ديكتاتور قبل از اعدام:التماس مي كنم اين كار را با من نكنيد
اعدام صدام؛ واكنش قربانيان و متحدان
|
|
|
|
گروه بين الملل - علاء رشدي سخنگوي اتحاديه عرب در واكنش به اجراي حكم اعدام صدام از آن به عنوان پايان غم انگيز يك تراژدي نام برد، اما براي مردم عراق اين تراژدي به قيمت جان افزون بر 5 ميليون نفر تمام شد.
ديكتاتور 69 ساله عراق هرگز گمان نمي كرد پس از 24 سال حكومت استبدادي پايش به چوبه دار كشيده شود از اين روي تا لحظات قبل از اعدام ظاهر استوار خود را حفظ كرده بود.وي حتي به رغم پيشنهاد مسوولان اجراي حكم حاضر به نوشتن وصيت خود نبود اما به گزارش خبرنگار سي .ان ان پس از اينكه آزمايش هاي پزشكي بر روي او انجام شد و يقين يافت كه اعدام مي شود گفت:التماس مي كنم اين كار رابا من نكنيد.
به گزارش ايرنا آيت الله حكيم در پي اعدام صدام اظهار داشت كه در زمان حكومت وي 5 ميليون نفر كشته شدند.در همين حال يورو نيوز طي گزارشي آمارهاي تكان دهنده اي ازكشتار مردم در زمان حكومت صدام مخابره كرد.بنا بر اين گزارش صدام در طول حكومت خود 600 هزار نفر را اعدام كرد.وي تنها در جريان عمليات انفال كه دادگاه آن تا پيش از اعدام وي ادامه داشت يكصد هزار كرد را قتل عام كرد و در جنگ تحميلي عليه ايران 500 هزار سرباز عراقي را به كام مرگ فرستاد.اين جنايت ها و كشتار ها به گونه اي بوده كه گفته مي شود در طول 24 سال ديكتاتوري صدام، به طور متوسط روزانه بين 70 تا 125 نفر در عراق كشته مي شدند.
مراسم اعدام
صدام حسين بامداد شنبه درمنطقه سبز بغداد و در محل سازمان اطلاعات اين كشور كه پيشتر بازوي اجرايي و اطلاعاتي جنايات وي بود به دار مجازات آويخته شد. زمان اجراي حكم 25 دقيقه طول كشيد و به گزارش ايرنا در زمان اجراي مراحل قانوني آن دادستان، قاضي دادگاه استيناف،نماينده دولت،يك روحاني، اهل تسنن و يك پزشك حضور داشتند.
صدام در زمان اجراي حكم مانع از آن شد كه صورتش را بپوشانند و در فيلم ويدئويي كه از دقايق آخر اجراي حكم منتشر شده وي پيش ازمرگ شهادتين خود را خواند.
جسد صدام به رغم درخواست دخترش به يمن منتقل نشد بلكه به گزارش خبرگزاري فرانسه جنازه وي بامداد يكشنبه در زادگاهش روستاي العوجه واقع در تكريت دفن شد.
در پي اعدام صدام اين شايعه نيز منتشر شد كه ديگر محكومين دادگاه يعني برزان تكريتي برادر ناتني صدام و عواد البندر دادستان دادگاه انقلاب در رژيم بعثي نيز اعدام شدند.اما به گزارش واحد مركزي خبر نوري مالكي گفت كه اين دو تن بعد از عيد قربان به دارمجازات آويخته خواهند شد.
در پي اعدام صدام نوري مالكي نخست وزير عراق كه اين حكم را امضا كرده بود گفت كه با اعدام صدام دوران ديكتاتوري فردي در عراق پايان يافت و به گزارش واحد مركزي خبر عبدالعزيز حكيم رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق اظهار داشت كه برگ زريني به تاريخ مبارزات مردم عراق افزوده شد.وي اين واقعه را به خانواده شهداي عراقي تبريك گفت.
اعلام وضعيت فوق العاده
ازسوي ديگر، به گزارش ايسنا با اعدام صدام وضعيت فوق العاده در سراسر عراق به اجرا درآمد .خبرگزاري فارس نيز درخبري به نقل از مقامات امنيتي عراق اعلام داشت كه شهر تكريت چهار روز به عنوان منطقه بسته اعلام شد.
مقامات امنيتي عراق بيم آن دارند كه هواداران صدام و تروريست هاي بعثي در واكنش به اعدام وي براي مدتي بر شدت عمليات خود بيفزايند.
در همين ارتباط ديروزبر اثر انفجار يك خودرو بمب گذاري شده در كوفه 35 نفر كشته و 18 تن زخمي شدند.به گزارش واحد مركزي خبر در انفجاري كه در بغداد نيز روي داد يك تن كشته و پنج نفر ديگر مجروح شدند.
واكنش جهاني به اعدام صدام
اگرچه مردم عراق هنوز در حيرت شوك ناشي از اعدام صدام بسرمي برند و باور نمي كنند كه ديكتاتور به اين سادگي اعدام شد اما با اعلام يك هفته تعطيلي در اين كشور به مناسبت عيد قربان به واقع به جهت كنترل اوضاع و تعطيل بودن جرايد عراقي، هنوز واكنشي از گرو هاي سياسي و مسلح در عراق در خصوص اين واقعه منتشر نشده است. تنها خبرگزاري فرانسه از دست افشاني گروه حاضر در مراسم اعدام و شادماني مردم در بغدادخبر داد. اما جهانيان موضع گيري هاي متفاوني داشتند. اكثر كشور هاي اروپايي با اظهار اينكه جنايات صدام را دانسته و او را مستحق مجازات سنگين مي دانند اعلام داشتند كه به صورت اصولي با اجراي حكم اعدام مخالف بوده و آن را ناقض حقوق بشر مي دانند.
فرانسه،ايتاليا،استراليا،يونان، فنلاند،هلند، اسپانيا و آلمان از جمله اين كشور ها هستند. اما درمقابل لهستان،انگلستان و آمريكا از اجراي حكم اعدام صدام استقبال كردند.جرج بوش با ابراز رضايت از اعدام صدام اعلام كرد كه مرحله مهمي در تاريخ عراق و راهي براي تحقق دمكراسي در اين كشور بوقوع پيوسته است.بكت،وزير خارجه انگلستان نيز با رضايت از اين حكم صدام را مستحق اعدام دانست.اما در ميان كشور هاي عربي مواضع نشانگر ناخشنودي از اعدام صدام است. به گزارش ايرنا دولت ليبي سه روز عزاي عمومي در اين كشور اعلام كرد و مصر اعدام صدام را رسما محكوم كرد.وزير خارجه سوريه بدون هيچ موضع گيري ابراز اميدواري كرد كه اين اعدام منجر به افزايش خشونت ها در عراق نشود و دولت تونس اعلام داشت كه نبايد صدام را در روز عيد مسلمانان(عيد قربان)اعدام مي كردند.
پاكستان اعدام صدام را رويدادي غم انگيز و نشانه ادامه خشونت در عراق اعلام داشت و مالزي با ابراز شگفتي از اعدام صدام دادگاه او را غيرقانوني خواند.دولت حماس در فلسطين نيز اعدام صدام را يك ترور سياسي و نقض قوانين بين المللي اعلام كرد.
اكمل الدين احسان اغلو دبيركل سازمان كنفرانس اسلامي درخبري كه ايرنا به نقل از وي منتشر كرد، بدون هيچ موضع گيري خواهان حفظ آرامش در عراق شد. در مقابل، عمرو موسي دبيركل اتحاديه عرب تاسف خود را ازهمزماني اعدام صدام با عيد قربان ابراز داشت. همين موضع را حامد كرزاي رئيس جمهور افغانستان نيز اتخاذ كرد. در ميان كشور هاي عربي و اسلامي تنها دولت كويت بود كه از اعدام صدام ابراز شادماني كرده و اعلام داشت كه صدام تقاص جنايت ها ي خود را پس داد. دولت اردن نيز كه روابط حسنه اي با صدام داشت و هم اكنون دختر صدام در اين كشور زندگي مي كند در اين خصوص به سكوت مطلق روي آورده و به گزارش خبرگزاري فرانسه تنها خبر اعدام صدام را بدون هيچ تفسيري پخش كرد.
*توضيح همشهري:در صفحه 10 امروز مطلبي با عنوان"صدام اعدام مي شود"درج شده كه قبل از اجراي حكم وي تهيه و چاپ شده است.
|