مرور
چهارمحال و بختياري
مخفي گاه بوم هاي صخره اي زاگرس
گروه علمي فرهنگي- استان چهارمحال و بختياري در ميان كوه هاي سر به فلك كشيده زاگرس و در بلندترين نقطه ايران با بناهاي تاريخي زيبا و چشم اندازهاي طبيعي حيرت انگيز قرار دارد.
راه پلكاني خدا آفرين يكي از ديدني هاي اعجاب آور استان چهارمحال و بختياري است. پل خدا آفرين، گذرگاهي طبيعي در جنوب بازفت در شهرستان كوهرنگ است كه براثر ريزش صخره هاي كوه مجاور روي رودخانه بازفت در زماني نامشخص، به وجود آمده است. در قرن هاي ميانه اسلامي (ايلخاني و صفوي) بر بوم صخره هاي صاف و غيرقابل عبور ساحل غربي خدا آفرين، راهي سنگي با 52 پله و جان پناهي مناسب براي عبور آسان كوچ گران حجاري شده است.
بناي چهارتاقي منج يكي ديگر از بناهاي استان چهارمحال و بختياري است كه بر فراز كوهي رفيع و در ارتفاع 2500 متري از سطح دريا در مسير جاده اي باستاني واقع در شهرستان لردگان با هدف نظارت بر رفت وآمد كاروان ها ساخته شده است. بناي اصلي چهارتاقي منج، چهار برج نمادين به ارتفاع هفت متر و دروازه اي براي عبور كاروان ها و محلي براي گرفتن ماليات داشته است. مصالح به كار رفته در اين بنا، سنگ و ملات گچ نيم پخته نيم كوب است. مرمت اين بنا در سال هاي پيش صورت گرفته و مساحت آن نيز حدود 250 مترمربع است. پست شليل نيز پاسگاهي است بر سر تنگه شليل واقع در شهرستان اردل كه توسط رضاشاه درپي اغتشاش ها و شورش هاي محلي، بويژه سردار مجاهد بختياري و براي كنترل رفت وآمد در اين محل برپا شده است. مصالح بنا، سنگ قلوه و لاشه و گچ به سبك معماري جديد است كه آغاز نفوذ معماري غربي را در ايران نشان مي دهد. مساحت بنا نيز حدود 350 مترمربع بوده و اكنون درحال مرمت است.
گذرگاه مرواريد نيز از جمله گذرگاه هاي مهم در مسير جاده دزپارت در شهرستان اردل است كه روزهاي آخر عمر خود را سپري مي كند و در آب گيري سد كارون چهار تا پنج سال آينده براي هميشه زير آب خواهد رفت. راه پلكاني، سنگ نگاره و كتيبه ها از مهم ترين بخش هاي ديدني و برجا مانده در اين مكان اند و قدمت آن ها به دوره اسلامي برمي گردد.
قلعه دهناش نيز از معدود قلعه هاي سالم و بازمانده در سرزمين بختياري است كه در اواخر دوره قاجار توسط آمحمد كلانتر ايل موري در روستاي دهناش شهرستان كوهرنگ ساخته شد.
امروزه از اين بناي زيبا، تنها سردري سنگي، اتاق پنج دري و بخشي از بناهاي جانبي آن سالم مانده اند. مصالح به كار رفته در اين بنا بيشتر سنگ است و مساحت زيربناي آن به حدود يك هزار مترمربع مي رسد. اكنون اين بنا مرمت مي شود.
امامزاده حمزه بن علي (ع) يكي ديگر از بناهاي تاريخي استان چهارمحال و بختياري است كه در پنج كيلومتري غرب بلداجي در شهرستان بروجن و بر فراز ارتفاع هاي منطقه در دوره صفوي احداث شده است. همچنين بازارچه سنتي، فصلي، چادرهاي صحرايي زايران، امكانات رفاهي، فضاي سبز دامنه كوه و مجاورت با تالاب چغاخور، اين محل را به پرجاذبه ترين مكان هاي زيارتي و سياحتي استان تبديل كرده است. مساحت اين بنا همراه با الحاق هاي آن حدود 300 مترمربع است و مرمت هاي اضطراري روي آن انجام شده اند.
|