مهر: وزير امور خارجه با اشاره به اينكه جمهوري اسلامي ايران گزارشهايي درخصوص نقض حقوق بشر در برخي كشورها در دست تهيه دارد، تاكيد كرد: موارد نقض حقوق بشر در اروپا و آمريكا كم نيست و اگر قرار باشد بي طرفانه قضاوت شود بسياري از كشورها مشمول اين اتهام مي شوند.
سيد كمال خرازي كه در ضيافت خداحافظي خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه سخن مي گفت، تحولات سياست خارجي كشور را در ۸ سال گذشته بسيار وسيع و عميق خواند و نقش ايران در دفاع از منافع خود در منطقه و جهان و دفاع از ايرانيان خارج از كشور را از چالشهاي مسير هشت ساله دوران مسئوليتش دانست.
وي گفت: در مجموع، جمهوري اسلامي ايران در اين هشت سال يك دوره ممتاز و به ياد ماندني را رقم زد و امروز كشور عزيزمان به همت ملت، دولت و شما خبرنگاران كه بازگوكننده واقعيات بوديد، داراي موقعيتي عالي است و مورد توجه جهان و منطقه قرار دارد.
وزير امور خارجه در پاسخ به خبرنگاري كه از طرح لغو قرارداد الجزاير دركنگره آمريكا پرسيد، اظهار داشت: قرارداد الجزاير به صورت يكجانبه قابل فسخ نيست و آمريكا نمي تواند چنين كند مگر اينكه با روشهاي زورمدارانه اي كه اعمال كرده است، بخواهد با اين كار از دارايي هاي ما براي پرداختن به كساني كه ادعا مي كنند خسارت ديده اند استفاده كند.
سيد كمال خرازي در پاسخ به سئوال ديگري درخصوص گزارش انگليس درخصوص ادعاي نقض حقوق بشر در ايران، گفت: رسم شده است كه كشورها درخصوص حقوق بشر در برخي كشورها و گاهي ايران گزارش مي دهند و آن را به ابزاري سياسي و تبليغاتي تبديل مي كنند.
وي افزود: جا دارد كه در جمهوري اسلامي ايران نيز گزارشهايي از نقض حقوق بشر در ساير كشورها نگارش شود.ما در وزارت خارجه در اين زمينه اقداماتي انجام داده ايم و فكر مي كنيم كار صوابي باشد.
وزير خارجه كشورمان با تاكيد مجدد بر اينكه گزارشهاي نقض حقوق بشر عمدتا با اهداف سياسي و تبليغاتي تهيه مي شود و واقع بينانه نيست، اسلام ستيزي و حمله به مساجد را از نمونه هاي واقعي نقض حقوق بشر خواند.
خبرنگاري پرسيد با توجه به طولاني شدن روند مذاكرات ايران و اروپا آيا نتيجه دلخواه را از اين مذاكرات بدست آورده ايد و اگر طرح اروپا در مهلت مقرر ارايه نشود يا مورد قبول ايران نباشد، آيا اقدام خاصي انجام مي دهيد؟
خرازي پاسخ داد: دستاوردهاي زيادي در مذاكرات داشته ايم.به ياد بياوريد كه در ابتداي كار با چه چالشهايي روبرو بوديم.
در طول مذاكرات اين چالشها را دور زديم و به جاي آن بسياري از ابهامات را برطرف كرديم چه در رابطه با آژانس و چه در مذاكره با اروپا.
وي افزود: در عين حال در اين مدت در زمينه فن آوري هسته اي نيز مطالعات و اقدامات خود را انجام داديم و فعاليت ها را متوقف نكرديم. دوره تعليق نيز موقت بود و همچنان موقت تلقي مي شود.
دكتر خرازي درخصوص طرح اروپا نيز گفت: قرار است اين طرح را در اواخر ژوييه يا اوايل اوت به ما ارايه دهند.اگر اين طرح فاقد به رسميت شناختن حق غني سازي ايران باشد، از طرف ما مردود است و دليلي براي پذيرش آن نداريم.
وي افزود: در اين صورت، تصميمات را براي شروع به كار اصفهان خواهيم گرفت و اين به معناي اين نيست كه خواهان مذاكره نيستيم بلكه مذاكرات ادامه خواهد يافت و براي احقاق حقوق مشروعمان ايستادگي خواهيم كرد.
خرازي تاكيد كرد: مي خواهيم حقمان در فضايي منطقي و بين المللي محقق شود و اين را از طريق مذاكرات بدست خواهيم آورد.
وزير امور خارجه در پاسخ به اين سئوال كه بعد از اتمام دوره مسئوليتش چه خواهد كرد، گفت: من استاد دانشگاه تهران در رشته روانشناسي و علوم تربيتي هستم، به دانشگاه باز مي گردم. البته اين بدان معنا نيست كه از تجارب گذشته خود استفاده نكنم. اين تجارب متعلق به ملت ايران است و طبعا در اختيار مردم ايران و نمايندگان مردم ايران خواهم بود.
دكتر خرازي در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه از دفاع و انتقاد آنان نسبت به سياست خارجي در دوران مسئوليتش تشكر كرد و افزود: از همه كساني كه امشب در بين ما نيستند و در اين مدت دست به تخريب زده اند نيز تشكر مي كنم چون بالاخره فرق واقعيت از غيرواقعيت آشكار خواهد شد. آنها با تخريب هاي خودشان واقعيات سياست خارجي كشور را روشن كردند.
وزير امور خارجه مسايل هسته اي و منطقه اي را دو چالش پيش روي وزارت خارجه آينده خواند و ابراز اميدواري كرد وزير بعدي نمره اي بالاتر از وي بگيرد.
سيد كمال خرازي در ميهماني خداحافظي با خبرنگاران، در پاسخ به اين سئوال كه مهمترين چالشهاي پيش روي وزير امور خارجه بعدي را چه مي بينيد گفت: مساله هسته اي طبعا يكي از چالشهاي مهم سياست خارجي دولت آينده خواهد بود ولي با حقانيتي كه بر آن قائل هستيم و مبتني بر حقوق مسلم ماست، مطمئن هستم از اين چالش پيروز بيرون خواهيم آمد.
خرازي از مسائل منطقه اي به عنوان چالش ديگر پيش روي وزير امور خارجه آينده نام برد و گفت: ما به عنوان بازيگر مهم منطقه اي بايد بتوانيم موقعيتمان را طوري تثبيت كنيم كه دنيا و مخصوصا قدرتها موقعيتمان را بپذيرند.
وي افزود: گامهاي مهمي در اين زمينه برداشته ايم و امروز موقعيت ايران نسبت به گذشته ها بسيار مستحكم تر شده است و علي رغم تبليغات منفي، عظمت و اقتدار ايران را نمي توانند انكار كنند.
وزير امور خارجه با اشاره به چالش هاي منطقه اي براي دولت بعدي تصريح كرد: اين چالش ها نيز با استقامت و ايستادگي و منطق و از طريق مذاكره و گفتگو قابل حل خواهد بود.