گزارش رسانه هاي خارجي درباره
حضور پيش بيني نشده مردم در انتخابات
مقام معظم رهبري : رأي به هر يك از نامزدها ،
رأي به قانون اساسي و نظام اسلامي است
گروه سياسي: فصل نهايي نهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با حضور پرشور مردم در پاي صندوقهاي رأي زيباتر از فصلهاي پيشين رقم خورد.
گزارشهاي دريافتي از سراسر كشور و همچنين گزارش رسانه هاي خارجي خبر از مشاركت بالاي هموطنان در انتخابات دارد.محافل سياسي نيز ميزان مشاركت مردم را در انتخابات بسيار بيشتر از پيش بيني هاي قبلي مي دانند. به گزارش خبرنگاران ما از سطح شهر تجمع مردم در حوزه هاي رأي گيري از نگاه ناظران و مسئولان حوزه هاي رأي گيري بي سابقه توصيف شده است كه موجب كمك رساني صندوقهاي رأي سيار به صندوقهاي ثابت مستقر در حوزه هاي اصلي شهر از جمله صحن امامزاده صالح(ع) تجريش، مسجدالنبي(ص) نارمك، مسجدالرسول(ص) ميدان رسالت، مسجد جامع جمهوري و تعداد ديگري از حوزه هاي اصلي سطح شهرتهران شده است.
مسئولين و شخصيتها نيز در كنار مردم رأي خود را به صندوق ريختند. مقام معظم رهبري در دقايق اوليه آغاز اخذ رأي، برگه رأي خود را به صندوق سيار ۱۱۰ ريختند. سيدمحمد خاتمي رئيس جمهور كه با اين انتخابات دوران هشت ساله رياست جمهوري اش پايان مي يابد، روز گذشته برگه رأيش به رئيس جمهور بعد از خود را در ستاد انتخابات كشور به صندوق انداخت.
خاتمي پس از راي دادن با حضور در جمع خبرنگاران ابراز اميدواري كرد كه با شركت و حضور همه جوانان و نوجوانان، زنان و مردان در انتخابات، راه دشوار استقرار دموكراسي ديني كه حاصل انقلاب اسلامي است، آسان تر و هموارتر شود.
وي تأكيد كرد: مطمئناً آنچه كه ملت بزرگ ايران تصميم بگيرد، مورد احترام همه ماست.وي در اين باره كه چقدر احتمال مي دهيد انتخابات به دور دوم كشيده شود، افزود: «نمي دانم. ما هميشه پيش بيني هايمان با رفتار مردم تغيير كرده است و اميدوارم كه با حضور پرشور مردم و راي بالايي كه تعداد افراد واجد شرايط مي دهند ما بتوانيم در دور اول مساله را تمام شده ببينيم و اگر به دور دوم هم كشيده شود، روال خود را طي خواهد كرد و نتيجه آن ان شاءالله يك هفته بعد معلوم مي شود.»
رئيس جمهور همچنين در بازديد از ستاد انتخابات وزارت كشور، با تشكر از تمام كساني كه دست اندركار برگزاري انتخابات هستند، در ارتباط با فعاليت صدا و سيما گفت: «وسايل ارتباط جمعي از جمله صدا و سيما در طول فعاليت تبليغاتي كانديداها برنامه هاي خوبي داشتند.»
آيات عظام نوري همداني، مشكيني، فاضل لنكراني، موسوي اردبيلي و علوي گرگاني، حسن زاده آملي، صافي گلپايگاني و آيت الله جوادي آملي آراي خود را به صندوق اخذ راي در قم انداختند.مجروحان انفجارهاي روز هاي گذشته اهواز نيز با شعارهاي الله و اكبر در پاي صندوق هاي راي در اهواز حاضر شدند.يكي از اين جانبازان به مهر گفت: حضرت امام خميني(ره) فرمودند كه بكشيد ما را ملت ما بيدارتر مي شود و من معتقدم كه هر چه دشمنان اسلام و دشمنان اين مردم بيشتر توطئه كنند حضور و وفاداري ملت به انقلاب اسلامي بيشتر و بيشتر خواهد شد.
اظهارنظر مقامات كشور در خصوص حضور مردم
برخي از مقامات ارشد نظام هم ضمن حضور در پاي صندوقهاي راي نهمين انتخابات رياست جمهوري به اظهار نظر درباره فضاي انتخابات پرداختند. رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: مردم ايران هميشه مسئولان را غافلگير كرده اند.
حدادعادل با حضور در مسجد «لرزاده» در ميدان خراسان تهران راي خود را در صندوق انداخت و با حضور در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «اطمينان دارم كه حضور مردم در اين انتخابات دلگرم كننده بوده و مردم به وظيفه خود عمل خواهند كرد.»
رئيس قوه قضاييه نيز پس از رأي دادن در جمع خبرنگاران حضور مردم در انتخابات را پرشور توصيف كرد و گفت: «مردم ما همواره نشان داده اند كه پشتيبان نظام، آرمان هاي امام (ره)، اقتدار و عزت ملي و ديني خود هستند.»
وزير اطلاعات نيز روند برگزاري انتخابات را شورانگيز توصيف كرد و گفت: «قبل از اينكه به ستاد انتخابات كشور بيايم سري به ستاد انتخاباتي خودم زدم و مطلع شدم كه در بسياري از شهرها مانند تهران تاكنون صف هاي طولاني براي راي دادن تشكيل شده، در حالي كه معمولا بعدازظهرها چنين مي شد و اين نشان دهنده مشتاق بودن مردم است.»
رئيس دفتر مقام معظم رهبري نيز درمورد تعامل مقام معظم رهبري با رئيس جمهور منتخب آينده گفت: «به تعبير رهبري هر كدام از اين افراد كه رئيس جمهور شوند رئيس جمهور همه است چه به او راي داده و چه به او راي نداده باشيم.»
معاون اول رئيس جمهور نيز دقايقي بعد از آغاز راي گيري با حضور در ستاد انتخابات كشور راي خود را به صندوق شماره ۶۶۳ حوزه انتخابي ري تهران شميرانات مستقر در وزارت كشور انداخت.
اظهارات كانديداها در روز اخذ رأي
كانديداهاي انتخابات رياست جمهوري هم با حضور در پاي صندوق هاي راي ضمن شركت در انتخابات با خبرنگاران گفت وگو كردند.
محمود احمدي نژاد با حضور در شعبه اخذ آراي مسجد جامع نارمك گفت: مردم ايران طي ۲۶ سال بعد از پيروزي انقلاب اسلامي بارها به پاي صندوق هاي راي آمده و اعتقاد خود را به ارزش هاي انقلاب اثبات كردند. مطمئنا اين بار نيز با حضور در پاي صندوق هاي راي اعتقاد خود را به انقلاب و ارزش هاي آن نشان خواهند داد. اميدوارم آنچه خواسته مردم است تحقق پيدا كند. وي در پايان در مورد احتمال پيروزي خود در صحنه انتخابات گفت: من اميدوارم اراده ملت حاكم شود.
علي اردشير لاريجاني هم در مسجد الجواد(ع) گفت: انتخابات اين دوره بسيار متنوع است و نتايج بسيار با هم نزديك هستند، چرا كه انتخابات اين دوره همانند گذشته نيست و رقابت ها بسيار نزديك هستند. لذا پيش بيني مي كنم انتخابات به مرحله دوم كشيده شود. هر چند كه اين مساله هم كه چه كسي به دور دوم برسد، مبهم است.به گفته لاريجاني ۵۵ تا ۶۰ درصد از مردم در انتخابات شركت خواهند كرد،
محمدباقر قاليباف هم در حرم مطهر امام خميني(ره) گفت: حضور گسترده مردم پاي صندوق هاي راي آن هم از ساعات آغاز راي گيري نشان مي دهد مردم ايران امروز حماسه اي ديگر خواهند آفريد.
اين كانديداي انتخابات رياست جمهوري در خصوص پيش بيني پايان انتخابات در دوره اول گفت: هنوز در اين زمينه نمي توان قضاوت قطعي داشت، اما نظرسنجي ها نشان مي دهد انتخابات به دور دوم خواهد رفت و من نيز در مرحله دوم حضور خواهم داشت.
كروبي نيز پس از انداختن راي خود به صندوق شماره ۶۴ تهران از عملكرد رسانه ها در مشاركت جويي مردم تشكر كرد.
كروبي در پاسخ به اين سئوال كه در صورت انتخاب نشدن در انتخابات چه پيامي براي فرد منتخب داريد؟ گفت: به شخص منتخب تبريك گفته و آمادگي دارم در حد توان خود به وي كمك كنم تا او بتواند به بهترين نحو برنامه هاي خود را اجرا كند.
مصطفي معين، كانديداي ديگر رياست جمهوري، نيز ساعت ۱۲ راي خود را به صندوق ۵۹۷ واقع در دانشگاه اميركبير انداخت.
وي گفت: من امروز احساس پيروزي مردم ايران را دارم.
وي گفت: با توجه به استقبال فوق العاده اي كه در استان ها ديدم به خواست خداوند فكر مي كنم درصد شر كت كنندگان بين ۶۰ تا ۷۰ درصد باشد.
وي درباره ميزان اميدواري خود به پيروزي در انتخابات گفت: من هميشه اميدوار هستم و در شرايط سخت، اميدوارتر.
محسن مهرعليزاده نيز با حضور در حسينيه ارشاد، ضمن انداختن راي خود به صندوق در جمع خبرنگاران، گفت: لازم بود با توجه به تكثر كانديداها اسبابي فراهم شود كه كانديداها بتوانند از فرصت هاي برابر براي شناساندن خود استفاده كنند و در اين زمينه انصافا صدا و سيما خوب عمل كرد و جاي تشكر دارد.
هاشمي رفسنجاني نيز با حضور در حسينيه شماره يك جماران، در انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري و انتخابات مرحله دوم مجلس شوراي اسلامي شركت كرد و راي خود را به صندوق انداخت.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام پس از انجام مراحل اخذ راي، در پاسخ به اين سئوال كه اگر در اين انتخابات پيروز نشويد، آيا از عرصه سياست خداحافظي مي كنيد يا خير؟ گفت: تا زنده ام در سياست و در خدمت انقلاب خواهم بود و ان شاءالله پيروز انتخابات هستم.
خبرنگاري از هاشمي رفسنجاني در خصوص احتمال به دور دوم كشيده شدن انتخابات پرسيدند كه وي پاسخ داد: بعضي از نظرسنجي ها نشان مي دهد كه انتخابات به دور دوم كشيده مي شود و رئيس جمهور در دور اول انتخاب نمي شود.
بازتاب حضور مردم در رسانه هاي خارجي
حضور پرشور مردم در پاي صندوق هاي راي رسانه هاي خارجي حاضر در ايران را با شگفتي مواجه كرد كه اين حضور با بازتاب خبري خوبي در اين رسانه ها مواجه بود.
خبرگزاري فرانسه انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري را فشرده ترين رقابت انتخاباتي در تاريخ جمهوري اسلامي خواند.
خبرگزاري رويتر و ايتارتاس به صفوف طولاني راي دهندگان در كنار شعب در اولين دقايق شروع راي گيري اشاره كردند.
خبرگزاري ريانووستي روسيه نيز در اين زمينه اعلام كرد: مردم ايران به ياري صندوق هاي راي آمدند تا از بين هفت نامزد انتخاباتي فرد مورد نظر خود را انتخاب كنند.
اخبار انتخابات ايران در راديو اكو مسكو و كانال دو تلويزيون دولتي روسيه بازتاب فراواني داشته است.
خبرنگار «راي وان» شبكه اول تلويزيوني ايتاليا كه براي پوشش اخبار رياست جمهوري ايران به كشورمان سفر كرده است، به فارس گفت: حضور گسترده مردم براي من بسيار جالب بود. من به هيچ وجه منتظر چنين حضوري نبودم.
«مورينا مورنينگ شانگهاي چين» هم گفت: مردم خيلي پرشور و با هيجان زياد به پاي صندوقهاي راي آمده اند.
وي افزود: اين نشان مي دهد كه مردم به آينده كشورشان بسيار علاقه مند هستند و با حضور خود اين امر را ثابت كردند.
همچنين سرگئي بابورين و والنتين كوسيوف از خبرنگاران روسي كه به ايران سفر كرده اند، با اشاره به حضور گسترده مردم در انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري آن را نمايي از اراده ملت ايران در تعيين سرنوشت خود و نمونه آزادي در منطقه دانستند.
تاكي شي مي نامي خبرنگار خبرگزاري جي جي ژاپن نيز كه براي پوشش اخبار رياست جمهوري ايران به كشورمان سفر كرده است، با بيان مطلب بالا اظهارداشت: مسلماً محدوديت هايي هم در اين بين هست كه كانديداها سعي دارند آن را برطرف كنند.
اين خبرنگار خبرگزاري جي جي ژاپن خاطر نشان كرد: دموكراسي در ايران به هر نحو بهتر از دموكراسي است كه آمريكا در مصر و عربستان پياده كرده است، اگر بوش از دموكراسي ايران انتقاد مي كند پس چه پاسخي براي دموكراسي كه در مصر و عربستان پياده كرده است، دارد.
خبرنگار روزنامه كريستين ساينس مونيتور گفت: در ايام اخير مرتب صحبت از تحريم انتخابات بود، اما از صبح جمعه با تعجب مشاهده كردم كه مردم زيادي براي رأي دادن به مراكز راي گيري آمده بودند.
اسكان پيترسون همچنين افزود: اگر مشاركت مردم به همين صورت ادامه پيدا كند تعجب مقامات آمريكايي را برمي انگيزد.
خبرگزاري آلمان هم در گزارشي از تهران انتخابات ايران را فراتر از تصور خواند.
اين خبرگزاري با اشاره به بازديدي كه برخي از ديپلمات هاي اروپايي در تهران از برخي صندوق هاي منتخب راي گيري داشتند،اعلام كرد:آنان ميزان استقبال مردم پاي صندوق هاي راي را فراتر از انتظار خود توصيف مي كردند.
خبرنگار شبكه تلويزيوني بي بي سي هم كه براي تهيه اخبار و گزارش ازنهمين دوره انتخابات رياست جمهوري درايران به تهران سفر كرده است ، تصريح كرد ظاهرا اظهارات پنجشنبه شب بوش تاثيري بر ميزان حضور مردم ايران درپاي صندوق هاي راي نداشته است .
خبرنگار بي بي سي ميزان حضور مردم در پاي صندوق هاي را قابل توجه دانست و گفت : حضور گسترده مردم در صحنه انتخابات مهمترين اصل براي مقامات ايران است .
مقام معظم رهبري:
رأي به هر يك ازنامزدها رأي به قانون اساسي و نظام اسلامي است
ايسنا: حضرت آيت الله خامنه اي، رهبر معظم انقلاب اسلامي، در دقايق اوليه آغاز راي گيري انتخابات رياست جمهوري با حضور در محل صندوق سيار ۱۱۰ در حسينيه امام خميني (ره)، راي خود را به صندوق انداختند.
حضرت آيت الله خامنه اي بعد از انداختن راي خود به صندوق، شركت در انتخابات را يك عمل صالح برشمردند و تأكيد كردند: عمل صالح بايد با شوق و در وقت خود انجام گيرد.
ايشان با تأكيد بر اين كه حضور در انتخابات، ايجاد يك امكان جديد براي كشور در چهار سال آينده است، خاطرنشان كردند: مردم ايران با حضور خود در پاي صندوق هاي راي و راي به هر يك از هفت كانديدا، در واقع به قانون اساسي و نظام اسلامي راي مي دهند.
مقام معظم رهبري اظهار اميدواري كردند با حضور مردم در پاي صندوق هاي راي و انتخاب آنان، يك فرد و دولتي بر سر كار بيايد كه توانايي رفع مشكلات و برآوردن نيازهاي كشور را داشته باشد.
حضرت آيت الله خامنه اي همچنين با اشاره به تبليغات دشمنان نظام اسلامي براي حضور كم رنگ مردم در انتخابات، افزودند: دشمنان اين نظام نمي خواهند نظام اسلامي ايران كه ضمن هويت ديني خود، متكي به آراي مردم است و مظهر بزرگ مردم سالاري ديني مي باشد، به عنوان يك الگوي موفق در منطقه و جهان معرفي شود.
ايشان خاطرنشان كردند: افراد مستقل و باانصاف در دنياي غرب نيز اذعان دارند، هيچ دموكراسي در منطقه به استقرار، گسترش و شيوايي مردم سالاري ديني در ايران وجود ندارد.
|