نگاهي به توليدات شش ماهه اول سال ۸۳
مونتاژ اكران ۸۴
|
|
مهدي طاهباز
از آغاز سال ۸۳ تا اين جا كه حدود شش ماه را پشت سر گذاشته ايم، تقريباً ۳۰ فيلم كليد خورده اند و مراحل فني را طي مي كنند. حدود ۱۰ فيلم نيز عمده مراحل آماده سازيشان (و حتي فيلمبرداري بخشي از صحنه هاي آنها) به سال ۸۳ موكول شده است
سال ۸۳ به نيمه رسيده است. پيش بيني شده بود حدود ۱۰۰ فيلم طي امسال به مرحله توليد خواهد رسيد. از آغاز دوره معاونت محمد مهدي حيدريان در وزارت ارشاد توليد انبوه و بالا بردن كميت آثار سينمايي توليد شده در سال، مد نظر بوده است.
اواخر سال گذشته و اوايل امسال فيلم هاي متعددي جلوي دوربين رفتند. روند كليد خوردن فيلم ها به گونه اي بود كه به نظر مي رسيد سال ۸۳ يكي از پرتراكم ترين سال ها به لحاظ تعداد آثار سينمايي توليد شده باشد.اما در فصل تابستان اين مسئله با ركود مواجه شد و تعداد كمتري فيلم به مرحله فيلمبرداري رسيدند. اما به نظر مي رسد با فرا رسيدن فصل پاييز دوباره شاهد رونق فيلمسازي و ساخت آثار جديد باشيم.
از آغاز سال ۸۳ تا اين جا كه حدود شش ماه را پشت سر گذاشته ايم، تقريباً ۳۰ فيلم كليد خورده اند و مراحل فني را طي مي كنند. حدود ۱۰ فيلم نيز عمده مراحل آماده سازيشان (و حتي فيلمبرداري بخشي از صحنه هاي آنها) به سال ۸۳ موكول شده است.
اگر نگاهي اجمالي به اين آثار بيندازيم، اولين چيزي كه به چشم مي خورد، تعداد بالاي فيلم هاي طنز ساخته شده است. حدود ۹ فيلم طنز هم اكنون مراحل فيلمبرداري يا فني را طي مي كنند كه براي شش ماهه اول سال ۸۳ تعداد چشمگيري به نظر مي رسد. نكته جالب در مورد اين آثار، ساخته شدن آنها توسط كارگرداناني است كه هيچ پيش زمينه اي در مورد طنز و آثار كمدي نداشته اند و به يكباره و با رونق اينگونه آثار و در بورس بودن آنها دست به كار توليد شده اند.به عنوان مثال قدرت ا... صلح ميرزايي پس از سال ها اكشن سازي فيلمي طنز با نام «شاخه گلي براي عروس» را جلوي دوربين برده يا حتي كارگرداني مانند محمدعلي سجادي فيلمي كمدي مانند «تردست» را ساخته است. البته دو سال پيش اين مسئله جواب داد و منوچهر مصيري توانست پس از آثاري كاملاً بي ارتباط به كمدي و خنده، فيلم پرمخاطب «دنيا» را روانه سينماها كند و در ساخت فيلم طنز تبحر نشان دهد.
مسئله ديگر افزايش ساخت فيلم هاي كودك و نوجوان است. با اين كه برخي آثار توليد شده باز هم درباره كودكان است و نه براي آنها ولي جدي گرفته شدن دوباره اين ژانر فراموش شده ارزش فراواني دارد.نكته جالب اين كه باز هم طبق سبك و سياق اين چندساله، فصل تابستان پررونق ترين موقع سال براي ساخته شدن فيلم هاي كودك به جهت در پيش بودن جشنواره بين المللي فيلم هاي كودك و نوجوان اصفهان به شمار مي رود.سهم سينمايي دفاع مقدس از شش ماهه اول سال ۸۳ تنها يك فيلم است.
كاظم معصومي جديدترين اثرش را كه مضموني جنگي دارد با عنوان «طبل بزرگ زيرپاي چپ» با بازي حميد فرخ نژاد و حسين محجوب جلوي دوربين برده. اما سينماي ترسناك و دلهره آور نيز با يك فيلم در سياهه فيلم هاي امسال قرار دارد. «خوابگاه دختران» پس از سرعت، عينك دودي و دختر ايروني چهارمين فيلم محمدحسين لطيفي است كه قرار است ترس را به جان بينندگان در سالن هاي تاريك سينما بيندازد. تا عيدفطر صبر كنيد همه چيز مشخص خواهد شد.
مابقي آثار در ژانري گسترده به لحاظ موضوع و محتوا به نام اجتماعي طبقه بندي مي شوند. البته به سختي مي توان برخي از آنها را در اين ژانر قرار داد ولي.... سينماي ايران است ديگر!
مي خندم پس هستم
باز هم و باز هم و باز هم امسال فيلم هايي در صدر فروش قرار گرفته اند كه توانسته اند خنده را بر لبان تماشاگران بنشانند.مارمولك، كما، مهمان مامان و حتي معادله آثاري پرمخاطب بوده اند. پس اگر يك سوم آثار توليدي شش ماهه اول سال ۸۳ به ژانر كمدي اختصاص يافت جاي تعجب چنداني ندارد.
اما محمدرضا اعلامي نيز پس از مدت ها اثري جديد را با نام «رازها» و با بازي امين تارخ، ميترا حجار و مهرداد نوذري جلوي دوربين برد. رازها فيلمي است درباره رازهاي زندگي آدم ها؛ رازهايي كه افشاي آن گاهي خنده دار است و گاهي هراسناك. گفته مي شود اين فيلم در ژانر كمدي وحشت قرار مي گيرد. البته حرف هاي متناقضي در مورد رازها شنيده مي شود كه معمولاً با تكذيب همراه است.
تورج منصوري نيز امسال دست به كار شد و چهارمين فيلمش را به عنوان كارگردان آن هم در ژانر كمدي توليد كرد. «انتخاب» با بازي مهران غفوريان، ماهايا پطروسيان و فتحعلي اويسي آخرين ساخته تورج منصوري فيلمبردار نام آشناي سينماي ايران است.
«شاخه گلي براي عروس» جديدترين ساخته قدرت ا... صلح ميرزايي پس از ساخت آثاري مانند شاهين طلايي، گريز از مرگ، علف هاي هرز، دختري در قفس، حامي و... محسوب مي شود.
صلح ميرزايي از چهره هاي محبوبي چون جواد رضويان و مجيد صالحي در اين فيلم براي جذب مخاطب استفاده كرده است. اكثر فيلم هاي صلح ميرزايي كمدي ناخواسته بوده اند. اما اين بار او خواسته يك فيلم كمدي ساخته است. جالب است نه؟!
ازدواج صورتي پس از دنيا فيلم جديد منوچهر مصيري است كه حدود ۱۰ روزي است در تهران ساختش آغاز شده.
يك فيلم طنز درباره جوانان و ازدواج و مشكلاتي كه سر راهشان وجود دارد. خسرو شكيبايي در نقش يك پيرمرد ۷۰ ساله و فاطمه گودرزي در نقش يك پيرزن به همراه بهرام رادان و چكامه چمن ماه بازيگران ازدواج صورتي هستند. در مورد دنيا و كارگرداني مصيري شايعات زيادي به گوش مي رسيد.
او با ساخت ازدواج صورتي نشان خواهد داد چند مرد حلاج است. كاظم راست گفتار نيز پس از «عروس خوش قدم» پرفروش، فيلم جديدي با عنوان «شطرنج» را جلوي دوربين برده است.
شطرنج همانند فيلم قبلي راست گفتار يك اثر پر بازيگر و خوش آب و رنگ است. امين حيايي، پارسا پيروزفر، محمدرضا شريفي نيا، سارا خويني ها و... بازيگران شطرنج هستند. اميد است اين بار برخلاف فيلم قبلي همه چيز فقط در رنگ و لعاب خلاصه نشود و به مزه هم كمي توجه شود.
داوود موثقي نيز «بله برون» را در ژانر كمدي آن هم با بازيگراني مسن نظير جمشيد مشايخي، ثريا قاسمي، فتحعلي اويسي و... ساخته است.فيلمي كه قرار است بخنداند و پرمخاطب شود. اما اگر نشد...
سهم كودكان از سينما
توليد در سينماي كودك طي شش ماهه اول سال ۸۳ برخلاف نمايش اينگونه آثار بهتر بوده است. با اين كه طي ماههاي اخير تنها دو فيلم ايراني كودك اكران شده اند اما حدود شش فيلم جلوي دوربين رفته است. كيومرث پوراحمد پس از مدت ها ساخت فيلمي با عنوان «گل يخ» را آغاز كرد.
گل يخ پروژه طلسم شده پوراحمد داستان عباس سركارگر رستوراني در تهران است كه با دختري به نام ترگل علي رغم رضايت ناپدري اش ازدواج مي كند. عباس پس از مدتي براي كار به كيش مي رود و ترگل را نزد مادرش مي فرستد. ترگل بر اثر حادثه اي حافظه اش را از دست مي دهد. عباس كه از يافتن او نا اميد شده با زني به نام مرجان آشنا مي شود اين آشنايي باعث تغييراتي اساسي در زندگي عباس مي شود تا اين كه...
آنگونه كه از داستان فيلم پيداست كودكان نقش چنداني در فيلم ندارند اما چند كودك پيش برنده اصلي ماجرا هستند. تا زمان نمايش فيلم (كه چندان هم دور نيست) صبر كنيد.
دومين فيلم كودكي كه امسال كليد خورد، «جنگ كودكانه» ساخته ابوالقاسم طالبي است. طالبي پنجمين اثرش را در سكوت كامل خبري در الموت قزوين كليد زد.
جنگ كودكانه به جنگ و تاثيرات آن بر روي كودكان مي پردازد. فيلمي تلخ درباره كودكان.
علي قوي تن نيز در تازه ترين اثرش به سراغ دنياي كودكان رفت. «سرود تولد» يك فيلم موزيكال درباره كودكان است و در آن امين حيايي، ثريا قاسمي، حسام نواب صفوي و بهمن مفيد بازي مي كنند. امين حيايي در اين فيلم به آوازخواني مي پردازد و نقش پسر جواني از خانواده متوسط را كه تحصيلات دانشگاهي اش را به پايان رسانده بازي مي كند. اين جوان در جست و جوي كار با زن كارخانه داري آشنا مي شود و مسير زندگيش تغيير مي كند...
حسين قناعت نيز چندي پيش دومين فيلم بلند خود را با نام «چاي نت» پس از من و نگين دات كام براي كودكان كليد زد. باز هم يك اسم اينترنتي، اما اين بار اينترنت واقعاً در پيشبرد داستان فيلم نقش دارد.
«سر تو بدزد رفيق» نيز فيلم جديد علي عبدالعلي زاده پس از ساخت آثاري چون «تعقيب»، «تارزن و تارزان» و «سيزده گربه روي شيرواني» است كه ساخت آن به تازگي آغاز شده، يك فيلم موزيكال متشكل از آدم ها و عروسك ها، فيلم داستان يك الاغ (با صداي بهمن مفيد) است كه يك راننده تريلي را به خاطر رسيدن به هدفش گروگان مي گيرد.
رسول صدرعاملي نيز كه پس از مدت ها تلاش توانسته بازيگران فيلم «ديشب بابا تو ديدم آيدا» را پيدا كند، طي همين روزها فيلم خود را جلوي دوربين خواهد برد. ديشب بابا تو ديدم آيدا بر اساس قصه اي از مرجان شيرمحمدي و تكميل كننده سه گانه صدرعاملي پس از «دختري با كفش هاي كتاني» و «من ترانه ۱۵ سال دارم» است.
به جز دو فيلم آخري كه از آنها نامبرده شد، بقيه آثار براي شركت در جشنواره اصفهان آماده مي شوند.
تصاويري از اجتماع بزرگ
سينماي موسوم به اجتماعي بيشترين تعداد فيلم را ميان توليدات نيمه اول سال ۸۳ داراست.
در ميان اسامي كارگرداناني كه در اين ژانر به فيلمسازي پرداخته اند، نام هاي مطرحي به چشم مي خورد. ابراهيم حاتمي كيا، مجيد مجيدي، تهمينه ميلاني، عليرضا داوودنژاد، فريدون جيراني، سيروس الوند و...
ابراهيم حاتمي كيا «به رنگ ارغوان» را بهمن سال گذشته كليد زد و اواخر سال فيلمبرداري فيلم به پايان رسيد. طي شش ماهه اول امسال تدوين فيلم به پايان رسيده و موسيقي و صداگذاري آن به نيمه رسيده است.
مجيد مجيدي نيز با اين كه «بار ديگر زندگي» را با حضور پرويز پرستويي و رويا تيموريان سال گذشته آغاز كرد اما فيلمبرداري اين فيلم چند ماه پيش به پايان رسيد.
تهمينه ميلاني و عليرضا داوودنژاد نيز چنين وضعيتي دارند. فيلمبرداري «زن زيادي» و «هشت پا» سال گذشته
آغاز شده اما عمده مراحل فني اين آثار به امسال موكول شد.
هشت پا مانند ملاقات با طوطي انبوهي از بازيگران معروف زن را جذب خود كرده است.
محمدرضا فروتن، مهتاب كرامتي، ويشكا آسايش، آتنه فقيه نصيري، ماهايا پطروسيان، احمد نجفي، محمدرضا داوودنژاد و ... بازيگران اين فيلم هستند. علي رفيعي هم اكنون در حال آماده سازي اولين فيلم بلند خود با عنوان «بهار خرد» است. هم اكنون واروژ كريم مسيحي در حال تدوين اين فيلم است. فريدون جيراني نيز تازه ترين اثر خود را با نام «سالاد فصل» اسفند گذشته در تهران كليد زد و خردادماه امسال آن را به پايان رساند.
اين فيلم داستان ورود زن جواني به منطقه اي در جنوب شهر و حوادث پيامد آن را روايت مي كند. مهتاب كرامتي، بهرام رادان و شهاب حسيني بازيگران رستگاري در هشت و بيست دقيقه هستند. اما يكي از توليدات نيمه اول سال ۸۳ كه اميد زيادي نيز به آن مي رود، «شبانه» كاري مشترك از اميد بنكدار و كيوان علي محمدي است.
بنكدار و علي محمدي از نسل جديد كارگردانان سينماي ايران هستند. در كارنامه كاري آنها چند فيلم مستند و كوتاه مانند «چشم اندازهاي سياوش آباد»، «چه شگفت است عشق كه هم عشق است و هم مرهم»، «عشق است و از پنجره اي كوتاه به بيابان هاي بي مجنون مي نگرد» و «هيچ كس با هيچ كس سخن نمي گويد» به چشم مي خورد.
شبانه با حضور عواملي حرفه اي و بازيگراني چون هديه تهراني، كوروش تهامي، ستاره اسكندري، كمند اميرسليماني، آتيلا پسياني، بهاره رهنما، حميدرضا پگاه و ... اواخر خرداد در تهران كليد خورد. فيلم داستان دختري به نام شبنم است كه به همراه دوستانش ساناز و خاطره به قصد گذراندن شبي خوش از خانه خارج مي شوند. يك اتفاق و يك مرگ، حوادث تازه اي را براي او و دوستانش رقم مي زند ...
رضا ميركريمي نيز اوايل امسال چهارمين فيلم بلندش را با نام «خيلي دور خيلي نزديك» كليد زد اما به علت مشكلات مالي اين پروژه اواخر مرداد متوقف شد. گفته مي شود اواخر شهريور دوباره اين فيلم آغاز خواهد شد. حدود ۴۰ روز از فيلمبرداري اين فيلم كه بيشتر داستانش در كوير مي گذرد، باقي مانده است. اين فيلم داستان يك دكتر متخصص مغز و اعصاب است كه براي ديدن فرزندش پاي به دل كوير مي گذارد و ...
نيكي كريمي امسال اولين فيلم بلندش را با عنوان «يك شب» جلوي دوربين برد. اين فيلم داستان جست وجو و پرسه يك دختر در شب هاي خاموش تهران است. هانيه توسلي و سعيد ابراهيمي فر بازيگران يك شب هستند. حسن هدايت نيز امسال فيلمي چهار اپيزودي با عنوان «گرداب» را كارگرداني كرد.
سه اپيزود اول اين فيلم سه داستان از صادق هدايت است. اپيزود آخر نيز داستان مرگ هدايت را بازگو مي كند.
«گرداب»، «تاريكخانه»، «دون ژوان كرج» داستاني هايي است كه حسن هدايت آنها را به تصوير كشيده است. شهاب حسيني، لاله اسكندي، احمد نجفي، كامبيز ديرباز، بهروز شعيبي و ... بازيگران گرداب هستند.
گفته مي شود به علت طولاني شدن اپيزود اول يعني گرداب اين قسمت فيلم به عنوان يك فيلم مستقل و سه اپيزود باقي مانده به عنوان يك فيلم ديگر عرضه خواهند شد. اما بهروز افخمي نيز «ته دنيا» را در فرانسه جلوي دوربين برد. اين فيلم براساس داستاني كوتاه از پرويز صمدي مقدم و در جريان جشنواره شكل گرفت و طي مرداد و شهريور ساخت آن ادامه يافت. رخشان بني اعتماد نيز به زودي فيلمبرداري صحنه هاي تكميلي «ننه گيلانه» را براي رساندن آن به حد فيلم بلند آغاز مي كند.
جزيره آهني (محمد رسول اف)، بازمانده (قاسم جعفري) و بازي در بازي (بيژن ميرباقري) نيز از ديگر توليدات امسال سينماي ايران به شمار مي روند. اما اگر اتفاقي نيفتد و پروژه هايي كه صبحت از توليد آنهاست جلوي دوربين بروند، نيمه دوم سال ۸۳ بسيار پررونق تر از نيمه اول آن خواهد بود.
البته در صورت ساخته شدن آثاري چون: تولدت مبارك (داريوش مهرجويي)، حكم (مسعود كيميايي)، بوسه كوچولو (بهمن فرمان آرا)، خوابگرد (رسول ملاقلي پور)،يك تكه نان (كمال تبريزي)، جاده هاي موازي (فرزاد موتمن)، مواجهه (سعيد ابراهيمي فر)، زير درختان هلو (ايرج طهماسب) و ...
|