گروه سياسي- اجلاس سالانه مجمع اقتصاد جهاني كه سرمايه داران و تجار بزرگ جهاني در آن جمع مي شوند تا سمت گيري سال آينده خود را تنظيم كنند، در سوئيس گشايش يافت. از ايران محمد خاتمي در اين جلسه شركت كرد. جلسات سالانه اين مجمع به كنفرانس داووس معروف است و هر سال در يك نقطه از اروپا تشكيل مي شود. امسال اين اجلاس در محل بنيانگذاري اين اجلاس مهم اقتصادي يعني دهكده داووس سوئيس تشكيل شد. در سالهاي گذشته از ايران يك هيات به عنوان ميهمان در كنفرانس هاي سالانه اين مجمع حضور داشته است. اعلام حضور محمد خاتمي در اجلاس امسال، با اهميت بسيار تلقي شده است. به ويژه كه وي در دوران بعد از رياست جمهوري خود، فعاليت هايش عمدتا خارج از چارچوب حكومتي بوده و اين اولين حضور حكومتي وي، آن هم در چنين اجلاس مهمي است. ضمن اينكه سوئيس حافظ منافع آمريكا در ايران و در واقع پل ارتباطي ميان ايران و آمريكا در تمام سالهاي گذشته بوده است.
اجلاس اقتصادي داووس امسال طبق سنت، در دهكده كوهستاني داووس در كشور سوئيس و با شركت شماري از رهبران كشورها همچنين حدود 2400 نفر از روساي سازمان هاي غيردولتي، مديران شركت هاي بزرگ چندمليتي، كارشناسان و نمايندگان محافل مهم اقتصادي و مالي جهان تشكيل شد. سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري سابق ايران در نشستي با موضوع خاورميانه و با عنوان تا همين جا كافي است شركت كرد.
مسئله تحريم اقتصادي ايران و تقويت احتمال صدور قطعنامه دوم شوراي امنيت براي گسترده تر كردن اين تحريم ها، در كنار اتهامات اتمي كه متوجه ايران كرده اند و خطر حمله نظامي به ايران، همگي در دستور كار كنفرانس امسال داووس قرار داشت؛ كنفرانسي كه بنيانگذاران و هدايت كنندگان اصلي آن سمت گيري سياست هاي جهاني را تعيين كرده و حتي ديكته مي كنند. رژيم صهيونيستي از پرنفوذترين حاضران در اين كنفرانس است.
آينده منطقه خاورميانه موضوع كنفرانس امسال اعلام شده و خاتمي در همين زمينه در اين كنفرانس سخنراني كرد. او يكبار ديگر، در سال۸۳ و در زماني كه رئيس جمهور بود در همين كنفرانس حضور يافته و سخن گفته بود.
ميهمانان ويژه
خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين، عبدالله دوم پادشاه اردن، فواد سينيوره نخست وزير لبنان و چندين سياستمدار كرد، سني و شيعه عراقي، بيل كلينتون رئيس جمهوري سابق ايالات متحده، هيلاري كلينتون همسر او كه خود را آماده شركت در انتخابات رياست جمهوري آينده آمريكا كرده، سناتور جان كري كه در انتخابات سال 2004 رياست جمهوري آمريكا از جورج بوش شكست خورد، از جمله چهره هاي سياسي شركت كننده در اين كنفرانس بودند. توني بلر نخست وزير بريتانيا قرار بود در مراسم اختتاميه اين نشست پنج روزه شركت كرده و سخنراني كند. اين درحالي است كه مركل صدراعظم آلمان؛ كه اكنون رئيس دوره اي اتحاديه اروپاست، كنفرانس داووس را افتتاح كرد. بدين ترتيب آلمان كنفرانس را افتتاح و انگلستان آن را ختم مي كند!
با توجه به دستور جلسه كنفرانس داووس به نظر مي رسيد حضور سيد محمد خاتمي در اين اجلاس مي تواند بسيار مهم و تاثيرگذار باشد. خاتمي در حاشيه اين كنفرانس سعي كرد با تمام چهره هاي تاثيرگذار سياسي و اقتصادي كه در كنفرانس حضور دارند پيرامون اوضاع ايران و خطرات اقتصادي و نظامي كه آن را تهديد مي كند مذاكره كند. كنفرانس 5 روزه داووس، فرصتي كافي و مناسب براي حساس ترين مذاكرات سياسي بود!
گفته مي شود خاتمي با اين پيشنهاد به داووس رفته بود كه بجاي بازرسان سازمان انرژي اتمي، يك هيات بازرسي از سوي اعضاي پنج گانه شوراي امنيت و آلمان (1+5) و يك نماينده از يك كشور اتمي آسيايي، مشخصا هندوستان بر كارهاي اتمي ايران نظارت كنند و گزارش اين هيات مبناي قضاوت و ارزيابي پيرامون فعاليت هاي اتمي ايران قرار گيرد. تا تهيه اين گزارش، شوراي امنيت جلسه آينده خود را به تعويق انداخته و اجراي آخرين قطعنامه را نيز متوقف كند و از تحريم ها بكاهد.
ديدار با جان كري
خاتمي در جريان برگزاري اين كنفرانس با جان كري نامزد دموكرات ها در انتخابات رياست جمهوري آمريكا از حزب دموكرات اين كشور ديدار و مذاكره كرد. خبر اين ديدار مهمترين خبر خبرگزاري ها در ارتباط با ايران از كنفرانس داووس بود.
در ارتباط با محتواي مذاكرات خاتمي و جان كري، گفته مي شود خاتمي در برابر اين سخن كري كه خاورميانه اكنون با بحران عدم اعتماد روبه روست پاسخ داده است كه: بايد بتوانيم با تمرين اعتمادسازي كنيم. متاسفانه در حال حاضر يك ديوار بزرگ بي اعتمادي وجود دارد، ولي هنوز درها براي مذاكره باز است. بين ايران و آمريكا يك ديوار بلند بي اعتمادي است. اگرچه دولت كلينتون توجهات جدي به اين موضوع كرد و به رفتار ناهنجار آمريكا طي 50 سال گذشته اعتراف كرد اما گام هاي بعدي عقيم ماند. ارتباط نياز به درك منطقي دو طرف دارد. نمي شود ايران انعطاف نشان دهد و سياست طرف مقابل براندازي نظام سياسي ايران به عنوان دموكرات ترين نظام سياسي منطقه باشد. نمي شود دنبال اعتمادسازي بود و حساسيت اعراب را عليه ايران تحريك كرد. خاتمي با انتقاد از سياست هاي آمريكا در عراق و تلاش هاي ايران براي حل مشكلات اين كشور و برقراري امنيت در آن گفت: آمريكا بايد با عدالت و انصاف نسبت به ايران برخورد كند. كساني كه مي خواهند در خاورميانه كاري بكنند بايد بي طرفي خود را ثابت كنند. دنيا هزينه سنگيني براي اقدامات افراط گرايانه پرداخته است. آمريكا هنوز درگير غرور فتح عراق است، عدم توجه به گزارش نسبي هميلتون- بيكر نشان دهنده اين است كه هنوز حقايق درك نشده است.
جان كري هم از پيشنهاد گروه بيكر- هميلتون دفاع كرد و گفت: هيچ گاه كشورش را تا به اين حد در انزوا نديده است. او گفت كه كشورش به دلايل زيادي طرد شده است. وي نظرات خاتمي را بسيار با اهميت خواند و گفت: بايد عينك بدبيني را كنار گذاشت و عينك حقيقت بيني زد و دنبال ثبات بود. من حامي انزواي هيچ كشوري نيستم زيرا آن را به ضرر تعادل و عقلانيت منطقه مي دانم. بايد از حساسيت كشورها نسبت به هويت و امنيت شان درس گرفت و لحن ها را عوض كرد. ما گرفتار تعصب هستيم و براي شكست بن بست ها بايد تعصبات را كنار گذاشت. كري با تائيد حقانيت ايران براي استفاده از انرژي هسته اي، پيشنهاد كرد كه ايران غني سازي را براي مدت محدودي تعليق كند.
خاتمي در سخنراني خود در داووس گفته بود: براي دستيابي به نتيجه اي قابل ملاحظه در پرونده اتمي ايران، بايد تنش بين آمريكا و ايران كاهش يابد. ما خواستار درك متقابل و دوري جستن از برخورد احساساتي هستيم. گفت و گوي منطقه اي بهتر از رويارويي نظامي با ايران و سوريه است.
يكي ديگر از خبرهاي حاشيه اي و مهم اين كنفرانس مصاحبه خاتمي در مورد هولوكاست بود. خبرگزاري فرانسه به نقل از روزنامه يديعوت آحارونوت ادعا كرد كه محمد خاتمي رئيس جمهور پيشين ايران كه براي حضور در كنفرانس داووس، در سوئيس به سر مي برد در مصاحبه اي با يك روزنامه رژيم صهيونيستي همايش هولوكاست در ايران را كه در ماه دسامبر گذشته برگزار شد، نادرست اعلام كرده است.
اما محمد علي ابطحي معاون سابق خاتمي، در وبلاگش ادعاي روزنامه يديعوت آحارونوت را تكذيب كرد و به نقل از خاتمي نوشت: با آقاي خاتمي در سوئيس تماس گرفتم. به شدت تكذيب كرد و گفت در داووس با هيچ خبرنگار اسرائيلي و يا غيراسرائيلي مصاحبه نكرده و اين شيطنت هميشگي اسرائيلي هاست.
ظاهرا از آنجا كه به نفع اسرائيل نيست مشكلات ايران و آمريكا حل شود، طرح مطالبي مانند مصاحبه خاتمي با يك روزنامه رژيم صهيونيستي براي به خطر انداختن موقعيت خاتمي در داخل ايران و جلوگيري از ادامه تلاش هاي او براي رفع خطراتي است كه ايران با آن مواجه شده است.
تندروي هاي بوش
بوش رئيس جمهور آمريكا نيز يكي از سخنرانان اين جلسه بود.
آسوشيتدپرس سه شنبه شب گذشته و چند ساعت پيش از سخنراني جورج بوش از دوبي گزارش داد كه نيكلاس برنز، مشاور سياسي وزارت امور خارجه آمريكا ضمن رد مذاكره مستقيم با جمهوري اسلامي، يكبار ديگر خواست آمريكا را طرح كرده و گفت: پيش شرط آغاز هر نوع مذاكره اي با ايران توقف غني سازي است.برنز اضافه كرد كه آمريكا براي مقابله با تسلط بر خليج فارس دو ناوگان جنگي خود را وارد اين خليج كرده است تا از منافع خود دفاع كند.
به دنبال اين سخنان، سخنگوي وزارت امور خارجه فرانسه هم گفت: عدم همكاري ايران با جامعه بين المللي نشانه خوبي نيست!
بوش صبرش را از دست داده است
روزنامه واشنگتن پست هم نوشت: بوش دو سال پاياني دوره رياست جمهوري اش را مي گذراند. نشانه هايي وجود دارد كه او صبر خود را در ارتباط با ايران از دست داده است. درست مانند سال۲۰۰۳ و در مورد عراق.
از نظر اين روزنامه بوش ديگر در انتظار تحريم هاي سخت تر ايران و يا همراه ساختن روسيه با آمريكا براي اعمال تحريم ها نيست. او از اين دو تاكتيك دلسرد شده است. به همين دليل كاخ سفيد به جاي مراجعه دوباره به شوراي امنيت سازمان ملل و كوشش براي قطعنامه اي ديگر عليه ايران، استراتژي تشكيل يك ائتلاف عليه ايران را در پيش گرفته و سفر وزير خارجه آمريكا رايس به خاورميانه و اروپا هم همين استراتژي را دنبال مي كند.
آمريكا از كشورهاي اتحاديه اروپا خواسته است تا اعتبارات صادراتي به ايران را متوقف كنند و بانك هايشان را براي پيوستن به مبارزه اي كه رهبري آن را وزارت خزانه داري آمريكا بر عهده دارد و هدف آن اعمال فشار بر مؤسسات مالي ايران است تشويق كنند. با روشن شدن نگراني هاي عربستان سعودي در مورد ايران هم ائتلاف مورد نظر بوش بيش از پيش تقويت شده است. چرا كه معلوم شد رياض آنقدر نگران هست كه از نفت به عنوان سلاحي عليه دولت ايران استفاده كند. وزير نفت عربستان با درخواست ايران براي كاهش توليد اوپك كه با هدف ممانعت از كاهش قيمت نفت برنامه ريزي شده بود مخالفت كرد.
واشنگتن پست نوشت: بوش بايد براي اشتباهاتي كه در نتيجه سرعت بخشيدن به اقداماتش عليه ايران بوجود مي آيد آماده باشد. البته اين سرعت نيز نتيجه به پايان رسيدن دوران رياست جمهوري وي است.