۱۹ تيم در واليبال قهرماني مردان آسيا
جدال مدعيان در سوفان بوري
|
|
|
|
علي شاكري
سيزدهمين دوره رقابت هاي واليبال قهرماني مردان آسيا ۲۶ شهريور ماه تا پنجم مهرماه در تايلند انجام مي شود. تايلندي ها بعد از برگزاري دوره هفتم اين مسابقات در شهر بانكوك به سال ۱۹۹۳ اين بار ميهمانان آسيايي را به شهر «سوفان بوري» فراخواندند. شهري كه براي تيم هاي آسيايي ازجمله ايران نامش بسيار آشناست.
«سوفان بوري» همان شهري است كه تيم جوانان ايران در دهمين دوره مسابقات جوانان جهان بخشي از رقابت هاي خود را در اين شهر انجام داد و تيم واليبال پيكان هم يكي از نايب قهرماني هاي خود در آسيا را به سال ۲۰۰۱ در اين شهر به دست آورده است. علاقمندي مردم اين شهر به واليبال بيش از ساير شهرهاي تايلند است. در ميان كشورهاي آسيايي كره اي ها و شهر سئول در برگزاري اين مسابقات ركورد دارند. ايران نيز يكبار در سال ۱۹۹۹ ميزبان اين مسابقات بود و درحالي كه ميزباني دوم آن در دوره سيزدهم قطعي شده بود به يكباره با چرخش سياست كنفدراسيون آسيا تايلندي ها با پيشنهاد وسوسه انگيز و چرب تر آن را از چنگ ايران به درآوردند.
ملبورن ميزبان نخستين دوره
در طول ۱۳ دوره، اين بازي ها دو بار در استراليا، چهار بار در غرب آسيا و هفت بار در شرق آسيا انجام شده است.
بنيان اين مسابقات از سال ۱۹۷۵ نهاده شد كه شهر ملبورن در استراليا ميزبان نخستين دوره اين بازي ها شد. طي نزديك به سه دهه از عمر اين مسابقات تا دوره هفتم در سال ۱۹۹۳ همه چيز به كام شرق آسيايي ها و مدعيان سنتي اين رشته يعني سه كشور چين، ژاپن و كره جنوبي بود كه تيمي را به حريم آنان راه نبود. در اين زمان قزاق ها كه با فروپاشي شوروي سابق به آسيا پيوسته بودند، معادلات چندين و چندساله حاكم بر واليبال قاره را بهم ريختند. قزاقستان كه پيش تر در سال ۱۹۹۲ با تيم «عظمت» در هيروشيما قهرمان آسيا شده بود، در بانكوك تا يكقدمي قهرماني نيز پيش رفت. آنها در فينال در شرايطي كه يكبار كره جنوبي حريف فيناليست خود را شكست داده بودند، در بازي نهايي اسير سرعت كره و غرور بيش از حد خود شدند. از آن سال به بعد با قدرت گرفتن استراليا و سپس ايران خواب بر مدعيان سنتي واليبال آسيا حرام شد. استراليا از دوره نهم تا يازدهم و ايران از دوره دوازدهم همواره مانع از راهيابي يكي از سه تيم ژاپن، كره و چين به جمع سه تيم برتر شدند. در اين ميان بيشترين صدمه را ژاپن ديد كه در دوران ركودش نزولي وحشتناك داشت. دوره سيزدهم درحالي در روزهاي آينده آغاز مي شود كه باتوجه به بيداري كشورهاي قاره و افزايش مدعيان، ديگر نمي توان به راحتي همانند دهه هاي قبل تيم هاي برتر را پيشاپيش دسته بندي كرد.
با اين مقدمه نگاهي داريم به سيزدهمين دوره اين مسابقات كه به لحاظ برگزاري بازي ها با دوره هاي پيش تفاوت هاي اساسي پيدا كرده است.
مدعيان معاف از بازي هاي مقدماتي
در دوره سيزدهم تيم هاي برتر دوره قبل به همراه ميزبان اين امتياز را دارند كه با معافيت از بازي هاي مقدماتي از دور دوم وارد رقابت ها شوند. امتيازي كه چه بسا براي تيم هاي مدعي گران هم تمام شود، به خصوص براي آن از دسته از تيم هايي كه از كمبود بازي هاي تداركاتي رنج مي برند.
كره جنوبي، چين و ايران (تيم هاي اول تا سوم دوره قبل) و تايلند ميزبان بازي ها با اين تبصره از دور دوم پا به عرصه بازي ها مي گذارند.
گروه بندي ۱۹ تيم حاضر
گروه يك: تايلند، پاكستان، نيوزيلند و قطر
گروه دوم: كره جنوبي، ژاپن، امارات، اندونزي و قزاقستان
گروه سوم: چين، هندوستان، بحرين، ويتنام و تايوان
گروه چهارم: ايران، استراليا، فيليپين، هنگ كنگ و ازبكستان
در اين گروه بندي چهار تيم اول گروه هاي چهارگانه مستقيم به مرحله يك چهارم نهايي صعود مي كنند و همراه با تيم هاي اول زيرگروه خود در دو گروه جداگانه در جدول مسابقات براي كسب مقام اول تا هشتم پيكار خواهند كرد.
گروه اول: (تايلند و تيم اول زيرگروه يك، چين و تيم اول زيرگروه دوم)
گروه دوم: (كره جنوبي و تيم اول زيرگروه ،۲ ايران و تيم اول زيرگروه چهارم)
تيم هاي دوم و سوم زيرگروه چهارگانه براي مقام نهم تا شانزدهم و تيم هاي چهارم سه زيرگروه ۵ تيمي براي مقام هفدهم تا نوزدهم بازي مي كنند.
بخت داران صعود
اگرچه به دليل رقابت فشرده در نزد تيم هاي مدعي نمي توان از قبل انگشت بر روي تيمي نهاد اما به نظر مي رسد كه تيم هاي استراليا، هند يا تايوان، ژاپن يا قزاقستان، پاكستان يا قطر از زيرگروه هاي چهارگانه از شانس بيشتري براي پيوستن به جمع چهار تيم تايلند، چين، كره جنوبي و ايران برخوردارند. از حريفان ايران در مرحله دوم تنها كره جنوبي از قبل مشخص است وليكن ژاپن يا قزاقستان به همراه استراليا را مي توان حريفان احتمالي ايران دانست.
در گروه يك دور دوم، تيم هاي پاكستان و قطر از زيرگروه اول و هند و تايوان از زيرگروه سوم براي قرار گرفتن در كنار تيم هاي از قبل انتخاب شده چين و تايلند از بخت بيشتري برخوردارند.
برنامه بازي هاي تيم ايران
اول مهر: ساعت ۱۴ _ ايران با تيم اول زيرگروه چهارم
دوم مهر: ساعت ۱۸ _ ايران با تيم اول زيرگروه دوم
سوم مهر: ساعت ۱۸ _ ايران با كره جنوبي
در پايان بازي هاي مرحله دوم دو تيم اول و دوم هر گروه به مرحله نيمه پاياني صعود خواهند كرد. بازي هاي مرحله نيمه پاياني و پاياني در روزهاي چهارم و پنجم مهرماه انجام خواهد شد.
يازدهمين حضور ايران
با احتساب حضور ايران در اين دوره تيم ملي واليبال كشورمان يازدهمين حضور خود را در سوفان بوري تجربه مي كند.
تيم ايران تنها در دوره هاي اول و سوم اين بازي ها به سال هاي ۱۹۷۵ ملبورن استراليا و ۱۹۸۳ توكيو ژاپن غايب بوده است.
بهترين مقام ايران طي ۱۰ دوره قبلي به دوره پيش اين بازي ها در تيان جين چين بازمي گردد كه براي نخستين بار صاحب مدال برنز شد. ايران در سال ۱۹۹۵ در سئول كره جنوبي در دوره هشتم با وجود راهيابي به جمع ۴ تيم برتر دور پاياني به عنوان چهارمي بسنده كرد و در سه دوره هم به سال هاي ۱۹۹۳ بانكوك، ۱۹۹۹ تهران و ۲۰۰۱ چانگ ون كره به مقام پنجم رسيد.
ايران با تركيبي دگرگون شده
پيش بيني اينكه تيم ملي واليبال در جام سيزدهم چه نتايجي از خود به جا مي گذارد، به دليل تحولات به وجود آمده در تركيب تيم ملي كار سختي است، ضمن آنكه همانگونه كه در سطور بالا يادآور شدم چه بسا معافيت از بازي هاي دور مقدماتي براي تيمي مثل ايران كه همواره از كمبود بازي هاي تداركاتي رنج مي برد چندان پرفايده نخواهد بود.
رقبايي مثل چين، كره، ژاپن و استراليا به دليل دورخيز مناسب و برگزاري بازي هاي تداركاتي در رويارويي و مواجهه با چنين مشكلي كمتر صدمه مي بينند. دگرگوني در پيكره همه تيم ها همواره در رويدادهاي مختلف ديده مي شود ولي وسعت آن به حدي نيست كه به اسكلت بندي اصلي و به ستون تيم ها لطمه اي وارد سازد.
ژاپن، كره، چين و استراليا رقباي اصلي ما در آسيا اكثرا در هردوره با تغييراتي به ميدان مي آيند، اما به نظر مي رسد كه اين بار «پارك كي ون» و واليبال ايران دست به ريسكي بزرگ زده باشند.
تغيير نگاه توام با نگراني
بهم ريختن تركيب تيم نزديك به چهل درصد نشانه تغيير نگاه پارك و مسئولان واليبال است كه تا ديروز به سختي مي شد آنان را حتي به ده الي ۱۵ درصد از تغييرات راضي كرد. اين درست كه ميانگين سني بازيكنان تيم ملي بالا رفته بود، اما اگر اين تغييرات تدريجي و در طول دو سال گذشته صورت مي گرفت امروز همچنان مي توانستيم نگراني از بابت هماهنگي بازيكنان اصلي و بازيكنان جايگزين نداشته باشيم. البته اين نكته را هم فراموش نكنيم كه دغدغه «پارك» و دست اندركاران واليبال به مسابقات مهم پيش رو بازمي گردد، رويدادهاي بزرگي چون بازي هاي آسيايي دوحه، رقابت هاي قهرماني جهان ۲۰۰۶ ژاپن و بازي هاي انتخابي المپيك ۲۰۰۸ آتن. ولي قبول كنيم كه باتوجه به كسب مدال برنز دوره قبل و موقعيت ممتاز كنوني واليبال ايران همه تيم ها به خصوص مدعيان زخم خورده در سال هاي اخير به خودي خود با انگيزه هاي بالايي مقابل ما ظاهر خواهند شد. به طور حتم در ميدان «سوفان بوري» بازي هاي سختي در انتظار تيم ملي ايران خواهد بود.
اسامي تيم اعزامي به تايلند
بازيكنان: اميرحسيني، ميرسعيد معروف، عليرضا نادي، مهران زارع، محمد منصوري، فرهاد ظريف، مهدي بازارگرد، محسن عندليب، پيمان اكبري، محمد تركاشوند، محمد محمدكاظم و حمزه زريني.
سرمربي: پارك كي ون
مربي: عباس برقي
مربي بدنساز: اسماعيل خرسندي
داور: خليل يگانه مجد
پزشك: عليرضا نوروزي
سرپرست: محمدرضا داورزني
|