معرفي گياه باستان شناسي در گفت وگو با خانم «دكتر سيسيليا تنبرگ» استاد دانشگاه سوربن فرانسه
اشاره: بخش نخست اين گفت وگو با عنوان «محيط زيست و گونه هاي گياهي ايران باستان» در صفحه ۵ همشهري مورخ دوشنبه ۵ اسفندماه ۱۳۸۱ درج شد.
* * *
*آيا با انجام اين مطالعات مي توان به تغييرات پوشش گياهي يك منطقه هم پي برد؟
- اين دقيقا يكي از اهداف كار ما محسوب مي شود. ما با مطالعه بقاياي گياهي به دنبال پي بردن به تغييرات پوشش گياهي منطقه هستيم و مي خواهيم بدانيم آيا شرايط آب و هوايي و تغيير اقليم عامل اصلي بود يا بهره برداري بيش از حد توسط انسانها!
*آيا با اين كاوشها و مطالعات مي توان دلايل انقراض پوشش گياهي و زيست بوم يك منطقه را شناسايي كرد و آيا از اين طريق، مي توان وارد مباحث ريز و جزئيات دانش گياه شناسي و مهم تر از آن بوم زيستي شد؟
- ببينيد «پوشش گياهي» به آن شكلي كه فكر كنيم براي هميشه منقرض شود، اتفاق نمي افتد. بلكه گرده هاي گياهي از منطقه اي به منطقه ديگر مهاجرت مي كنند . من در منطقه سيلك كاشان گونه هاي گياهي بادام وحشي و پسته وحشي مشاهده كردم كه احتمال مي دهم از دشت به مناطق كوهستاني آمده باشد.
از اين رو معتقدم مي شود پوشش گياهي را باز توليد كرد به شرطي كه تمام شرايط مساعد را براي پرورش آن گونه فراهم كنيد.
*آزمايشات گياه باستان شناسي، تا چه مقطع زماني را مي توانيد تاريخ گذاري كنيد؟
- ما نمي توانيم تاريخ گذاري كنيم فقط مي توانيم نوع گياه را تشخيص دهيم و تاريخ گذاري اش به عهده باستان شناسان است.
*در يكي از سخنراني هاي خود اشاره كرديد كه يكي از مناطق مهم اهلي كردن گياه در خاور ميانه جايي است كه به نام «Fertile Crescent» كه هلال حاصلخيزي يا هلال سبز نام گرفته. ويژگي اين منطقه چيست و چه نواحي را در برمي گيرد؟
- اين منطقه از شمال لوانت (اسرائيل، فلسطين و لبنان)، شمال سوريه، شمال عراق، شرق تركيه تا غرب ايران را در بر مي گيرد و از نظر من از اهميت فوق العاده اي برخوردار است چرا كه براي اولين بار در حدود ۱۰ هزار سال پيش (اوايل عصر نوسنگي) گياه در اين منطقه اهلي شد و سپس به ساير مناطق دنيا گسترش يافت.
*شما تاكنون در محوطه هاي باستاني كدام كشورها كار كرده ايد؟ و هدف از اين مطالعات چه بوده است؟
- بارها به پاكستان، امارات متحده عربي، بحرين، عمان و مصر سفر كرده ام و هدف اصلي از اين مطالعات، پي بردن به تغييرات پوشش گياهي از حدود ۶ هزار سال قبل تا ۱۶۰۰ سال پيش بوده است.
*اين مطالعات چه دستاوردهاي شاخصي برايتان به همراه داشته است؟
- به طور خلاصه مي توانم بگويم در جريان اين تحقيقات مشخص شد حداقل از چهار هزار سال پيش صادرات چوب از ايران و پاكستان به امارات متحده عربي رواج داشته است. در جنوب پاكستان، نمونه هايي از گندم و جو پيدا شد كه متعلق به شش هزار سال پيش است.
همچنين به استناد مطالعات گياه باستان شناسي در امارات عربي و حاشيه جنوب خليج فارس مي توان گفت حدود پنج تا چهار هزار و پانصد سال پيش، جنگل حرا در حاشيه خليج فارس پوشش بسيار گسترده اي داشته و با گذشت زمان كاهش چشمگيري پيدا كرده است. بهره برداري بيش از حد توسط انسان مي تواند يكي از علل كاهش جمعيت و تنوع اين گونه نادر باشد.
*به نظر مي رسد كه مطالعات گياه باستان شناسي در كشور ما به طور جدي صورت نگرفته و تنها لورنزو كنستانتيني امسال در جريان كاوش هاي باستان شناسي در شهر سوخته، بخش هايي از سيستان را مطالعه كرد و پيش از او هم خانم نوآمي ميلر در تل مليان در استان فارس بررسي هايي انجام داده بود. شما در اولين سفر خود به ايران، «منطقه سيلك» كاشان را مطالعه كرديد. وضعيت «سيلك» از منظر گياه باستان شناسي چگونه است؟ آيا نتايج درخور توجهي پيش رو خواهيم داشت؟
- منطقه سيلك در حد فاصل كوهستان و دشت و در برخورد چند اكوسيستم مختلف واقع شده و از ديد من بسيار جالب است. چون هم بقاياي گياهي دشت را در اختيار داريم و هم بقاياي گياهي كوهستاني را. البته مشروط به اينكه چقدر نمونه برداري كنيم و در جريان حفاريهاي آتي، چه ميزان بقاياي گياهي بدست آوريم. با اين حال محوطه باستاني سيلك به لحاظ گياه باستان شناسي بسيار غني است و با توجه به اينكه تپه هاي باستاني سيلك متعلق به دوره نوسنگي است ما درباره دوره آغاز كشاورزي هم نتايج جالبي پيش رو خواهيم داشت.
همچنين از آنجا كه سيلك در موقعيت خاص جغرافيايي قرار گرفته، تكامل و تغيير پوشش گياهي منطقه را هم مي شود مطالعه كرد و اميدوارم تاريخچه گياهي منطقه كاشان در اطراف تپه هاي سيلك مشخص شود.
*در خبرهايي كه در روزنامه ها به چاپ رسيده بود گفته شده كه قديمي ترين زيگورات جهان كه حتي از زيگورات چغازنبيل هم قديمي تر است، به تازگي در سيلك كشف شده كه براي ساخت آن يك ميليون و ۲۵۰ هزار خشت بكار رفته است با توجه به اينكه «كاه» يكي از مصالح لازم براي تهيه خشت است آيا مي توان به منشاء گياهي آن پي برد؟
- اين خشت ها تنها يك نمونه كوچك به شمار مي رود و خيلي زود است كه بخواهيم اظهار نظر قطعي كنيم ولي تا اين مرحله، آزمايشاتي كه تاكنون انجام شده نشان مي دهد كه براي توليد خشت ها از كاه «جوشش سر» استفاده مي شده است.
*خانم دكتر تنبرگ بنابر شرايط آب و هوايي و زيست بوم بسيار متنوع مي گويند: ايران، قاره اي است در يك مرز. مي خواهم بدانم شما جايگاه ايران را در گياه باستان شناسي چطور مي بينيد؟
- اين تعبير واقعا درست است. من براي اولين بار به ايران سفر كردم و در مدت دو هفته اقامت از كاشان و بخش هايي از كرمان ديدن كردم. با وجود اين زمان كم تنوع پوشش گياهي و اقليم برايم جالب بود. تنوع پوشش گياهي ايران فوق العاده است و براي مطالعات گياه باستان شناسي بسيار مفيد مي باشد. مادر هر منطقه با مجموعه اي از اقليم ها و گونه هاي متعدد گياهي مواجه هستيم.
*به نظر شما پوشش گياهي دوران باستان در كشور ما در مقايسه با وضعيت كنوني چقدر متفاوت بوده است؟
- به طور يقين نظر من نمي تواند علمي باشد چون هنوز مطالعه اي صورت نگرفته است اما تصور مي كنم پوشش گياهي دوره باستان با امروز خيلي متفاوت بوده و ما در آن دوران
جنگل هاي انبوه تري داشته ايم ولي اجازه بدهيد پاسخ اين سئول را به زمان ديگري موكول كنيم. اين پاسخ نيازمند مطالعه و تحقيقي همه جانبه است.
گفت وگو: نسترن ظفر اردلان