هشدار كارشناس سازمان ميراث فرهنگي
تل برمي وضعيت وحشتناكي دارد
گروه شهري/ آرش نهاوندي- ساخت و سازهاي غير قانوني و حفاري هاي غير مجاز، تپه باستاني تل برمي را در وضعيت بسيار خطرناكي قرار داده است.
آوارگي و بي خانه و كاشانه شدن از جمله نتايج جنگ هاي خانمانسوز و طولاني است. در اغلب اين نبردها، آوارگان خانه خود را به سمت مقصدي امن و دور از دسترس حملات زميني و هوايي دشمنان ترك مي كنند.
ايران نيز طي سال هاي جنگ تحميلي از اين پديده شوم و ناگوار(آوارگي) آسيب بسيار ديده است. از جمله مناطقي كه بافت جمعيتي آن طي سال هاي دفاع مقدس دچار دگرگوني شد، شهر رامهرمز بود. طي سال هاي نخست جنگ تحميلي ايران و عراق، جنگ زدگان از نقاطي كه مورد حمله قرار گرفته بود به رامهرمز آمده و بر تپه باستاني تل برمي ساكن شدند و به ساخت و ساز روي آن پرداختند، پس از جنگ نيز خانه هاي ساخته شده روي تپه به ساكنان بومي منطقه فروخته شد. اكنون تعداد ساكنان اين تپه به بيش از 70خانوار مي رسد و مردم در لفظ محلي نام روستاي تل برمي را بر آن نهاده اند.
پس از آنكه قريه تل برمي از سوي مراجع ذي صلاح به رسميت شناخته شد، اهالي روستا به نوسازي خانه هاي خود پرداخته و با حفر چاه هاي عميق، نخستين گام را جهت نابودي اين تپه باستاني برداشتند. طي سال هاي اخير و با فراهم شدن امكانات زندگي شهري در تل برمي، مراحل اوليه گازكشي نيز در تل برمي آغاز شد.پس از مدتي كشمكش، سازمان ميراث فرهنگي گازكشي بر تپه تل برمي را مشروط كرد.خبرگزاري سي.اچ.ان گزارش داده است: در جلسه اي با حضور مدير كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان و مدير شركت گاز و فرماندار رامهرمز، ادامه فعاليت هاي شركت گاز در تل برمي با رعايت شرايطي بلامانع اعلام شد، اما قانون شكني هاي پي درپي شركت گاز امكان تعامل اين دو نهاد را فراهم نكرده است.
در اين جلسه براي ادامه فعاليت شركت گاز رامهرمز در تپه تل برمي شروطي بدين مضمون از سوي سازمان ميراث فرهنگي استان خوزستان اعلام شد:
لوله هاي گاز با 5/13متر فاصله از جاده اي كه سال ها پيش در حريم تپه احداث شده بود، كشيده شوند. شركت گاز همچنين موظف شد لوله هاي مذكور را در عمق 70سانتيمتري زمين نصب كرده و مطابق با شرط سوم قرار شد چنانچه در هر مرحله اي از كار، به آثار باستاني برخورد نمايند، كار در هر شرايطي متوقف شود.
به رغم اعلام اين شروط و پذيرش آن از سوي شركت گاز رامهرمز، مسئولان اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان از قانون شكني شركت گاز خبر داده اند. سعيد محمدپور- كارشناس امور حقوقي ميراث فرهنگي خوزستان- مي گويد: شركت گاز رامهرمز اوايل آذرماه سال،۱۳۸۳ لوله هاي گاز خود را در عمق 210سانتيمتري زمين نصب كرده و در حين كار به سفال هاي شكسته و اشياي باستاني به جاي مانده از دوره عيلامي برخورد كرده و سازمان ميراث فرهنگي را نيز در جريان قرار نداده است.
وضعيت ناگوار
امسال نيز گزارش هاي ناگواري از سوي خبرگزاري هاي كشور درباره وضعيت ناگوار تپه باستاني تل برمي انتشار يافته است.محمدمحمدعلي نژاد- مسئول انجمن دوستداران ميراث فرهنگي- در گفت وگويي با ايسنا اعلام كرده است كه با وجود پيگيري هاي انجام شده، همچنان ساكنان غيرقانوني تل برمي به ساخت و ساز در اين محوطه ادامه مي دهند. سعيد محمدپور- كارشناس حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان- نيز در اين باره مي گويد: پس از استقرار مردم در منطقه، حفاري ها آغاز شد. به عنوان مثال براي كندن باغچه يا چاه توالت، سه متر زمين كنده مي شد و اين در حالي است كه اگر كسي 10سانتيمتر از زمين آن منطقه را بكند به اثر باستاني مي رسد.
او ادامه داد: تل برمي وضعيت وحشتناكي دارد؛ ما با مراجعه به مراجع مختلف مانند استانداري و فرمانداري رامهرمز با آنها مذاكره كرده و گفته ايم كه به هيچ عنوان استقرار انسان ها در محوطه هاي باستاني قابل قبول نيست، چرا كه استقرار انساني يعني تخريب و در حال حاضر، بزرگ ترين مشكل تل برمي نيز سكونت افراد است.
|