شهردار تهران اعلام كرد :
پايان 40 سال سليقه فردي؛
تهران را طرح جامع اداره مي كند
.گروه شهري - شهردار تهران با تاكيد بر اينكه هم اكنون مشكل كشور كمبود منابع مالي نيست، تصريح كرد: مديران بايد با كارشان بسوزند و بسازند، يعني با دلسوزي براي يك مجموعه كار كنند.
به گزارش سما، محمدباقر قاليباف در چهارمين دوره كنفرانس بين المللي مديريت كه صبح روز پنج شنبه در محل سالن همايش هاي بين المللي اجلاس برگزار شد، با اشاره به يكي از طرح هاي مهم شهرداري تهران كه هم اكنون در دست انجام است، گفت: طرح جامع شهر تهران هم اكنون در حال بررسي است.
وي با بيان اينكه شهر تهران طي 4 دهه گذشته بدون برنامه و طرح جامع اداره مي شده است، گفت: اين به اين معناست كه شهر تهران 4 دهه است كه با سليقه افراد متعدد اداره شده است.
شهردار تهران با تاكيد بر ضرورت توجه ويژه در بخش مديريت انگيزش به منابع انساني، تصريح كرد: بارها تاكيد كرده ام اگر به من بگويند 4 ميليارد دلاري كه در تبصره 13 هزينه مي شود و بخشي از آن نيز متعلق به شهرداري است، ترجيح مي دهم نيرو و منابع انساني را انتخاب كنم. وي تصريح كرد: قطعا انتخاب اول من منابع انساني است چرا كه اگر منابع انساني در يك مجموعه از يك روحيه جهادي برخوردار باشند طبيعتا پول و سرمايه آن مجموعه را نيز به درستي مديريت كرده و آن را هدر نخواهند داد.
قاليباف با تاكيد بر اينكه هم اكنون مشكل ما در كشور مشكل منابع مالي نيست بلكه چالش هاي اصلي در جاي ديگري وجود دارد، تصريح كرد: وقتي در كشور نفت 10 دلار مي شود ما بيچاره ايم و اين در حالي است كه وقتي قيمت همين نفت به 70 دلار مي رسد باز هم مشكل داريم، پس مشخص مي شود كه مشكل اصلي ما منابع مالي نيست بلكه معضل اصلي در جاي ديگري است.
بقيه از صفحه اول
وي با تأكيد بر اينكه سعي كرده ايم امور را با نگرش سيستمي به سمت نهادمندي و پايداري طبيعي سوق دهيم تصريح كرد: از يك سال گذشته كه وارد مجموعه شهرداري تهران شده ام حدود 9 ماه را صرف اين كرده ام كه مجموعه شهرداري تهران را به خوبي شناخته و با مجموعه كاري خود ارتباط عاطفي و كاري عميقي برقرار كنم چرا كه معتقدم اگر در يك مجموعه كاري همديگر را باور كنيم و به هم اعتماد داشته باشيم قطعاً موفق خواهيم بود و در غير اين صورت اگر مديريت معنوي در يك ساختار سازماني حاكم نشود با يك ساختار خشك و بي روح كاري از پيش نخواهيم برد.
وي با بيان اينكه در طول 100 سالي كه از بلديه قديم تا شهرداري تهران فعلي مي گذرد ما در هيچ سطحي از علم و تجربه سند مدوني در شهرداري نداشته ايم، تصريح كرد: قطعاً در اين زمينه ضرر كرده ايم چرا كه مستندسازي در اين بخش صورت نگرفته و هر كسي كه وارد اين مجموعه شده به سليقه خودكار كرده و رفته است.
شهردار تهران با بيان اينكه متأسفانه جايگاه مديريت شهري در نظام برنامه ريزي و مديريت توسعه مشخص نيست تصريح كرد: اصلاً مديريت شهري در ساختار سياسي اداري كشور تعريف نشده است يعني در حال حاضر شما به درستي توزيع فضاي قدرت را در حوزه مديريت شهري نمي دانيد در كجا است.
وي با تأكيد بر اينكه اگر توسعه و چشم انداز برنامه 20 ساله را دنبال مي كنيم بايد دقيقاً بدانيم كه جايگاه مديريت شهري كجا است تصريح كرد: جالب اين است در 6 اصل قانون اساسي يعني از اصول 101 تا 106 مربوط به حوزه مديريت شهري مي باشد.
شهردار تهران ادامه داد: در قانون اجرايي كشور نيز از سال 59، 63، 65 و در نهايت سال 73، 5 بار مفادي كه در حوزه مديريت شهري مطرح شده بود تغيير كرد و در نهايت چيزي شد كه شبيه هيچ مديريت شهري در هيچ كجاي دنيا نيست. وي ادامه داد: وقتي ديده شد كه اين قانون دچار مشكلات بسيار است بنابراين در برنامه سوم و چهارم توسعه ماده 136 و 137 را نوشتيم ولي چون مديريت ابهام هنوز نيز حاكم است سرانجام معلوم نشد در ساختار سياسي و اداري ما و در توزيع فضاي قدرت در چشم انداز 20 ساله با تأكيد بر كلانشهرها بالاخره جاي مديريت شهري كجاست. شهردار تهران با بيان اينكه عمر متوسط مديريت شهري در 60 سال گذشته 14 ماه و 20 روز بوده است، گفت: واقعيت اين است كه در 6 سال گذشته در شهرداري تهران 5 مدير جابجا شده اند. پس در اين شرايط نبايد انتظار انجام اتفاقات مهم را در شهرداري تهران داشته باشيم.
قاليباف از قوانين متناقض در شهرداري به عنوان يكي ديگر از معضلات مهم اين مجموعه نام برد و تأكيد كرد: قانون بايد به گونه اي روشن باشد كه جلوي هر گونه اجحاف و خلاف را بگيرد و اين در حالي است كه ما هيچ مجموعه مدوني كه بر اساس رويكرد توسعه پايدار شهري باشد را، نداريم.
|