رئيس جمهوري ديروز لايحه بودجه يك صدو پنجاه و پنج هزار ميليارد توماني سال ۸۴ را تقديم مجلس كرد
رشد اقتصادي۱/۷ درصد ،
تورم ۵/۱۴درصد و بيكاري۱۰ درصد
|
|
گروه اقتصادي: سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري ساعت ۹ صبح ديروز به همراه سيدمحمدرضا عارف معاون اول، مجيد انصاري معاون پارلماني، علي خاتمي رئيس دفتر رياست جمهوري و برادران شركا و رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور به مجلس رفت تا آخرين لايحه بودجه دولت خود را تقديم مجلس كند.
به گزارش خبرنگار همشهري سيدمحمد خاتمي بودجه يك صد وپنجاه و پنج هزار ميليارد توماني سال ۸۴ را در مقايسه با بودجه مصوب سال ۱۳۸۳ برخوردار از ۳۰ درصد رشد خواند و پيش بيني كرد كه در سال ۱۳۸۴ سرمايه گذاري با نرخ ۳/۱۱ درصد و رشد اقتصادي به ۱/۷ درصد برسد.
وي با بيان اين كه پيش بيني مي شود صادرات كالاهاي غيرنفتي در سال ۱۳۸۴ بارشدي معادل ۷/۱۰ درصد به بيش از ۵/ ۸ ميليارد دلار افزايش يابد، افزود: پيش بيني مي شود كه واردات كالا با رشدي معادل ۵ درصد به حدود ۳/ ۳۲ ميليارد دلار افزايش يابد.
رئيس جمهوري گفت : انتظار مي رود نرخ تورم پيش بيني شده در سال ۱۳۸۴حدود هدف كمي برنامه چهارم توسعه يعني ۵/ ۱۴ درصد را تحقق دهد.
رئيس جمهوري رشد درآمدهاي دولت در بودجه سال ۱۳۸۴را معادل ۳/ ۲۱ اعلام كرد و افزود رشد اعتبارات هزينه اي (هزينه هاي جاري ) دربودجه سال آينده حدود ۴/۱۳ درصد است كه باتوجه به برآورد نرخ تورم ۵/ ۱۴ درصدي درسال آينده ، اعتبارات مذكور به قيمتهاي ثابت ۱/ ۱ درصد كاهش مي يابد.
بر اساس اين گزارش منابع حاصل از فروش نفت ، معادل چهارده ميليارد و يكصد و بيست وهشت ميليون دلار(۱۴ ميليارد و ۱۲۸ ميليون دلار) برآوردشده است كه نسبت به رقم مشابه سال ۱۳۸۳ معادل هزارو نهصد و هفتاد و دوميليون دلار(۱۹۷۲ميليون دلار) كمتر است .
اعتبارات تملك داراييهاي سرمايه اي(هزينه هاي عمراني) ، براساس اهداف برنامه چهارم ، حدود يكصد وپنج هزارميليارد ريال (ده هزار و پنجاه ميليارد تومان) برآورد شده است كه نسبت به رقم مصوب سال ۱۳۸۳ به طور خالص از ۵/ ۱۲ درصد رشدبرخوردار است .
براساس بودجه ارائه شده در سال آينده ۶ سد جديد به بهره برداري مي رسد ، توليد محصولات پتروشيمي به ۲۷ ميليون تن افزايش مي يابد، طرح هاي سنگ آهن چغارت ومس سونگون به بهره برداري مي رسد، ظرفيت اسمي بنادر به ۶۰ ميليون تن و ظرفيت كالاي ترانزيت بنادر به ۷ ميليون تن افزايش مي يابد و بهره برداري از فاضلاب و تصفيه خانه هاي فاضلاب در ۳۰ شهر آغاز مي شود.
بودجه عمومي دولت در سال ۱۳۸۴ بالغ بر پانصد و بيست و پنج هزار وشش دهم هزار ميليارد ريال (۶/ ۵۲۵ هزار ميليارد ريال ) است كه نسبت به سال قبل به ميزان يك درصد رشد نشان مي دهد.
بودجه شركتهاي دولتي ، بانكها و موسسات انتفاعي وابسته به دولت درسال ۱۳۸۴ معادل صدو پنج هزار ميليارد تومان برآورد شده است كه نسبت به رقم متناظر سال ۱۳۸۳ افزايشي معادل ۷/۲۴ درصد را نشان مي دهد.
رئيس جمهور در مورد پيش بيني آثار اقتصادي ناشي از اجراي بودجه سال ۱۳۸۴ گفت: ميانگين رشد سرمايه گذاري در چهارسال اول برنامه سوم ، ۱۰ درصد است كه به عبارتي ۳ درصد از رشد پيش بيني شده در برنامه بيشتر است .
پيش بيني مي شود كه رشد اقتصادي سال جاري نيز بالاتر از حد مصوب برنامه سوم باشد و در سال شروع اجراي برنامه چهارم توسعه يعني سال ،۱۳۸۴ سرمايه گذاري با نرخ ۳/ ۱۱ درصد رشد يابد و رشد اقتصادي به ۱/ ۷ درصدبالغ شود.
خاتمي نرخ بيكاري در سال آينده را در حدود ۱۰ درصد اعلام كرد كه اين ميزان ۴ درصد كمتر از ميزان سال جاري است.وي اقدامات پيش بيني شده در بودجه ۱۳۸۴ براي اشتغال زايي و كاهش بيكاري را:
- اجراي سياستهاي تشويقي به منظور تجهيز منابع داخلي و خارجي دراجراي طرحهاي سرمايه گذاري اشتغالزا.
- اعمال سياستهاي مناسب پولي به منظور بهبود توزيع اعتبارات اشتغالزادر سطح مناطق ، بخشها و طرحها.
- اتخاذ سياستهاي مناسب با هدف كاهش پديده چند شغلي .
- استفاده از ابزارهاي مالي مناسب در قانون بودجه به منظور تشويق استفاده از روشهاي كاربر.
- بسترسازي براي توسعه مشاغل موقتي و پاره وقت. توانمندسازي نيروي انساني از طريق افزايش سطح مهارتها و آموزشهاي كاربردي و انطباق بيشترآن با نيازهاي بازار كار.
- تجهيز منابع بانكي از طريق پرداخت قسمتي از كارمزد به جاي اعطاي مستقيم تسهيلات از محل وجوه اداره شده و در اولويت قرار دادن طرحهاي بزرگ ملي اعلام كرد.
وي مهمترين مشكل ساختاري كشور را نرخ بالاي تورم بيان كرد كه به طور متوسط در سال هاي ۱۳۶۸ تا ،۱۳۷۵ ۸/ ۲۴ درصد بود . وي اعلام كردكه آخرين لايحه بودجه درحالي تقديم مي شود كه نرخ تورم در چندسال اخير به حدود ۱۵ درصدكاهش يافته است .
باتوجه به برداشتهاي اخير از حساب ذخيره ارزي و تأثير آن بر حجم نقدينگي ، پيش بيني مي شود نرخ تورم درسال ۱۳۸۳ معادل سال قبل به حدود۵/ ۱۵ درصد برسد.
خاتمي از تمركز بيش از حد درامور اجرايي كشور و گسترش مداوم ارگانهاي دولتي ، دومشكل عمده سال ابتدايي رياست جمهوري خود نامبرد و گفت: به ياري پروردگار در هردو زمينه ، اقدامات موثر قانوني واجرايي صورت پذيرفت .
رئيس جمهوري هنگام تقديم لايحه بودجه سال ۱۳۸۴ همچنين با اشاره به اينكه در طراحي برنامه سوم توسعه و نيز طرح ساماندهي اقتصادي كشور رويكرد اصلي اين بود كه براي گذر كشور از اقتصاد دولتي ، بسته ، متمركز و غيررقابتي به سوي اقتصاد ملي با محوريت بخش خصوصي با مشاركت مردم سازوكارهاي مناسب در نظر گرفته شود گفت: حاصل اين اقدامات در حوزه اقتصاد كشور درخشان بوده است .اگرچه امروزاين دستاوردها تحت تأثير رقابت هاي روزمره سياسي به خوبي نمايانده نمي شود و يا به گونه هاي مختلف مورد غفلت و تعرض قرار مي گيرد، اما آيندگان خواهند توانست فارغ از اين گونه داوريها و تبليغات به ارزيابي آنها بنشينند. البته آثار توسعه اي برنامه سوم به تبع آن بودجه هاي ساليانه را نمي توان و نبايد تنها با شاخص هاي اقتصادي سنجيد.
توسعه علوم و فناوري و تحقيقات كشور كه با تصويب قانون و ظايف وساختار جديد آن وزارت وارد مرحله جديدي شده است .
توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات و اجراي طرح تكفا در كشور، توسعه مشاركت اجتماعي و فرهنگي زنان ، تمركز بر طرح هاي مرتبط با جوانان ، توسعه بخش هاي آموزشي ، فرهنگي و بهداشتي كشور نيز از جمله مولفه هايي هستند كه مي توانند ميزان موفقيت برنامه را نشان دهند.
دولت بر اساس تكليف برنامه سوم ، اجراي قانون نظام جديد جامع رفاه وتأمين اجتماعي را براي پيشبرد عدالت اجتماعي با تاسيس وزارت رفاه و تأمين اجتماعي در سال جاري آغاز كرد. الزامات اين نظام در جهت هدفمند كردن يارانه ها،سياستهاي جبراني كاهش فقر و گسترش بيمه هاي اجتماعي و امور حمايتي درلايحه بودجه سال ۱۳۸۴ لحاظ شده است .
رئيس جمهور در ادامه با اشاره به بخشي از دست آوردهاي هفت سال گذشته فعاليت دولت گفت: فائق آمدن دولت بر مشكلات سال هاي اوليه مسئوليت و اجراي موفق برنامه سوم كه هم اكنون در ماه هاي پاياني آن هستيم دولت را براي تدوين برنامه چهارم براساس سياست هاي برنامه سوم و در قالب يك برنامه درازمدت ۲۰ساله كه به عنوان سند چشم انداز به تأييد و تصويب مقام معظم رهبري نيز رسيد، ترغيب كرد.
وي در تشريح رئوس و ويژگي هاي عمده بودجه سال ۱۳۸۴ كشور گفت: اهداف اساسي دولت در اقتصاد و مصاديق در بودجه سال ۱۳۸۴ با توجه به تحولات سياسي و اقتصادي در سطوح ملي ، منطقه اي و بين المللي و با شناخت وتبيين نقش و وظايف دولت در اقتصاد و تدوين بودجه برنامه اي و مبتني برالزامات قانوني ، هدف اساسي بودجه ، حركت در جهت تحقق رشد و توسعه اقتصادي است .
اين هدف با تأكيد بر نقش دولت در تخصيص بهينه منابع به منظور رشداقتصادي و اشتغال ، بهره وري و برقراري عدالت اجتماعي و نيز نقش تنظيمي وتثبيتي بودجه دولت پي گرفته مي شود.
|