علي شاكري
تاسيس فدراسيون ورزش روستايي و عشايري بر شدت فعاليت ستادي تحت همين عنوان كه سه سال پيش در شوراي عالي ورزش به رياست سيد محمد خاتمي رييس جمهوري سابق ايران تشكيل شد افزوده است. از تشكيل فدراسيون ورزش روستايي نزديك به پنج ماه مي گذرد و اين فدراسيون در همين مدت كم، قدم هاي ارزنده اي برداشته است. البته تثبيت جايگاه حقوقي ورزش روستايي و عشايري نيز به عزم ملي، مشاركت و همكاري همه دستگاه هاي مرتبط با بخش كشاورزي و غيرمرتبط با آن وبه نوعي جهاد درورزش دارد. در ميان نهادهاي كشور مجلس شوراي اسلامي نقشي تعيين كننده تري دارد و مي تواند با حمايت ويژه ورزش روستايي را تصويب و بر توزيع عادلانه امكانات در روستاها نظارت داشته باشد.
آموزش و پرورش، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، جهاد كشاورزي، سازمان مديريت و برنامه ريزي و بانك كشاورزي ازجمله اعضاي فعال طرح توسعه ورزش روستايي به شمار مي روند كه تحت محوريت سازمان تربيت بدني و فدراسيون نوپاي ورزش روستايي و عشايري به دنبال اجراي عملي اين طرح در كشور هستند. براي آشنايي بيشتر موضوع، گفت وگوي همشهري را با غلامرضا جعفري رييس اين فدراسيون تازه تاسيس مي خوانيد.
جمعيت ۳۶ درصدي روستايي در ايران با ۲۳ ميليون و۵۰۰هزارنفر آن هم براساس سرشماري سال ۷۵ رقم قابل توجهي است كه نمي توان از كنار آن بي تفاوت گذشت. ضرورت عدالت اجتماعي هم حكم مي كند كه جهت ترميم شكاف بين شهر و روستا در همه زمينه ها ازجمله ورزش اقدام و جبران مافات كرد.
فدراسيون ورزش روستايي به عنوان زيرمجموعه مركز توسعه ورزش همگاني با كسب استقلال و براي هويت بخشيدن به اين طرح نيازمند حمايت جدي تري از سوي همه نهادها حتي قوه مجريه، مقننه و قضاييه است.
در فرآيند توسعه، روستاييان همانند شهرنشينان بايد موردتوجه قرار بگيرند و تنها با چنين ديدگاهي مي توان به زودي به رفع محروميت ازورزش در روستاها اميدوار بود.
* ضرورت ورزش روستايي؟
- ورزش مي تواند در فرآيند رشد اقتصادي تاثير مثبت بگذارد، جدا از پرورش و تربيت انسان سالم، بطور غيرمستقيم كاهش هزينه درمان را به همراه دارد. انسان سالم نقش مهمي در توليد خواهد داشت. با تدوين برنامه ريزي جامع ،جامعه مولد روستايي توانمند مي شود و با ارتقاي سطح بهره وري در تمامي عرصه ها تاثيرگذار خواهد بود .
* اماكن ورزشي موجود روستايي چگونه نگهداري مي شوند؟
- اماكن ورزشي ناچيز موجود نيز نيازمند حمايت ويژه اي هستند. در اين زمينه بايد سرفصل مستقلي براي بهره برداري و نگهداري از امكانات موجود فراهم سازيم كه در اين باره به وزارت كشور دهياري ها را براي نگهداري پيشنهاد كرديم كه آنان هم اكنون با محدوديت اعتباري مواجه هستند.
* بودجه فدراسيون چقدر است؟
- هشتصد ميليون ريال.
* آيا با اين بودجه مي توان قدم هاي بزرگي برداشت؟
- ما تلاشمان را مي كنيم، همان طور كه در بخش هاي اوليه صحبت هايم اشاره داشتيم ما نيازمند حمايت جدي همه دستگاه ها هستيم. در حال حاضر سرانه هر روستايي مبلغ چهل ريال است كه قطعاً با نگاه بلند نگرانه مهندس علي آبادي به محروميت زدايي اين سرانه به تدريج افزايش پيدا مي كند. ورزش روستايي و عشايري يكي از مهم ترين استراتژيهاي سازمان تربيت بدني در تحقق عدالت محوري در دولت دكتر احمدي نژاد است و توجه به ورزش روستاها تاثير مثبتي بر فرآيندهاي ورزش قهرماني در كشور دارد.
اكثر قهرمانان كشور از دل روستاها برخاسته اند و توانسته اند مايه عزت و افتخار مملكت شوند.
* چرا هيچگاه در اعلام سرانه ورزشي كشور اسمي از سرانه فضاي ورزشي در روستاها برده نمي شود؟
- البته هميشه در بحث سرانه فضاي ورزشي كل كشور مطرح است كه هم اكنون ۹۹ درصد فضاهاي ورزشي متعلق به شهرهاست و درحقيقت هيچگاه بحث سرانه ورزشي روستا به طور مجزا مطرح نشده است.
در بحث سرانه هم بايد توجه داشت كه سرانه هر رشته ورزشي بايد جداگانه محاسبه شود.
* آرمان هاي فدراسيون ورزشي روستايي و عشايري چيست؟
۱ _ كاهش ابتلا به بيماري ها در روستاها و ترويج سلامتي
۲ _ كاهش ناهنجاري هاي اجتماعي مثل اعتياد، جرم و توسعه اخلاق _ شكوفايي استعداد جوانان روستايي
۳ _ توسعه فرهنگ ملي در مناطق روستايي
* در اين زمينه تاكنون چه اقداماتي انجام داديد؟
- تهيه ليست روستاهاي كشور بر روي نرم افزار Excel
- تهيه ليست امكانات ورزشي موجود روستاهاي كشور
- فراهم شدن امكان نظارت و كنترل اقدامات ورزشي در روستاها
- شناسايي ورزش هاي محلي _ روستايي و عشايري كه تعداد ۴۱۱ ورزش محلي در كشور شناسايي و علائق ورزشي روستائيان هم ارزيابي شد.
* راهبرد اساسي براي توسعه ورزش روستايي؟
- مهم ترين عامل پيش برنده در فرآيند توسعه ورزش روستايي به مشاركت هرچه بيشتر مردم بازمي گردد و حمايت دولت در وهله بعد مي تواند به اين امر سرعت ببخشد.
* حمايت دولت چگونه عملي است؟
- دولت مي تواند در طرح هايي همانند طرح مربي سرباز، طرح هاي دانشجويي و طرح هاي دانش آموزي و همچنين سازماندهي امكانات موجود در دستگاه هاي اجرايي اش ما را ياري رساند. ازجمله وزارت بهداشت و درمان در سلامت جسم، آموزش و پرورش، شوراي عالي جوانان و نيروي انتظامي در زمينه رشد اخلاق، تربيت بدني و آموزش و پرورش در امر شكوفايي استعدادها و در ترويج اهداف ملي هم مي توان از كمك هاي جهاد كشاورزي، بانك كشاورزي، وزارت كشور و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي بهره مند شد.
* در زمينه احياي بازي هاي بومي و محلي چه اقداماتي داشته ايد؟
- بايد با شناخت فرهنگ اصيل اسلامي و ايراني براي اشاعه بازي هاي بومي و محلي تلاش كرد. بازي هاي بومي و محلي در شكل گيري افراد در بافت فرهنگي روستاها در فرآيند سالم سازي شخصي و اجتماعي نقش بسزايي دارد.
متاسفانه نسل جديد هيچ اطلاعي از ورزش هاي سنتي گذشته ندارد، ورزش هايي كه تاثير مهمي در توانايي فيزيكي و توسعه مهارتي و حركتي جسم دارند. درحال تبيين فلسفه وجودي اين بازي ها به صورت علمي هستيم تا در قالب درس هاي تربيت بدني براي هر منطقه جغرافيايي مورد استفاده قرار گيرد.