مينا شهني
اسم بر شخصيت آدم تاثير مي گذارد در واقع آدم ها در پناه اسم زندگي شان را
شكل مي دهند رابطه اي كه هر شخص با اسم خودش برقرار مي كند بر آينده
و به ويژه موقعيت اجتماعي اش تاثير دارد. تأثير اسم بخش مهمي از هويت شخص را در برمي گيرد و در واقع آدم ها با اسم خود زندگي كرده رشد مي كنند
تا مدت ها قبل هر كس اسمش كامليا بود خصوصيات ويژه رفتاري را به ذهن متبادر مي كرد كه رفتار متقابل ديگران نيز بر ثابت شدن اين ويژگي ها تاثير زيادي داشت يا اصلاً بعضي اسم ها نوعي شخصيت انساني دارند يادمان نرفته كه «كامران» معرف يك بچه پولدار تقريباً از خودراضي بود يا «نازيلا» اسم دختري بود كه عزيز دردانه
و لوس بود
«مصيبت» از اسمش متنفر است. حالا كه مرد بزرگي شده و سه تا بچه دارد خجالت مي كشد جايي اسمش را به زبان بياورد. قبل از انجام كارهاي بانكي و اداري در دلش دعا مي كند كه كارمند اداره اسمش را با صداي بلند نگويد.
ماجراي اسم مصيبت، ماجراي جالبي است. پدر مصيبت كشاورز بود و دو سال پياپي محصولش به بار ننشت، در همين دو سال فرزند پسري در خانواده به دنيا آمد و پدر تصميم گرفت نام پسرش را مصيبت بگذارد.
«دختر بس» همكلاسي ما بود ماجراي اسم او جالب تر از اينها بود. مادرش پنج تا دختر پشت سر هم زاييده بود و براي دوركردن بلاي «دخترزايي» از خانواده نام دختر ششم را دختربس گذاشتند تا به اين وسيله از خانواده «دفع بلا» كنند.
دختربس بيچاره از كلاس اول دبستان عذاب كشيد تا بالاخره ۱۸ ساله شد و رفت اسمش را عوض كرد.
بعضي آدم ها با اسمشان مشكل دارند.خيلي از دختران و پسران جوان از اسم هايشان خوششان نمي آيد و گاهي سايه اسمشان بر زندگي سنگيني مي كند.
اين نظريه كه اسم آدم ها چه تاثيري بر رفتار و حتي غالب شخصيتي آنها دارد هنوز از بحث هاي روان شناسان است.
تا مدت ها قبل هر كس اسمش «كامليا» بود خصوصيات ويژه رفتاري داشت كه رفتار متقابل ديگران نيز بر ثابت شدن اين ويژگي ها تاثير زيادي داشت. يا اصلاً بعضي اسم ها نوعي شخصيت انساني دارند، يادمان نرفته كه «كامران» معرف يك «بچه پولدار» تقريباً از خودراضي بود يا «نازيلا» اسم دختري كه عزيز دردانه و لوس بود.
بعضي اسم ها هم دوره اي محسوب مي شود مثلاً در بحبوحه انقلاب براي تعداد زيادي از دختران اسم «آزاده» انتخاب شد. آنقدر اين كار با شدت دنبال شد كه بدون لحظه اي درنگ وقتي قرار است با يك دختر به نام آزاده روبه رو شويد دختري ۲۵ـ۲۲ ساله را مجسم مي كنيد و اصلاً به ذهنتان خطور نمي كند كه ممكن است دختر نوجواني را ببينيد يا دختري كه ۳۰ ساله است.
گاهي هم اسم يك آدم مشهور با اقبال عمومي روبه رو مي شود و مردم اين اسم را براي فرزندانشان انتخاب مي كنند به عنوان نمونه مي شود به اسم «ليلا» اشاره كرد.
۲۱هزار نفر اسم شان را عوض كردند
در سال گذشته ۲۱هزار نفر در كشور نام خود را تغيير دادند. كساني كه درخواست تغييرنام دادند چنانچه بالاي ۱۸ سال سن داشته باشند مي توانند شخصاً براي تغيير نام خود اقدام كنند. در غير اين صورت چنانچه افراد زير ۱۸ سال سن داشته باشند پدر يا سرپرست مي تواند براي تغييرنام اقدام كند.
معاون حقوقي سجلي سازمان ثبت احوال كشور در گفت و گو با خبرگزاري مهر با بيان اين كه بر اساس ماده ۲۰ قانون ثبت احوال انتخاب نام با اعلام كننده بوده و براي نامگذاري يك نام ساده يا مركب كه عرفاً يك نام محسوب مي شود بايد انتخاب شود مي گويد: «تشخيص نام هاي ممنوع با شوراي عالي ثبت احوال بوده و اين شورا نمونه هاي اين اسامي را تعيين و به سازمان ثبت احوال اعلام مي كند.»
عبودي مواردي را كه به موجب آن قانون اجازه تغييرنام را به صاحب نام مي دهد ۱۴ مورد بيان كرده و مي افزايد: نام هايي كه موجب هتك حرمت و حيثيت مقدسات اسلامي شود، اسامي مركب ناموزون كه عرفاً يك نام محسوب نمي شوند مانند سعيد بهزاد، شهره فاطمه و يا كامبيز حسين، عناوين اعم از عناوين لشكري، كشوري و يا تركيبي از اسم و عنوان مانند سروان محمد، سرتيپ علي، شهردار علي و... است.
جالب تر اين كه يكي از موارد اجازه تغييرنام، همنام بودن خواهرها و برادرها با هم است و يا اين كه تغيير اسامي روزهاي هفته كه براي افراد انتخاب شده است مانند جمعه، شنبه و يا پنج شنبه كه براي نامگذاري فرزندان پسر به كار مي رفته است.
فرزند ناخواسته
اگر شما يك «فرزند ناخواسته» در خانواده تان هستيد رابطه اي جدي بين اسم شما و به دنيا آمدن بي هنگامتان است.
دكتر ناصر قاسم زاده ـ روان شناس ـ در اين باره معتقد است كه فرزندان خانواده ها دو دسته اند: خواسته و ناخواسته؛ فرزندان ناخواسته مانند مهمانان ناخوانده اي هستند كه خود را به جمع خانواده ها وارد مي كنند، به دليل عدم پذيرش روحي خانواده براي اين دسته اعضاي جديد، اسم آنها نيز با دقت انتخاب نمي شود. به همين دليل اين افراد ـ معمولاً و نه هميشه ـ در يك كشمكش دايمي با نام خود هستند.
اين روان شناس تاكيد مي كند كه اسم در ديدگاه روان شناسانه بخش مهمي از هويت شخص را در برمي گيرد و در واقع آدم ها با اسم خود زندگي كرده، رشد مي كنند و با همين اسم هويت واقعي شان را به دست مي آورند.
دكتر قاسم زاده معتقد است: «اسم بر شخصيت آدم تاثير بسياري مي گذارد در واقع آدم ها در پناه اسم زندگي شان را شكل مي دهند. رابطه اي كه هر شخص با اسم خودش برقرار مي كند بر آينده و به ويژه موقعيت اجتماعي اش تأثير دارد.»
اگر شما از آن دسته آدم هايي هستيد كه با اسمتان رابطه خوبي نداريد و به دلايلي از اسمتان ناراضي هستيد حتماً اين نارضايتي در زندگي شما رسوخ مي كند و باعث تغييراتي در روند عادي و معمولي زندگيتان مي شود. به اعتقاد روان شناسان افرادي كه اسم هاي نيك و بامسمايي دارند احساس موفقيت بيشتري از كساني دارند كه از داشتن يك رابطه خوب با اسمشان محرومند.
رابطه اسم فرزند با والدين
بيزاري هر فرد از اسم خودش،ممكن است سبب شود كه فرد در ايجاد رابطه عاطفي مناسب از همان ابتدا دچار اختلال و مشكل شود.
اين اختلال بيشتر به رابطه ميان فرزند و پدر و مادر بر مي گردد. فرزندان معمولاً والدين خود را در انتخاب اسمشان مقصران اصلي مي دانند و هنگامي كه فرزندان از اسم خود راضي نباشند ممكن است در ايجاد يك رابطه صميمانه و دور از كينه با والدين خود دچار تعارض شوند .
اسم مرده گذاشتن
مردم ما معمولاً براي مردگان خود احترام خاصي قايل هستند در اين محترم شمردن تا آن جا پيش مي روند كه پس از مرگ شخص تمام كينه و دلخوري كه از مرده دارند دور مي ريزند و فراموش مي كنند.
نوع ديگري از احترام گذاري بر مرده رايج در كشورمان مربوط به نامگذاري فرزندان است؛ برخي پدر و مادرها پس از مرگ يكي از نزديكان خود، نام مرده را بر فرزند خود مي گذارند تا به اعتقاد عامه «اسمش زنده بماند.»
در اين موارد اگر رابطه ميان پدر و مادر با مرده خوب و شفاف بوده باشد مشكلي پيش نمي آيد اما در برخي موارد كه رابطه پدر يا مادر با فرد مرده شفاف نبوده باشد تاثير منفي زيادي بر رابطه فرزند و والدين مي گذارد. به عنوان مثال اگر مردي نام پدرش را بر فرزندش بگذارد حال آن كه خود با پدرش رابطه صميمانه اي نداشته باشد شايد در آينده با پسرش ـ به دليل نام پدر ـ نتواند رابطه خوبي داشته باشد.
دو اسمي شدن
دكتر قاسم زاده معتقد است: «اسم هر فردي بخش مهمي از شخصيت فرد را پي ريزي مي كند و در واقع يك اسم مناسب مي تواند احساس آرامش به انسان ها بدهد. گذاشتن اسم هاي طولاني بي معني و يا دو اسمي نامتناسب تا حدي باعث مي شود كه احساس آرامش را از فرزندانمان دور كنيم.»
در برخي موارد نيز گذاشتن اسامي دو جزيي براي فرزندان آنها را دچار تنش و دوگانگي شخصيتي مي كند. به عنوان مثال وقتي اسم فرزند را «محمد شهروز» مي گذارند در حالي كه اين دو جزء هيچ هماهنگي اي با يكديگر ندارند . جالب تر وقتي است كه گروهي فرد را «محمد» صدا مي كنند و گروه ديگر «شهروز» و همين سبب مي شود تا در دوره تكميل شخصيت فرد با مشكل روبه رو شود.
جوانان ناراضي
در هرحال برخي از جوانان هنوز با نام خود مشكل دارند هر چند گروه ديگري نيز از اسم خود بسيار راضي اند مثلاً «سامان» از اسمش كاملاً راضي است. چون فكر مي كند اسمش مناسب با دوره كنوني زندگي اش انتخاب شده در حالي كه «هوشنگ» فكر مي كند اسمش براي سن و سالش خيلي سنگين است. يا اين كه «نازيلا» حالا كه ۳۲ ساله شده است فكر مي كند اسمش «سبك» است و «كشور» فكر مي كند چرا بايد اين اسم را يدك بكشد.
يك استاد دانشگاه مي گويد: در آغاز هر ترم تحصيلي گروهي از دانشجويان به دفترم مي آيند و خواهش مي كنند تا اسمشان را سركلاس نگويم در واقع آنها از اسم هايشان گريزانند.
اولين گام براي تغيير اسم
در تماس با اداره ثبت احوال و بررسي تقاضاي تغيير نام به راحتي در مي يابيد كه اولين گام براي تغيير اسمتان مراجعه به دادگاه است. بر اساس قوانين موجود كسي كه تقاضاي تغيير نام دارد بايد به نزديك ترين شعبه دادگاه خانواده در محل زندگيش مراجعه و تقاضاي تغيير نام كند.
هر چند كارمند دادگاه به سرعت توضيح مي دهد كه «اسم هاي آزيتا مازيتا و رزانا نمي ذاريم.»
به هرحال پس از طي مراحل اداري قاضي به شما اجازه مي دهد تا اسمتان را عوض كنيد و اسمي دلخواه كه منع قانوني نيز نداشته باشد براي خودتان انتخاب كنيد.