گفت و گو
قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري:
برنامه ريزي با دولت اداره امور با بخش خصوصي
حميد دهقان
|
|
هنگام برگزاري نمايشگاه بين المللي جهانگردي مشهد در شهريورماه، حميد بقايي قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري پس از ديدار از بخش هاي مختلف نمايشگاه در يك كنفرانس مطبوعاتي به پرسش هاي خبرنگاران حاضر در نمايشگاه پاسخ داد. در آن گفت وگو، امكان طرح همه پرسش ها از سوي همه خبرنگاران ميسر نشد. آن چه در پي مي آيد گفت وشنودي است كه در تهران و در دفتر وي، در ارتباط با برخي مسايل مبتلابه گردشگري در كشورمان صورت پذيرفته است.
بقايي درباره اهميت گردشگري در جهان مي گويد: امروز گردشگري دغدغه خاطر همه ملت ها شده است. همه به سير و سياحت روي آورده اند. در بسياري از كشورها دولت با هزينه خود، مردم را از طبقات مختلف؛ دانش آموز، دانشجو و بازنشسته، گروه گروه به ديدن كشورهاي جهان ترغيب و تشويق مي كند و تسهيلات فراواني در اختيار آنان قرار مي دهد. گروه هاي گردشگر براي سفرهاي خود به كشورهاي جهان برنامه هايي تنظيم مي كنند كه حتي دورافتاده ترين و كوچكترين كشورها را هم از برنامه سفر خود فراموش نكنند. وي اضافه مي كند: در كشور خودمان هم اشتياق و علاقه به سفر مدتي است كه روز به روز رونق بيشتري پيدا مي كند. اگر در گذشته، خانواده ها داشتن فاميل و نزديكان را در شهري و دياري بهانه سفر قرار مي دادند، امروز كمتر خانواده اي است كه در سال حداقل يك بار به سفر زيارتي و سياحتي نرفته باشد. وي خاطرنشان مي سازد: امروز از هر دانشگاهي، استادان و دانشجويان و فارغ التحصيلان چندين طرح گردشگري تهيه شده را به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ارايه مي دهند. اين هم يك نمونه ديگر از رونق يافتن گردشگري است. هم اكنون بيش از دو هزار آژانس مسافرتي در كشور فعاليت مي كنند و تقاضاهاي بسياري، براي دريافت مجوز به سازمان مي رسد و اين تقاضاها تحول چشمگيري را در فرهنگ سفر مردم روشن مي سازد.
كنفرانس مطبوعاتي مشايي
از بقايي پرسيدم اكنون يك سال از ماموريت گروه شما در سازمان سپري شده است. در اين مدت چه كارهايي انجام شده است و با تجربه اي كه در اين مدت به دست آورده ايد چه برنامه هايي براي ميراث فرهنگي و گردشگري آينده داريد؟ وي گفت: در چند مورد معاونان و مسئولان سازمان در مصاحبه هاي خود مطالبي را عنوان كرده بودند كه چندان با يكديگر همخواني نداشت؛ به همين دليل اخيراً كميته امور رسانه ها تشكيل شده كه اولاً برنامه هاي تبليغاتي و بازاريابي صداوسيما را تصويب و سپس به مرحله عقد قرارداد براي تهيه و پخش برساند و ثانياً مطالب كنفرانس هاي خبري رياست سازمان و معاونان را تنظيم كند و اين كميته همزمان با هفته گردشگري و روز جهاني جهانگردي تصميم گرفت كه گزارش عملكرد يك ساله، زمان و برنامه هاي تدوين شده براي آينده را، آقاي مشايي رييس سازمان در كنفرانس مطبوعاتي به اطلاع مردم برساند. شما هم بهتر است براي آگاهي از اين موارد منتظر اطلاع رساني رييس سازمان باشيد!
طرح ملي گردشگري
بقايي درباره سرنوشت طرح ملي توسعه گردشگري كه دوره رؤساي پيشين سازمان ايرانگردي و جهانگردي تدوين شده است، مي گويد: اين طرح در حال بررسي و مطالعه كارشناسي است و به نظر من براي تهيه آن هزينه زيادي صرف شده و بايد طرح اجرا شود. كارهاي بسياري بايد براي به حركت درآوردن چرخ گردشگري انجام شود كه بخشي از آن به عهده دولت و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است و قسمت ديگر را بايد بخش خصوصي انجام دهد.
وظيفه دولت و سازمان اين است كه زيرساخت ها را آماده كند، جاده ها را بسازد، امنيت را به وجود آورد و امكانات را براي آسايش گردشگران خارجي و داخلي فراهم سازد. ما بايد همه دستگاه هاي مرتبط با گردشگري را مجاب كنيم كه مسئوليت هاي خود را به خوبي انجام دهند و در همه نقاطي كه گردشگران سفر مي كنند از هر لحاظ امنيت خاطر داشته باشند. داشتن درمانگاه مناسب، پزشك، آب آشاميدني، اقامتگاه هاي مناسب و مردمي كه با گردشگران با مهرباني رفتار كنند و اصناف و پيشه وران انصاف داشته باشند و به گردشگران گرانفروشي نكنند، از مسايل و موارد اساسي صنعت گردشگري محسوب مي شوند.
بخش خصوصي
بقايي مي گويد: ما تصميم داريم بخش خصوصي را براي ساماندهي گردشگري فعال كنيم. وظيفه ما برنامه ريزي و نظارت است. مقدمات تشكيل كانون ملي جهانگردي فراهم شده كه با تشكيل آن همه دست اندركاران صنعت گردشگري در آن حضور خواهند داشت. ما از تعامل با دانشگاهيان و بهره مندي از طرح ها و نظريات آنان استقبال مي كنيم. بروشور و ساير توليدات فرهنگي به وابسته هاي فرهنگي در خارج كشور ارسال مي كنيم و براي فراهم ساختن بستر فعاليت بخش خصوصي با اختصاص تسهيلات لازم تلاش خواهيم كرد. بقايي در مورد نگراني هتلداران بخش خصوصي از فعاليت هتل ها و ميهمانسراهاي سازمان ها و ارگان هاي دولتي در نقاط مختلف كشور، اظهار داشت: از لحاظ كارشناسي حفظ و نگهداري اين قبيل ميهمانسراها توجيه اقتصادي ندارد. چنانچه دارندگان ميهمانسراهاي دولتي با بخش خصوصي وارد مذاكره شوند، اين امر به نفع هر دو طرف خواهد بود.
|