گروه شهري- معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست مي گويد: به دليل كاهش شديد حجم آب درياچه اروميه، ميزان شوري آب اين درياچه به حدي افزايش يافته كه مقدار نمك موجود در يك ليتر آب به 300 گرم رسيده است.
به گزارش همشهري، پيش از اين نيز كارشناسان با اشاره به وضعيت بحراني درياچه اروميه نسبت به احداث بي رويه و بهره برداري از سدهاي متعدد بر روي اغلب رودخانه هاي موجود در حوزه آبريز درياچه اروميه هشدار داده و اعلام كرده بودند ادامه اين روند به مرگ درياچه منتهي خواهد شد؛ چرا كه كاهش حجم آب ورودي به اين درياچه از يك سو، شوري بيش از حد آب اين درياچه را در پي داشته است و از سوي ديگر، بر اساس برآوردهاي انجام شده، حدود 120 هزار هكتار از وسعت اين درياچه كاسته است. اين در حالي است كه وسعت درياچه اروميه كه يكي از مهمترين مناطق زيست كره جهان به شمار مي آيد، پيش از اين 500 هزار هكتار بوده است.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست، در گفت وگو با ايلنا، افزايش ميزان شوري آب درياچه اروميه را ناشي از ورودي آب كم به درياچه و تبخير بالا دانسته و گفته است: وقتي ميزان تبخير از ورودي آب بيشتر باشد، ژميزان شوري آب بالا مي ژرود، اين در حالي است كه اين امر محيط را با فجايع زيست محيطي روبه رو كرده، به نحوي كه گونه ژهاي جانوري و گياهي منطقه در حال تهديد است؛ چرا كه اين درياچه زيستگاه عمده پرندگان منطقه نظير پليكان و فلامينگو است كه به علت شوري بالا، اين پرندگان و خصوصاً جوجه ژهاي اين پرندگان، بلورهاي نمك روي نوك و بال ژهاي آنها تشكيل شده و بسياري از آنها را از بين مي ژبرد.
وي گفت: معضلات درياچه فرابخشي بوده و تنها در اختيار سازمان حفاظت محيط زيست نيست؛ بلكه سازمان ژهاي مختلفي بايد دست به دست هم داده تا درياچه را از اين وضعيت نجات دهند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: مكاتباتي از سوي سازمان حفاظت محيط زيست با دستگاه ژهاي ذي ژربط و نيز شخص رييس ژجمهور صورت گرفته و وضعيت درياچه تشريح شده است.وي در خصوص اقدامات سازمان حفاظت محيط زيست براي موقعيت درياچه اروميه، گفت: مطالعه درياچه را در قالب يك پروژه بين المللي تحت عنوان پروژه بين ژالمللي مطالعه تالاب ژهاي ايران دنبال مي ژكنيم؛ ولي ضروري است، بين دستگاه ژهاي مختلف از جمله وزارتخانه ژهاي نيرو و جهاد كشاورزي، سازمان مديريت و برنامه ژريزي، استانداري استان ژهاي مجاور و سازمان حفاظت محيط زيست هماهنگي فرابخشي به وجود آيد.وي گفت: در صدد ايجاد هماهنگي و انجام مطالعات مديريتي كه از اعتبارات بين المللي ديده شده، هستيم.نجفي گفت: اعتباري ديده شده كه بخشي از اين اعتبارات، ژ از اعتبارات بين المللي است به نحوي كه 2 ميليون و 915 هزار دلار براي اين كار در نظر گرفته شده است.
وي، گفت: كار خاصي نمي ژتوان انجام داد. شوري آب بالا است و پرندگان را نمي ژتوان به مكان ژهاي ديگر مهاجرت داد. فصل تخم ژريزي است و بايد شوري آب كاهش يابد. در حال حاضر تنها موجود زنده ژاي كه در آب شور درياچه زندگي مي ژكند، سخت پوستي به نام آرتيميا است كه تعداد آن نيز به يك سي ژام جمعيت سنوات قبل كاهش يافته است.
نجفي گفت: پروژه از سال 1384 شروع شده است. اين پروژه نياز به مطالعه ندارد؛ چرا كه ما درد را مي ژدانيم. بخشي از اين امر طبيعي است؛ زيرا ما با بحران طبيعي مواجه شده ايم؛ ولي بخشي از آن را با هماهنگي بين دستگاهي مي ژتوان حل كرد. در حال حاضر وضعيت پستانداران موجود در جزاير درياچه به نحوي است كه بايد گوزن زرد و قوچ و ميش ژهاي موجود با انتقال آب و علوفه با شناورها، مورد حمايت قرار گيرند.
نجفي گفت: يكي از زيستگاه ژهايي كه براي برخي از گونه ژها تعريف شده، درياچه اروميه است. اين در حالي است كه زيستگاه گوزن زرد، دز و كرخه است كه به درياچه اروميه منتقل شده است؛ ولي اين درياچه وضعيت نامناسبي را براي گوزن زرد فراهم كرده است.وي، به جاده ارتباطي شيخ كلانتري به عنوان يك معضل پيش رو اشاره كرد و گفت: اين جاده درياچه را به دو قسمت تبديل كرده و اگر اين وضعيت ادامه پيدا كند، با دو اكوسيستم شمالي و جنوبي درياچه روبه رو خواهيم شد كه پيشنهاد ما اين است؛ در چند نقطه اين جاده را قطع كرده و به صورت پل اتصالي فراهم كنند تا ارتباط و چرخش آب انجام گيرد؛ اما اگر اين چرخش صورت نگيرد، در قسمت شمال درياچه كه رودخانه ژهاي تغذيه كننده كمتر هستند، با شوري بيشتري مواجه خواهند بود و اين معضل را بيشتر مي ژكند.نجفي گفت: پروژه را وزارت راه اجرا مي ژكند، نظرات سازمان محيط زيست در خصوص جاده و پل ژهاي چرخش آب به وزارت راه اعلام شده است.وي تصريح ژكرد: ميانه جاده باز است و مراحل احداث پل در حال انجام است؛ اما نظر سازمان اين است كه در ابتدا و انتها نيز پل احداث شود.
نجفي گفت: وضعيت تالاب ژهاي اطراف نيز كمتر از درياچه نيست، برخي از اين تالاب ژها در مجاورتشان زهكشي صورت گرفته كه اين تالاب ژها، كاملاً خشك شده و نمي ژتوان اسم تالاب بر روي آنها گذاشت.
وي در توضيح اين مطلب گفت: آب تالاب در زهكشي ژها تخليه و منتقل مي ژشود كه اين امر برخي از تالاب ژها را با خشك شدن مواجه كرده است.
چشم انداز
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست مي گويد: با برداشت بي ژرويه از آب ژهاي زيرزميني از حاشيه درياچه، تعادل آب شيرين و شور در حال به هم خوردن است. اين آب شور بالا آمده و شوره ژزار گسترش مي ژيابد و اين روند در نهايت به فاجعه زيست محيطي مي انجامد.
به اعتقاد اين مقام مسئول، عمده ژترين دليل اين وضعيت را مي ژتوان در عدم ورود آب مناسب به درياچه دانست كه اين امر به واسطه پديده عدم نزولات جوي و خشكسالي و نيز سدسازي ژهاي متعدد بر روي رودخانه ژهايي است كه درياچه را تغذيه مي ژكنند. ضمن اين كه برداشت آب ژهاي زيرزميني براي كشاورزي نيز بي ژتاثير نبوده است.