صندوق جهاني حيات وحش هشدار داد:
ماهيان پرورشي گونه هاي وحشي را منقرض مي كنند
|
|
در آستانه نشست مهم نمايندگان صنايع پرورش ماهي در نروژ صندوق جهاني حيات وحش طي گزارشي نسبت به پيامدهاي خطرناك نفوذ ماهيان پرورشي به آبهاي آزاد هشدار داد و تاكيد كرد كه ماهيان پرورشي مي توانند نسل انواع ماهيان وحشي را به خطر اندازند. در اين گزارش گفته شده است:افزايش بي رويه شمار واحدهاي پرورش ماهي در آبهاي ساحلي جهان خطري فزاينده براي محيط زيست زندگي گونه هاي وحشي ماهيان است.
سازمان زيست محيطي بين المللي صندوق جهاني حيات وحش، كه در ژنو، مستقر مي باشد همچنين تاكيد كرده است: فرار ماهيان پرورشي از زيستگاه هاي خود كه معمولا در آبهاي ساحلي جهان واقع شده است مي تواند به زودي نسل ماهي آزاد وحشي اقيانوس اطلس را به خطر اندازد. سايمون كريپس از كارشناسان صندوق جهاني حيات وحش خاطرنشان كرده است كه گسترش مزارع دريايي پرورش ماهي بايد به منظور حفظ اكوسيستم و زيستبوم ساحلي و گونه هاي وحشي ماهيان كنترل شود تا از تاثير منفي آنها بر محيط زيست به ويژه زندگي آبزيان جلوگيري شود.
به گفته وي مناطق ممنوع براي ايجاد مزرعه ماهيان پرورشي بايد تعيين شود و نواحي حفاظت شده در اطراف خطوط ساحلي بايد تعريف گردد تا از گونه هاي آسيب پذير و محيط زيست آنها محافظت شود. صندوق جهاني حيات وحش همچنين اعلام كرده است، پرورش ماهي و حلزون صدف دار سريع ترين رشد را در بخش مواد غذايي دارد و به ۵۶ ميليارد دلار در سال بالغ مي شود و چون به اين صنعت كه يك سوم ماهي مورد نياز در جهان را تامين مي كند، اجازه داده شده است بدون كنترل رشد كند، خطرات فزاينده اي از مسائل زيست محيطي را به وجود آورده است. بنابه همين گزارش در سال ۲۰۰۲ بيش از ۶۳۰ هزار قطعه ماهي آزاد پرورشي در نروژ به رودخانه هاي آزاد اين كشور راه يافته اند و اين نفوذ خطر فزاينده اي براي ماهيان وحشي و رودخانه هاي نروژ به وجود آورده است.
كارشناسان همچنين مي گويند: مخلوط شدن اين ماهيان وحشي با ماهيهاي پرورشي ساختار ژنتيكي منحصر به فرد آنها را كه اجازه مي دهد از آب شيرين به اقيانوس راه يافته و سپس براي تخم ريزي به آب شيرين رودخانه بازگردند، تغيير مي دهد.
همچنين براساس تحقيقات انجام شده مزارع پرورش ماهي در كنار خطوط ساحلي مي تواند محيط زيست را به خاطر رهاسازي ضايعات غذا، ميكروبها و باكتريهاي مضر و مواد شيميايي به درون هوا و آب به خطر اندازد. اين فرآيند هم اينك به زيستبوم ساير جانوران و ماهيان در اسكاتلند و نروژ آسيب رسانده است.
ترجمه: سعيد علوي نائيني
|