توصيه هاي ضروري براي جلوگيري از حوادث ناگوار در مساجد، تكايا و حسينيه ها
حادثه مسجد ارك را فراموش نكنيم
|
|
|
|
|
|
شبهاي قدر فرا رسيده است و بار ديگر مساجد، تكايا و حسينيه ها از مومناني كه با درك عظمت اين شبهاي گرانقدر به حرم دوست آمده اند، لبالب شده است، اما در كنار اين حضور گسترده اين پرسش به ذهن مي رسد كه آيا اين اماكن از ايمني لازم جهت استقبال از انبوه جمعيت برخوردار هستند؟
رئيس دفتر بررسي علل حريق و حوادث سازمان آتش نشاني محرم گذشته اعلام كرد: به رغم تمامي هشدارها و دستورالعمل هاي ايمني ارائه شده پس از حادثه مسجد ارك، متاسفانه حدود 80 تا 90 درصد مساجد و تكايا اقدامي در جهت افزايش ضريب ايمني خود نكردند، به طوري كه مي توان گفت: ارايه دستورالعمل ها زياد هم موثر نبوده است.
ضريب ايمني اين اماكن تنها محدود به نصب يك يا چند كپسول آتش خاموش كن در گوشه و كنار مسجد و يا تكايا نمي شود، بلكه نحوه تجمع افراد، معابر خروج و ورود عزاداران و مراجعه كنندگان، سيم كشي مناسب و ...از ديگر نكاتي است كه همواره عدم رعايت آنها مي تواند به حادثه اي منجر شود، اما سئوال اين است كه آيا تا چه حد مسئولان برگزاري مراسم مذهبي در تكايا، حسينيه ها و مساجد با اين اصول آشنا هستند. اين گزارش به بررسي اين مسئله و چگونگي ايمن سازي مساجد در اين شبها مي پردازد.
استقرار مأموران آتش نشاني در 51 نقطه
مهندس فتح الله تيموري، سخنگوي سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني تهران ، در خصوص وضعيت ايمني مساجد و تكايا با بيان اين كه در آستانه فرارسيدن ايام سوگواري، ماموران آتش نشاني در 51 نقطه مختلف و حساس شهر تهران مستقر مي شوند، مي گويد: در اين ميان اماكني كه در اين ايام با حجم زياد مراجعه كنندگان مواجه مي شوند، مي توانند با مراجعه به نزديكترين ايستگاه سازمان آتش نشاني، دستورالعمل هاي ايمني لازم را دريافت كنند. وي تاكيد مي كند: پس از حادثه ناگوار مسجد ارك، بيشتر مساجد، تكايا و حسينيه ها، كپسول هاي آتش خاموش كن دريافت كرده و نحوه استفاده از اين كپسول ها نيز به افراد آموزش داده شده است.
روشنايي معابر خروج الزامي است
پيش بيني معبر خروج اضطراري علاوه بر ورودي اصلي در محل تجمع عزاداران، در نظر گرفتن مكاني براي استقرار سالخوردگان، كودكان و بانوان در نزديكترين نقطه به درهاي خروجي بي خطر، روشنايي لازم و كافي در معابر خروج از تكايا و راههاي منتهي به خارج به نحوي كه معابر كاملا قابل رؤيت باشد و رعايت فاصله مناسب سيم، اتصالات، ادوات و تجهيزات الكتريكي از مواد و مصالح قابل اشتعال (پرده، پرچم ، فرش، تابلو و ...) بسيار الزامي است.
عدم استفاده
از لامپ با ولتاژ بالا و بدون حباب
هر يك از دستگاهها و ادوات برقي علاوه بر داشتن فيوز مستقل بايد استاندارد بوده و از استفاده از فيوزهاي تقويت شده و غير استاندارد خودداري شود، اين در حاليست كه استفاده از لامپهاي برق با ولتاژ بالا و بدون حباب و حفاظ در تكايا طبق استانداردها ممنوع است.
جايگاه مناسب براي مكان طبخ غذا
با توجه به شعله داشتن وسايل طبخ غذا و احتمال وقوع آتش سوزي، قسمت طبخ بايد در مكان مناسب و به دور از محيط تكايا انتخاب شود. در قسمت طبخ ،حتما بايد معابر خروج سريع خدمه در نظر گرفته شده و براي طبخ غذا با وسايل گازسوز به خصوص گاز مايع حتما بايد از رگلاتورهاي فشار قوي و يا متناسب با شعله پخش كن اجاق ها استفاده شود.
راههاي خروجي
راههاي خروج بايد ظرفيت كافي براي تخليه همزمان تمامي عزاداران را دارا باشد.
استقرار بناهاي تجمعي در همه موارد بايد به نحوي باشد كه دربهاي اصلي ورود و خروج آنها دست كم به يك راه همگاني به طور مستقيم باز شود. از سوي ديگر راههاي خروج بايد ظرفيت كافي براي تخليه همزمان تمامي عزاداران را دارا باشد. در اين ميان در فضاهاي تجمعي پرتراكم همانند زيارتگاهها، مساجد، حسينيه ها و نمازخانه ها بايد به ازاي 50 تا 300 نفر، دو درب خروجي، 301 تا يكهزار نفر، سه درب خروجي و براي بيش از يكهزار نفر، چهار درب خروجي پيش بيني شود.
ايجاد شبكه آبرساني آتش نشاني
ايجاد شبكه آبرساني آتش نشاني در مساجد و حسينيه ها ضروري است و بايستي به نحوي طراحي و نصب شود كه امكان پوشش دهي لازم به تمامي نقاط را داشته و ظرفيت مخازن آن با توجه به فاصله ايستگاه آتش نشاني محل، تعيين و حداقل مدت زمان رسيدن ماموران در موقعيت وقوع حادثه، 15 دقيقه در نظر گرفته شود. اين در حاليست كه نصب سيستم اعلام حريق اتوماتيك در مساجد و حسينيه ها به صورت دائمي الزامي است.
در صورت وقوع حادثه ...
كارشناسان ايمني همواره بر اين مهم تاكيد دارند كه در صورت بروز آتش سوزي در اماكن تجمعي، افراد خونسردي خود را حفظ كرده و در وهله اول نسبت به خاموش كردن حريق با استفاده از خاموش كننده دستي و همزمان نسبت به مطلع كردن سازمان آتش نشاني اقدام كنند.
|