گروه علمي فرهنگي- قلعه زيويه در 55كيلومتري جنوب شرقي شهرستان سقز در استان كردستان و بر بالاي يك كوه بلند واقع شده است.
اين قلعه به اقوام ماننايي(MAA) منسوب است كه 2700سال پيش از ميلاد، در مناطق شمال غرب ايران حكومت مي كردند و نيز يكي از مراكز مهم حكومت ماد بوده كه آغاز شهرنشيني در آن نمايان است. در سال 1355 يك هيأت باستان شناسي به سرپرستي مهندس معتمدي باستان شناس معروف ايراني، حفاري علمي تپه زيويه را آغاز كرد و با 9فصل كاوش علمي، ارگ قلعه كه بخش حاكم نشيني بود، پديدار گشت.
معماري منحصربه فرد قلعه و سفال هاي بسيار متنوع، ظريف، دقيق و صيقل داده شده و سفال هايي كه در آشپزخانه منازل به كار برده شده و نيز عاج هاي بسيار زيبا و اشياي زينتي ساخته شده از طلا و برنز موجب شگفتي كارشناسان و باستان شناسان شده و باستان شناسان ايراني و خارجي قلعه زيويه را يك مكان ارزشمند تاريخي مي شناسند و اعتقاد دارند هنگامي كه تمامي قلعه نمايان شود، مردم جهان مهم ترين سند تمدن مادها را تماشا خواهند كرد. در موزه سنندج آثار بسيار گرانبهاي كشف شده از تپه زيويه مانند سينه بند طلايي زيبا، دستبند و زنجيرهاي خوش طرح و عاج هاي بي نظير در جهان و نقش برجسته ساخته شده از عاج نگه داري مي شود.
يك اثر تماشايي با طراحي زيبايي از قطعات عاج با بزرگنمايي 120 برابر كه 30متر طول و سه متر ارتفاع دارد در ميدان حجاب، ورودي پارك جنگلي آبيدر سنندج نصب شده كه صحنه اي از شكار شير و تركيبي از انسان و حيواناتي مانند ماهي، عقاب و گاو را به نمايش درآورده است.
دخمه سنگي فخريگاه
گروه علمي فرهنگي- در 15 كيلومتري شهرستان مهاباد و در مسير جاده مهاباد به مياندوآب در استان آذربايجان غربي و در يك محوطه زيبا اثر تاريخي ارزشمندي وجود دارد كه فخريگاه و در گويش محلي فقرگاه نام دارد. اين دخمه سنگي به صورت مقبره ستون دار در دل كوه كنده شده كه شامل دو اتاق تو در تو و سه مدفن سنگي است.
گفتني است قدمت اين دخمه سنگي به هزاره اول پيش از ميلاد و دوره ماد منسوب است.