يونان در مسير جام جهاني ۲۰۰۶
كيلومترهاي طي شده
|
|
ترجمه شيرين نجوان
اتو رهاگل ـ مربي فعلي تيم ملي يونان ـ به لب تاپ روبه رويش خيره شده است. فلش متحرك به سمت دايره اي مي رود كه نام كاتسوراينس زير آن نوشته شده است اين مهره با نام كناري كه كاپولوس نام دارد جابه جا مي شود.
رهاگل غرق در چيدمان مهره هايش است. فرقي نمي كند در زمين سبزرنگ لب تاپش باشد و يا زميني با صدها هزار تماشاچي، او مي خواهد بهترين چيدمان را داشته باشد. رهاگل به صفحه مانيتور خيره مي شود. آيا به نتيجه اين تاكتيك اطمينان دارد؟ آيا با اين روش مي تواند از پس خواسته هاي هواداران تيمش برآيد؟ آيا با اين چيدمان سفر يوناني هاي مدعي به سوي جام جهاني ۲۰۰۶ قطعي مي شود؟ آيا او مي تواند ابهت قهرماني يوناني ها در سرتاسر اروپا را حفظ كند؟ و...
گويا همه اين سؤالات در ذهن او نيز در حالت رفت و آمدند...
فلش كوچك به دكمه تاييد مي رسد و آن را مي فشارد.
يوانيس توپاليديس دستيار رهاگل قدم به قدم با تيم همراه است. او در اكثر تمرينات تيم يونان حضور دارد و يكي از كانال هاي اصلي انتقال اطلاعات به بازيكنان است. او شرايط تيم را مناسب مي بيند اما نگران است.
وي مي داند كه هواداران آتشين يونان چه مي خواهند و جدا از همه آنان نگاه پر انتظار دنيا از اين تيم جوان چيست. «رهاگل مربي انديشمندي است. من تا به حال نديده ام كه طرحي را بي محابا و بدون سنجش آغاز كند و اغلب تاكتيك هايي كه توسط او پياده مي شود با تحقيق و گاهي اوقات مشورت انجام مي شوند. نه من به عنوان دستيار تيم بلكه همه اعضا و حتي مديران باشگاه به توانايي هاي او اعتقاد دارند. همه ما مطمئن هستيم كه اتو مصمم تر از قبل در صدد كسب جايگاه ايده آل براي يوناني ها در رقابت هاي جام جهاني ۲۰۰۶ است.»
اما توپاليديس نگران است. او معتقد است: «با كسب نتايج معكوس و روندي نزولي بعد از اتمام رقابت هاي يورو ۲۰۰۴ موجي از نااميدي و عدم اعتماد به نفس، هرچند به مقدار بسيار كم،در تيم ايجاد شده است.»...
تحليل هاي اخير در زمينه بررسي وضعيت تيم يونان بعد از اتمام يورو، جملگي به هسته اصلي نظرات توپاليديس اشاره داشته اند.
مجله ساكر در آخرين مقاله مرتبط يادآور شده است: «تيمي همچون يونان كه در رده بندي رقابت هاي يورو ۲۰۰۴ ـ همه آنهايي كه به پيش بيني هايشان صددرصد مطمئن بودند ـ آن را كنار گذاشته و حذف شده مي ديدند، امروز براي به زبان آوردن ايده اي جديد ابهام دارند بنابراين نام «تيم شگفتي ساز» براي يونان، نامي بجاست چرا كه از هيچ تئوري و قانون ثابتي پيروي نمي كند.»
آنتوني ايشماينز ـ يكي از نويسندگان ساكر ـ ادامه مي دهد: «امروز همه كه شامل هواداران، مديران و مسئولان باشگاه است، مي خواهند كه يونان به جام جهاني با افتخار وارد شود و همان طور كه در يورو همه بزرگان را كنار زد در جام جهاني ۲۰۰۶ نيز جايگاهي حتي با نام قهرماني جهان براي خود فراهم كند.»
شرايط تنگ و به نوعي خفقان آور در يونان همه بازيكنان را و حتي اتو رهاگل را به فضايي آغشته به ترس و اضطراب كشانده است.
شرايط حساسي است و تيم يونان بايد به سرعت از آن گذر كند چرا كه فرصت باقي مانده اندك است و همه بزرگان فوتبال منتظرند تا با نمايش قدرت جايگاه همه يوناني ها را تصاحب كنند.
اين ايده هاي متفاوت براي تيم قهرمان اروپا غيرمنتظره است؛ اصلي ترين دليل براي سوق پيدا كردن به اين جهت چه بوده است؟
قطعاً اصلي ترين رقابتي كه پس از اتمام يورو توسط يوناني ها دنبال شد، حضور در مسابقات آتن بود. در آن زمان نيز همه نگاه ها به سوي اين تيم خيره شده بود. گويا همه توقع داشتند كه هرچه جام زرين است بايد در دستان مهره هاي رهاگل جابه جا شود. اما روند نزولي اين تيم در المپيك ۲۰۰۴ همه اميدها را به نااميدي كشاند. يونان بسيار زودتر از آنچه انتظارش مي رفت حذف شد و جام به دستان آرژانتيني ها رسيد.
رهاگل پس از خداحافظي با ضيافت بومي بازيكنانش اعلام كرد كه مهره هاي اصلي يونان در المپيك حضور نداشتند. حالا چرا مسابقات فوتبال در المپيك امسال جدي گرفته نشد بحثي جداست. اما اتو با ايده اي ديگر به ميدان آمده بود: «در زمان برگزاري مسابقات آتن من در حال بررسي و آماده سازي بازيكنان ويژه ام بودم. ويژه از اين جهت كه آنها جوان بودند و اميد من به آنها بسيار بود به همين دليل با هر آنچه داشتم وارد ميدان شدم.»
رهاگل معتقد است كه آماده سازي تيمش يعني تلفيق جوان ترهاي تيم با شرايط جديد،كمي ديرتر از وقت موعد انجام گرفته است و اين همان دليل اصلي عدم موفقيت آنها در المپيك است.
رهاگل به همان اندازه كه آمادگي لازم را براي تيمش نمي ديد به همان اندازه آرژانتيني ها را در كسب مقام مربوطه شايسته مي داند: «آنها شيوه امروز دنيا را دنبال مي كنند؛ در اختيار داشتن بازيكنان جوان، شاداب، با انگيزه و حتي بي تجربه. با اين فرمول به راحتي مي توان نتيجه گرفت. من در صدد هستم تا نام تيم جوان يونان را به نام جوان ترهاي يونان تبديل كنم.»
در حاشيه هاي كمپ يوناني ها چه مي گذرد؟ آيا مشكل تنها در اختيار گرفتن بازيكنان «جوان تر» است و يا بي انگيزگي امروز يوناني ها را مي توان به گونه اي ديگر لقب داد؟ بعد از به اتمام رسيدن مسابقات المپيك آتن و حذف يوناني ها آنچه مهره هاي رهاگل را به خشم آورد چيزي بالاتر از عدم موفقيت و حذف شدن از المپيك بود.
فيساس ملي پوش يونان مي گويد: «ما از بي مهري مسئولان به تنگ آمده ايم و علت اعتصاب و گردهمايي ما در كنار ساختمان اصلي فدراسيون فوتبال در اين بوده است. واقعيت تلخي وجود دارد و آن اين كه ما امروز براي همه مردم دنيا قهرمان اروپا محسوب مي شويم اما براي مسئولان شعاردهنده تنها گريزهايي كه منجر به خرج كردن آنها مي شوند.»
المپيك براي يوناني ها اينگونه به اختتاميه رسيد. فيساس شرايط امروز تيم يونان و در مضيقه بودن بازيكنان را يكي از اصلي ترين و پررنگ ترين حاشيه هاي تيم مي داند و در عين حال به عنوان بي انگيزگي بازيكنان از آن نام مي برد.
فقر عمومي كشور يونان به خلاف مراسم پر تجمل افتتاحيه و اختتاميه المپيك سوژه روزي است كه همه اقشار جامعه از آن رنج مي برند و اين موضوع جدا از آن نيست.
فيساس معتقد است: «رهاگل با عشق و علاقه اي وافر كه شايد عده اي نام آن را حماقت بدانند با تيممان همراه است و آن را رهبري مي كند. وگرنه براي تيمي كه جايزه چهارميليون يورويي قهرماني شان ـ كه سهم هر كداممان فقط ۱۷۳ هزار يورو بود ـ هنوز پرداخته نشده است انگيزه مالي رد مي شود. يوناني ها به همراه مربي شان تنها با عشق بازي مي كنند.»
جمله فيساس قابل تاييد است. چرا كه رهاگل نيز معتقد است بازيكنانش پيشنهادهاي نجومي باشگاه هاي مختلف را تنها براي در جمع بودن و گل زدن به عشق يوناني ها رد مي كنند.
به هرحال حاشيه هاي تيم يونان نيز مانند ساير تيم ها و باشگاه وجود دارد اما هنوز نگاه ها به سوي آنهاست و هنوز همه يونان را با همان نام يونان شگفتي ساز مي شناسند. پس به جاي همه حاشيه ها مي توان سه نقطه ممتد گذاشت و اميدوار بود.
مسير مبهم تيم يونان تا جام جهاني ۲۰۰۶ كشيده شده است. تئوري ها سر به فلك كشيده اند و پيشگويي هاي ضد و نقيض به دنبال هم در حركتند. حريفان مشخص اند و همگي صاحب نام و قدرت و مهم تر از همه مدعي براي اجازه ورود به جام جهاني ۲۰۰۶.
همه شرايط گفته شده از عملكرد بازيكنان در المپيك فضاي بعد از المپيك، حاشيه ها، ايده هاي اتو رهاگل و غيره پيش زمينه خوبي بود براي اين كه بشود يونان را در بدو ورود به جام جهاني بررسي كرد. تاكنون دو بازي سپري شده است. يوناني ها در مقابل آلباني بازي را در اوج شگفتي واگذار كردند و مقابل تركيه نيز آنطور كه انتظار مي رفت ظاهر نشدند.
با وجود همه اين شرايط اتو رهاگل اميدوار است. او در روحيه دادن به بازيكنانش عنوان كرده است كه تيم يونان در رقابت هاي مقدماتي يورو ۲۰۰۴ نيز مقابل اسپانيا و اوكراين نتيجه را واگذار كرده است اما در نهايت جام زرين از آن آنها شده است.
رهاگل به بازيكنانش اميدواري مي دهد و معتقد است كه مسير آنها به سوي جام جهاني ۲۰۰۶ در مقابل قدرت و توانايي يونانيان سهل است. رهاگل مي گويد: «سهم امتياز گرفتن به اندازه از بازي هاست. برد و باخت ها فايده اي ندارد. ما به دنبال امتياز گرفتن از رقابت هاي مقدماتي ۲۰۰۶ هستيم.» اينها را مربي ۶۶ ساله يوناني ها مي گويد؛كسي كه هميشه اميدوار است و به تيمش روحيه مي دهد،روحيه اي در حد به دست آوردن جام زرين و جهاني ۲۰۰۶.
منابع: BBC,Soccernews
|