آنچه در پي مي آيد، «نقشه راهي» است كه به كمك آن قرار است دولت هاي اسرائيل و فلسطين سازش همه جانبه اي در زمينه هاي سياسي، امنيتي، اقتصادي، انساني و زيربنايي برقرار كنند.
تمام جزييات فازها، زمان بندي ها، اهداف و نشست ها در اين نقشه پيش بيني و معين شده كه تمام مذاكرات زيرنظر گروه چهارجانبه آمريكا، اتحاديه اروپا، سازمان ملل متحد و روسيه انجام گيرد. بر طبق اين نقشه، سازش كلي در سال ۲۰۰۵ حاصل خواهد شد. رئيس جمهور بوش اين طرح را در ۲۴ ژوئن اعلام كرد و اتحاديه اروپا، روسيه و سازمان ملل در ۱۶ جولاي و ۱۶ سپتامبر از آن استقبال كردند.
صلح بين دو طرف زماني حاصل خواهد شد كه فلسطينيان رهبري داشته باشند كه در جلوگيري از خشونت مصمم بوده و قادر به برقراري دموكراسي واقعي باشد و اسرائيلي ها نيز آمادگي انجام هر كاري براي ايجاد فلسطيني دموكراتيك را داشته باشند. گروه چهار جانبه نيز مقدمات و لوازم انجام مذاكرات بين دو طرف را فراهم خواهد كرد. اگر دو طرف به تعهدات خود عمل كنند، به ثمر رسيدن نقشه حتي پيش از زمان مقرر نيز دور از دسترس نيست.
صلح مورد نظر، فلسطيني آزاد، خودكفا و مستقل را ايجاد خواهد كرد كه در صلح و امنيت در كنار اسرائيل و ديگر همسايگانش زندگي خواهد كرد. اين صلح، به اشغالي كه از سال ۱۹۶۶ آغاز شده، پايان خواهد داد و اين كار را بر اساس كنفرانس مادريد، اصل زمين در برابر صلح و قطعنامه هاي ،۲۴۲ ۳۳۸ و ۱۳۹۶ شوراي امنيت سازمان ملل متحد، توافقات قبلي دو طرف و نيز پيشنهاد امير عبدالله وليعهد عربستان در اجلاس اتحاديه عرب در بيروت مبني بر پذيرش اسرائيل به عنوان يك همسايه، به انجام خواهد رساند. اين صلح همه جانبه، درگيري هاي سوريه - اسرائيل و لبنان - اسرائيل را نيز مدنظر خواهد داشت.
فاز ۱ - پايان خشونت، عادي شدن زندگي فلسطينيان و تأسيس نهادهاي فلسطيني. (مه ۲۰۰۳)
در فاز ،۱ فلسطيني ها بايد بلافاصله تمام عمليات خشونت آميز را متوقف كنند. فلسطيني ها و اسرائيلي ها همكاري هاي امنيتي خود را با هدف توقف خشونت و ايجاد دستگاه امنيتي كار را براي فلسطين و بر اساس دستور كار تِنِت آغاز كنند. فلسطيني ها ساختار سياسي خود را براي برگزاري انتخابات آزاد اصلاح نمايند. اسرائيلي ها نيز بايد تمام اقدامات لازم براي برقراري زندگي عادي در فلسطين را انجام داده و اراضي اشغال شده از ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۰ را ترك كنند. همچنين اسرائيل تمام فعاليت هاي اسكان و شهرك سازي را براساس گزارش ميچل متوقف نمايد.
در ابتداي فاز ۱:
• رهبري فلسطين با انتشار اطلاعيه اي، حق اسرائيل براي زندگي در صلح و امنيت را به رسميت شناخته و بلافاصله تمام اقدامات نظامي بر عليه منافع اسرائيل در هر مكان را متوقف نمايد.
• رهبري اسرائيل با انتشار اطلاعيه اي، حق فلسطين براي ايجاد دولتي مستقل، خودكفا و داراي حاكميت ارضي را به رسميت بشناسد و هرگونه خشونت و تحريك بر عليه فلسطينيان را در هر مكان متوقف نمايد.
امنيت
• طرف فلسطيني، پايان خشونت را به صراحت اعلام كند و افراد و گروه هايي را كه به اسرائيل حمله كنند يا قصد آن را داشته باشند، دستگير نمايد.
• سازمان امنيتي فلسطيني بازسازي شود تا توانايي برخورد با مبارزين و از بين بردن نيروها و زيرساخت هاي آنها را داشته باشد.
• دولت اسرائيل نيز از هرگونه حمله به شهروندان فلسطيني، تخريب خانه هاي فلسطينيان، از بين بردن زيرساخت ها و تأسيسات فلسطيني ها و ديگر اعمالي كه در دستور كار تنت ذكر شده، اجتناب ورزد.
• نمايندگان گروه چهارجانبه، با تكيه بر مكانيسم هاي موجود، نظارت غيررسمي را آغاز كرده و با دو طرف، درباره مكانيسم هاي برقراري نظارت رسمي مذاكره نمايند.
• اجرا كردن نقشه آمريكا براي بازسازي و تربيت نيروهاي امنيتي با همكاري آمريكا، مصر و اردن، حمايت گروه چهارجانبه از دستيابي به آتش بس نهايي.
• تمام سازمان هاي امنيتي فلسطين به سه گروه تحت نظر يك وزارتخانه مركزي محدود شوند.
• نيروهاي امنيتي بازسازي شده فلسطين و نيروهاي دفاعي اسرائيل، همكاري هاي خود را بر اساس تعهدات مندرج در برنامه كاري تنت گسترش دهند.
• دولت هاي عربي حمايت هاي آشكار و پنهان خود را از گروه هاي خشونت طلب قطع كنند.
•تمام كمك هاي مالي به فلسطين از طريق وزارتخانه خزانه داري و بازرگاني فلسطين صورت پذيرد.
• زماني كه امنيت برقرار شد، نيروهاي دفاعي اسرائيل به تدريج از مناطقي كه بعد از ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۰ اشغال كرده اند، خارج شوند و نيروهاي امنيتي فلسطين جاي آنها را بگيرند.
تاسيس سازمان هاي فلسطيني:
•تهيه سند مقدماتي ساختار سياسي فلسطين بر اساس نظام پارلماني دموكرات و كابينه اي به رياست نخست وزير. هيأت تهيه، اين سند را براي اعلام نظر عمومي، منتشر خواهد كرد.
- انتخاب نخست وزير و كابينه موقت
- حكومت اسرائيل تمام موانع سفرهاي مقامات فلسطيني براي شركت در جلسات كابينه، ديدار با دولتمردان خارجي و هر اقدامي كه در راستاي اصلاحات باشد را برطرف خواهد كرد.
- تشكيل كميسيون مستقل انتخابات در فلسطين.
- اجراي فعاليت هاي قضايي، اقتصادي و اداري فلسطين.
- در اولين زمان ممكن و با توجه به اقدامات پيش گفته، فلسطيني ها انتخاباتي آزاد و عادلانه را برگزار خواهند كرد.
- دولت اسرائيل، عمليات نيروي ويژه كمكي برگزاري انتخابات، ثبت نام رأي دهندگان و رفت و آمد كانديداها و مأموران رأي گيري را تسهيل كند و از سازمان هاي غيردولتي كه در فرآيند انتخابات مشاركت مي كنند، حمايت نمايد.
- دولت اسرائيل، سازمان هاي تعطيل شده فلسطيني در بيت المقدس شرقي از جمله هيأت تجاري فلسطين را بازگشايي نمايد به اين شرط كه اين سازمان ها در چارچوب توافق هاي پيشين بين دو طرف عمل كنند.
اعمال انسان دوستانه:
• اسرائيل تعهد مي كند كه شرايط انساني را بهبود بخشد. دو طرف تعهد مي كنند كه شرايط انساني را بر اساس توصيه هاي گزارش برتيني ارتقا دهند.
• دولت اسرائيل و حكومت فلسطين، روند تاييد مالياتي و جابه جايي سرمايه را ادامه دهند.
جامعه مدني
• ادامه كمك هاي خيرخواهانه شامل افزايش دارايي سازمان هاي غيردولتي و داوطلبانه.
اشغال
• دولت اسرائيل پايگاه هاي اشغالي كه از مارس ۲۰۰۱ تأسيس كرده را تعطيل كند.
•دولت اسرائيل با توجه به گزارش ميچل تمام فعاليت هاي اشغالي از جمله رشد طبيعي اشغالگران را متوقف نمايد.
فاز ۲ - مرحله گذار (از ژوئن ۲۰۰۳ تا دسامبر ۲۰۰۳)
در فاز دوم، تمام تلاش ها بر استقرار يك دولت مستقل فلسطيني استوار است. بديهي است كه اين هدف با وجود يك رهبري فلسطيني كه تمايل به توقف خشونت و برقرار دموكراسي داشته باشد، قابل دسترس خواهد بود. در اين صورت گروه چهارجانبه نيز از اين اقدامات، حمايتي فعال خواهند كرد. فعاليت هاي فاز دوم پس از عادي شدن زندگي در فلسطين، استقرار نهادهاي فلسطيني و برگزاري انتخابات و با نظر گروه چهارجانبه آغاز خواهد شد و با تشكيل يك دولت فلسطيني مستقل با مرزهاي موقت پايان خواهد يافت. هدف هاي اوليه اين طرح، تحكيم اهداف به دست آمده در فاز اول است.
• كنفرانس بين المللي:اين كنفرانس، به دعوت گروه چهارجانبه و با مشورت دو طرف، بلافاصله بعد از برگزاري موفق انتخابات در فلسطين و با هدف حمايت از احياي اقتصادي فلسطين و تحكيم دولت مستقل فلسطيني با مرزهاي موقت تشكيل خواهد شد.
* اين گردهمايي جامع و با هدف دستيابي به صلح كامل در خاورميانه (شامل اسرائيل - سوريه و اسرائيل - لبنان) خواهد بود.
* دولت هاي عربي، روابط خود با اسرائيل را به پيش از انتفاضه بازخواهند گرداند.
* احياء تعهدات قبلي درباره منابع آب، محيط زيست، توسعه اقتصادي، پناهندگان و. . .
• ساختار جديد دولت مستقل فلسطيني با سازمان هاي مطلوب فلسطيني نهايي خواهد شد.
• تقويت دفتر نخست وزيري و نيز ادامه آماده سازي سازمان هاي امنيتي.
• تقويت نقش نظارتي بين المللي به وسيله گروه چهارجانبه.
• گروه چهارجانبه دولت فلسطين را به رسميت مي شناسند و شايد اعطاي نمايندگي در سازمان ملل به دولت فلسطين.
فاز ۳ - وضعيت توافق دائمي و پايان درگيري اسرئيل - فلسطين (۲۰۰۵ - ۲۰۰۴)
ورود به فاز سوم مشروط به تاييد گروه چهارجانبه است. اهداف اين فاز، تثبيت اصلاحات و استقرار نهادهاي فلسطيني است.
• كنفرانس بين المللي دوم: اين كنفرانس به دعوت گروه چهارجانبه و با مشورت دوطرف و در سال ۲۰۰۴ براي دستيابي به توافقنامه اي مشتمل بر تشكيل حكومت مستقل فلسطيني با مرزهاي موقت آغاز خواهد شد و قرار است با توافق بر سر تمام موضوعات از جمله مرزها، بيت المقدس، پناهندگان و اشغال در سال ۲۰۰۵ پايان يابد. اين كنفرانس شامل يك صلح كلي در خاورميانه از جمله صلح بين اسرائيل و لبنان و اسرائيل و سوريه نيز خواهد بود.
• ادامه فعاليت هاي گروه ويژه براي دستيابي به وضعيت توافق نهايي.
• ادامه فعاليت و همكاري سازمان هاي امنيتي.
• تلاش هاي بين المللي براي تسهيل اصلاحات و تشكيل نهادهاي فلسطيني و نيز اقتصاد فلسطين.
• در پايان دو طرف به توافقي همه جانبه كه در سال ۲۰۰۵ به درگيري فلسطين ـ اسرائيل پايان خواهد داد، دست مي يابند. توافقي كه بر اساس قطعنامه هاي ۲۴۲ و ۳۳۸ و ۱۳۹۶ شوراي امنيت به دست خواهد آمد و اشغال را كه در سال ۱۹۶۶ آغاز شد پايان خواهد داد و مسئله بيت المقدس را به نحوي كه هر دو طرف راضي باشند، حل خواهد كرد و براي مشكل پناهندگان راه حلي عملي پيدا خواهد نمود و نظرات دوطرف، هم دولت اسرائيل و هم حكومت مستقل، دموكراتيك و خودكفاي فلسطين را تامين خواهد كرد.
• دولت هاي عربي، رابطه عادي و كامل با اسرائيل را خواهند پذيرفت و همه دولت هاي منطقه در صلح و امنيت خواهند زيست!