ريگان در بقاي صدام حسين در دوران جنگ ايران و عراق نقش مهمي داشت. در حالي كه آمريكايي ها مشغول مراسم مرگ رونالد ريگان رئيس جمهور اسبق آمريكا سوگوار هستند، اغلب فراموش كرده اند كه ويژگي مهم دوران حكومت وي، نقشي بود كه ريگان در بقاي صدام حسين در دوران جنگ ايران و عراق ايفا كرد.
سربازان آمريكايي اينك در حال جنگيدن بابخش هايي از مردم عراق هستند كه از اوايل دهه ۱۹۸۰ باقي مانده اند و اين عمل براي تسلط يك نيروي نظامي بزرگ بر خاورميانه صورت مي گيرد. آمريكا تصميم داشت ايران را به عنوان يك قدرت بزرگ مورد سنجش قرار دهد. بنابراين تصميم گرفت از طريق رژيم عراق، اين امر را محقق سازد. هر چند واشنگتن در جنگ ايران و عراق اظهار بي طرفي مي كرد، ولي صدها ميليون دلار وام و طرح و برنامه هاي آمريكايي را به عراق سرازير كرد. البته اين امر به كمك تسليحات نظامي فرانسه و تكنولوژي آلمان تكميل شد و استفاده از سلاح هاي شيميايي نيز شمار مجروحان را بيشتر كرد.
دونالدرامسفلد، فرستاده مخصوص ريگان به خاورميانه، در سفري محرمانه به بغداد در سال ۱۹۸۳ ميلادي، به اعمال خشونت آميز صدام حسين اعتبار بخشيد.
واشنگتن براي كمك به صدام انگيزه زيادي داشت و سعي مي كرد مانع پيروزي ايران شود. آمريكا نه تنها از جريان گروگان گيري سال ۱۹۸۰ در سفارت آمريكا در ايران آزرده خاطر بود، بلكه پيش از آن، سفارت آمريكا و ناوگان جنگي اين كشور در بيروت نيز مورد حمله قرارگرفته بود.
در واقع آمريكا حتي پيش از سفر رامسفلد به بغداد نيز به جانبداري از عراق مي پرداخت.
در فوريه سال ۱۹۸۲، دولت آمريكا نام بغداد را از فهرست دولت هاي تروريسم خارج ساخت و روش خود را براي كمك به عراق و تجارت با اين كشور روشن ساخت. يك ماه بعد ريگان سياست آمريكا در خاورميانه را اعمال كرد كه نتيجه آن ارسال برنامه ها و سلاح هاي استراتژيك نظامي ارزشمندي به عراق شد تا پيروزي عراق محقق شود (چنانچه آمريكا با ايجاد يك دژ مستحكم در بصره نقش مهمي در شكست ايران در ماه بعد داشت). كنت پولاك در آخرين كتاب خود به نام «طوفان هشدار» اين مطلب را خاطر نشان ساخته است.
كمك هاي اقتصادي در قالب وام هاي صدميليون دلاري از سوي آمريكا در اختيار عراق قرار گرفت تا عراق بتواند با خريداري محصولات كشاورزي آمريكا به طور غيرمستقيم، در رسيدن به پيروزي موفق شود. فروش هليكوپترهاي UH-1H و هلي كوپترهاي دفاعي۵۰۰- MD توسط واشنگتن به عراق صورت گرفت و حتي تعدادي هواپيماي غيرنظامي نيز به سرعت براي استفاده هاي نظامي تغيير داده شد.
در نهم ماه مه سال ۱۹۸۴، در اطلاعيه اي آرشيو محرمانه اي در آمريكا افشا شد كه براساس تحقيقي كه در واشنگتن صورت گرفته بود، روشن مي شد كه آمريكا تجهيزات هسته اي قابل توجهي به عراق فروخته است. در مارس ۱۹۸۵، ايالات متحده تجهيزات ضروري با تكنولوژي بالا را براي سلاح هاي كشتار جمعي به عراق صادر كرد و اين درحالي بود كه متحدان آمريكا نيز در عراق فعال بودند. كنت پولاك در كتاب خود مي گويد:
در سال ۱۹۸۲، ارتش فرانسه به حمايت از عراق پرداخت و عراق مقادير انبوهي سلاح از پاريس خريداري كرد كه شامل تعدادي زره پوش، رادارهاي دفاعي، موشك هاي زمين به هوا و جنگنده هاي ميراژ بود. آلمان نيز به كمك عراق شتافت و تعداد زيادي ماشين هاي سنگين و تجهيزات كمكي براي كمك به سلاح هاي شيميايي عراق در اختيار اين كشور قرار داد. طبق شواهد موجود اين كمك ها به عراق سرازير شد و سپس در اوايل سال ۱۹۸۳ عراق كاربرد سلاح هاي شيميايي را آغاز كرد.
هر چند عراق گاهي هر روز از سلاح هاي شيميايي استفاده مي كرد، ولي واشنگتن هيچ عكس العملي نشان نمي داد.
در اوائل نوامبر سال ۱۹۸۳، در اعلاميه اي كه در آمريكا منتشر شد، آمده بود: ما اخيراً اطلاعاتي دريافت كرده ايم كه استفاده عراق از سلاح هاي شيميايي را تأييد مي كند كه البته به كمك شركت هاي غربي و احتمالاً كمك آمريكا صورت پذيرفت.
آمريكا استفاده عراق از سلاح هاي شيميايي را تا مارس ۱۹۸۴، بعد از اينكه در بررسي هاي سازمان ملل مشخص شد، محكوم نكرد.
در نوامبر۱۹۸۴ دولت ريگان رابطه ديپلماتيك تمام و كمالي را با عراق آغاز كرد و اين در حالي بود كه حملات شيميايي عراق، نه تنها به نيروهاي ايران، بلكه به شهروندان كرد عراقي و بخصوص به شهر حلبچه در سال ۱۹۸۷ ادامه يافته بود.
پولاك در كتاب خود همچنين نوشته است: واشنگتن در مقابل ايران يك دژ دفاعي به دست آورده بود. نفت ارزان و حمايت عراق براي مذاكره اي صلح آميز با اسرائيل. ولي وقتي جنگ ايران و عراق پايان يافت، بغداد با بدهي هاي سنگين و يك تهديد عظيم نظامي كه مي توانست هر آن خطري بالقوه براي ديگران باشد، به حال خود واگذاشته شد. و اين گونه بود كه آمريكا به فكر جمع و جور كردن اين تهديد توسط خودش برآمد.
منبع: AFP
ترجمه: فاطمه قائمي