گيوم فرانسوا انتوان هوپيتال
گيوم فرانسوا انتوان هوپيتال، در سال 1661 در پاريس و در خانواده اي ثروتمند و اشرافي ، متولد شد. او عنوان ماركيز و كنت را هم با خود داشت. رياضيات در زندگي كودكي هوپيتال، هيچ نقشي بر عهده نداشت . او در زبان لاتين كه در زمان او از مهمترين موارد درسي بوده است پيشرفت كمي داشت . استعداد او تقريبا تصادفي و وقتي كه يك كتاب درسي هندسي در اختيار او قرار گرفت، كشف شد. ابتدا به طرف شكل هاي كتاب جلب شد و به اين دليل، نظري هم به كتاب انداخت تا بتواند از كم و كيف شكل ها سر درآورد، ولي همين آشنايي اوليه او با هندسه ، خيلي زود علاقه اي واقعي در او به وجود آورد. در سال 1693 هوپيتال به عنوان عضو فرهنگستان علوم پاريس انتخاب شد .
اين رياضيدان جوان، معلوم نيست به چه علتي، نتوانست معلم خوبي پيدا كند و ناچار شد موضوع مورد علاقه اش را پيش خود، كاملا عميق ياد بگيرد در اين روايتي وجود ندارد. وقتي كه 15 سالش بود در اجتماعي ظاهر شد كه صحبت از پاسكال و استعداد فوق العاده او بود. بين همه كساني كه داستان حل يكي از مسئله ها را ، باشگفتي و تحسين ، دنبال مي كردند، تنها هوپيتال ساكت بود و فقط گفت هيچ دليلي براي شگفتي نمي بيند و به نظرش مي رسيد كه او هم مي تواند چنين مسئله اي را حل كند و در واقع هم ، بعد از 2 روز راه حل اختصاصي خود را ارائه داد . در سال 1695 اساسي ترين اثر زندگي او، يعني آناليز منتشر شد. نام كامل كتاب چنين بود: آناليز بي نهايت كوچك ها براي درك منحني ها تعريف متغير و ديفرانسيل، درست همان بود كه لايب نيتس آورده است.
ضمن كارهاي هوپيتال بايد از مقاله سال 1699 او هم ياد كرد كه در آن ، راه حل يكي از مسئله هاي نيوتن را ارائه داده است . خود نيوتون، تنها نتيجه گيري مسئله را بدون راه حل داده بود. آخرين كار معروف هوپيتال رساله تحليلي مقطع هاي مخروطي به بررسي منحني هاي درجه دوم اختصاص دارد. با وجودي كه بررسي خود را تحليلي ناميده است.
در سال 1704 ، هوپيتال 43 ساله ، در اثر سكته مغزي در گذشت . در پايان سده هفدهم ، هوپيتال چهره شناخته شده اي در ميان رياضيدانان اروپايي بود. بين دانشمندان درجه دوم، مي توان او را دست كم به خاطر حل موفقيت آميز مسئله هاي مشهور نيوتن ، لايب نيتس ياكوب و يوهان برنولي ، برجسته دانست. با همه اينها ، افتخار اصلي هوپيتال را بايد به خاطر كتاب آناليز او دانست.
بنوت مندلبورت
بنوت مندلبورت در سال 1924 در لهستان به دنيا آمد. پدر او دستفروش لباس هاي دست دوم بود و مادرش پزشكي مي كرد. او مباني رياضيات را از دو عموي خود فرا گرفت و به همراه خانواده خود در سال 1936 به فرانسه مهاجرت كرد. در آنجا با كمك يكي ديگر از عموهايش كه پروفسور رياضيات بود اقامت فرانسه را گرفتند.
اين مهاجرت باعث شد تا وي بيشتر به رياضيات علاقه مند شود، اما جنگ جهاني دوم شروع شده بود و مندلبورت هراس اين را داشت كه نتواند به رياضيات بپردازد. در باره او مي گويند:
جنگ، تنگدستي و نياز به زندگي او را از مدرسه و تحصيل دور كرد و به همين دليل بود كه او را حد اكثر يك معلم دبيرستاني خودآموز خوب مي دانستند.
عدم تحصيل دانشگاهي براي او يك مزيت بود چرا كه او ديگر به پديده هاي هستي به چشم يك رياضيدان يا دانشمند آكادميك نمي نگريست، اين طرز آموزش همچنين به وي فرصت داد تا روش هاي بسيار جالبي براي استفاده از هندسه در رياضيات ابداع كند. نبوغ ذاتي او در هندسه باعث شد تا بتواند بسياري از مسائل رياضي را با روش هاي هندسي حل كند.
او در سال 1944 فرصت آن را يافت تا در امتحانات پلي تكنيك شركت كند و توانست به سهولت قبول شود و اين سرآغاز تحصيلات جدي وي بود. پس از پايان تحصيلات (دريافت Ph.D) به آمريكا رفت و در انستيتوي مطالعات پيشرفته پرينستون
(Advanced Study in Princeton) مشغول به فعاليت شد.
پس از 10 سال دوباره به پاريس بازگشت و شروع به كار براي مركز ملي تحقيقات علمي فرانسه كرد. طولي نكشيد كه ازدواج كرد و دوباره به آمريكا برگشت و در آنجا با شركت IBM آغاز به همكاري كرد. وي همواره از اين موضوع صحبت مي كند كه در IBM چقدر آزاد است و مي تواند روي هر پروژه اي كار كند و فرصتي كه IBM در اختيار او قرار داده هيچ دانشگاهي نمي تواند به او بدهد.
از جمله اتفاقاتي كه براي او رخ داد، آشنايي وي با تحقيقاتي بود كه قبلا توسط
Gaston Maurice Juliaدر سال 1917 انجام شده بود. اين تحقيقات را عمويش در سال 1945 در اختيار او قرار داده بود، اما وي تا سال 1970 آنها را جدي نمي گرفت. با توجه به تجاربي كه او در زمينه كامپيوتر در شركت IBM كسب كرده بود و با توجه نگاه مجدد به تحقيقات Julia، او توانست تئوري زيباي Fractal ها را ارائه كند.
تئوري فراكتال ها علاوه بر زيبايي خاصي كه از ديد رياضي دارد يكي از روش هاي بسيار كاربردي در تفسير و مدلسازي طبيعت است. آشنايي با فراكتال ها به هنرمندان اجازه مي دهند تا آثار هنري بسيار زيبايي را خلق كنند.