اسماعيل بهاري
تازه ترين تحقيقات دانشمندان در چين مشخص ساخته است كه استفاده از گوشت«راكون» جانوري كه گوشتخوار و از گربه سانان است، باعث شيوع بيماري خطر ناكي در اين كشور شد. پيش از اين بارها اعلام شده بود كه بيماري «سارس» رابطه مستقيم با حيوانات دارد، اما نوع رابطه مشخص و اعلام نشده بود. اينك با صراحت پژوهشگران چيني اعلام كرده اند كه سارس نخستين بار در اسفند ماه سال گذشته در نواحي جنوب چين شيوع پيدا كرد و به سرعت همه گير شد. آوازه شيوع و خطرات اين بيماري، حتي حوادث مربوط به حمله آمريكا و انگليس به عراق را تحت الشعاع قرار داد.
كشف ريشه هاي بيماري سارس با منشا ويروس بسيار مقاوم، بار ديگر اين واقعيت را به اثبات رسانده است كه انسان در تنوع غذايي خود مختار نيست، به هر ترتيبي كه مي خواهد عمل كند در بسياري از اقوام و نژادهاي انساني استفاده از گوشت حيوانات گوشتخوار منع شده است.
در فرهنگ ديني و ملي ما نيز استفاده از گوشت اين قبيل حيوانات ممنوع است. اين ممنوعيت پيش از آنكه ريشه در نوع يا مزه گوشت و انطباق آن با ذائقه آدمي داشته باشد، معلول يك شناخت عميق و تجربي بشر از ناسازگاري اين نوع گوشت با ارگانيسم بدن انسان است.
ناديده گرفتن اين خط قرمزهاي غذايي مي تواند به پيامد هاي ناگواري از اين قبيل بيماري كشنده و فراگير سارس منجر شود. در دهه اخير، همچنين شاهد بوديم كه رويكرد غير متعارف ، تراست هاي دامپروري در انگلستان و فرانسه در بهره برداري از مواد پروتئيني برگرفته از گوشت براي توليد غذاي دام ها از جمله «گاو» چگونه منجر به بروز شيوع بيماري جنون گاوي شد و ميليارد ها دلار خسارت به بار آورد.
جنون گاوي در واقع محصول آزمندي نزديك به جنون جهان سرمايه داري براي دستيابي به توليد و سود بيشتر به هر قيمت است، اما قوانين زيستي جهان هستي با واكنش بهنگام و قانونمند به ما هشدار مي دهند كه به اين قوانين احترام بگذاريم. در گوشه ديگري از جهان بهره برداري بي رويه از درختان باراني(درختاني كه با ايجاد بخار متراكم آب به باروري ابرها و بارش باران كمك مي كنند) منجر به نابودي بخش هاي وسيعي از اين جنگل ها شده است.
يكي از كمپاني هاي بزرگ توليد كننده همبرگر در جهان كه مركز اصلي توليد آن در ايالات متحده آمريكاست، باكي ندارد كه با استفاده از چوب درختان بسيار نادر و كمياب باراني در اندونزي، كاغذ نرم و لطيفي براي بسته بندي محصولات خود به دست آورد. مصرف كنندگاني كه در پايتخت هاي اروپايي از جمله «پاريس»، از شعبه هاي فروش اين نوع همبرگر خريد مي كنند، نمي دانند در ازاي توليد آن كاغذ لطيف، چه حجمي از جنگل هاي مناطق حاره از ميان رفته است و چه تاثير ناگواري در چرخه آب وهوايي جهان داشته است.
تابستان داغ امسال اروپا كه منجر به مرگ چند هزار نفر در فرانسه شد،اين واقعيت هشدار دهنده را بازگو مي كند كه قوانين زمين و محيط زيست ما شريف و در خور احترام اند، هر جا كه زياده خواهي ما به اين قوانين آسيب برسانند زيان آن را دريافت مي كنيم. بعيد نيست آنچه كه به صورت يك فريضه اكنون ذهن دانشمندان جهان را به خود مشغول كرده است، روزي نشانه هاي خود را بروز دهد. زيست شناسان پيش بيني كرده اند كه تخريب و آلودگي محيط زيست در ابعاد نگران كننده كنوني، قبل از هر چيز گونه انسان را در معرض خطر نابودي قرار خواهد داد. اين تاواني است كه بشر در ازاي رفتار نادرست خود با طبيعت و مواهب طبيعي مي پردازد. همانطور كه اروپاي مدرن و مجهز، نتوانست در كوران تابستان داغ امسال از تلفات انساني جلوگيري كند.