رايحه قهرماني از جنوب آمريكا
قاره هاي فوتبال
|
|
|
|
جهانگير كوثري
هلند با انديشه فتح جام اين بار با ستاره محبوب دهه هشتاد و نود خود يعني ماركو فان باستن در مقام مربيگري قدم به جام جهاني گذاشته است. صدرنشيني در گروه اول اروپا با وجود تيم هايي چون چك، روماني و فنلاند كار ساده اي نبود، اما هلند سرانجام با كسب ۳۲ امتياز از ۱۲ بازي و بدون باخت در صدر اين گروه ايستاد و جمهوري چك را به بازي پلي آف در مقابل نروژ فرستاد. هلندي ها زماني كه در خانه چك اين تيم را دو بر صفر شكست دادند، دريچه هاي جام جهاني را به روي خود گشودند. اين اولين پيروزي هلند در چك طي ۳۲ سال اخير بود.
در گروه دوم اروپا، اوكراين همه را شگفت زده كرد و با وجود حريفاني چون تركيه، دانمارك، يونان وحتي آلباني توانست زودتر از بقيه بار خود ببندد. آنها با اولگ بلوخين پديده فوتبال اتحاد جماهير شوروي در دهه هفتاد و مرد سال اروپا در سال ۱۹۷۵ و شايد اولين بازيكن كوچ كرده به اروپا توانستند براي اولين بار به جام جهاني راه پيدا كنند. تركيه مجبور شد به بازي پلي آف برود و در حادثه اي تلخ مغلوب سوئيس شود، اما اوكراين فارغ از تمام درگيري ها و خشونت ها باشوچنكو راه جام جهاني را گشود.
اوكراين از ۱۲ بازي (۲۵) امتياز بدست آورد، در حالي كه تركيه با (۲۳) امتياز دوم شد و دانمارك و يونان جا ماندند.
در گروه سوم پرتغال توانمندي هاي خود را كه نشأت گرفته از قدرت باشگاهها و ستاره هايش بود نشان داد و با (۳۰) امتياز در صدر گروه ايستاد. اسلوواكي و روسيه در رده هاي بعدي ماندند. اسلوواكي به بازي پلي آف رفت و روسيه با تمام قدرتش حذف شد. فيليپ اسكولاري برزيلي حالا فوتبال پرتغال را شناخته است و مردم پرتغال نيز به او اعتماد كرده اند تا در جام جهاني پرتغال را به گروه مدعيان اضافه كند. براي پرتغال فيگو هنوز يك مرد مركزي با قدرت و اتوريته رهبري است و پرتغالي ها هنوز او را مي ستايند. آيا پرتغال مقام سوم جهان را كه با اوزه بيو در جام جهاني ۱۹۶۶ لندن بدست آورده تجديد خواهد كرد و يا بالاتر و بالاتر خواهد رفت.
در گروه چهارم فرانسه قهرمان جام جهاني ۱۹۹۸ عذاب زيادي كشيد تا بتواند مستقيم به جام جهاني برود. سوئيس و ايرلند عاملان عذاب فرانسه بودند، اما سرانجام اين سيسه بود كه در بازي با سوئيس گل تساوي را زد و فرانسه را به جام جهاني فرستاد. ريموند دومنش مربي فرانسه مجبور شد در ميانه راه از زيدان و ماكه له له بخواهد تيم را ياري برسانند و چنين شد و فرانسه نيز با وجود نااميدي هاي بسيار به جام جهاني راه يافت. فرانسه براي حضور قدرتمندانه در آلمان نياز به يك بازنگري كامل دارد تا بتواند از مجموع ستارگان لژيونر خود يك تيم چون جام جهاني ۹۸ داشته باشد.
در گروه پنجم ايتاليا با قدرت آغاز كرد و سرانجام با (۲۳) امتياز در صدر ايستاد و فارغ از تمام مشكلات نروژ، اسكاتلند، اسلوواني و بلاروس بار خود را بست. ايتاليا نيز با مشكلي شبيه فرانسه روبروست، ستاره گان نامدار و پرآوازه اي كه قرار گرفتن آنها در قالب يك تيم منسجم كمي سخت به نظر مي رسد. نروژ در اين گروه به بازي پلي آف رفت، اما در مقابل چك ها شكست خورد و بازماند. ايتاليا در جام جهاني ۲۰۰۶ يكي از شانس هاي قهرماني است. آنها هميشه چون سالهاي ۱۹۳۴ _ ۱۹۳۸_ ۱۹۸۲ به تسخير جام فكر مي كنند.
در گروه ششم انگليسي ها در هفته هاي آخر بازي ها به خود آمدند و گوران اريكسون توانست از ده بازي انجام داده صاحب ۲۵ امتياز شود و بالاتر از لهستان ، اتريش ، ايرلند شمالي و ولز قرار گيرد.
تيم اريكسون پتانسيل لازم را براي صعود دارد و در بعضي از پست ها با تراكم بازيكن نيز روبرو شده است. او يك تيم بزرگ هم روي نيمكت دارد. انگليس مردان با تجربه خود را به آلمان مي آورد و با اعتقاد به حضور آنها تركيبي معقولي را راهي زمين خواهد كرد .كمپل، فرديناند، كاراگر، جان تري ستون هاي دفاعي اريكسون در آلمان خواهند بود. يانگ، بكام، كول، جرارد و لمپارد نيز در اوج آمادگي اند و كرواچ و اوون نيز مي توانند زوج روني در حمله باشند و بازي ها را بين خود تقسيم كنند. لهستان در اين گروه با انگليس صعود كرد. در گروه هفتم، جنگ كشورهاي بالكان با اسپانيا و بلژيك بود. صربستان و مونته نگرو در صدر گروه ايستاد و اسپانيا به بازي هاي پلي آف رفت و با خوش شانسي به اسلوواكي برخورد و به راحتي به جام جهاني رسيد. صربستان هم عذاب بسيار كشيدتا توانست با (۲۲) امتياز سر گروه شود. آنها در بازي مرگ و زندگي آخر با بوسني يكي از جاودان ترين نبردهاي خود را به شكل كلاسيك انجام دادند تا بتوانند به پيروزي برسند. حال و هواي اين بازي آنها را به ياد جنگهاي داخلي چند سال پيش انداخته بود، اما صربها با خشونت و تلاش بيشتر بر بوسني پيروز شدند تا مستقيم راهي جام جهاني شوند.
در گروه هشتم، كرواسي و سوئد شانه به شانه تا آخرين روز پيش آمدند. زماني كه سوئد در كرواسي از روي نقطه پنالتي يك گل خورد، همه چيز براي آنها فرو ريخت. «سرنا» اين ضربه را به زيبايي تمام گل كرد و كرواسي دو امتياز از سوئد جلو افتاد و با يك تساوي با مجارستان به صدر رسيد و قدم به جام جهاني گذاشت. سوئد نيز با ۲۴ امتياز به اتفاق كرواسي خود را به جام جهاني رساند.
براي مرحله پلي اف جمهوري چك از گروه اول، تركيه به عنوان تيم دوم گروه دوم، اسلوواكي تيم دوم گروه سوم، سوئيس تيم دوم گروه چهارم، نروژ تيم دوم گروه پنجم _ اسپانيا تيم دوم گروه هفتم انتخاب شدند و طبق قرعه چك با نروژ، تركيه با سوئيس، اسپانيا با اسلوواكي روبرو شدند. كه در نهايت جمهوري چك، سوئيس و اسپانيا به جمع تيمهاي صعودكننده از قاره اروپا پيوستند.
در قاره اقيانوسيه استراليا صعود كرده به تيم پنجم از منطقه آمريكاي جنوبي يعني اروگوئه فاتح دو دوره جام جهاني در سالهاي ۱۹۵۰ _ ۱۹۳۰ برخورد كه موفق شد در دو بازي رفت و برگشت پس از تساوي (۱ _ ۱) روي ضربات پنالتي اروگوئه را حذف و خود به جام جهاني راه پيدا كند.
كارشناسان و پيشكسوتان فوتبال معتقدند قهرمان هفدهمين دوره جام جهاني از آمريكاي جنوبي خواهد آمد. جنوبي ها با ده تيم به شكل دوره اي بازي هاي خود را آغاز كردند تا چهار تيم بالاتر مستقيم به جام جهاني بروند و تيم پنجم براي صعود با قهرمان اقيانوسيه بازي كند. برزيل و آرژانتين در رقابتي شانه به شانه پيش آمدند، ابتدا آرژانتين پيش افتاد، اما برزيل با ستاره هاي طلايي خود، رونالدينهو، رونالدو، آدريانو، روبينهو، كاكا، ديدا و... از آرژانتين پيش افتاد و سرانجام پس از ۴۵ روز برزيل، آرژانتين، اكوادور، پاراگوئه، جواز ورود به جام جهاني را به دست آوردند. برزيل از ۱۸ بازي با ۳۴ امتياز و تفاضل گل برتر در صدر ايستاد، آرژانتين با همين امتياز و تفاضل گل كمتر نسبت به برزيل در رده دوم، اكوادور و پاراگوئه با ۲۸ امتياز سوم و چهارم شدند و اروگوئه به عنوان تيم پنجم به ديدار استراليا رفت. اروگوئه قهرمان دو جام جهاني ۱۹۵۰-۱۹۳۰ در مونته ويدئو با يك گل استراليا را برد، اما در ملبورن با همين نتيجه شكست خورد و در ضربات پنالتي اين استراليا بود كه به پيروزي رسيد و به جام جهاني لبخند زد. برزيل و آرژانتين با بهترين نفرات فوتبال حال حاضر جهان براي جام ۲۰۰۶ دورخيز كرده اند، بايد ديد در اروپا جام از قاره خارج خواهد شد يا خير.
آسيا با چهار تيم برتر
قاره آسيا اندك اندك تيمهاي برتر خود را مي شناسد و فاصله بين ۵ تيم برتر آسيا با بقيه بيشتر مي شود. ديگر مي توان پيش بيني كرد كه ژاپن، كره جنوبي، ايران و عربستان جزو تيمهاي هميشه برتر باشند. بازيهاي مقدماتي جام جهاني ۲۰۰۶ اين فرضيه را ثابت كرد كه اين چهار تيم برترين هاي قاره اند. ايران در يك بازي مانده به پايان بازيهايش بار سفر را بست، چون سال ۱۹۷۸ كه ايران ويزا در جيب به كويت رفت و با تيم دوم خود كويت را نيز شكست داد. اين بار نيز اين اتفاق افتاد اما در ژاپن شكست خورديم. كره جنوبي و ژاپن نيز با اراده قوي به جام جهاني ۲۰۰۶ نيز رسيدند. مقام چهارمي كره جنوبي در دوره گذشته انتظار را از اين تيم بالا برده است، اما كره اي ها هميشه اقداماتي پيش بيني نشده داشته اند. ايران براي سومين بار به جام جهاني مي رود، حالا دروازه هاي ما به روي اروپا و جهان باز شده است و در ليگ هاي اروپايي ما بازيكن داريم و ديگران نيز به ليگ ما مي آيند.ايران چشم انداز روشني در جام نخواهد داشت اما با همين بضاعت ما جزو تيمهاي كاملا شكست خورده نخواهيم بود.
|