يك نويسنده كودك و نوجوان :
نيايش هاي عاشقانه ادبيات فارسي را نخوانده ايم
|
|
نوجوانان ما هنگام نيايش، به راحتي با خدا صحبت نمي كنند و بيش از آن كه با خداوند صميمي و نزديك باشند، رابطه عابد و معبودي را در نياش هايشان قايل مي شوند.
عرفان نظرآهاري، نويسنده و شاعر كودك و نوجوان ضمن بيان اين مطلب افزود: به نظر من، دليل پرهيز از برقراركردن ارتباط صميمانه با خداوند اين است كه نمونه نيايش هاي دوستانه و عاشقانه را در ادبياتمان نخوانده ايم.
وي كه در حاشيه جشن نور و نيايش، سخنراني خود را با عنوان «مناجات نامه ها در ادبيات فارسي» ايراد مي كرد، اظهار داشت: مناجات، گفت وگوي دوسويه است و دو هدف اساسي شناخت خود و شناخت خداوند را براي انسان به دنبال دارد. اين نويسنده كودك و نوجوان گفت: وقتي درباره خودمان با خدا صحبت مي كنيم، نخستين نتيجه اين گفت وگو خودشانسي و دومين نتيجه، شناخت طرف ديگر مكالمه يعني خداوند است. به اين ترتيب مناجات از حالت ابزار بودن درمي آيد و به وسيله تبديل مي شود.
وي ادامه داد: خداي پيامبران، خدايي نبود كه فلاسفه و حكما به انسان معرفي كردند. خداي فيلسوفان علت العلل است و با بندگان رابطه علت و معلولي دارد در حالتي كه پيامبران خدايي را به انسان معرفي كردند كه مي گفت از رگ گردن به شما نزديك ترم.عرفان نظر آهاري با اشاره به مناجات هايي كه در ادبيات فارسي آمده است، گفت: در همه فرهنگ ها، مناجات هاي ادبيات، سبك ادبي نيست، بلكه يك موضوع است.
وي افزود: كهن ترين ردپاهاي نيايش را در كتب مقدس پيدا مي كنيم. در طول تاريخ هم واژگان و سطح تفكر نويسندگان تغيير كرده است.
نظرآهاري اظهار داشت: در نيايش هاي قديمي تر، با زبان كاملا فارسي و ساده با خداوند صحبت مي شد، ولي به مرور نيايش هايي با واژگاني فخيم تر و دشوارتر نيز در ادبيات فارسي به چشم مي خورد.وي افزود: هريك از اين نيايش ها سطحي از ارتباط انسان با خداوند را نشان مي دهند. چنان كه در ادبيات معاصر، نيايش ها علاوه بر كاركردشناختي، كاركردهاي سياسي و اجتماعي هم پيدا كرده اند. نيايش هاي دكتر شريعتي را مي توان ازجمله نيايش هايي به شمار آورد كه درس سياسي و ستيز اجتماعي در آنها يافت مي شود.
نويسنده كتاب هاي «ليلي، نام تمام دختران زمين است » ، «نامه هاي خط خطي» و مجموعه شعر «چاي با طعم خدا» ، درخصوص نيايش در ادبيات كودكان گفت: ما به غبارروبي فضاي موجود و رسيدن به حس هايي بكرتر و تازه تر نيازمنديم. بايد از ميراث هايي كه بر ذهنمان سنگيني مي كند فراتر رفته و به تجربه هاي شخصي تري برسيم.وي ادامه داد: بچه ها براي صحبت با خدايشان، به نوعي دليري و جسارت نياز دارند و اين امكان جز با فراتر رفتن از چارچوب هاي موجود ميسر نمي شود و بايد بدانيم كه تجربه اين كار بسيار ارزشمند است.
جشنواره نور و نيايش تا ۱۰ آبان ماه (۲۷ ماه مبارك رمضان) در مركز آفرينش هاي فرهنگي و هنري كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان واقع در خيابان حجاب، از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب آماده بازديد عموم است.
|