مهدي طاهباز
اگر به فيلم هاي روي پرده و چند فيلم در نوبت نمايش نگاهي بيندازيد متوجه يك وجه اشتراك ميان آنها خواهيد شد.
در «برگ برنده»، «مهمان مامان» و «سربازهاي جمعه» كه بر روي پرده هستند و «اشك سرما» و چند فيلم ديگر در نوبت اكران بازيگران جواني حضور دارند كه از درون خانواده هاي هنرمند وارد سينما شده اند. بازيگراني كه همه از كودكي و يا نوجواني به لطف حضور در خانواده اي هنرمند و داشتن پدر و يا مادري سينماگر، پاي به عرصه بازيگري نهاده اند اما توانسته اند طي اين سال ها با نشان دادن توانايي ها خود را اثبات كنند و جاي پاي خود را در سينما محكم. باران كوثري هم اكنون برگ برنده را در حال اكران دارد و مليكا شريفي نيا مهمان مامان را. پولاد كيميايي در سربازهاي جمعه بازي كرده و گلشيفته فراهاني اشك سرما را در راه دارد. به اينها سحر جعفري جوزاني را نيز با مجموعه «نقطه چين» اضافه كنيد همچنين پگاه آهنگراني را با «مكس» و رضا داوود نژاد را با «روايت سه گانه» و...
نكته جالبي كه در مورد اكثر افراد فوق صدق مي كند اين است كه بيشتر آنها بازي در سينما را از كودكي آغاز كرده اند. البته بازيگري كه چه عرض كنم. مسلماً بهترين گزينه براي ايفاي نقش يك كودك در يك فيلم، يكي از كودكان عوامل است. عواملي كه بيشتر به بازيگر و كارگردان آن فيلم خلاصه مي شوند. كودك بازيگر ما يا بازيگر كودك ما در يك خانواده سينمايي رشد كرده و قطعاً با دوربين راحت تر خواهد بود تا يك فرد غريبه.
باران كوثري دختر جهانگير كوثري و رخشان بني اعتماد در شش سالگي در فيلم هاي «بهترين باباي دنيا» و «نرگس» حضور يافت. مليكا شريفي نيا شش ساله بود كه در «اوينار» و «ديدار در استانبول» و سپس در هفت تا ۱۱ سالگي در «دايان باخ»، «پري»، «آرايش مرگ»، «اشك و لبخند» و «ابر و آفتاب».
رضا داوود نژاد تنها شش سال داشت كه در فيلم «بي پناه» ساخته پدرش ظاهر شد. سحر جعفري جوزاني در هشت سالگي در «شير سنگي» حضور يافت و پولاد كيميايي هشت ساله بود كه پدرش از او در «سرب» استفاده كرد. پگاه آهنگراني هم در شش سالگي در «گربه آوازه خوان» ظاهر شد. شايد مسن ترين بازيگر اين جمع يا بازيگري كه كارش را در سن بالاتري در سينما آغاز كرده، گلشيفته فراهاني باشد، بازيگري كه از همان ابتدا بازيگر شد و تنها حضور فيزيكي در فيلم نداشت. او در ۱۴ سالگي در «درخت گلابي» مهرجويي حضور يافت و انصافاً هم بازي كرد. هم اكنون حدود يك دهه از حضور افراد فوق در سينما مي گذرد و اكثر آنها بازيگر شده اند. بازيگراني كه حتي نقش اول زن برخي از فيلم ها نيز به آنها واگذار مي شود و به خوبي از عهده ايفاي آن برمي آيند. شايد در اين ميان تنها پولاد كيميايي باشد كه نتوانسته خود را به عنوان يك بازيگر مطرح كند و از سايه حضور پدرش خود را برهاند. او در فيلم هاي سرب، تجارت، ضيافت، سلطان، فرياد، اعتراض و سربازهاي جمعه به كارگرداني پدرش، مسعود كيميايي بازي كرده است.
|
|
او تا سال ۸۲ نتوانست در فيلم ديگري كه كارگردانش پدرش نباشد بازي كند. اين طلسم با بازي او در «شمعي در باد» ساخته پوران درخشنده شكست اما حضور او در اين فيلم چنگي به دل نمي زد.
موفق ترين بازيگران اين گروه باران كوثري و گلشيفته فراهاني هستند كوثري پس از بهترين باباي دنيا و نرگس، نقش كوچكي را در «روسري آبي» ايفا كرد سپس نوبت به «بانوي ارديبهشت»، «باران و بومي» و «زير پوست شهر» رسيد.
اما جدي ترين محك او در اولين ساخته اصغر فرهادي زده شد. او در «رقص در غبار» بازي خوبي از خود ارايه داد و سپس در برگ برنده سيروس الوند خود را ثابت كرد. بعد هم نوبت «خوابگاه دختران» محمد حسين لطيفي رسيد كه هنوز به نمايش درنيامده است.
گلشيفته فراهاني پركارترين فرد اين مجموعه است. او پس از درخت گلابي در هفت پرده بازي كرد كه هنوز به نمايش درنيامده است. سپس نوبت «زمانه» رسيد كه چندان جدي نبود و بعد هم «جايي ديگر» و «بوتيك»؛ بوتيك و بازي گلشيفته فراهاني با شيطنت هاي كودكانه اش در جشنواره سال گذشته طرفداران بسياري پيدا كرد و او به خاطر بازي در اشك سرما توجه هاي بسياري را به خود جلب كرد. گلشيفته فراهاني «بابا عزيز» را نيز در حال آماده سازي دارد.
مليكا شريفي نيا پس از هفت فيلمي كه از پنج سالگي تا ۱۱ سالگي بازي كرد حدود پنج سال از سينما دور ماند و در فيلمي حضور نيافت. تا اين كه در سال ۸۲ و در ۱۷ سالگي بهترين نقش اش را در «مهمان مامان» بازي كرد اين نقش بيشتر از بقيه نقش هايش به چشم مي آيد.
اما سحر جعفري جوزاني با اين كه در چند فيلم سينمايي نيز بازي كرده حضور او در دو مجموعه تلويزيوني بيشتر نمايان است.
او پس از شير سنگي در هشت سالگي، در «يك مرد يك خرس» به كارگرداني پدرش در ۱۴ سالگي حضور يافت و سپس فيلم هاي «بلوغ»، «چشمهايش» و «هفت ترانه».
حضور او در «آژانس دوستي» باعث معروفيتش شد و با «نقطه چين» به اوج رسيد. هر چند كه به عقيده برخي او چندان مناسب ايفاي نقش هاي طنز و شلوغ نيست.
در اين ميان رضا داوودنژاد در كنار بازيگري به كارگرداني و ديگر وجوه سينما نيز علاقه نشان داده است او پس از حضور در بي پناه در سنين كودكي كار در سينما را با بازي در آثاري چون «مصائب شيرين»، «بچه هاي بد» و «بانوي كوچك» ادامه داد. در كنار اينها در دو مجموعه «باغچه مينو» و «چراغ جادو» نيز بازي كرد و در چند فيلم نيز دستيار پدرش بود. به نظر مي رسد نويسندگي و كارگرداني دغدغه هاي مهم تري براي رضا داوودنژاد باشد تا بازيگري.
پگاه آهنگراني هم كه با گربه آوازه خوان شروع كرده بود با «دختري با كفش هاي كتاني» ادامه داد و سپس به «زندان زنان» رسيد و در ادامه در مكس بازي كرد كه در نوبت نمايش است. آهنگراني مدتي است كه از سينما فاصله گرفته و به تحصيل مي پردازد.
فرزندان سينماگران، كودكان ديروزي سينما، امروز تبديل به بازيگران نقش هاي اصلي شده اند. برخي جاي پاي خود را محكم كرده اند و برخي در حاشيه به راه خود ادامه مي دهند و در انتظار يك فرصت و يك جرقه هستند. نسلي از بازيگران كه آينده سينماي ايران از آن آنهاست.