مديركل اداره حقوقي ميراث فرهنگي و گردشگري:
حكم حراج براي اشياي ايراني صادر نشده است
گروه شهري- آرش نهاوندي: انتشار اخباري مربوط به مطرح شدن پرونده اشياي تاريخي ايران در دادگاهي در آمريكا، روزنامه همشهري را بر آن داشت تا ضمن انجام گفت وگو با قنوي مديركل اداره حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، جزئيات اين پرونده را از وي جويا شود.
قنوي درباره چگونگي انتقال اين اشيا به موزه شيكاگو گفت: اين اشيا قبل از انقلاب و در جريان حفاري هاي انجام شده توسط آمريكايي ها به دست آمد و طبق قوانين آن زمان اشيا پس از صورت جلسه به صورت سهمي و اماني جهت كار پژوهشي به دانشگاه شيكاگو انتقال يافتند و قرار شد پس از انجام كار پژوهشي مجدداً به ايران بازگردانده شوند.
مديركل اداره حقوقي ميراث فرهنگي و گردشگري درباره روند طي شده براي بازپس گيري اين اشيا گفت: به دليل قطع رابطه با آمريكا و وقوع جنگ، پيگيري براي استرداد اين اشيا به صورت جدي انجام نگرفت.
اما بعد از جنگ و با پيگيري هاي انجام شده تعداد 300-200 شيء از اين اشيا باستاني به ايران بازگردانده شد. در جريان استرداد اين اشياء نماينده دانشگاه شيكاگو نيز به موزه ملي ايران آمد.پس از انجام مراحل اوليه انتقال اشيا به ايران كه دو سال پيش انجام گرفت ايران براي استرداد مابقي اشيا به دانشگاه شيكاگو نامه نوشت.قنوي در ادامه توضيحاتي را درباره مطرح شدن پرونده اشياي باستاني ايران در دادگاه ارائه داد: اين قضيه به دليل مشكلاتي كه تعدادي از اتباع آمريكايي ايجاد كردند پيش آمده است. پس از شكايت اتباع آمريكايي كه به حراج گذاشتن اين اشيا و دريافت مبلغ ناشي از فروش آن را خواستار شده بودند، قاضي دادگاه حكم به توقيف اين اشيا در دانشگاه شيكاگو داد.مديركل اداره حقوقي ميراث فرهنگي و گردشگري در توجيه غيرقانوني بودن حراج اين اشياي گفت: اشياي ايراني در دانشگاه شيكاگو ماهيت فرهنگي دارند و نه ماهيت اقتصادي، از آن رو نمي توان حكمي درباره حراج آنها صادر كرد. دادگاه نيز حكم به حراج نداده است. قنوي درباره پيگيري هاي انجام شده توسط اداره حقوقي ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: ما براي پيگيري وضعيت حقوقي اشياي ايراني در موزه دانشگاه شيكاگو با دكتر ظريف نماينده ايران در سازمان ملل و همچنين دفتر حقوقي رئيس جمهوري تماس برقرار كرديم و مسأله استخدام يك وكيل محلي براي پيگيري مراحل حقوقي دادگاه اشياي ايراني در شيكاگو را با آنان در ميان گذاشتيم، دانشگاه شيكاگو نيز به عنوان امانت گيرنده از حقوق ايران در دادگاه دفاع مي كند.از سوي ديگر محمدرضا كارگر مدير موزه ملي ايران در مصاحبه اي درباره اقدامات دانشگاه شيكاگو گفت: دانشگاه شيكاگو با تأكيد بر امانت بودن گنجينه باستاني ايران در دست مؤسسه شرق شناسي اين دانشگاه بار ديگر درخواست كرد حكم دادگاه فدرال براي حراج اين اشيا (كه به گفته قنوي هنوز حكمي درباره حراج آنها صادر نشده) لغو شود.مدير موزه ملي ايران افزود: موزه ملي ايران به محض اطلاع از حكم دادگاه فدرال، درخواست كتبي مبني بر حفظ و حراست از امانات ايران در دست اين دانشگاه، تنظيم و براي دانشگاه و مؤسسه شرق شناسي شيكاگو فرستاد. گنجينه باستان شناسي ايران در دانشگاه شيكاگو شامل هزاران لوح گلي باستاني است. اين الواح حاوي اطلاعاتي درباره زبان ها و زندگي روزمره مردم ايران در زمان امپراتوري هخامنشي است. قدمت اين اشيا 2500 سال تخمين زده شده است.كارن ويلسون مدير موزه اورينتال دانشگاه شيكاگو در تشريح جزئيات اين گنجينه باستاني ايرانيان گفته است بخش عمده اين آثار متعلق به دوران امپراتوري ساساني است.او افزوده است: يكي از موضوعات نمايش داده شده در اين موزه شكل گرفتن ادارات در ايران است كه تاريخ آن به 4 هزار سال پيش از ميلاد مسيح مي رسد. به عنوان مثال برخي از آثار كشف شده اثبات مي كند كه چگونه ايرانيان باستان، آماري از محصولات با ارزش ذخيره شده خود در آن زمان را حفظ مي كرده اند.ويلسون گفته است: بخشي از اين آثار نشان مي دهد، ايرانيان از يك سيستم استادانه براي ثبت و نظارت بر كارهاي اداري همچون نگهداري اسناد، پرداخت حقوق و سهميه به كاركنان دولتي هنگام مأموريت استفاده كرده اند.در اين اسناد سهميه هاي كاركنان دولت ثبت شده اند. به گفته مدير موزه دانشگاه شيكاگو، تقريباً نيمي از آثار گالري فارس متعلق به آثار به جا مانده از پرسپوليس (تخت جمشيد) است. اين آثار شامل مجسمه هاي بزرگ ساخته شده از سنگ هاي آهك سياه رنگ از جمله سرگاوي است كه زماني در ورودي كاخ
صد ستون بوده است؛ كاخي كه با ستون هايي به شكل گاو و موجوداتي تركيبي ساخته شده است.
|