گزارش همشهري از اجراي طرح نظارتي سيمان
نابساماني قيمت و عرضه سيمان همچنان ادامه دارد
|
|
گروه اقتصادي - علي ابراهيمي: با افزايش قيمت و نابساماني در عرضه سيمان سازمانهاي حمايت از مصرف كنندگان اجراي طرح هاي نظارتي براي ساماندهي و تنظيم بازار سيمان را مورد توجه قرار دادند. در اين طرح كه از ۳۱ خرداد ماه جاري آغاز و تا پايان آبان ماه ادامه خواهد يافت تنظيم بازار سيمان از مرحله توليد تا مصرف مورد توجه قرار گرفته است گرچه به گفته مسئولان اين سازمان ها هنوز وضعيت بحراني و كمبود براي سيمان وجود نداشته و اجراي اين طرح به منظور پيشگيري از بحران هاي سال هاي گذشته اجرا مي شود اما واقعيت هاي بازار سيمان بيانگر نوسان شديد در قيمت و عرضه اين فرآورده است؛ به نحوي كه اكثر عاملان توزيع و مصرف كنندگان سيمان از نابساماني در عرضه گلايه مند بوده و عنوان مي كنند كارخانجات، سيمان مورد نياز عاملان و مصرف كنندگان را به موقع و به ميزان مورد نياز تأمين نمي كنند به نحوي كه اين امر باعث شكل گيري بازار سياه شده و قيمت هر پاكت سيمان در بازار آزاد به ۳۷۰۰ تا ۴۵۰۰ تومان رسيده است. اين در حالي است كه قيمت مصوب هر پاكت سيمان به گفته معاون نظارت و بازرسي سازمان بازرگاني استان تهران با توجه به كرايه حمل و نوع سيمان ۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ تومان است. همچنين وي معتقد است با نظارت هاي اعمال شده سيمان دونرخي در بازار وجود نخواهد داشت و سيمان به نرخ دولتي عرضه مي شود.
نابساماني در عرضه
بيشتر پيمانكاران و مصرف كنندگان سيمان از نبود سيمان و عدم توزيع اين فرآورده از سوي عاملان فروش گلايه مند بوده و عنوان مي كنند اكنون نزديك به دو ماه است كه عاملان فروش از توزيع سيمان به بهانه عدم تحويل سيمان از سوي كارخانه ها خودداري مي كنند. اين در حالي است كه واسطه هاي موجود در بازار سيمان مشكل چنداني براي تأمين سيمان مورد نياز مصرف كنندگان به قيمت هر پاكت بيش از ۴ هزار تومان ندارند. يكي از پيمانكاران با اشاره به اين كه سيمان در محل كارخانه ۷۰۰ تا هزار تومان بيش از قيمت واقعي به برخي واسطه ها تحويل مي شود نابساماني در عرضه سيمان را موجب افزايش قيمت تمام شده و كاهش كيفيت ساخت و ساز مي داند.
سيمان نداريم؟!
نبود سيمان اولين موضوعي است كه با مراجعه متقاضيان ساخت و ساز به مصالح فروشي ها مطرح مي شود. حتي در ستادهاي عرضه سيمان مانند ستاد منطقه ۵ نيز براي تحويل سيمان به متقاضيان نوبت هاي طولاني مدت تعيين مي شود. اين در حالي است كه با گذشت بيش از ۱۰ روز از اجراي طرح نظارت و بازرسي سيمان مسئولان وزارت بازرگاني در حال برگزاري جلسات با ستادها و عاملان فروش بوده و هنوز مشخص نيست كه آيا ستادها نظارتي بر فعاليت عاملان فروش خواهند داشت يا اين كار به وسيله بازرسان و اكيپ هاي سازمان بازرسي و نظارت صورت مي گيرد. همچنين خبري از بازرسان مذكور نيست و عاملان توزيع معتقدند هنوز برنامه توزيع سيمان از طريق ستادها اجرايي نشده است.
ناكارآمدي طرح هاي نظارتي سيمان
اين در حالي است كه علي محمد بد عضو هيأت مديره سيمان فارس و خوزستان با اشاره به طرح هاي نظارتي وزارت بازرگاني مي افزايد: افزايش نظارت بر عاملان توزيع فاصله را در بازار سيمان بيشتر خواهد كرد؛ چرا كه وقتي كالايي بازار سياه و تفاوت قيمت دارد مشكل ناشي از كمبود عرضه بوده و با سيستم هاي نظارتي حل نمي شود و هرچه نظارت بيشتر شود تفاوت قيمت افزايش يافته و واسطه ها سود بيشتري مي برند.
كاهش سهميه سيمان بخش مردمي
از سوي ديگر رئيس اتحاديه تعاوني مصالح فروشان نابساماني قيمت و عرضه سيمان را ناشي از تصميم اخير كميته تأمين و توزيع سازمان بازرگاني استان تهران نسبت به تعيين ضرايب بخش هاي مردمي، پروژه هاي دولتي، عمراني و ملي و صنايع سيمان بر كه منجر به كاهش سهميه سيمان بخش مردمي از ۶۵ به ۵۰ درصد شده مي داند.اسماعيل كاظمي مي افزايد: با اين اقدام در عمل سهميه سيمان بخش مردمي حدود ۳۰ درصد كاهش يافت و با اجراي طرح هاي نظارتي سيمان از تيرماه به اين نتيجه رسيدند كه با وجود كاهش ۱۲درصدي پروانه هاي ساختماني نسبت به سال گذشته به دليل افزايش تعميرات و بازسازي ساختمان هاي فرسوده مصرف سيمان كاهش نيافته است.وي مي افزايد: پس از ارسال نامه به وزارت بازرگاني از روز گذشته سهميه تحويلي سيمان بخش مردمي هزار تن افزايش يافته و منجر به كاهش قيمت ها شده است؛ به نحوي كه قيمت سيمان فله در هفته گذشته ۸۴ هزار تومان در هر تن و سيمان پاكتي ۸۲ الي ۸۳ هزار تومان در هر تن يعني حدود ۴۱۰۰ الي ۴۱۵۰ تومان در هر پاكت بوده كه از روز گذشته حدود ۱۰ هزار تومان قيمت هر تن سيمان فله كاهش يافته و تا ۴ روز آينده اين قيمت ها كاهش بيشتري داشته و قيمت سيمان در بازار آزاد نيز كاهش خواهد يافت.
كاظمي مي گويد: كاهش ۱۲ درصدي سهميه بخش مردمي منجر به افزايش سهميه بخش عمراني شده در حالي كه در تهران پروژه هاي عمراني و ملي نداريم و نياز به افزايش ۵/۲ برابري سهميه بخش دولتي نبوده است. همچنين بر اساس طرح جامع نياز به افزايش سهميه صنايع سيمان بر نبوده است. سهميه بخش مردمي از روز گذشته ۸۰۰ تا ۹۰۰ تن در روز افزايش يافته و طي روزهاي آينده با افزايش سهميه قيمت ها كاهش خواهد يافت.
|