اميلي امراييدر
بيوگرافي ـ كتاب شناسي
پائولو كوئيلو در سال ۱۹۴۷، در ريودوژانيروي برزيل متولد شد. پيش از آن كه به عنوان يك نويسنده پرفروش مطرح شود، مدتي به فرقه هيپي ها پيوست. در اين بين براي گذران زندگي براي راديو نمايشنامه مي نوشت و ترانه هاي عاميانه براي خوانندگان درجه پايين بزريلي مي سرود، مدتي بعد به عنوان روزنامه نگار و نمايشنامه نويس تلويزيوني مشغول به كار شد. كوئيلو سال ۱۹۸۶ تصميم گرفت مسير زيارتي باستاني اسپانيا، جاده سانتياگو را پياده طي كند، بعدها اين سفر سوژه اي شد براي نوشتن اولين رمانش با عنوان «خاطرات يك مغ» كه در سال ۱۹۸۷ منتشر شد.
سال بعد، با كتاب دومش، كيمياگر به يكي از پرخواننده ترين نويسندگان معاصر تبديل شد. بنابر مجله بين المللي «Publishing Tendes» كتاب كيمياگر يكي از ۱۰ كتاب پرفروش جهان در سال ۱۹۹۸ بوده است.
كوئيلو جايزه هاي ادبي متعددي را از كشورهاي متعدد كسب كرده است.
كتابهاي ديگر او شامل:
ـ بريدا ۱۹۹۰
ـ والكيري ها ۱۹۹۲
ـ مكتوب ۱۹۹۴
ـ كنار رود خانه پيدرا نشستم و گريه كردم ۱۹۹۴
ـ كوه پنجم ۱۹۹۶
ـ دومين مكتوب ۱۹۹۷
ـ كتاب راهنماي رزم آور نور ۱۹۹۷
ـ ورونيكا تصميم مي گيرد بميرد ۱۹۹۸
ـ شيطان و دوشيزه پريم ۲۰۰۰
ـ ۱۱ دقيقه ۲۰۰۳
پائولو كوئيلو هم به خيل هنرمنداني پيوست كه غم بم دلشان را به لرزه انداخته بود، او نيز خود را شهروند زمين مي داند. او نيز همچون بيشتر نويسندگان و هنرمندان به زلزله زدگان بم كمك كرد، كمك ۸۰ ميليوني او تا چند روز خبر مهم خبرگزاري هاي خارجي بود، پيش از اين نيز در همان روزهاي ابتدايي وقوع اين فاجعه انتشارات كاروان و ناشر آثار كوئيلو در ايران درصدي از فروش كتابهاي او را كه حدود پنج ميليون تومان بود به زلزله زدگان بم اهدا كرد.
كوئيلو جزو نويسندگاني است كه موفق شد در ايران موجي را ايجاد كند؛تا جايي كه در كمتر از پنج سال بيشتر آثارش در ايران منتشر شدند، گاه با ترجمه هاي متعدد و همزمان تا جايي كه بيشتر آثارش به چاپ هاي متعدد با تيراژهاي بالا رسيد، نشريات عامه پسند و نسل سومي نيز با پرداختن به آثار او مزيد بر علت اين شهرت شدند.
امسال در نمايشگاه كتاب فرانكفورت كه يكي از بزرگترين تجمعات صنعت نشر جهان است، كوئيلو يكي از خبرسازترين ها بود. براي اولين بار در تاريخ نشر پيش آمده بود كه كتابهاي يك نويسنده در ۸۰ غرفه مختلف و به ۴۸ زبان در يك مكان عرضه شود، كتابهاي اين نويسنده امسال يكي از پرفروش ترين ها بودند، او بيشتر روزها را در نمايشگاه كتاب فرانكفورت بود و كتابهايش را براي علاقه مندان امضا مي كرد.
طبق آخرين آماري كه يك روزنامه فرانسوي گرفته بود آثار او تا به حال بيش از ۳۷ ميليون نسخه فروش داشته اند و سال ۱۹۹۹ او دومين نويسنده پرفروش جهان بود.
در برخي از كشورهاي آمريكاي لاتين «كيمياگر» يكي از مشهورترين و پرفروش ترين رمان هاي او به عنوان كتاب درسي تدريس مي شود.
هجدهم مهرماه امسال (دهم اكتبر سال گذشته ميلادي) او ركورد جديدي را در كتاب ركورد گينس ثبت كرد، او در طول نيم ساعت و در حضور داوران موسسه گينس كتاب مشهور و پرفروش خود كيمياگر را به پنجاه و دو زبان امضا كرد و به عنوان نويسنده اي كه آثار او به بيشترين زبان ها ترجمه شده است، شناخته شد.
بيش از هزار و ۷۰۰ نفر از ملت هاي مختلف در اين مراسم حضور داشتند. كوئيلو در اين مراسم با هيجان و خوشحال از اين اتفاق روبه حاضران گفت: «قدر اين لحظه ها را بايد دانست. اولين بار است كه پنجاه و دو ملت، در يك گردهمايي كه سياسي نيست دورهم گرد آمده اند و شعار نمي دهند و تنها و تنها از اين لحظه لذت مي برند، بياييد هميشه با هم دوست باشيم، اين يك فرصت استثنايي است.»
كوئيلو چندشب قبل از اين ركورد جهاني، مهماني بزرگي را به افتخار پنجاه و دو ناشر خود برگزار كرد و اعلام كرد كه همه اين موفقيت ها را مديون همت ناشرانش در سراسر جهان مي داند.
يكي از جديدترين آثار او «شيطان و دوشيزه پريم» است كه سه گانه او «در روز هفتم» را تكميل مي كند. دو بخش نخستين اين سه گانه رمان هاي «كنار رودخانه پيدرا نشستم و گريستم» و «ورونيكا تصميم مي گيرد بميرد» بوده اند. كوئيلو معتقد است: «در هر سه كتاب، به يك هفته زندگي انسان هايي معمولي پرداخته مي شود، كه هر كدام به يكباره خود را پيش روي عشق، مرگ يا قدرت مي يابند. همواره معتقد بودم كه چه در هر انسان و چه در سراسر جامعه، دگرگوني هاي ژرف در دوره هاي زماني بسيار كوتاهي رخ مي دهند. يك هفته فرصت زيادي است تا تصميم بگيريم كه سرنوشت خود را بپذيريم يا نه.»
با همه اين وجود، او به همان اندازه كه طرفدار دارد منتقدان تند و تيز هم دارد.بسياري معتقدند پشت همه اين فلسفه بافي ها چيزي نيست جز يك مشت حرف هاي بي اساس كه نهايت آنها به تركيبي از عرفان سرخپوستي، بودا، تصوف و جادو و جنبل ختم مي شود؛ بسياري هم به كنايه مي گويند آثار كوئيلو چيزي نيست جز عرفان LSD.
منتقدان آثار او مي گويند: «كوئيلو هنوز كه هنوز است از همان ايده هاي هيپي گري پيروي مي كند و هيپي ها و فرقه هاي عجيب و غريب و سبك اين چنيني بارها امتحانشان را پس داده اند.»
بسياري از دوستداران پائولو كوئيلو سال هاست كه منتظر بودند او اجازه اقتباس سينمايي از آثارش را بدهد و بالاخره اين انتظار به سر آمد. كوئيلو در نمايشگاه كتاب فرانكفورت اعلام كرد كه قرار است فيلمي براساس رمان پرفروش «كيمياگر» ساخته شود. اين اقتباس توسط «لارنس فيشبورن» بازيگر و ستاره مشهور فيلم هاي «ماتريس» صورت مي گيرد. كيمياگر حكايت چوپاني اندلسي است كه در جست وجوي گنج سر به دشت و بيابان و سفر به سرزمين هاي جديد مي گذارد.
كوئيلو معتقد است: فيشبورن حتماً مي تواند فيلم خوبي را از كيمياگر در بياورد خود فيشبورن فيلمنامه را نوشته و قرار است نقش اصلي كيمياگر را بازي كند. من لارنس فيشبورن را در لندن ملاقات كردم. بودجه اي كه براي ساخت فيلم كيمياگر در نظر گرفته اند ۸۰ ميليون دلار است و همچنين مدونا خواننده مشهور آمريكايي نيز در اين فيلم به ايفاي نقش مي پردازد. او از طرفداران پر و پا قرص كوئيلو است. كيمياگر قرار است سال ۲۰۰۴ اكران شود و قسمت اعظم آن در اردن فيلمبرداري مي شود.
مدونا درباره بازي در فيلم كيمياگر مي گويد: «كيمياگر كتاب خوبي است درباره جادو، روياها و گنج هايي كه در خانه داريم و جاهاي ديگري دنبالش مي گرديم. بازي در اين فيلم از بزرگترين اتفاقات زندگي من است.»
او كه مدتي است كتاب جديد خود را با نام «۱۱ دقيقه» منتشر كرده، اين بار سراغ زندگي زني رفته كه خاص است، از نظر اخلاقي مورد قبول جامعه نيست و از ميان زندگي روزمره او، مكاشفه روحاني جديدي را به خوانندگانش نشان مي دهد.
به هر حال موج هاي اين چنيني بارها و بارها در ادبيات داستاني و حتي حوزه هاي ديگر به وجود آمده اند مهم اين است كه بعد از گذشتن اين موج چه چيزي باقي مي ماند و كوئيلو چه چيزي را براي خواننده به يادگار مي گذارد، زمان ماندگاري همه چيز را ثابت مي كند.