دوشنبه ۲۶ دي ۱۳۸۴ - - ۳۹۰۰
تنقلات بي خاصيت سلامت كودكان را تهديد مي كند
دستورالعمل هاي نمكي
000237.jpg
رويا ملكي
دل  در دلش نيست؛ اين پا و آن پا مي كند. با چشم دنبال عقربه هاي ساعت مي دود، شايد يك ثانيه زودتر زنگ تفريح به صدا درآيد. صدا از زنگ درنيامده از نيمكت كنده مي شود، در را پشت سر مي گذارد و پله ها را دوتايكي مي پرد به عشق اينكه اولين نفر به حياط برسد و اولين نفر باشد در صف اتاقك بوفه؛ اتاقكي كه دلش پر است از هله هوله هاي بي مصرف و كودكاني كه سر از پا نمي شناسند تا قرمزي پفك هاي بي خاصيت را روي نوك انگشتشان ببينند و شوري چيپس هاي پرضرر را مزه مزه كنند.
امروز سيب زميني سرخ كرده هم داريم ؛ اين را من نمي گويم، فروشنده بوفه مدرسه مي گويد كه مانتو سفيدش چرك مرده شده از نشوري؛ پوششي كه مطابق دستورالعمل آموزش وپرورش و وزارت بهداشت برتن دارد. چاي مي ريزد و دستش را با همان مانتو خشك مي كند؛ مانتويي كه به طوسي رنگ گرفته است و لكه هاي چاي و سس و روغن، نقره داغش كرده اند؛ مانتويي كه گاه كار حوله را مي كند و گاه دستگيره. سيب زميني را جابه جا مي كند. يكي روي زمين مي افتد. دو دل مي شود كه بردارد، ولي مرا كه مي بيند خودش را بي توجه نشان مي دهد و با نوك دمپايي مردانه اي كه به پا كشيده است آن را زير كمد آهني بوفه شوت مي كند.
يكي چيپس مي خواهد ديگري پفك، يكي شكلات مي گيرد و ديگري سيب زميني داغ و باز صداي زنگ و آرامشي كه به جان حياط بازمي گردد و من كه هنوز ايستاده ام كنار آهن  پاره هاي رنگ مرده بوفه مدرسه كه يكي از شيشه هايش داغي شيطنت هاي بچه ها را به دل دارد.
يادش به خير آن قديم ها از كيف بچه ها بوي سيب سرخ مي آمد و لقمه هاي نان و پنير و گردو. بعضي وقت ها كوكوي سبزي برايشان قازي مي كردم با يك نارنگي. حالا دوره زمونه عوض شده؛ بچه ها بيماري پول خرج كردن دارند .
اينها را هم من نگفتم؛ همان خانمي گفت كه نمي تواند با دستكش كار كند و مدام تكرار مي كند همين حالا دستانم را شسته ام. با همان وضعي كه براي بچه ها ساندويچ سوسيس مي پيچد و همبرگر سرخ مي كند.
و اين تنها يكي از بيش از 20 هزار بوفه مدارس است كه گاهي حتي توسط كسي كه كار رفت و روب مدرسه را به عهده دارد، اداره مي شود؛ بوفه هايي عاري از بهداشت و جاري از ميكروب.
فروش ممنوع
خبرها شنيده مي شود، ولي هيچ مسئولي به روي خود نمي آورد. كمتر كسي به فكر است كه 15 درصد بچه هايي كه در سنين مدرسه قرار دارند داراي اضافه وزن هستند. 50 درصد اقلام فروخته شده در بوفه هاي دبيرستان هاي پسرانه غيرمجاز است و دختراني كه در دوران مدرسه حداقل هفته اي يك بار چيپس مي خورند در بزرگسالي 27درصد بيشتر از ديگران به سرطان سينه مبتلا مي شوند.
دستورالعمل ها صادر مي شود و بخشنامه ها ابلاغ، ولي مدارس حتي حرف وزارت آموزش وپرورش را هم نمي خوانند. تعداد مربيان بهداشت در 3 سال اخير نصف شده و مدارس، بي متولي بهداشت روزگار مي گذرانند.
بسياري از بچه ها عادت كرده اند به خوردن هله هوله هاي هوس انگيز كه در بوفه مدرسه به آنها چشمك مي زند. نتايج تحقيقات نشان مي دهد كه همبرگر، سيب زميني سرخ كرده و ساندويچ ها پرفروش ترين غذاهاي بوفه مدارس هستند. اين درحالي است كه ديگر موادغذايي چيده شده در بوفه ها نيز فاقد ارزش غذايي هستند و تنها به كوتاهي قد، افزايش بي رويه وزن يا كمبود افراطي وزن در كودكان كمك مي كنند؛ تنقلاتي همچون چيپس، پفك و شكلات كه تنها تلخي به زندگي كودكان دانش آموزان مي بخشد.
تحقيقات نشان مي دهد كه در سال هاي نوجواني بيش از يكصد هزار غذاي تبليغاتي ازنظر بچه ها مي گذرد كه اكثر آنها از چربي فراوان و كربوهيدات هاي ساده تشكيل شده اند. بيش از 65 درصد آنها را نوشيدني ها و شيريني  ها و چيپس و پفك تشكيل مي دهند كه بيش از 80 درصد موادغذايي كه در بوفه هاي مدارس به فروش مي رسند از اين گروه هستند.
دستوري براي اطاعت نكردن
دستورالعمل شرايط بهداشتي بوفه هاي مدارس پايتخت با عنوان پايگاه هاي تغذيه سالم به تمام مدارس شهر تهران ابلاغ شد؛ دستورالعملي كه مشابه آن ولي كوتاه تر و سهل تر، دو سال گذشته نيز صادر شد و فروش 10 محصول در بوفه هاي مدارس تهران را ممنوع كرد. پفك، يخمك، نوشابه، آدامس، شكلات، سوسيس، كالباس، الويه، همبرگر و كباب لقمه؛ 10 محصولي كه ممنوعيتشان بازار بوفه ها را به كسادي مي كشاند.
و امسال بوفه هاي مدارس موظف شدند تنها مواد غذايي مجاز را به دانش آموزان بفروشند و ليست مواد غذايي مجاز را در محل بوفه و فروش نصب كنند؛ موادي همچون شير و فرآورده هاي آن (دوغ، بستني، ماست، شيربرنج و فرني) انواع بيسكوئيت هاي ساده، سبوس دار، بدون كرم، كلوچه و نان هاي شيرين. خشكبار (خرما، پسته، بادام، فندق، انجير خشك، توت، گردو، نخودچي و كشمش)، نان به همراه پنير بسته بندي در اندازه هاي كوچك بدون دخالت دست و ميوه ها (سيب، گلابي، نارنگي، پرتقال ضدعفوني شده و موز). بنا بر اين دستور، تمامي مواد غذايي بايد داراي بسته بندي بهداشتي با كيفيت عالي بوده و مورد تاييد كارشناسان بهداشت سازمان آموزش وپرورش و مناطق تابعه قرار گيرد. همچنين بايد تاريخ توليد و انقضاي مصرف داشته باشند. اين دستورالعمل پرطمطراق در حالي صادر شده كه دستورالعمل تك بندي، 2 سال پيش در هيچ مدرسه اي اجرا نشد و بوفه ها همچنان آذين بسته به بسته هاي پفك و چيپس هاي پرزرق و برق و پرآگهي بودند.
همچنين بخش ديگري از اين آگهي به شرايط بهداشتي بوفه اختصاص دارد؛ از اين نظر كه ديوار و سقف بوفه بايد با دوام باشد و قابل شست وشو، بدون فرورفتگي، داراي نوركافي و با پنجره هايي بدون ترك و شكستگي، مجهز به هواكش، داراي يخچال و دستشويي و صابون مايع با قفسه بندي براي چيدن موادغذايي و سطل هاي زباله قابل شست وشو با كيسه زباله و دور از سرويس هاي بهداشتي و اين ايده آل هايي است كه تنها مي توان در دستورالعمل هاي نوشتاري آن را ديد، نه در اجراهاي اجباري.
همچنين مشخصات فروشنده بوفه نيز بخشي از دستورالعمل شرايط بهداشتي بوفه هاي مدارس است. فروشنده بايد داراي كارت صحت و سلامت از مراكز بهداشتي وابسته به وزارت بهداشت باشد كه بيش از 6 ماه از تاريخ آن نگذشته باشد و روپوش مخصوص روشن و استفاده از دستكش هاي يك بار مصرف و رعايت بهداشت فردي نيز از ديگر موارد اين دستورالعمل است كه شايد در هر 100 مدرسه يكي به آن عمل مي كند؛ آن هم به دليل حساسيت دستان فروشنده به خيارشور است و گوجه فرنگي هاي خرد شده. به هر حال دستورالعمل ها صادر مي شود و آقايان مي روند سركارهاي خودشان ولي اي بابا، چه كسي ناظر اجراي اين همه دستورهاي ناشورنامال وزارت گله گشاد آموزش و پرورش است؛ از قول يك مدير .
گذاشتن نام جديد پايگاه هاي تغذيه سالم روي بوفه هاي قديمي شايد يك راه حل براي نوسازي باشد، ولي اجرايي بودن آن شرط است؛ پايگاه هايي كه تنها در حال حاضر 50 مدرسه را شامل شده و 120 هزار مدرسه ديگر را در رده برنامه هاي بلندمدت قرار داده است، به نسل امروزي نمي رسد.
بوفه ها دروازه هاي تغذيه نادرست
مشتريان كوچك بوفه ها همان بچه هايي هستند كه صبح ها از سر تنبلي صبحانه نخورده تا مدرسه مي دوند و همان زنگ اول ذخاير قندي خود را از دست مي دهند و مغزشان كارايي ندارد. بدن انسان 52 ميليون سلول دارد كه مرتب كار مي كنند و سوخت وساز.
آمارها نشان مي دهند 14 درصد از مجموع انرژي دريافتي نوجوانان پسر و 15 درصد از كل انرژي دريافتي نوجوانان دختر از نوشابه هاي گازدار و آبميوه هاي آماده و تنقلات بي ارزش غذايي تامين مي شوند.
كودكان يك سوم روز را در مدرسه به سرمي برند و وعده هاي مهمي همچون صبحانه و ميان وعده هاي صبحگاهي را در كنار دوستانشان مي گذرانند.
تغذيه نادرست در اين دوران مي تواند عوارض جانبي همچون كوتاهي قد، از خود نشان دهد. قد از جمله معيارهايي است كه وضعيت تغذيه اي افراد را در درازمدت نشان مي دهد.
بنا بر تحقيقات، 47 درصد كودكان 6 تا 12 ماهه و نزديك به 90درصد كودكان۱۲ تا۲۳ ماهه در مناطق شهري و روستايي هر روز از پفك استفاده مي كنند. استفاده از پفك و غذاهاي شور كه با جذب آب تا 9برابر، معده كوچك كودكان را پر مي كند و در دوران مدرسه نيز با رفتارهاي نامناسب تغذيه اي روند صعودي خود را طي  كرده و كودكان چاق و كوتاه قد را به عنوان نسل جديد معرفي مي كند و اين كارنامه مثبت برنامه ريزان جامعه است؛ 10 درصد كوتاهي قد و افزايش وزن كم سالان كه با تبليغات لجام  گسيخته موادغذايي بي ارزش، اندام و سلامتي نسل جديد را به باد مي دهند.
تبليغاتي كه به عنوان يكي از منابع اقتصادي و تامين درآمد رسانه ها به نمك تبليغاتي تبديل شده است.
كابوس هاي شور
مصرف تنقلاتي چون چيپس و پفك باعث بروز اختلالاتي در خواب شبانه مي شود و سبب تاخير در ساعت به بستر رفتن افراد مصرف كننده. همچنين در طول مدت خواب شبانه بيدار خوابي هايي كه علل اصلي آن شوري اين تنقلات است به سراغ مصرف كننده مي آيد و طول مدت خواب را به حدود دو تا سه ساعت مي رساند.
نمك، الگوي طبيعي خواب را برهم مي زند و سبب مي شود كه طول مدت خواب عميق كاهش يابد و در مدتي كه مصرف كننده در خواب است، خوابي نيمه عميق يا سطحي دارد.
كابوس هاي شبانه به سراغ فرد مي آيد و باعث رخوت، خواب آلودگي، كاستي و خستگي مداوم مي شود و بيماري هاي قلب و عروق و پرفشاري خون را به همراه دارد.
تردي و خو شمزگي چيپس سيب زميني باعث مي شود كه مقدار زيادي از آن خورده شود و به دليل حجم كم، سيري فرد را در پي ندارد، ولي عامل موثري در اضافه شدن وزن افرادي است كه آن را زياد مصرف مي كنند و حاوي چربي، كالري و نمك فراوان است كه باعث جمع شدن آب اضافه در بدن و متورم شدن بافت هاي بدن مي شود و در مواردي به بالا رفتن فشار خون كمك مي كند و به دليل شرايط و نوع طبخي كه دارد اغلب ويتامين هاي خود را در پروسه پخت از دست مي دهد.
در خصوص پفك بهتر است چيزي ننويسيم چون اين ماده چسبنده قابل اشتعال تنها چسبندگي روده را در پي دارد و تخريب دندان ها، معده و چاقي  مفرط و... .

بلوغ زودرس نياز مبرمي به چارچوب امني در خانواده دارد
رويا راوري- در بسياري از افراد احساس گناه، سردرگمي، افسردگي و درماندگي پررنگ تر از ديگران جلوه مي كند. اين افراد قطعا قادر به سازگاري و تطبيق با محيط و شرايط به وجود آمده خود نيستند. درچنين شرايطي سازش با مقررات و قوانيني كه معمولا فرد را درچارچوب از پيش تعيين شده اي نگه مي دارد به مراتب مشكل تر است.
اين افراد با چنين توضيحاتي دچار بلوغ زودرس شده اند.
درواقع بايد راحت تر گفت، نوجواناني كه دچار احساس گناه مي شوند و هيچ دركي از شرايطي كه به آنها تحميل شده ندارند، دچار بلوغ زودرس شده اند. آنان در چنين شرايطي و در ناباوري خود به دنبال هويت شفاف مي گردند.
اين دوران يكي از مرموزترين و شايد پيچيده ترين دوراني باشد كه هر انساني ممكن است به آن دچار شود.
نوجواناني كه در اين دوران از حمايت و آموزش هاي خوب و صحيحي برخوردار نيستند، آسيب هاي روحي و رواني جدي آنها را تهديد مي كند و حتي ممكن است اين آسيب ها جامعه را هم دربربگيرد يا از آن بي نصيب نماند.
بلوغ زودرس و بزهكاري نوجوانان
بلوغ زودرس مي تواند نقش مهمي در بزهكاري نوجوانان داشته باشد. از اين جهت كه در اين دوران فرد در بي ثبات ترين دوران عاطفي خود به سر مي برد؛ دوراني مبهم از نظر شناخت خصايص و دوران تمايلات متضاد. قيود و محدوديت هاي مختلف در نظر او زشت، بي معني و ظالمانه است، چراكه مي خواهد مسائل را خود تشخيص دهد، بنابراين او براي رسيدن به آرامش خاطر و احساس گريز از اين سردرگمي، دست به رفتارهايي كه معمولا نامتعارف است، مي زند. از سوي ديگر هر رفتاري كه مخالف با هنجار و مقررات جاري باشد و قبح آن باعث شكستن موازين موجود و پسنديده قانوني شود، بزهكاري تلقي مي شود.
اختلال در رشد عواطف ممكن است به بزهكاري منحرف شود. بزهكاري به عوامل اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي بستگي دارد.
شيوع آن در نوجوانان پسر بيشتر از نوجوانان دختر است. بزهكاري كه يك اختلال عاطفي اجتماعي به حساب مي آيد، عملي است كه فرد را در برابر خواسته هاي نامتعارف ارضا  كند.
بزهكاري يك پديده رواني، اجتماعي و اقتصادي است كه علل متعددي دارد كه از مهمترين آن مي توان به احساس طردشدگي، ناامني، محروميت از دوستي و محبت، احساس حقارت در خانه و مدرسه، رفتارهاي نامناسب والدين و اختلالات خانوادگي، حسادت شديد نسبت به خواهران و برادران، فقر اقتصادي و تبعات بلوغ زودرس كه كنترل نشده باشد، اشاره كرد.
پس قطعا روابط همبستگي ميان آنها (يعني بلوغ زودرس و بزهكاري) وجود دارد. اردشير مبرم - پژوهشگر علوم اجتماعي - در اين زمينه مي گويد: افرادي كه دچار بلوغ زودرس مي شوند، مجبور به انجام كارهاي جديد مي شوند كه احساس گناه مي كنند و اگر اين احساس مكررا تكرار شود، فرد تصور آدم بي شرافتي از خود دارد و سردرگمي بر او غالب مي شود.
سردرگمي و بلاتكليفي فرد در اينكه چگونه بايد با اين احساسات روبه رو شود، او را مجبور مي كند براي رهايي از اين احساس پوچ دنبال راه حلي برود، بنابراين فرد در اين تكاپو، آرامش خود را از دست مي دهد و اين فعل و انفعالات باعث بروز توقعات بي جا و خواهش هاي متضاد در وي مي شود، اما آيا واقعا بلوغ زودرس به تنهايي در نوجوانان باعث مشكل مي شود؟
براساس نظر كارشناسان مي توان گفت كه نفس بلوغ زودرس به معناي اين نيست كه باعث مشكل مي شود، بلكه باعث تسريع در آغاز اختلالات و انحرافات رفتاري در فرد مي شود، مخصوصا زماني كه فرد در خانواده ناآگاه يا گسسته باشد.
بلوغ زودرس و خانواده
بايد نگران پرده هاي شرم و حياي بي مورد والدين بود كه حياتي ترين دوران فرزندان خود را با رفتارهاي نادرست، بغرنج تر و مشكل تر مي كنند؛ والديني كه با نگرش هاي نه چندان مثبت، بلوغ و به خصوص بلوغ زودرس فرزندان خود را نوعي خطر تلقي مي كنند. اين نگرش نوجوانان را دچار سرخوردگي و حقارت مي كند.
نوجواناني كه به هر دليل از مسائل بلوغ بي اطلاع و بركنار مي مانند، نمي توانند از نيروهاي خود به طور مناسب استفاده كنند و دقيقا نمي دانند كه چه نقشي در رابطه با خود بايد ايفا كنند.
ادامه دارد

دريچه
صرفه جويي انرژي در منزل
كشور ماحدود يك درصد جمعيت جهان را دارد و در حدود 2 درصد از انرژي جهان را مصرف مي كند. استفاده از برق، گاز و سوخت مايع جهت گرمايش از مدت ها پيش براي ما به صورت امري عادي درآمده و امروزه هيچ منزلي نمي  تواند بدون استفاده از تجهيزات گرمايشي، قابل سكونت باشد. سال هاست كه بهاي انواع انرژي افزايش ناچيزي داشته و انرژي گرمايشي با شرايط مناسبي در دسترس است، ولي اين وضعيت به دليل شرايط جهاني و افزايش بهاي انرژي ( نفت، برق و گاز) درحال تغيير است. توليد برق بسيار پر هزينه است به طوري كه براي توليد برق حدود يكهزار دلار سرمايه گذاري اوليه نياز است و در طول استفاده از تاسيسات، هزينه هاي جاري نيز به آن افزوده مي شود.
حدود 52 درصد از مشتركان خانگي حدود 27درصد انرژي را مصرف مي كنند كه تاپله مصرف 210كيلووات ساعت هستند و 73 درصد بقيه انرژي مصرفي در اين گروه، توسط 48 درصد از مشتركان خانگي مصرف مي شود.
بيش از يك سوم مصرف انرژي نهايي ما مربوط به مصارف خانگي است كه بخش زيادي از آن را مي توان بدون از دست دادن رفاه معمولي، صرفه جويي كرد، لذا مديريت مصرف برق در خانه و صرفه جويي انرژي هايي كه اضافي مصرف مي شوند بايستي مورد توجه جدي قرار گيرد و ما از طريق اين بروشور در زمينه صرفه جويي انرژي به شما كمك مي كنيم. راهكارها اغلب، موضوعات پيش پا افتاده اي هستند، ولي مي توانند تاثيرات بزرگي به همراه داشته باشند.
ما هيچ گاه آزاد نبوده و نيستيم تا هر كاري را انجام داده و هر طور كه بخواهيم از طبيعت بهره برداري كنيم. براي هر چيزي از طبيعت سهمي نصيب ما و سهمي بيشتر از آنچه كه ما بايد مصرف كنيم، براي ديگران و آيندگان ماست، بنابراين بايد مصرف درست را سرلوحه عملكرد خود قرار داد تا آينده اي پربارتر و سبزتر براي فرزندانمان رقم زنيم.
شايد كلمه مصرف درست و صرفه جويي در مرحله نخست امري ناخوشايند و غيرعملي به نظر آيد، ولي اگر اندكي دقت در نحوه انجام امور توسط هر يك از ما و هر خانوار ايراني صورت گيرد و اين اندك مقدار در تعداد واقعي جمعيت كشور و خانوارهاي آن ضرب شود، آنگاه يك رقم بسيار بزرگ در صرفه جويي به دست مي آيد. آري باوركردني نيست؛ رقمي بزرگ فقط با انجام دادن كارهاي كوچك.
زنان در نقش مادر اولين آموزگاراني هستند كه به طور عملي مي توانند راه هاي استفاده درست از آب را به فرزندان اين مرز و بوم آموزش دهند و به عنوان مدير امور منزل در مصرف بهينه آب، نقش قابل توجهي را ايفا كنند. با يادآوري نكاتي كه رعايت آن به طور جدي از هدررفتن آب جلوگيري مي كند، مي توانيم با ياري يكديگر به اين نياز ملي پاسخ دهيم:
۱ - براي ظرف شستن ابتدا يك ظرف آب گرم و كف درست كرده و ظروف را پاك كنيم، سپس اقدام به آب كشي كنيم. توجه داشته باشيم كه هيچ نيازي نيست طي شست وشوي ظروف، شيرآب يكسره باز باشد.
۲ - براي پاكسازي و ضدعفوني كردن ميوه ها و سبزيجات، ابتدا آن را در ظرفي پر از آب قرار داده و پس از رفع آلودگي و ضدعفوني كردن، اقدام به آب كشي كنيم.
۳ - از باز گذاشتن شيرآب براي خنك شدن آن جهت آشاميدن خودداري كرده و براي اين كار از بطري هاي آب آشاميدني در يخچال يا قطعات يخ استفاده كنيم.
۴ - جهت شست وشوي دهان هنگام مسواك زدن از يك ليوان آب استفاده كرده و به فرزندان خود نيز بياموزيم كه شير آب را در حين مسواك زدن باز نگذارند.
۵ - لباسشويي را با ظرفيت تكميل روشن كنيم و تا زماني كه ظرفيت آن كامل نشده از راه اندازي آن خودداري شود.
۶ - از حمام كردن طولاني بپرهيزيم و سعي كنيم زمان دوش گرفتن خود را كوتاه كرده و تا زماني كه نياز به آب نداريم، از بازكردن دوش آب خودداري كنيم.
۷ - محوطه آشپزخانه، راهرو، راه پله و سالن را ابتدا با جارو تميز كرده و سپس با تي خيس تميز كنيم. از شستن آنها به وسيله شيلنگ آب جدا بپرهيزيم.
۸ - نظافت حياط را به وسيله جارو انجام داده و در صورت نياز و ضرورت با آب شست وشو كنيم.
۹ - حتما پيش از پاسخگويي به تلفن يا زنگ در، اقدام به بستن شير آبي كه در حال استفاده از آن هستيم، كنيم.
۱۰ - تمرين كنيم كه خود و ساير اعضاي خانواده در هنگام انجام كارهايي مانند شست وشوي ظروف و البسه، دوش گرفتن، اصلاح صورت و... شير آب را بسته و فقط در مواقع نياز آن را باز كنيم.
زنان و مادران! بياييد تمرين كنيم و آموزش دهيم كه شيرآب را به اندازه نياز تنظيم كرده و فقط و فقط زماني كه از آن استفاده مي كنيم، باز كرده و بدانيم هيچ آموزشي بهتر از عمل كردن به آموزه ها نيست.

كوتاه
چرا پفك مضر است
مصرف چيپس و پفك، كودكان را از تغذيه سالم محروم مي كند. در مراحل تهيه پفك، پودر ذرت پرس مي شود و در حرارت بسيار بالا قرار مي گيرد تا به صورت حجيم درآيد و در چنين شرايطي روغن موجود در پفك مي سوزد و توليد پراكسيد مي كند كه در حرارت و نور، ميزان آن زيادتر شده و خوردن آن سلامت كودك را تهديد مي كند. همچنين، ميزان نمك پفك و شوري آن موجب عادت ذائقه كودكان به شوري شده و در نتيجه خطر ابتلا به بيماري فشارخون را افزايش داده كه در دوران بزرگسالي زمينه ساز بيماري هاي قلبي ـ عروقي و سكته هاي مغزي و قلبي مي شود. براساس اين مطالعات، پفك 9 برابر حجم خود آب جذب مي كند و كودك با خوردن پفك و سپس آب، احساس سيري كاذب كرده و در نتيجه از خوردن غذاي سفره محروم شده و دچار كمبود تغذيه اي مي شود. همچنين، مصرف چيپس نيز به دليل شوري و روغن زياد خطرات ذكر شده براي پفك را در پي دارد. كارشناسان تغذيه توصيه مي كنند در صورت مصرف، بسيار كم و از انواع معتبر با بسته بندي بهداشتي استفاده شود زيرا چيپس هاي فله اي در روغن چند بار مصرف، درست مي شوند كه احتمال سرطان زايي دارند. چيپس نيز موجب سيري كاذب شده و چون تمام مواد مغذي مورد نياز كودكان را براي رشد دربر ندارد، مصرف مداوم آن قبل از غذا موجب محروم شدن كودك از غذاهاي اصلي و در نتيجه كمبودهاي غذايي مي شود.
نظرات دكترسيدضياالدين مظهري - رئيس انجمن تغذيه- در اين رابطه خواندني است.
رئيس انجمن تغذيه گفت: نمك زياد، رنگ  و افزودني هاي خوراكي موجود در چيپس و پفك، ذائقه كودكان را به شوري يا بيشخواري هدايت مي كند .
دكتر سيدضياالدين مظهري با اشاره به مصرف چيپس و پفك در كودكان گفت: اين مواد، كودكان را بي اشتها و آنها را براي تامين غذاهاي روزمره دچار مشكل كرده و نيازهاي رشدي آنها را تحت الشعاع قرار مي دهد .
وي با تاكيد بر عدم كنترل اين نوع توليدات تصريح كرد: اغلب روغن هايي كه براي تهيه چيپس به كار برده مي شود، احتمال دارد بارها و بارها بجوشد و در آن تركيبات سمي ايجاد شود كه مي تواند تاثير بسيار بدي بر سلامت جسمي و رشد كودكان داشته باشد .
رئيس انجمن تغذيه كشور، روند رشد كودكي را سنگ بناي دوران نوجواني، جواناني و ميانسالي دانست و تاكيد كرد:  هرگونه تغيير در روند تغذيه مي تواند تغييراتي در پارامترهاي بيوشيميايي خون فرد به وجود بياورد .
اين متخصص، تغذيه صحيح كودكان را نوعي سرمايه گذاري در جهت سالم سازي آنها در سنين بالا دانست و تاكيد كرد: توجه به تغذيه صحيح و جلوگيري از تاثير تبليغات سوء در جهت تغيير ذائقه كودكان در بلندمدت، تاثير بسزايي در جامعه دارد .
دكتر مظهري گفت: نتايج تحقيقات نشان مي دهد كه اگر در دوران ميانسالي، افراد دچار بيماري هاي قلبي ـ عروقي مي شوند ريشه در تغذيه دوران كودكي آنها دارد و حتي كودكاني كه با وزن خيلي كم به دنيا مي آيند، مادران آنها در دوران بارداري از سيگار و مشروب استفاده كرده يا دچار سوتغذيه بوده اند .
وي با تاكيد بر اينكه به نوزادان تا 6 ماه اول غير از شير مادر هيچ ماده ديگري غير از قطره ويتامين B و A نبايد خورانده شود، تصريح كرد: اما متاسفانه در بررسي كه از سيماي كودكان ايراني شده به آنها از دو ماهگي پفك داده شده است .
دكتر مظهري با بيان اينكه سلامت كودكان از بعد اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي بسيار مهم است، افزود: كودكان سالم بهتر از امكانات موجود در كشور بهره مي گيرند و هزينه هاي كمتري به دولت تحميل و بازدهي بيشتري دارند .
رئيس انجمن تغذيه كشور ادامه داد: تلاش بر اين است كه در بوفه هاي مدارس به جاي غذاهاي بي ارزشي مثل چيپس، پفك و نوشابه  از تنقلاتي همانند نخودچي، شاهدانه، كنجد بو داده، برنجك، دوغ و غذاهايي گرم استفاده  شود .
وي فرهنگسازي قوي و اصيل تغذيه و رجعت به غذاهاي سنتي را كمك بزرگي به ذائقه كودكان دانست و توضيح داد:  با يك فرهنگسازي قوي مي توانيم از باورهاي غلط و گرايش هاي نابه جا بكاهيم، زيرا اين مواد غذايي فاقد ارزش، نسل را فرسوده، كم توان و كم طاقت مي كند .
وي اعتقاد دارد كه در سياست گذاري هاي آينده بايد تعادل و ارتباط فرابخشي ايجاد و سياست هاي بخش كشاورزي و صنايع غذايي با نيازهاي تغذيه اي هماهنگ شود. دكتر مظهري افزود: متاسفانه به علت دوباره كاري يا اقدامات متناقض دستگاه هاي مختلف، بخش زيادي از امكانات كه بايد در جهت رسيدن به يك هدف ارزشمند باشد، اغلب همديگر را خنثي مي كنند، در حالي كه اگر همه اينها در كلان برنامه ها بتوانند عواملي را كه مراحل تاثيرگذاري حركت را كند و بودجه ها را هدر مي دهد قبل از اجرا اصلاح كنند، طبعا مي توانيم هم در جهت توليدات، فرهنگ جديدي را به وجود آوريم و هم مي توانيم اين فرآورده ها را از نظر ايمني، مواد افزودني و نگهدارنده تحت كنترل قرار دهيم .

در شهر
آرمانشهر
ايرانشهر
تهرانشهر
جهانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
شهر آرا
|  آرمانشهر  |  ايرانشهر  |  تهرانشهر  |  جهانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  در شهر  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |