راههايي براي تقويت و تحكيم روابط خانوادگي
احساس ارزشمندي
روابط سالم و متعادل خميرمايه عشق به زندگي خانوادگي است. مسائل و مشكلات زيادي اين روزها دست به دست هم داده و به سستي و تضعيف روابط خانوادگي منجر شده است. از سوءتفاهمات و انتظارات نابجا گرفته تا نوع ارتباط كلامي، عدم پايبندي به قواعدي مشخص، روش مديريت خانه و ...مجموعه اي كه در اين ستون از نظرتان مي گذرد، ضمن آسيب شناسي، راه حل هايي براي تحكيم و تقويت روابط خانوادگي پيشنهاد مي كند.
هيچ ژني احساس ارزش را انتقال نمي دهد. احساس ارزشمندي فقط در محيطي مي تواند شكوفا شود كه در آن براي تفاوت هاي فردي ارزش قائل شوند، اشتباهات مورد اغماض قرار گيرند، تبادل نظر آشكار باشد و قوانين قابل انعطاف. پدران و مادران با سطح بالاي احساس ارزشمندي مي توانند خانواده هاي بالنده بنا كنند و پدران و مادران با سطح پايين احساس ارزشمندي، خانواده پريشان تحويل جامعه مي دهند. شما براي بهبود وضع كلي خانواده و بالنده شدن لازم است اول اين قدم را برداريد كه سطح ارزشمندي را ارتقاء دهيد. خوشبختانه اين امكان در هر سني وجود دارد و هيچ گاه براي يادگيري دير نيست. هر كس در هر لحظه از عمرش مي تواند احساس بهتر را در خود پرورش دهد. پس مادامي كه مي توانيد چيزهاي تازه اي بياموزيد اين اميد وجود دارد كه زندگي شما تغيير كند. ممكن است در يادگيري كند باشيم اما تربيت پذير هستيم و مي توانيم جزئي را كه ناجور است به دور انداخته و آنچه را كه مناسب است براي خود نگه داريم و براي آنچه كه به دور انداخته ايم چيز تازه اي اختراع كنيم. كمال، كارايي، درستي، مسئوليت، محبت و عشق همه از فردي تراوش مي كند كه احساس مي كند كه براي خودش آدمي است و شايستگي خود را باور دارد، در اين صورت قادر خواهد بود به موقع نياز، از ديگران ياري بطلبد و خودش تصميم بگيرد. بيشتر ناراحتي ها، دردها، رنج ها و حتي جنگ نتيجه احساس كمبود احترام به خود است. فرد با اعتماد به نفس بالا مي تواند شكست هاي زيادي را در محيط، تحمل كند. اما فرد با اعتماد به نفس پايين مي تواند پيروزي هاي بسياري را تجربه كند ولي باز هم در مورد ارزش خود شك كند. من خويشتن خويش را برگزيده ام. پس من مالك خويش هستم. در نتيجه مي توانم خود را مهندسي كنم، با ديگران نزديك باشم، بارور باشم و به زندگي ام معني ببخشم.
تمرين
۱- زماني را به ياد بياوريد كه روحيه شما عالي بود. سعي كنيد به آن زمان بينديشيد و همان احساس را كه در آن زمان داشتيد به خود يادآوري كنيد.
۲- زمان ديگري را به ياد بياوريد كه خطايي جدي مرتكب شديد كه برايتان گران تمام شد. سعي كنيد احساسي را كه در آن زمان داشتيد، زنده كنيد.
۳- امروز چه احساسي داريد؟ آيا اتفاق بخصوصي باعث چنين احساسي شده يا بيشتر اوقات چنين احساسي داريد؟
۴- موقعيت هاي فوق را مقايسه كنيد و عواملي را كه براحساس ارزشمندي و رضايت شما اثر گذارند، شناسايي كنيد.
۵- زماني را به ياد بياوريد كه باعث شديد فردي احساس بهتري نسبت به خود پيدا كند.
۶- زماني را به ياد بياوريد كه ناخواسته با لحن خود، حالت چهره و رفتار خود، پيامي فرستاديد كه باعث رنجش ديگران شديد.
۷- در نشست خانوادگي، احساسات خود را به يكديگر بگوييد. (به خود آگاهي، آشنايي، صميميت و نزديك شما كمك مي كند.)
وجيهه زحمتكش
|