۱
مهم ترين رويداد سينمايي كشور در حال حاضر جشنواره فيلم هاي كودك و نوجوان اصفهان است. مرور يك سال سينماي كودك طي ۱۰ روز جشنواره مي تواند برآيند خوبي از حركت روبه رشد و يا عقبگرد متوليان سينماي كودك در ايران باشد. با اين كه در زمان چاپ اين مطلب جشنواره به پايان رسيده و مي توان آن موقع نظر جامع تر و كامل تري در رابطه با سينماي كودك و نوجوان در سال ۸۳ ارايه كرد ولي تا بدين جا (روز دوم) استقبال از آثار بد نبوده است. بخش هاي جنبي جشنواره (كه چندان هم ربطي به سينماي كودك نداشته اند) تا جاي ممكن حذف شده اند و تقريباً به جز بخش مرور آثار ۲۵ ساله كودك و نوجوان كه به نمايش فيلم هاي تكراري اختصاصي دارد، مابقي آثار جديد هستند و براي اولين بار روي پرده مي روند.
۲
افتتاحيه جشنواره امسال با اين كه كمي خسته كننده و ملال آور بود ولي در مقايسه با افتتاحيه هاي چند سال گذشته نكات جذاب تري را براي كودكان به همراه داشت و حداقل بچه ها از ديدنش زياد خسته نمي شدند.پخش سرود، رقص نور با ليزر، اجراي نمايش و... از جمله برنامه هاي مراسم افتتاحيه جشنواره امسال بود.
۳
نگاهي به فيلم هاي بخش مسابقه سينماي ايران جشنواره امسال (و حتي ديگر فيلم هاي ايراني بخش هاي مختلف) يك نكته نه چندان جالب را نمايان مي كند. مدت ها بود كه معضل سينماي كودك در ايران ساخته شدن آثاري درباره كودكان و نه براي آنها بود. فيلم هاي زيادي با حضور بچه ها و نه براي آنها ساخته مي شد و روي پرده مي رفت. امسال تلاش هاي فراواني صورت گرفته تا از اين مسئله جلوگيري شود كه البته تا حدودي هم موثر بوده است. اما متاسفانه مشكلات همچنان به گونه اي ديگر پابرجاست و آثار ساخته شده نمي توانند جذابيت چنداني براي كودكان داشته باشند. فيلم ها عاري از شادي و نشاط هستند و نمي توانند كودكان را سر ذوق و شوق بياورند.
در شرايط امروز كودكان احتياج فراواني به اميد به زندگي، طراوت، شادابي و... دارند ولي فيلم هاي مربوط به آنها چنين چيزهايي را بهشان نمي دهد.
۴
بالاخره فيلم بهمن قبادي به اسكار معرفي شد. با اين كه گفته مي شد «لاك پشت ها هم پرواز مي كنند» از مدت ها قبل به عنوان فيلم منتخب ايران به اسكار معرفي شده است اما در ظاهر جلسات تا آخرين روز براي اعلام نام فيلم ادامه داشت. يكي از نشريات حدود دو هفته قبل از اعلام رسمي نام فيلم، لاك پشت ها هم پرواز مي كنند، را به عنوان فيلم ايران براي شركت در اسكار معرفي كرد. اما بلافاصله اين مسئله تكذيب شد و گفته شد كه نتيجه نهايي پس از برگزاري جلسات بعدي اعلام مي شود. سپس بعد از دو هفته و در آخرين روز نام همان فيلم به عنوان منتخب ايران به اسكار معرفي شد. دلمان خوش بود كه براي اولين بار كار به دقيقه نود نكشيده است اما گويا ترك عادت موجب مرض مي شود. حتي در زماني هم كه كار در موعد مقرر انجام شده بايد همه را تا دقيقه آخر منتظر نگه داشت.
۵
مسعود كيميايي اين روزها سخت در تلاش است تا بيست وپنجمين فيلم خود را به زودي كليد بزند. پروانه ساخت فيلم هفته گذشته صادر شد و كيميايي هم اكنون مشغول انتخاب بازيگران «حكم» است.
عزت ا... انتظامي، ليلا حاتمي، بهرام رادان و... افرادي هستند كه براي بازي در حكم نامزد شده اند. حتي از سعيد راد هم براي بازي در فيلم جديد مسعود كيميايي نام برده مي شود. اما اگر همه اين معادلات در روز فيلمبرداري به هم ريخت و تمام بازيگران عوض شدند، زياد تعجب نكنيد. همين!
۶
بالاخره نمرديم و يك فيلمساز خارجي از روي يك فيلم ايراني، يك فيلم ساخت. در جشنواره اصفهان فيلمي به نمايش درآمد با عنوان «دوان به سوي خانه» از يك كارگردان سنگاپوري براساس «بچه هاي آسمان» مجيد مجيدي. خوشا به حالشان.
۷
نمايي از فيلم كليد ـ شرح اين عكس فقط يادآوري نكته فراموش شده فيلم هاي كودك و نوجوان در اين سال هاست.