كارشناسان در گفتگو با همشهري ارزيابي كردند:
تعادل و تعامل ؛ چشم انداز مديريت شهري
تهران در شوراي سوم
عكس: مهدي بيات
|
|
گروه شهري- گروهي از كارشناسان در گفتگو با همشهري، حضور اعضائي از طيف هاي متفاوت سياسي در سومين دوره شوراي شهر تهران را فرصتي مناسب براي بهره مندي پايتخت از تعامل ديدگاه هاي كارشناسي و امكاني براي تعادل در برنامه هاي اجرايي مديريت شهري ارزيابي كردند.
در حالي كه منتخبين دوره اول شورا جملگي از طيف موسوم به اصلاح طلب بوده و برگزيدگان دوره دوم همگي از طيف اصولگرايان بوده اند، نتايج اعلام شده از انتخابات جمعه گذشته حكايت از آن دارد كه در سومين دوره شورا از طيف هاي مذكور شخصيت هاي سياسي و اجرايي در شوراي شهر تهران حضور داشته و فرصت پايش مديريت شهري و ابراز ديدگاه هاي خود را خواهند داشت.
حميدرضا حاجي بابايي عضو هيأت رئيسه مجلس شوراي اسلامي نتايج انتخابات 24 آذر در تهران را نشانه تنوع آراء جامعه مي داند و اشاره مي كند كه در كلانشهري همچون تهران در دوره بعدي شورا قطعا شاهد تضارب قابل توجه ديدگاه هاي كارشناسي و پيامدهاي گوناگون آن خواهيم بود.وي البته نگران است كه اين موضوع چالش هايي را نيز ايجاد كند كه در اين ميان نقش عناصر مجرب شورا، از هر دو جريان سياسي، تعيين كننده خواهد بود.
دكتر مصطفي بهزاد فر، عضو هيأت علمي دانشكده معماري دانشگاه علم و صنعت نيز با اشاره به وظايف تعريف شده شوراها در قانون گفت: نگاه واقع بينانه به قدرت شوراها و اختياراتشان مي تواند موجب رويكرد منطقي از سوي اعضاي منتخب شورا باشد، به ويژه اينكه براساس آخرين اخبار، افرادي كه داراي رأي بالايي هستند، افراد شناخته شده و داراي تجارب گسترده اند و به نظر مي رسد كه رويكرد منطقي داشته باشند.
حضور علمي احزاب
از سويي دكتر يزداني كارشناس برنامه ريزي شهري و توسعه پايدار نيز با اشاره به تأثير كليات تصميم گيري شوراها در ماهيت شهر، حضور افراد از طيف هاي مختلف را حائز اهميت دانست.
اين استاد دانشگاه ضمن اشاره به انتخابات، لزوم دخالت طيف هاي سياسي را يادآور شد و اظهار داشت: معمولاً در انتخابات هاي سراسر جهان طيف هاي مختلف سياسي همواره حضور دارند. اما برآيند اين انتخابات، حضور علمي احزاب در سطوح مختلف اجتماعي است. از آنجا كه مديريت شهري نيز پديده اي علمي است و به اداره شهر، توجه دارد، رويكردهاي سياسي افراد انتخاب شده، نمي تواند چندان داراي اهميت باشد.
يزداني ناكارآمدي الگوهاي سياسي در اداره يك شهر را به عنوان يك امر واقع مطرح كرد و افزود: به هر حال تهران ظرفيتي مشخص دارد. اگر به اين شهر توجه غيرعلمي شود، تمام نظام مديريتي آن تحت الشعاع قرار خواهد گرفت. اگرچه، تجربه شوراي اول نيز فراروي منتخبان شوراي سوم است و افرادي كه هم اكنون در صدر شمارش آراء مطرح هستند. افرادي داراي تجربه بالا و با سوابق مرتبط و نزديك به مديريت كلان شهري اند.دكتر محمدعلي عبدلي عضو هيأت علمي دانشگاه تهران مي گويد تركيب شوراي جديد مي تواند يك فرصت خوب براي شهر باشد، چراكه وجود نمايندگان آراي فكري و سياسي مختلف منجر به چندصدايي شدن شورا شده، مسائل به گونه اي همه جانبه مورد بحث و بررسي قرار گيرد. نتيجه اين تضارب آراء پربارتر شدن تصميمات شوراي جديد خواهد بود. بديهي است اين تركيب چندگانه تنها در صورتي مفيد است كه هر گروه بر خواسته هاي خود پافشاري نكند و روحيه تعامل و مشاركت در شورا حاكم باشد. اگر هر گروه تنها مصالح خود را ببيند و به جاي حل مشكل مردم به جدل با گروه هاي ديگر بپردازد هيچ مشكلي حل نخواهد شد.
جايگاه تخصص و برنامه ها
از سوي ديگر دكتر كمال شعار، كارشناس ترافيك و حمل و نقل مي گويد در مورد شوراي شهر پايتخت پيش از تركيب اعضاء، تخصص و برنامه هاي آنها اهميت دارد. كمال شعار در ادامه گفت وگو با همشهري تأكيد كرد كه نكته مهمي كه در مورد شوراي اسلامي شهر مي توان گفت اين است كه اختيارات اين شورا تنها در حد انتخاب شهردار و نظارت بر فعاليت هاي شهرداري است و اگر بخواهد در مورد موضوع شهري ساده اي مثل افزايش تعرفه خدمات حمل و نقل عمومي تصميم گيري كند، بايد اين تصميم توسط وزارت كشور تأييد شود، در حالي كه در بسياري از شوراها مديريت شهري مانند يك حكومت محلي در مورد مسائل مختلف مثل نظم و امنيت، آموزش و پرورش، بهداشت و... تصميم گيري مي كند.مهندس محسن خراساني زاده كارشناس شهرسازي و معماري نيز معتقد است كه اگر گرايش هاي مختلف سياسي در شوراي شهر به فكر منافع طيف متبوع خود باشند منافع شهروندان تهديد خواهد شد. با اين حال وي مي گويد: از سوي ديگر اين گرايش هاي مختلف ممكن است باعث ايجاد تعادل در شورا شده و باعث شود تا شورا به سمت كار تخصصي و پرهيز از حاشيه ها گرايش پيدا كند.
به نظر اين كارشناس شهرسازي، حوزه شهري و مديريت آن حوزه اي كاملاً اجتماعي و تخصصي است و به طور مستقيم با زندگي شهروندان سروكار دارد؛ بنابراين اعضاي آن بيش از اين كه دغدغه هاي سياسي داشته باشند بايد دغدغه هاي اجتماعي- فرهنگي و گرايش تخصصي داشته باشند.
سياوش لطيفي معمار و شهرساز نيز با توجه به لزوم رويكرد اجتماعي در ميان افراد منتخب شورا گفت: رويكرد سياسي اعضاي انتخاب شده در شورا زيانبار است و افراد حاضر در شورا بايد داراي رويكرد اجتماعي و شهري باشند.
اين مهندس شهرساز با اشاره به حضور افراد متخصص و داراي تجربه در ميان سه طيف اصلي شركت كننده در انتخابات گفت: در ميان ليست سه گانه افراد متخصصي هم ديده مي شود كه اميدواريم اين افراد وارد شورا شوند؛ چراكه آنان مديريت شهري را بهتر مي شناسند. در واقع شوراها با شهر و مناسبات موجود در آن ارتباط دارند، از اين رو حضور افراد كارشناس مي تواند، تأثير به سزايي در آينده شهر تهران داشته باشد.
از سوي ديگر دكتر حسن فريد اعلم استاد دانشگاه صنعتي اميركبير نيز با اشاره به تجربه چندساله در كشور، تركيب منسجم و يكدست بودن مديريت را حتي با فرض پايين بودن تخصص افراد مناسب تر و باعث تداوم مديريت و جلوگيري از تنش مي داند.
وي مي گويد: ما دو نوع مديريت را در كشور تجربه كرده ايم: يك نوع مديريت يكدست با وجود افراد ولو كم اطلاع ولي هماهنگ با يكديگر و نوع ديگر مديريت ناهماهنگ و غيرمنسجم با وجود افراد متخصص، صاحب نظر و برخوردار از ديدگاه هاي مختلف.
به گفته وي در نوع اول به دليل يكدست بودن مديريت، بادوام تر و ميزان موفقيت آن در اداره امور بيشتر، ولي در نوع دوم، دوام مديريت و ميزان موفقيت آن كمتر بوده است. مصداق هر دو نوع مديريت را تا حدودي در ارتباط با شوراي شهر اول و دوم در تهران مي توان ديد.
در شوراي شهر اول، افراد با ديدگاه هاي متفاوت و هريك درصدد اعمال رأي و نظر خود بودند و از اين رو تا پايان راه دوام نياوردند ولي در شوراي دوم شايد افراد در ابتدا مسلط به امور شهر نبودند اما به علت همفكري و همدلي تا حدودي به صورت يك شوراي يكپارچه درآمدند.
فريد اعلم با اشاره به تركيب احتمالي منتخبان سومين دوره شوراي شهر تهران مي گويد: در حال حاضر نيز با انتخابي كه شده است چون اكثريت با هم هستند فكر مي كنم با قاليباف شهردار فعلي تهران خوب كار كنند، زيرا مديريتي كه افراد با هم منسجم باشند موفق تر خواهد بود.
|