جمعه ۲۱ آذر ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۲۵۱
پنج گروه غذايي
لازم است در مورد غذاهايي كه مي خوريم آگاهي بيشتري داشته باشيم تا با انتخاب صحيح نوع و مقدار غذاي دريافتي بتوانيم در مقابل آسيب ها و فرسودگي هاي روزانه مقاومت كنيم اولين قدم شناسايي گروه هاي غذايي است
006068.jpg

مفهوم حيات، زنده بودن و نيرومند زيستن است. سلول هاي عضلاني، مغزي و تمام بافت هاي بدن براي توليد انرژي و ادامه حيات به اكسيژن، آب و مواد غذايي نياز دارند. پس لازم است در مورد غذاهايي كه مي خوريم، آگاهي بيشتري داشته باشيم تا با انتخاب صحيح نوع و مقدار غذاي دريافتي، بتوانيم در مقابل آسيب ها و فرسودگي هاي روزانه مقاومت كنيم. اولين قدم براي انتخاب صحيح، شناسايي گروه هاي غذايي است. اين امر از آن جهت اهميت دارد كه طبقه بندي گروه هاي غذايي براساس مواد مغذي موجود در آنها انجام شده و بدين ترتيب هر گروه نقش ويژه اي را دارد كه فقط خود از عهده  اجراي آن برمي آيد و مصرف ناكافي آن، موجب كمبود بعضي از مواد مغذي و در نتيجه بروز اختلالاتي در بدن مي گردد. پس بايد گروه هاي مختلف غذايي و اعضاي آنها را بشناسيم و نيازمان به هر يك از آنها را بدانيم تا با مصرف مقادير لازم از هر كدام، سالم بمانيم.
گروه هاي غذايي شير و فرآورده هاي آن
مواد مغذي مهم: كلسيم، ريبوفلاوين (ويتامين B2)، پروتئين، پتاسيم و روي.
مقدار مصرف در روز
كودكان زير ۶ سال: ۳ ـ۲ واحد
نوجوانان: ۴ـ ۳ واحد
بزرگسالان: ۳ ـ ۲ واحد
زنان باردار و شيرده: ۴ ـ ۳ واحد
هر واحد برابر است با:
۱ ليوان شير
۱ ليوان ماست
۴۵ گرم پنير
يك دوم ليوان كشك
يك و يك دوم ليوان بستني
006054.jpg

مثال: نوجواناني كه نياز به سه واحد از گروه شير و فرآورده هاي آن دارند، مي  توانند هر يك از موارد را انتخاب كنند:
الف -۱ ليوان شير، ۱ ليوان ماست، ۵/۱ ليوان بستني يا...
ب - ۲ ليوان شير، ۱ ليوان ماست يا...
ج - ۲ ليوان شير، يك دوم ليوان ماست، يك دوم ليوان كشك
مصرف شير و فرآورده هاي آن براي رشد، استحكام استخوان ها و دندان ها و سلامت پوست لازم است.
چند نكته:
۱ـ تا حد امكان از شيرهاي پاستوريزه (۵/۲ درصد چربي) استفاده كنيد.
۲ـ هميشه از پنير و بستني هاي تهيه شده از شير پاستوريزه استفاده كنيد.
۳ـ براي مصرف هر نوع كشك بايد حتماً قبل از مصرف مقداري آب به آن افزوده و حداقل ۱۵ ـ ۱۰ دقيقه در حال به هم زدن بجوشانيد.
۴ـ چنانچه از شير باز استفاده مي كنيد، قبل از مصرف حتماً ۲۰ دقيقه آن را بجوشانيد. ( از زمان به جوش آمدن شير، ۲۰ دقيقه را در نظر بگيريد.)
گروه غذايي گوشت و حبوبات
مواد مغذي مهم: پروتئين، نياسين (از ويتامين هاي گروه B)، آهن، ويتامين B6، روي، تيامين (ويتامين B1)
ويتامين B12 كه فقط در منابع حيواني يافت مي شود.
مقدار مصرف: ۳ ـ ۲ واحد در روز
هر واحد برابر است با:
انواع گوشت ها
(گوسفند، گوساله، مرغ، ماهي و...): ۶۰ گرم
تخم مرغ: ۲ عدد
حبوبات: ۱ ليوان پخته
مغزها: (گردو، بادام، پسته، فندق و تخمه ها) يك و يك دوم ليوان
مصرف گوشت و حبوبات براي رشد، خون سازي و سلامت سيستم عصبي لازم است.
چند نكته:
v چربي گوشت و پوست مرغ را هنگام پاك كردن آنها جدا كنيد.
v بعد از طبخ گوشت و سرد شدن آن، چربي روي آبگوشت را برداريد.
v حبوبات داراي فيبر (الياف گياهي) هستند؛ استفاده از آنها را در برنامه غذايي روزانه بگنجانيد.
v مغزها حاوي پروتئين و مواد مغذي هستند، مي توانيد از آنها به عنوان ميان وعده هاي مناسب، استفاده كنيد.
تا حدامكان از مغزهاي بو نداده كه نمك كمتري دارند، استفاده كنيد.
گروه غذايي نان و غلات
مواد مغذي مهم: نشاسته، تيامين (ويتامين B1)، آهن، نياسين (از ويتامين هاي  گروه B)، اسيدفوليك.
006058.jpg
006056.jpg

غلات كامل (سبوس دار) حاوي منيزيم، فيبر و روي نيز هستند.
مقدار مصرف:
۱۱ ـ ۹ واحد در روز، هر واحد برابر است با:
نان ۳۰ گرم
(برش ۱۰ * ۱۰ سانتي متري)
برنج يك دوم ليوان پخته
ماكاروني يك دوم ليوان پخته
غلات صبحانه (مثل برشتوك) ۳۰ گرم
مصرف اين گروه براي تامين انرژي، رشد و سلامت سيستم عصبي لازم است.
چندنكته:
تا حد امكان برنج را به صورت كته مصرف كنيد.
سعي كنيد بيشتر از نان هاي حاوي سبوس (مثل نان جو و سنگك) استفاده كنيد.
گروه هاي غذايي سبزي ها
مواد مغذي مهم: ويتامين A، ويتامين C، اسيدفوليك، منيزيم، فيبر.
گفتني است كه سبزي ها داراي مقداري كلسيم و آهن نيز هستند ولي جذب خوبي ندارند و به همين دليل از منابع تامين كننده كلسيم و آهن به شمار نمي روند.
مقدار مصرف: ۵ ـ ۳ واحد در روز هر واحد برابر است با:
سبزي هاي برگي شكل مثل كاهو و اسفناج و سبزي خوردن يك ليوان
ساير سبزي هاي خام خردشده و سبزي هاي پخته يك دوم ليوان
سيب زميني يك عدد متوسط يا يك دوم ليوان خرد شده
گوجه فرنگي دو عدد متوسط
هويج يك عدد متوسط يا يك دوم ليوان خرد شده
چغندر، لوبيا، كرفس، ذرت، بادنجان، قارچ، پياز، نخودسبز، سيب زميني، كدو، فلفل سبز.
توجه:  قارچ از اعضاي گروه سبزي هاست و نمي توان از آن به عنوان جايگزيني براي گوشت استفاده كرد. سيب زميني نيز جزو گروه سبزي هاست و نبايد به عنوان عضوي از گروه نان و غلات در نظر گرفته شود.
چند نكته
تا حدامكان سبزي ها را به صورت خام مصرف كنيد، چون ويتامين هاي آن بيشتر حفظ مي شود.
قبل از مصرف سبزي ها آنها را به دقت شسته و ضدعفوني كنيد.
براي طبخ سبزي بايد ابتدا آب را جوش آورده و سبزي را در آب در حال جوش بريزيد.
براي پختن سبزي ها از آب كم استفاده كرده و آب حاصل از طبخ را مصرف كنيد.
به هنگام طبخ سبزي، در ظرف را ببنديد.
سبزي هاي تازه را بلافاصله بعد از خرد كردن بپزيد.

گروه هاي غذايي ميوه ها
مواد مغذي مهم: ويتامين A، ويتامين C، مقدار كمتري از ساير ويتامين ها و املاح معدني، فيبر.
مقدار مصرف: ۴ ـ ۲ واحد در روز هر واحد برابر است با:
خرمالو دو عدد
آب ميوه ها سه چهارم ـ يك دوم ليوان
طالبي يك چهارم عدد
پرتغال، كيوي يك عدد متوسط
گريپ فروت نصف يك عدد
نارنگي دو عدد
006062.jpg
006060.jpg

توت فرنگي يك دوم ليوان
زردآلو سه عدد يا يك چهارم ليوان برگه زردآلو
گيلاس،  انگور يك دوم ليوان (به صورت خرد شده)
هندوانه يك دوم ليوان
ميوه هاي خشك يك چهارم ليوان
بد نيست بدانيد كه به طور كلي ميوه ها و سبزي ها به سه دسته غني از ويتامين A، غني از ويتامين C و سبزي ها و ميوه هاي ديگر تقسيم بندي مي شوند.
ميوه هاي غني از ويتامين A : زردآلو، طالبي، خرمالو و نارنگي.
ميوه هاي غني از ويتامين C : پرتقال، كيوي، گريپ فروت، نارنگي و توت فرنگي.
سبزي ها و ميوه هاي ديگر: سيب، موز، گلابي، هلو،  گيلاس، انگور و هندوانه.
سبزي هاي غني از ويتامين A : اسفناج، هويج و سبزي خوردن.
سبزي هاي غني از ويتامين C : گوجه فرنگي، جعفري و فلفل سبز.
ساير سبزي ها: كاهو، چغندر، لوبيا، كرفس، ذرت،  بادنجان، قارچ، پياز، نخودسبز، سيب زميني و كدو.
مصرف سبزي ها و ميوه ها براي حفظ مقاومت بدن در برابر عفونت ها و ترميم زخم ها، ديد در تاريكي و سلامت پوست ضروري است.قبل از مصرف ميوه ها آنها را با دقت شسته و ضدعفوني كنيد.هيچگاه ميوه پوست كنده شده را در مجاورت هوا قرار ندهيد.

لذت خوردن
006066.jpg
هر چيزي را كه مي خوريد و هر احساسي كه بعد از خوردن آن داريد، همه را يادداشت كنيد. بعد به يادداشت هايتان نگاه كنيد، خواهيد ديد كه احساس واقعي شما چيست، مثلاً چه چيزي را بيشتر دوست داريد و از خوردنش لذت مي بريد. به جاي خوردن آن تكه ممنوعه شكلات، دندان هايتان را مسواك بزنيد. اگر نمي توانيد، جلوي خودتان را بگيريد، يك گاز از آن ماده غذايي ممنوعه بزنيد و بقيه را سرجايش بگذاريد. اگر گرسنه شديد، ده دقيقه اي صبر كنيد، شايد گرسنگي تان برطرف شود. هدف هاي قابل دسترسي براي خود تعيين كنيد، مثلاً نگوييد مي خواهم ۱۰ كيلو از وزنم را كم كنم. بگوييد بايد در اين ماه ۲ كيلو وزن كم كنم. هدف هاي كوچك تر قابل دسترس تر هستند. خواب كافي بكنيد اما بيش از اندازه نخوابيد. از خوردن قند و شكر خودداري كنيد. ۶ تا ۸ ليوان آب در طول روز بخوريد. سعي كنيد قبل از غذا آب بخوريد تا اشتهايتان كم شود. با دوستان رژيم بگيريد. حمايت گروهي خيلي مهم است و به موفقيت هرچه بيشتر شما كمك مي كند.
به جاي خوردن سعي كنيد كاري انجام بدهيد. وقتي گرسنگي به شما غلبه كرد، سعي كنيد پياده روي كنيد يا سرتان را به كار گرم كنيد. اگر غذايي در يخچال مانده و دلتان نمي آيد آن را دور بريزيد، بهتر است آن را فريز كنيد تا اين كه بخوريد.
اگر عادت به خوردن در طول شب داريد، قبل از خوابيدن يك ماده غذايي كربوهيدرات دار مثل يك تكه نان يا بيسكويت بخوريد و بخوابيد. يك ليوان آب يا يك قاچ پرتقال با خودتان به رختخواب ببريد تا گرسنگي تان برطرف شود.
اگر خوردن براي شما يك تفريح است، تفريح ديگري براي خودتان درست كنيد. سعي كنيد هر چيزي را كه مي خوريد يادداشت كنيد، حتي ناخنك هايي كه به هنگام درست كردن غذا به آن مي زنيد.
خودتان را هفته اي يك بار در يك زمان مشخص وزن كنيد. براي دانستن وزن واقعي تان صبح ها خود را وزن كنيد چون وزن هر كسي در طول روز تغيير مي كند. مثلاً شب ها وزن شخص بيشتر از صبح هاست. به جاي بشقاب از پيشدستي استفاده كنيد تا غذاي كمتري در آن بكشيد. به جاي قاشق از چنگال استفاده كنيد. آرام تر غذا بخوريد تا زودتر سير شويد.
وقتي گرسنه هستيد به خريد نرويد، چون فقط خوراكي مي خريد. از خوردن غذاهاي انگشتي كه خوردنش راحت است و مقدارش زياد است، پرهيز كنيد. از نوشيدن نوشيدني هاي شيرين مثل نوشابه و آب ميوه هاي مصنوعي جلوگيري كنيد. ميوه و سبزي هاي خام به مقدار زياد بخوريد تا اشتهايتان كم شود. اين مواد فيبر زيادي دارند و به شما احساس سيري مي دهند. كمي از غذايتان را در بشقاب باقي بگذاريد حتي اگر هنوز كاملاً سير نشده ايد.
براي خودتان و سلامتي تان وزن كم كنيد نه براي خوشايند شوهر، والدين يا دوستانتان. آشپزخانه و كابينت ها را از مواد غذايي خوراكي و خوشمزه خالي كنيد. هميشه پشت ميز غذا بخوريد نه در مقابل تلويزيون كه نفهميد چه مقدار غذا مي خوريد. آرام و شمرده غذا بخوريد و هر لقمه را كاملاً بجويد. هر لقمه را ۱۰ تا ۲۰ بار بجويد تا بيشتر طول بكشد و زودتر سير شويد. هرگز بيشتر از ۳ بار در طول روز غذا نخوريد.

رنگينك
ماهي با سس
006024.jpg

خوراك ماهي با سس
موادلازم:
ماهي يك يا ۵/۱ كيلويي
نمك و فلفل به اندازه كافي
شِوِد و جعفري به مقدار كافي
پياز نصف يك پياز متوسط
سس مايونز دو قاشق غذاخوري.
كاغذ آلومينيوم
خيار يك عدد
ليموترش
v v v
موادلازم براي سس
تخم مرغ پخته شده يك عدد
نمك و فلفل به اندازه كافي
تخم مرغ خام يك عدد
سركه يك قاشق چايخوري
سس خردل يك قاشق چايخوري
خامه يك بسته ۱۰۰ گرمي
v v v
006026.jpg

طرز تهيه
۱ـ فلس ماهي را كنده و آن را تميز مي كنيم.


۲ـ ماهي را روي كاغذ آلومينيم چرب شده مي گذاريم و نمك و فلفل مي زنيم. داخل آن را با شود و جعفري و پياز خرد شده پر مي كنيم. كاغذ آلومينيم را مي بنديم.  (به صورت پاكت) به مدت ۴۰ ـ ۳۵ دقيقه در فر با حرارت متوسط مي پزيم.
006028.jpg

۳ـ پاكت آلومينيمي را باز كرده مي گذاريم ماهي سرد شود. سپس پوست آن را مي كنيم.
۴ـ كمي سس مايونز به بيرون ماهي سرد شده مي ماليم. سپس خيار را ورقه ورقه كرده به صورت فلس، ماهي را مي پوشانيم.
۵ـ زرده تخم مرغ پخته شده را جدا مي كنيم و آن را با چنگال له مي كنيم سپس زرده خام، خردل، نمك، فلفل، سركه و خامه را مخلوط كرده به هم مي زنيم. سفيده پخته شده را با چنگال خرد مي كنيم و به سس اضافه مي كنيم.

006030.jpg

ازدياد فشار خون
يك بيماري التهابي است
پژوهشگران با بررسي بيش از ۲۰ هزار زن به شواهدي دست يافته اند كه نشان مي دهد ازدياد فشار خون تا حدودي يك بيماري التهابي است.
اين كشف مي تواند روند تازه اي را براي درمان اين بيماري بگشايد.
به گزارش خبرگزاري رويتر از شيكاگو، اين نتيجه گيري براساس مشاهده يك پروتئين خون كه نشانه التهاب و ظاهراً  نشانه بروز ازدياد فشار خون است،  به دست آمده است.
006032.jpg

هوارد سسو نويسنده اصلي اين تحقيق مي گويد: به جز عوامل خطر رژيم غذايي و سبك زندگي كه مدت هاست به اثبات رسيده، اطلاعات اندكي در نحوه شناسايي افراد در معرض خطر ابتلا به ازدياد فشار خون وجود دارد.
اين امر تلاش براي پيشگيري را با دشواري مواجه ساخته است. نتايج اين مطالعه از اين جهت جالب توجه است كه براي اولين بار اثبات مي كند ميزان پروتئين به پيش بيني خطر بروز ازدياد فشار خون كمك مي كند.
افزايش ميزان اين پروتئين با فعال شدن شديد دستگاه ايمني بدن مرتبط است كه واكنش التهابي خوانده مي شود.
006022.jpg

محققان بيش از ۲۰ هزار زن ۴۵ سال به بالا را به مدت هشت سال تحت بررسي قرار دادند. كساني كه در ابتداي تحقيق ميزان اين پروتئين در خونشان بالا بود ۵۲ درصد بيشتر با خطر بروز فشار خون روبه رو بودند.
افزايش خطر ابتلا به فشار خون حتي در بين كساني كه در آغاز تحقيق ميزان فشار خونشان بسيار پايين بود، مشاهده شد و در بين زنان سالم تر كه عوامل خطر ابتلا به بيماري عروق كرونر را نداشتند نيز ديده شد.
محققان قبلاً دريافته بودند كه التهاب نقش حياتي را در بروز بيماري قلبي ايفا مي كند. التهاب به آساني با يك آزمايش خون ساده و كم هزينه قابل اندازه گيري است.

تدبير منزل
لكه تخم مرغ
هرگز لكه سفيده تخم مرغ را با آب گرم نشوييد زيرا به جاي آن كه آن را پاك كند باعث انعقاد سفيده تخم مرغ و باقي ماندن لكه آن مي شود. فقط كافي است محل مورد نظر را با  آب سرد بشوييد.

لكه ناشي از زنگ زدگي
اثر زنگ فلزات و به خصوص رگه هاي فلزي بر روي لباس را مي توان با ليمو ترش از بين برد. ليمو ترش را از وسط به دو نيم كنيد و آن را روي لكه مورد نظر فشار دهيد تا آب آن روي لكه زنگ زدگي بريزد. سپس يك لايه نمك روي آن ريخته و لباس را در مقابل آفتاب آويزان كنيد. البته مي توان نصف ليمو ترش را به داخل ظرف حاوي نمك فرو برد و سپس آن را روي لكه ماليد. در صورتي كه لكه وسيع و زنگ زدگي شديد است بهتر است از مواد پاك  كننده مخصوص آن استفاده شود.

لكه سوختگي اتو
اگر هنگام اتوزدن متوجه لكه هاي زرد ناشي از سوختگي شديد، محل لكه را روي ميز اتو گذاشته و با يك كيسه حمام كه آن را درون آب سرد فرو برده ايد، محكم روي آن بكوبيد. كيسه بايد كاملاً خيس باشد. لكه هاي زرد ناشي از سوختگي پارچه هاي كتاني را با استفاده از پياز مي توان از بين برد. براي اين كار پياز را از وسط به دو نيم كرده و روي لكه ها بماليد. سپس پارچه را براي مدتي داخل آب سرد بگذاريد تا كاملاً خيس بخورد، سپس آن را بشوييد و آب بكشيد.

لكه چاي، قهوه و كاكائو
براي از بين بردن لكه چاي روي فرش، مقداري نمك خشك روي آن بماليد و سپس برس بكشيد. در مورد لكه هاي ناشي از قهوه، كاكائو و چاي به طور كلي مي توان پارچه را درون آب حاوي پودر رختشويي و يا  آب گرم خيس كرد و يك قاشق غذاخوري «براكس» يا دو قاشق  غذاخوري آمونياك (براي هر نيم ليتر آب) به آن اضافه كرد. پس از چند دقيقه پارچه يا لباس را با پودر رختشويي شسته و آبكش كنيد.

لكه خون
لكه خون را با چند روش مي توان پاك كرد:
vمحل لكه را با آب سرد بشوييد.
vروي لكه خون را فوراً با خميري كه از مخلوط كردن آ ب سرد و نشاسته ذرت درست كرده ايد، بپوشانيد و به آرامي كمي مالش دهيد و آن را مقابل آفتاب بگذاريد تا خشك شود.
آفتاب خون را از پارچه خارج كرده و جذب نشاسته مي كند. در صورت نياز اين عمل را چند بار تكرار كنيد.
vپارچه خوني را درون مخلوط آب سرد و نمك خيس كنيد. آب را آنقدر عوض كنيد تا لكه به طور كامل برطرف شود.
v براي پاك كردن لكه هاي كوچك خون روي يقه پيراهن هاي مردانه (در اثر تراشيدن ريش)، كافي است چند قطره آب سرد روي هر لكه بريزيد و سپس مقداري پودر نشاسته روي  آن بپاشيد. وقتي نشاسته خشك شد، پيراهن را بشوييد لكه هاي خون برطرف خواهند شد.

لكه جوهر
براي پاك كردن لكه جوهر خودكار يا خودنويس از شير استفاده كنيد. قسمت جوهري شده لباس را حدود پنج دقيقه داخل شير قرار داده و سپس آن را با آب  معمولي بشوييد. اثر لكه جوهر كاملاً از بين خواهد رفت. براي اين منظور مي توان از شير ترش شده و يا دوغ نيز استفاده كرد. گاه براي برطرف شدن كامل اثر لكه، بايد اين كار چندين بار تكرار شود.

لكه قير
براي از بين بردن لكه قير روي پارچه از بنزين و كره مي توان استفاده كرد.

لكه روي كاشي ها
براي پاك كردن لكه هاي معمولي روي كاشي ها، آنها را با محلول زير بشوييد:
آمونياك: نصف فنجان
سركه سفيد: نصف فنجان
جوش شيرين: يك چهارم فنجان
آب گرم: حدود چهار ليتر
در صورتي كه كاشي ها خيلي كثيف شده اند مقداري جوش شيرين را با وايتكس مخلوط كرده و خميري را كه به دست مي آيد با استفاده از يك برس يا اسكاچ روي كاشي ها بماليد و پس از چند دقيقه آبكش كنيد.
006070.jpg

لكه هاي كهنه
لكه هايي را كه از مدت ها پيش بر روي روميزي و يا لباس باقي مانده اند را با محلول زير پاك كنيد:
دو قاشق غذاخوري پودر لباسشويي،  سه قاشق  غذاخوري سركه و يك ليتر آب گرم را با هم مخلوط كرده و لكه را با آن بشوييد.

تكنيك
ادبيات
ايران
داستان
رسانه
زمين
شهر
علم
كودك
ورزش
هنر
صفحه آخر
|  ادبيات  |  ايران  |  تكنيك  |  داستان  |  رسانه  |  زمين  |  شهر  |  علم  |
|  كودك  |  ورزش  |  هنر  |  صفحه آخر  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |