باز باران ...
جعفر آسيابان
آخرين ماه پاييز امسال نشانه هاي اميدواركننده اي از ماه هاي پربرف و باران را آشكار كرده است. گو اين كه در بعضي از مناطق و شهرهاي كشورمان جاري شدن سيل نيز خساراتي به بار آورده است. اصولاً در عصر ما كه نياز به آب شيرين كم كم به صورت يكي از مهم ترين مسايل بين المللي درآمده است. كارشناسان آب و آبخيزداري در بسياري از كشورهاي جهان، روش هاي پيشرفته اي را براي حفظ ذخاير و بهره برداري بهينه از منابع ارزشمند آب، به كار گرفته اند زيرا اگر اين قبيل اقدامات به عمل نيايد، خشكسالي هاي پي درپي نظير آنچه كه در يك دهه اخير ايران و بسياري از سرزمين هاي ديگر با آن روبه رو بودند، بحران هاي بسيار جدي و غيرقابل جبران به بار مي آورد. در كشور ما، سال هاست بحث هاي جدي براي حفظ منابع آب، بهره برداري مناسب از بارش هاي فصلي با روش هاي گوناگون آبخيزداري و آبخوان داري مطرح شده است و حتي در مناطقي از كشور با اجراي اين روش ها دستاوردهاي خوبي هم حاصل شده است، اما هنوز يك برنامه جامع و كلان در اين خصوص وجود ندارد و حتي در مواردي حاكم شدن شيوه هاي متكي بر آزمون و خطا، اجراي سراسري روش هاي موفق ذخيره سازي طبيعي آب در كشور را متوقف كرده است. ايران اصولاً سرزميني كم آب است، به همين دليل مراقبت از منابع موجود آب و استفاده مناسب از بارش هاي فصلي از اولويت ويژه اي برخوردار است. متاسفانه بهره برداري هاي نامناسب از منابع طبيعي از جمله جنگل ها، تبديل غيراصولي اراضي شيب دار به زمين هاي مزروعي، توسعه بي رويه شهرها و كور كردن مسير قنات هاي چندهزارساله و همچنين آلودگي وسيع آب هاي جاري و سفره هاي زيرزميني آب، تا حد زيادي به منابع و ذخاير آبي كشور صدمه وارد كرده است. از ميان رفتن پوشش گياهي در پي تخريب جنگل ها و چراي بي رويه دام و فرسايش خاك، سبب شده است كه در پي بارش هاي فصلي، سيلاب باعث تخريب و ويراني شود در حالي كه پوشش گياهي قادر است جريان آب ناشي از بارش باران يا برف را به طور طبيعي در زمين ذخيره كند و مانع از
به راه افتادن سيل گردد.
سال گذشته پس از يك دوره خشكسالي چندساله، شاهد بارش مناسب برف و باران در بسياري از نقاط كشور بوديم. باران هاي پاييزي امسال نيز مويد آن است كه بارش هاي مناسبي در پيش باشد. با اين حال اگر براي جلوگيري از تخريب جنگل ها و نابودي پوشش گياهي چاره انديشي نشود و ذخيره سازي آب با روش هاي مناسب به خصوص آبخوان داري انجام نگيرد، نمي توان تنها به بارش هاي فصلي متكي بود. زيرا در غياب ساز و كارهاي مناسب آبخيزداري، بارش ها به جاي آن كه ذخاير آب را افزايش دهند، مي توانند سبب جاري شدن سيل در نقاط مختلف بشوند.
پيمان زيست محيطي براي حفظ جنگل هاي كانادا
هواداران محيط زيست كانادا موافقتنامه اي را با چهار شركت منابع طبيعي و دو گروه بوميان اين كشور به امضا رساندند كه از دولت كانادا مي خواهد جنگل هاي شمالي كشور را محافظت كند.
به گزارش خبرگزاري رويتر از ونكوور، اين گروه ها اميدوارند، اتاوا سرانجام شبكه اي از مناطق محافظت شده متصل به هم از جنگل هاي شمالي كانادا به وجود آورد. اين جنگل ها از آلاسكا تا اقيانوس اطلس گسترده خواهند بود و خانه و كاشانه ۳۰ درصد از پرندگان آمريكاي شمالي در آن قرار دارند.
حمايت كنندگان از حفاظت جنگل هاي شمالي مي گويند اين مناطق نقش مهمي در كاهش تاثير تغييرات اقليمي و گرمايش زمين بازي مي كند، اما تنها ۱۰ درصد اين نواحي تحت مراقبت قرار دارد.
كانادا به دليل همجواري با قطب شمال و برخورداري از جنگل هاي وسيع و بكر، در كانون توجه دوستداران حفاظت محيط زيست و حيات وحش قرار دارد. چون بخش قابل توجهي از گونه هاي زيستي جهان در اين جنگل ها زندگي مي كنند.