آرامش صورت گيرد. حتي اگر ديديد او با فرياد و فغان و بدون آرامش شما را ترك مي كند، در اين حالت شما بايد شرايط روحي و رواني را به طوري فراهم بياوريد تا او هر كاري را كه علاقه مند است و براي «خاطر دل شما» انجام دهد.
اگر اين نقش شما به شكست انجاميد، ديگر هر كاري كه خودش مي خواهد انجام مي دهد.وقتي مسئولين باتجربه آموزشي، شما را مطمئن مي كنند كه فرزندتان آماده ماندن در مهد است، بپذيريد،زيرا به احتمال زياد درست متوجه شده اند. شما مي توانيد زماني را در نظر بگيريد و آنجا را ترك كنيد، سپس بدون آن كه فرزندتان متوجه شود، بياييد و از پنجره مراقب اوباشيد. از اين طريق مطمئن مي شويد كه او آرام شده است.» مورتايمر ادامه مي دهد:« كودكي كه فقط مي گريد، گريه يكي از علائم پذيرش شرايط جديد است. بنابر اين نگران نباشيد و عقب نشيني نكنيد.
هنگامي كه مي بينيد فرزند شما يكي از معلمان يا دستياران مهد كودك را در آغوش كشيده، حسادت نكنيد. هر كاري كه مي خواهيد انجام دهيد، فقط بدون خداحافظي كودكتان را ترك نكنيد.»
|