رئيس انجمن حسابداران خبره:
سرمايه هاي سرگردان از بورس تهران مي روند
رانت اطلاعاتي موجود در بورس تهران مهمترين عامل بالا رفتن صوري قيمت هاست
دبيركل بورس بين دو راه بحران اقتصادي وركود بورس، گزينه دوم را انتخاب كرده است
عدم عرضه سهام از سوي شركت هاي دولتي به وضعيت بغرنج بورس دامن زد
بورس تهران ۱۰ برابر بورس هاي معتبر جهان بازده دارد
|
|
اعمال سياست رشد صفر درصدي قيمت سهام، سرمايه هاي سرگردان را به ساير بخش هاي اقتصادي هدايت مي كند.
رئيس انجمن حسابداران خبره ضمن اعلام مطلب فوق در گفت وگو با خبرنگار ما افزود: اقتصاد ايران به بيماري مهلكي مبتلاست كه اثراتش در هر دوره در يك بخش خاص ظهور پيدا مي كند. به عنوان مثال، در يك دوره قيمت خودرو دستخوش تحول شد و پيش از آن مسكن، ارز، طلا و سكه مقاصد عمده سرمايه هاي سرگردان بودند.
غلامرضا سلامي گفت: با برقراري تعادل نسبي در اين بازارها سرمايه هاي سرگردان راهي بورس اوراق بهادار شدند و قيمت سهام را دستخوش تحولات عمده اي كردند.
او با اشاره به تحولات اخير بورس اوراق بهادار گفت: برخي معتقدند با انتشار صورت هاي مالي شفاف و اعلام ميزان سود، زيان و دارايي شركت ها مي توان قيمت هاي واقعي سهام را مشخص كرد اين در حالي است كه انتشار صورت هاي مالي تنها ملاك تعيين ارزش واقعي هر سهم نيست.
سلامي افزود: آنچه قيمت ها را مشخص مي كند اطلاعات است به اين معني كه تصميمات هيأت مديره مبني بر توسعه شركت، محدوديت فعاليت ها و يا اتخاذ تصميماتي از سوي هيأت وزيران مبني بر آزادسازي واردات و صادرات يك كالا و... همگي مي تواند بر سود و زيان يك شركت و تعيين ارزش واقعي سهم آن اثر بگذارد.
او ادامه داد: در بسياري موارد شركت ها حتي خبر انعقاد قراردادهايشان را با تأخير منتشر مي كنند كه اين موضوع نوعي رانت اطلاعاتي را در اختيار افرادي قرار مي دهد كه زودتر از موضوع خبر دارند.
رئيس انجمن حسابداران خبره گفت: هنوز اطلاعات در بورس تهران شفاف نيست و معدود اطلاعات موجود نيز با تأخير منتشر مي شود.
او افزود: در حقيقت وقتي اطلاعات به صورت شفاف در بورس تهران توزيع نشود انتشار صورت هاي حسابداري و... هيچ يك نمي تواند ارزش واقعي هر سهم را مشخص كند.
او ادامه داد: بايد هرچه سريع تر رانت اطلاعاتي موجود در بورس تهران از ميان برود تا به اين ترتيب در شرايطي آزاد همه به اطلاعات دسترسي داشته باشند.
سلامي گفت: از سوي ديگر بايد توجه داشت كه ايران با سيل سرمايه هاي سرگردان مواجه است كه هيچ زمينه اي براي سرمايه گذاري آنها وجود ندارد.
او افزود: وقتي بازار ارز تثبيت شد و دولت جلو افزايش قيمت ارز را گرفت بسياري از سرمايه داران، سرمايه هاي خود را راهي بورس اوراق بهادار كردند. در اين فضا حتي خارجي ها و سرمايه هاي آن سوي آب ها نيز براي ورود به بورس تهران وسوسه و به اين ترتيب منابع داخلي و خارجي براي ورود به بورس تهران تجهيز شدند.
او گفت: در چنين شرايطي عرضه نيز متناسب با تقاضا صورت نمي گيرد و همين امر به روند صعودي قيمت ها كمك مي كند. به عنوان مثال دستگاه هاي دولتي مدت هاست موظف به عرضه سهام خود در بورس اوراق بهادار شده اند اما هنوز اقدامي براي ايفاي تعهدات خود در اين راستا به انجام نرسانده اند.
او افزود: پيش از اين افزايش قيمت ها در بورس سقف داشت به طوري كه قيمت يك سهم در شرايط خاص بيش از يك درصد امكان افزايش نداشت كه البته اين سقف بعدها به ۵ درصد افزايش يافت.
اوگفت: در روزهاي گذشته اين سقف ۵ درصدي نيز برداشته شده كه البته با تصميم اخير دبيركل بورس افزايش صفر درصدي بر قيمت و سهم اعمال شد.
او ادامه داد: حالا تكليف شركت هاي دولتي با بورس اوراق بهادار روشن شده است و آنها مي دانند قيمت سهام ديگر افزايش نخواهد يافت پس بهتر است نسبت به عرضه سهام خود اقدام كنند تا در اين ميان متضرر نشوند.
او گفت: به نظر من روي صحبت دبيركل بورس اوراق بهادار تهران بيشتر با دستگاه هاي دولتي بود و با اين حركت از آنها مي خواهد هرچه سريع تر نسبت به عرضه سهام خود اقدام كنند. در حقيقت وي خوب مي داند كه اين تصميم درست نيست اما در اين شرايط بين گزينه بحران اقتصادي و ركود بورس دومين گزينه را انتخاب كرده است. او در پاسخ به اين پرسش كه آيا اتخاذ چنين تصميمي پيش از اين در بورس هاي معتبر جهان سابقه داشته است يا خير گفت: بورس تهران منحصر به فرد است و ۷۰ تا ۸۰ درصد آن در اختيار دستگاه هاي دولتي و عمومي است. به عنوان مثال، ايران خودرو در بورس است اما عمده سهامش دست سازمان گسترش است. بقيه شركت ها هم همين وضعيت را دارند.
او ادامه داد: مقايسه بورس تهران با ساير بورس ها به همين دلايل خيلي درست نيست. او وضعيت بورس تهران را تهديدي بزرگ براي اقتصاد ايران دانست و گفت: ممكن است با كنترل قيمت سهام، سرمايه هاي سرگردان راهي بخش هاي ديگري شوند و آنها را تحت تأثير قرار دهند. به عنوان مثال اخبار منتشره حاكي از آن است كه طي هفته هاي اخير قيمت مسكن و زمين در كرج و برخي شهرهاي شمال افزايش چشمگيري يافته است،
در حالي كه در اين مدت هيچ اتفاقي در اين مناطق نيفتاده است.
بررسي ها نشان مي دهد از ابتداي سال جاري تاكنون قيمت سهام در بورس تهران به طور متوسط بين ۷۰ تا ۸۰ درصد افزايش يافته است. اين در حالي است كه بازده ۷ تا ۸ درصدي در بورس هاي معتبر جهان به شدت مناسب تلقي مي شود. بر اين اساس بورس تهران حداقل ۱۰ برابر بورس هاي جهان بازده دارد.
دبيركل بورس اوراق بهادار ۳ روز مهلت داد شركت ها نسبت به عرضه سهام خود بدون درنظر گرفتن سقف كنترلي اقدام كنند و اعلام كرد در صورت نرسيدن به تعادل به مدت ۱۵ روز سياست كنترل صفر درصدي اعمال خواهد شد. اين در حالي است كه فعالان بازار به شدت مخالفت خود را با اين تصميم اعلام كردند.
طبق آمار منتشره ۷۷ درصد از فعالان بورس با سياست كنترل افزايش قيمت ها مخالفت كرده اند.
حسين عبده تبريزي، دبيركل بورس نيز اعلام كرده است كه علاقه اي به كنترل افزايش قيمت ندارد اما جو سياسي شرايط موجود بورس را برنمي تابد.
|