چهارشنبه ۱۳ دي ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره۴۱۷۴ - Jan 3, 2007
ادب و هنر
Front Page

گفت وگو با سيدمهدي شجاعي درباره
سمفوني رسول عشق و اميد
008859.jpg
008862.jpg
گروه ادب و هنر- سيد مهدي شجاعي نويسنده متن سوئيت سمفوني رسول عشق و اميد مي گويد: آقاي چكناواريان پيشنهاد داد تا يك سمفوني همراه با كلام در ارتباط با شخصيت پيامبر اكرم(ص) ساخته شود.
نويسنده كتاب كشتي پهلو گرفته اين اتفاق غيرمنتظره را هديه اي از چكناواريان به هموطنان مسلمان دانست. چكناواريان كه در بيست و دومين جشنواره موسيقي فجر با اجراي اركستر سمفونيك ارمنستان فرازهايي از سمفوني بزرگ پيامبر اعظم را با عنوان سوئيت سمفوني رسول عشق و اميد رهبري مي كند، اين سمفوني را اواسط فروردين ماه مقارن با سالروز ولادت پيامبر(ص) به صورت كامل و نهايي روي صحنه مي برد و پس از آن در كشورهاي مختلف اجرا مي نمايد.
پيشنهاد چكناواريان با استقبال شجاعي همراه مي شود و وزارت ارشاد و بنياد رودكي  حامي اين كار مي شوند. شجاعي در اين باره مي گويد: به محض قطعيت يافتن تصميم و مراجعه به تقويم و درك دقيق محدوديت زمان، نگراني و اضطراب، گريبان همه عوامل و عناصر را گرفت.
بقيه از صفحه اول
از خودم كه ناگزير شدم همه كارهايم را تعطيل كنم تا آقاي چكناواريان كه بايد براي سفر به ارمنستان و تمرين با اركستر سمفونيك آن كشور و انتقال گروه هم برنامه ريزي مي كرد تا خانم ژاله صادقيان كه علاوه بر روايت متن، در تنظيم موسيقي هم مشاورتي جدي داشت، تا آقاي مسعود شاهي مدير بنياد رودكي كه اواسط كار سكته مغزي را پشت سر گذاشت و از تالار وحدت با آمبولانس به CCU رفت.
براي بسياري از خوانندگان آثار شجاعي كه نام او را بر جلد كتاب، بروشور نمايشنامه و تيتراژ فيلم هاي سينمايي ديده اند، حضور وي در عرصه موسيقي شگفت انگيز است. خودش در اين باره معتقد است: پيوند من با ادبيات به مفهوم عام و داستان به طور خاص، انفصال ناپذير است.
گرايش به نمايشنامه و فيلمنامه هم از همين پيوند با داستان سرچشمه مي گيرد كه به هر حال اساس همه آثار دراماتيك است، ولي كلاً موسيقي را ناب تر و مجردتر از هنرهاي ديگر تلقي مي كنم و به دليل همين طرز تلقي، پيش از اين هم با آن بيگانه نبوده ام. ولي به هر حال سهم من در اين اثر تازه را بايد به حساب تمرين و سياه مشق گذاشت. راه پيش رو قطعاً طولاني تر از راه طي  شده است و معدل همه آثار، چيزي بيشتر از تمرين و سياه مشق و آزمون و خطا نيست. ولي خب دل مشغولي ام به اين است كه مشق ليلي مي كنيم.
سوئيت سمفوني با اجراي كامل و اصل تفاوت زماني چنداني ندارد ولي به دليل محدوديت زماني براي آماده سازي و رسيدن به شكل مطلوب، برخي از اجزا و عناصر در اجراي سوئيت سمفوني ناديده گرفته شده اند؛ عناصري مثل نور كه در طراحي و متن اصلي حضور جدي دارد.شجاعي توضيح مي دهد: يكي ديگر از عناصري كه در اين اجرا از آن صرف نظر شده، نمايش سايه است؛ يعني تئاتري كه به طور زنده و به موازات موسيقي بر صحنه اجرا مي شود و تماشاگر سايه آن را مشاهده مي كند. عنصر ديگر تصاويري از فيلم هاي مستند و سينمايي است كه به متن و موسيقي ابعاد تازه اي را اضافه مي كند و درنهايت افكت هايي كه در مقاطع مختلف به عنوان مكمل به كار مي رود.
اما اين سمفوني چيست؟ اثر تركيبي موسيقي، نمايش، كلام يا يك نوع موسيقي- نمايش ؟ شجاعي مي گويد: از آنجا كه تلفيق و تركيب هنري از اجزاء مختلفي مثل رهبري و گروه اركستر، كلام و راوي، نمايش سايه، نور و افكت نسبتاً بديع و بي سابقه است، اسامي موجود و تركيب هاي پيشين نمي توانست معرف كامل اثر باشد. به همين دليل با تبادل نظر و مشورت هاي تخصصي به عنواني كه اكنون به عنوان نتيجه يا جمع بندي نهايي در آمد، همان موسيقي- نمايش كه معادل Musical-Play است. البته از آن موسيقي- نمايش آنچه هم اكنون در بيست و دومين جشنواره موسيقي فجر ارائه مي شود مي تواند عنوان سوئيت سمفوني داشته باشد؛ به دليل انتخابي كه از سمفوني هاي برجسته جهاني صورت گرفته و در كنار اثر خلاقه آقاي چكناواريان توسط گروه اركستر اجرا مي شود. اين رويداد بي نظير قطعاً با استقبال زيادي مواجه مي شود، سيدمهدي شجاعي در اين باره نيز معتقد است: وقتي نام پيامبر به ميان مي آيد، طبيعي است دست آدم به كم نمي رود و دلش به كاستي رضايت نمي دهد.
انسان دوست دارد تمام همت و تلاش خود را در طبق اخلاص بگذارد اما در نهايت چاره اي جز اقرار و اعتراف به عجز و ناتواني در مقابل خدا و پيامبر نداشته باشد. ولي آنچه مايه دلخوشي است و به اعتقاد من مهم ترين اتفاق در اين اثر تلقي مي شود، آهنگي است كه آقاي چكناواريان اختصاصي براي پيامبر ساخته و آن قدر اين ملودي شيرين و دلنشين است كه به گمان من هر كس از اين پس آن را بشنود،  ياد رسول الله در ذهن و دلش تداعي مي شود. اين سمفوني كه مراحل مختلف تولد، مبعث پيامبر، فتح مكه، حجه  الوداع و رحلت پيامبر را با روايت هايي از عاشورا و ظهور موعود پيوند مي دهد با روايت ژاله صادقيان شنبه در بيست و دومين جشنواره موسيقي فجر به رهبري لوريس چكناواريان و گروه اركستر سمفونيك ارمنستان اجرا مي شود؛ اجرايي كه به قول شجاعي از حالا تعجب برانگيز شده و قاعدتاً انتظار مي رود كه تحسين برانگيز نيز باشد.

طي مراسمي بهترين نويسندگان، مترجمان و تصويرگران معرفي شدند
برگزيدگان جشنواره كتاب سال كودك و نوجوان
گروه ادب و هنر - برگزيدگان دهمين كتاب سال نشريات دفتر تبليغات اسلامي طي مراسمي با عنوان جشنواره كتاب سال كودك و نوجوان در ساختمان رشد وزارت آموزش و پرورش معرفي شدند.
در اين مراسم، محمود پوروهاب، دبير جشنواره بيانيه هيأت داوران را قرائت كرد.
به گزارش خبرگزاري فارس دبير جشنواره درباره كاستي هاي كتاب هاي ترجمه و تاليفي داستان سال 84 به چند نكته اشاره كرد و گفت: در گروه سني نوجوان، هر ناشري بنا به سليقه خود عمل كرده است. سطح بعضي از كتاب ها براي اين گروه سني بالاتر و بعضي نيز پايين تر بوده است. بيشتر آثار تأليفي از جهت موضوع و نگاه تازه، چندان بهره نبرده اند . زبان در كتاب هاي ترجمه شده براي كودكان و نوجوانان چندان رعايت نشده، كم و بيش از واژه هايي استفاده كرده اند كه در ميدان واژگاني اين گروه سني نيست. در زمينه افسانه آثاري به صورت تأليف و ترجمه وجود داشت، اما در قالب هاي ديگر مانند نمايشنامه و فيلمنامه اثري ديده نشد. اين در حالي است كه در گذشته اين قالب ها در كتاب هاي كودك و نوجوان به چشم مي خورد.
پوروهاب در مورد آثار تصوير گري اين دوره گفت : كيفيت و خلاقيت در آثار تصويرگران در مرحله نهايي داوران را با مشكل مواجه كرد. داوران اين بخش، در مجموع 565 اثر را مورد بررسي قرار دادند كه 42 اثر به مرحله دوم راه يافت و از اين ميان تعداد 8 اثر از پنج تصويرگر برگزيده شد. در پايان مراسم اسامي كتاب هاي برگزيده دهمين كتاب سال نشريات دفتر تبليغات اسلامي به اين شرح اعلام شد:
در بخش داستان هاي تأليفي كتاب هاي آقاي هندوانه نوشته فريبا كلهر، آغوشت را باز كن نوشته عذرا جوزداني، با من دوست مي شوي نوشته مژگان كلهر، قرمزي نوشته لاله  جعفري، زرافه من آبي است نوشته سوسن طاقديس  ، آقا رنگي و گربه ناقلا نوشته فرهاد حسن زاده، همه آن قايق هاي كاغذي نوشته احمدرضا احمدي برگزيده شدند.
در بخش داستان هاي ترجمه كتاب هاي گوسفندي كه مي خواست بزرگ باشد، خيلي بزرگ ترجمه نورا حق پرست ، خانه ام كجاست ترجمه فريبا جعفرزاده ، قصه هاي صلح ترجمه شاهده سعيدي، سيب هاي آقا معلم ترجمه ليلا طاهري، وقتي برف مي بارد ترجمه آزاده افضلي برگزيده شدند.
در بخش اولين اثر برتر نويسنده ،كتاب پسري كه گم شد نوشته عباس قدير محسني و تاپ تاپ تاپ نوشته فاطمه مشهدي رستم برگزيده شدند.
در بخش داستان هاي تأليفي و ترجمه مذهبي ،كتاب هاي در جستجوي خدا نوشته كلروژبرت ، سبزتر از بهار نوشته شكوه قاسم نيا، لاك پشت پير ترجمه حسين ابراهيمي الوند به عنوان آثار برگزيده معرفي شدند.
در بخش كتاب هاي شعر و ترجمه ،كتاب هاي من و توكتابيم ترجمه عباس نادري ، آوازهاي دل ترجمه صديقه ابراهيمي ، زمين ما، دل ما شاعر اسدالله شعباني ، رنگج هاي گمشده شاعر ناصر كشاورز.
در بخش تصويرگران كتاب، پسري كه بلد بود بشمارد با تصويرگري نازلي تحويلي، پيوست پسته با تصويرگري نسرين ياوري،  نامه هايي با آقا غوله با تصويرگري علي نامور، تاپ تاپ تاپ و جشن جنگل با تصويرگري افرانوبهار، پهلوان سالار و كتاب مجموعه غذا( 3 و 4)با تصويرگري راشين خيريه به عنوان آثار برگزيده معرفي شدند.

ذوالفنون: پرهيز از شهرت طلبي
از اصول مكتب موسيقي است
مهر- جلال ذوالفنون در دومين روز از برگزاري بيست ودومين جشنواره بين المللي موسيقي، قبل از اجراي برنامه تك نوازي با اشاره به وجود فرهنگ غني موسيقي در ايران گفت: در فرهنگ كهن ايراني تا به امروز علاوه بر وجود ادبيات به عنوان مادر و سرچشمه هنر و فرهنگ غني موسيقي ايراني نيز همواره حرفي براي گفتن داشته است و هر هنرمندي در اين رهگذر اثري شايسته و در خور به جا گذاشته و در نهايت سنگي از بناي برج سربلند فرهنگ ايراني را بر جاي گذاشته است.
وي در ادامه گفت: تفكر اين مكتب بر اصولي استوار است كه از آن جمله مي توان به پرهيز از شهرت طلبي و مال اندوزي، گرايش به مردم دوستي و مبارزه با سنت هاي پوسيده اشاره كرد و بنا بر رسالتي كه در فرهنگ سازي در عرصه موسيقي بر دوش دارم، مكتب ذوالفنون را با نگاه غيرشخصي همراه با شاگردانم دنبال كرده ام. جلال ذوالفنون همچنين در مورد بداهه نوازي در اجرا گفت: بداهه نوازي در موسيقي ايراني يعني آزادانه عمل كردن نوازنده به اين معني كه بر اساس اصول و به تناسب موضوع، سازي به شكل تك نوازي و يا گروه نوازي اجرا شود و تدوين قطعات به اين صورت نيست كه تصادفي باشد.
جلال ذوالفنون بعد از ايراد سخنان خود به صورت بداهه نوازي، قطعاتي را در بيات اصفهان، شوشتري، شور و دشتي نواخت و در اين ميان قطعه كيك شبي مجنون» را درحالي كه زمزمه مي كرد، در گوشه ديلمان اجرا كرد.
از سوي ديگر در برنامه هاي بيست ودومين جشنواره موسيقي، گروه موسيقي كرازونياز» به سرپرستي و خوانندگي كسالار عقيلي» و اركستر ارمنستان به رهبري كلوريس چكناواريان» جايگزين گروه موسيقي كبزم آرا» از كشور تركيه شد. گروه موسيقيكبزم آرا»ي تركيه در روزهاي 15 و 16 دي ماه در فرهنگسراي نياوران و تالار وحدت اجراي برنامه داشتند كه به دلايل نامعلوم از حضور در بيست ودومين جشنواره موسيقي فجر منصرف شدند. برنامه گروه موسيقي كراز ونياز» روز جمعه 15دي ماه در سالن خليج فارس فرهنگسراي نياوران در دو بخش با قطعاتي از اشعار فريدون مشيري، مهدي اخوان ثالث و سعدي در دستگاه شور و نوا اجرا خواهد شد و كنسرت اركستر ارمنستان به رهبري لوريس چكناواريان نيز روز شنبه 16دي ماه ساعت 18:30 در تالار وحدت اجرا مي شود.

بر ديوار نگار خانه ها
گالري بهزاد:نمايشگاه نقاشي فائزه اعلمي و فاطمه بروجني‎/۱۶تا۲۱دي/بلوار كشاورز، نبش۱۶آذر، پلاك۳۱۲/تلفن:88960453
گالري ماه:نمايشگاه گروهي نقاشي/تا۱۹دي/افريقا، بلوار گلستان، پلاك۸۹/تلفن:22045879
نگارخانه دريابيگي:نمايشگاه نقاشي اميرحسين اميرجلالي‎/۱۵تا۲۰دي/شهرك قدس، فاز،۳ خيابان دوم، شماره۱۱۶۵/تلفن:88083327
گالري سيحون: نمايشگاه نقاشي نسرين تقوي تا 14دي و نمايشگاه نقاشي نسيم نوبهار 16تا۲۱دي/خيابان خالد اسلامبولي،كوچه چهارم، پلاك۳۰/تلفن:88711305
گالري گلستان:نمايشگاه نقاشي صفورا معيني تا۱۴دي و نمايشگاه نقاشي اشلينگ حق شناس 15تا۲۱دي/دروس، كماسايي، شماره۴۲/تلفن:22541589
گالري ضرابي:نمايشگاه نقاشي شيرين پيله وري و فرامرز مختارپور‎/ تا۱۴دي/پاسداران، بوستان۲/گلزار غربي، پلاك۶۱/تلفن:22309054

اخبار كوتاه
سمينار بين المللي نمايش و دين: نخستين سمينار بين المللي كنمايش و دين» ساعت 9 صبح روز شنبه 16 دي ماه با حضور محمدحسين صفار هرندي افتتاح مي شود. اين سمينار روزهاي 16 و 17 دي ماه در تالار فريدون ناصري خانه هنرمندان ايران با حضور ميهمانان برجسته خارجي و چهره هاي شناخته شده داخلي برگزار مي شود و وزير ارشاد رسما آن را افتتاح خواهد كرد.
008805.jpg
فيلم هاي آلماني در جشنواره پليس: تاكنون نمايش سه قسمت از مجموعه كهشدار براي كبرا   ۱۱» و فيلم هاي سينمايي كمانيل»، كيك قصه وحشتناك» و كدوئل» در بخش چشم انداز سينماي پليسي آلمان جشنواره پليس قطعي شده و قرار است در بخش كچشم انداز دهه سينماي پليسي آلمان» 10فيلم پليسي از آثار مشخص اين ژانر سينمايي به نمايش گذاشته شود.
فيلم هاي ايراني جشنواره فجر: كار هيأت انتخاب بخش سينماي ايران بيست وپنجمين جشنواره فيلم فجر امروز به پايان مي رسد و فيلم هاي برگزيده هفته آينده معرفي مي شوند. با اعلام اسامي نهايي آثار برگزيده و با توجه به فرصت باقيمانده تا برگزاري جشنواره، تهيه كنندگان اين آثار مي توانند براي تكميل مراحل فني كار خود و رسيدن به جشنواره، از اين فرصت استفاده كنند تا جدول نمايش فيلم ها در جشنواره با تغيير رو به رو نشود.
جايي نزديك خدا در جشنواره يوهن: فيلم سينمايي كجايي نزديك خدا» به نويسندگي و كارگرداني بابك سراب در بخش مسابقه پانزدهمين دوره جشنواره فيلم يوهن بلژيك پذيرفته شد. اين فيلم كه توليد مشترك كشورهاي ايران و تركيه محسوب مي شود، به صورت يك اثر اپيزوديك ارائه شده است.
انتشار كتاب گفت وگو با سايه: ترجمه  رمان جنگي حبيب احمدزاده در حال انجام است. اين تحقيق كه بر اساس آن، فيلم كگفت وگو با سايه» به  كارگرداني خسرو سينايي ساخته شد، احتمالا با همين عنوان در قالب كتابي توسط نشر علمي به چاپ خواهد رسيد.
ديدار با استاد كسايي: معاون امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: استاد كسايي از ستون هاي موسيقي ايراني است. محمدحسين ايماني با حضور در منزل حسن كسايي، از خدمات اين هنرمند قدرداني كرد. كسايي در اين ديدار با اشاره به فعاليت هاي خود در زمينه هنر بر توجه مسئولان به هنرمندان پيشكسوت تاكيد كرد و خواستار حمايت و فراهم آوردن شرايط و امكانات رفاهي براي اين هنرمندان شد.
دانشجويان تئاتر ايران در لهستان: 10 كارگردان تئاتري، اول اسفند عازم لهستان مي شوند. فريندخت زاهدي، مسئول گزينش و اعزام اين كارگردان ها گفت: اين 10كارگردان طي يك  تور يك ماهه به چهار شهر لهستان سفر مي كنند تا در كنار كارگردان هاي برجسته لهستاني همكاري هايي داشته باشند.

نيكلاس كيج در جشنواره فيلم فجر
008802.jpg
گروه ادب و هنر- نمايش فيلم هاي خارجي كمرد حصيري»، كمرگ رئيس جمهور » و كهر جور دوست داري» در بخش بين الملل بيست و پنجمين جشنواره فيلم فجر قطعي شد.
پنج فيلم سينمايي كمرد حصيري» ساخته نيل لابوت، كمرگ رئيس جمهور» به كارگرداني گابريل رنج، كشعبده باز» اثر نيل برگر، كهر جور دوست داري» كاري از كنت برانا و كخورشيد سياه» به كارگرداني گري تارن در بخش بين الملل جشنواره فيلم فجر امسال به نمايش در مي آيند.كمرد حصيري» محصول مشترك آلمان و آمريكا در سال 2006 بر اساس فيلمنامه آنتوني شافه ساخته شده و نيكلاس كيج، الن برستين، كيت بيهان و ليلي سوبيسكي بازيگران آن هستند.فيلم كمرگ رئيس جمهور» ساخته گابريل رنج محصول 2006 كشور انگلستان است و در جشنواره بين المللي فيلم تورنتو جايزه منتقدان بين المللي فيپرشي را به خود اختصاص داده است.فيلم كشعبده باز» به كارگرداني نيل برگر محصول سال 2006 آمريكاست و داستان آن اوايل قرن بيستم در وين مي گذرد. برگر فيلمنامه اين اثر را بر اساس داستاني كوتاه با عنوان كآيزنهايم شعبده باز»نوشته استيون ميلهارز نوشته و ادوارد نورتن، پل جياماتي و جسيكا بيل بازيگران آن هستند.فيلم كهر جور دوست داري» واپسين ساخته كنت برانا محصول مشترك كشورهاي آمريكا و انگلستان در سال 2006 است.برانا فيلمنامه اين اثر را بر اساس نمايشنامه ويليام شكسپير نوشته و كوين كلاين، آلوفرد مولينا و آدريان لستر بازيگران اين فيلم هستند.فيلم مستند كخورشيد سياه» اثر گري تان محصول سال 2005 انگلستان است و زندگي هنرمند مجسمه ساز هوگو دو مونتالبر را به تصوير مي كشد.

فروش فيلم ها در سينماهاي تهران
رؤياي خيس جانشين ميم مثل مادر شد
گروه ادب و هنر- آمار فروش فيلم هاي ايراني و خارجي به نمايش درآمده در سينماهاي تهران تا هشت دي ماه اعلام شد. فيلم سينمايي كستاره است» به كارگرداني فريدون جيراني با در اختيار داشتن 10 سالن سينما طي 10 روز 20 ميليون تومان فروخت. در اين فيلم امين حيايي، انديشه فولادوند و نيكي كريمي بازي مي كنند. كتله» به كارگرداني سيروس الوند نيز بعد از 17 روز نمايش در 24 سينما بيش از 155 ميليون تومان فروخت.كگيس بريده» به كارگرداني جمشيد حيدري در 16 روز نمايش در 24 سينما 110 ميليون تومان فروخت. كميم مثل مادر» به كارگرداني رسول ملاقلي پور بعد از دو ماه نمايش در پنج سينما به فروش بيش از 535 ميليون تومان رسيد. كوقتي همه خواب بودند» در بيش از دو ماه نمايش در سه سينما به فروش 123 ميليون توماني دست يافت. كبي وفا» اصغر نعيمي نيز در 24 روز نمايش در 9 سينما به فروش بيش از 209 ميليون توماني رسيد. طبق اعلام بنياد سينمايي فارابي فيلمهاي خارجي اين دوره كبادي بر مرغزار مي وزد» و ككينه» جمعاً بيش از سيزده ميليون تومان فروختند. از امروز فيلم كرؤياي خيس» پوران درخشنده به جاي فيلم كميم  مثل مادر» ملاقلي پور به نمايش درمي آيد. در كروياي خيس» فرامرز فريبيان، همايون ارشادي،  شراره دولت آبادي، صوفي كياني و بابك انصاري بازي مي كنند.

گشايش هشتمين دوسالانه سفال، سراميك و آبگينه
008796.jpg
ميراث خبر: هشتمين دوسالانه سفال، سراميك و آبگينه طي مراسمي با حضور گروهي از هنرمندان گشايش يافت.
مريم سالور، دبير هشتمين دوسالانه سفال، سراميك و آبگينه در مراسم افتتاح نمايشگاه گفت: كاين نمايشگاه از طريق مواد غني خاك، يك جريان قوي و تازه هنري را ايجاد كرده است.»او در ادامه در كنار هم قرار دادن آثار جوانان و پيشكسوتان را زمينه اي براي افزايش آگاهي و كسب تجربه براي جوانان برشمرد و با اشاره به تقسيم بندي آثار افزود: كدو نوع اثر در اين نمايشگاه وجود دارد. افرادي كه به شيوه سنتي كار كرده اند و كساني كه از روش هاي مدرن بهره برده اند. اما آثار هر دو گروه، بيننده را براي لحظاتي به رهايي مي رساند.»
سالور همچنين در مورد اهداف برپايي هشتمين دوسالانه سفال، سراميك و آبگينه گفت: كبرگزاري كارگاه و همايش براي ارتباط بيشتر هنرمندان و نقد آثار، برپايي ميزگردهاي تخصصي، امكان ورود جوانان به اين عرصه و بستري براي نمايش آثار آنها از جمله اهداف برگزاري نمايشگاه است. به همين دليل برخي از كارها به صورت چيدمان ارائه شده است.»
در ادامه مراسم، فخري گلستان، يكي از پيشكسوتان اين رشته به طور رسمي نمايشگاه را افتتاح كرد.
هشتمين دوسالانه سفال و سراميك از امروز به مدت يك ماه در موسسه فرهنگي هنري صبا واقع در ميدان فلسطين، جنب سينما فلسطين، خيابان شهيد مظفر برگزار شده است.

ياد
به  مناسبت درگذشت استاد خواجه شيراني
يك عمر قلمزني
008799.jpg
گروه ادب و هنر- استاد حسن خواجه شيراني، پيرترين قلمزن هنر 3هزارساله ايران در سن 79سالگي درگذشت و صبح ديروز با تشييع پيكرش به بهشت زهرا در قطعه هنرمندان آرام گرفت.
استاد حسن خواجه شيراني در سال ۱۳۰۶ در محله مسجدجامع اصفهان به  دنيا آمد و در همان كودكي يتيم شد. 3سال در يك كارگاه بافندگي شاگردي كرد تا 10ساله شد و فلز، چكش، تير، خاكستر و رگه هايي از طلا و نقره را برگزيد و به  شاگردي در كارگاه قلمزني اشرف زاده درآمد.
پس از آن براي صنايع پسند شاگردي كرد. 33ساله بود (اواخر دهه۳۰) كه اداره فرهنگ و هنر سابق - سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فعلي - از استاد او محمدعلي صنايع پسند خواست تا درهاي ضريح مطهر اميرالمومنين ع در نجف و امام حسين ع در كربلا را قلمزني كند. زنده ياد صنايع پسند، شيراني را با خود همراه كرد و بار ديگر نيز براي قلمزني در حرم حضرت عباس ع راهي كربلا شدند.
سال۱۳۴۲ استاد محمود دهنوي - سرپرست كارگاه قلمزني اداره فرهنگ و هنر سابق- از خواجه شيراني دعوت به همكاري در تهران كرد. او نيز پذيرفت و خواجه شيراني پس از 22سال قلمزني در پي بازنشستگي استاد دهنوي، سرپرستي كارگاه قلمزني و نقره سازي سازمان را عهده دار و در سال۱۳۷۳ بازنشسته شد.
گفته مي شود كه در اين كارگاه شيوه هاي متعدد قلم كاري و سبك ها و روش هاي آن منسجم و با دقت و وسواس فراوان به نسل تازه قلمزنان ايراني انتقال داده شده است.
شيراني آثار شاخصي را در سبك هاي مختلف قلمزني از سلجوقي، اسليمي، ختايي تا گل ومرغ و شاه عباسي و قجري، بر سينه فلز حك كرده است. آثارش در موزه هاي مختلف تهران، اصفهان، اسپانيا، فرانسه و مالزي نگهداري مي شوند.
سال۱۳۸۴ در حالي كه به  دليل عوارض ناشي از سكته  مغزي نه توان حركت داشت و نه بيان كلام، از سوي فرهنگستان هنر جمهوري اسلامي ايران، نشان درجه  يك هنري در رشته قلمزني و مشبك را دريافت كرد.

|   اجتماعي    |    ادب و هنر    |    اقتصادي    |    دانش فناوري    |    بـورس    |    زادبوم    |
|   حوادث    |    بين الملل    |    فرهنگ و آموزش    |    سياسي    |    شهر تماشا    |    سلامت    |
|   داخلي    |    شهري    |    صفحه آخر    |

|    صفحه اول    |    آرشيو    |    شناسنامه    |    بازگشت    |