فضاپيماي ژاپني به 20 كيلومتري سيارك ايتوكاوا رسيد
چشم بادامي ها روي سيارك 680 متري
هايابوسا قرار است اولين فضاپيمايي باشدكه قطعاتي از يك سيارك را به زمين مي آورد
|
|
|
|
گروه دانش و فناوري- احسان لطفي: بعد از دو سال سفر در بخش داخلي منظومه شمسي، فضاپيماي ژاپني هايابوسا بالاخره دوشنبه هفته گذشته به سيارك ايتوكاوا رسيد و در فاصله حدود بيست كيلومتري همراه آن حركت مي كند.
هايابوسا را در 9 مي 2003 به فضا پرتاب كردند و قرار است اولين فضاپيمايي باشد كه قطعاتي از يك سيارك را به زمين مي آورد. فضاپيماي ژاپني از روز دوشنبه، نقشه سطح سيارك را برمي دارد و با تحليل طيف نور بازتابيده از آن، تركيبات سطحش را مشخص مي كند. طبق برنامه در آخر ماه سپتامبر، فاصله هايابوسا با اين سيارك 680 متري 7 كيلومتر خواهد شد و نقشه دقيق تري از سطح آن تهيه مي كند.
در نوامبر 2005 ارتفاعش را تا نزديكي سطح سياره كاهش مي دهد و دو بار سيارك را لمس مي كند. هر بار، يك مخروط پارچه اي از فضاپيما تا سطح سيارك پايين مي رود و گلوله اي را با سرعت 300 متر بر ثانيه به سطح آن شليك مي كــند. بعد از هر شليك كاوشگر كمي از سيارك فاصله مي گـيرد و به كمك مخروط پارچه اي ذرات گرد و غبار حاصل از اصابت گلوله را جمع مي كند. طبق گزارش سازمان اكتشافات فضايي ژاپن (JAXA)، ماموريت، پيش از اين دو تماس، يك تماس آزمايشي هم خواهد بود.
غير از اين، فضاپيما در اولين فرودش يك ماشين جهنده كوچك به نام ماينروا را هم روي سطح سيارك قرار خواهد داد. اين وسيله كه تقريبا به اندازه يك قوطي كنسرو است با چند پرش 10 متري روي سيارك، اطلاعات تصويري و دمايي سطح آن را جمع آوري مي كند.
عكس هايي كه هايابوسا تا اين لحظه از سطح ايتوكاوا فرستاده، كارشناسان ژاپني را شگفت زده كرده. مثلا قيافة سيب زميني شكل اين سيارك چيزي نــيست كه آن ها بـراسـاس تـصـاوير راداري پيــش بـينــي مي كردند. ماموريت مشابه ناسا در سال 2000، با نام ملاقات با سيارك نزديك زمين (NEAR) نشان داد كه سيارك اروس، شكل نسبتا همگن و يكنواختي دارد. اما جونيشيرو كاواگوچي، مدير پروژه هايابوسا، مي گويد اين در مورد سيارك ايتوكاوا صدق نمي كند. در تصاوير اوليه سيارك، مناطق صخره اي و تپه اي و نواحي كاملا صاف و دشت مانند روي سطح ايتوكاوا پيدا است.
علاوه بر اين، گوشه هاي سيارك هم به نظر، گرد و پخ مي آيد. اين شايد نتيجه بــرخورد اجـسام فضايي ديگر در مدتي طولاني باشد. ظاهرا مقداري صخره و غبار كيهاني هم روي سطح سيارك هست كه بايد از همين برخوردها به جا مانده باشد. اين يكي ديگر از نكات غيرعادي سيارك است. چون سيارك هاي به اين كوچكي نيروي گرانش چنداني ندارند كه بتواند چنين موادي را روي آن ها نگه دارد.
هايابوسا قرار است در ژوئن 2007 به زمين برگردد. وقتي نمونه هاي سطح سيارك به آزمايشگاه برسد، محققان تركيبات آن ها را مشخص مي كنند و نتايج را با شهاب سنگ هايي كه روي زمين افتاده اند، مقايسه خواهند كرد. شايد برنامه بعدي JAXA ديدار از يك سيارك ديگر باشد.
منبع: نيوساينتيست
|