هشدار كارشناسان در مورد افزايش آمار قربانيان مسموميت با مونواكسيد كربن
لوازم گازي غير استاندارد مرگ و مير را افزايش داده اند
|
|
گروه سلامت - مرگ زوج جوان براثر گازگرفتگي در تهران. مرگ 3عضو يك خانواده براثر گازگرفتگي. دختر و پسر جوان براثر گازگرفتگي جان باختند. 18 دانش آموز يك مدرسه دچار گازگرفتگي شدند... تيترهايي كه اين روزها از فرط تكراري شدن، حتي ديگر مورد توجه حوادث نويس ها هم نيستند. با اين حال، مونو اكسيد كربن همچنان در سكوت، جان مي گيرد. طبق آمار اعلام شده از مركز اورژانس تهران تنها طي۱۰ روز دي ماه، 90 مورد مسموميت ناشي از گازگرفتگي در تهران به ارگان هاي امدادي گزارش شده كه در آنها 9 تن جان خود را از دست داده و بيش از 40 تن به دليل شدت مسموميت به بيمارستان انتقال يافته اند. بر اساس آمارهاي ارايه شده، نهم دي ماه با 22 فقره حادثه گازگرفتگي، بيشترين فراواني را در اين مدت كوتاه به خود اختصاص داده است.
سخنگوي سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني تهران ، در گفتگو با همشهري، افزايش آمار مسموميت با مونواكسيد كربن را نگران كننده مي داند و مي گويد: افزايش استفاده از لوازم غير استاندارد مثلا آبگرم كن ها و يا بخاري هايي كه نفتي بوده اند و تبديل به بخاري يا آبگرم كن گازي شده اند، همچنين عدم توجه به دودكش ها افزايش كشته شدگان ناشي از گاز مونوكسيد كربن را به دنبال دارد.
تبليغ براي گازگرفتگي به جاي تبليغ پفك
براساس آخرين گزارش ها، در آبان 85 ، 163 مورد مسموميت با گاز مونواكسيد كربن به اورژانس 115 گزارش شده بود كه از اين تعداد 73 مورد منجر به بستري در بيمارستان و 10 مورد منجر به مرگ شد. اما تنها در 10 روز آغاز دي ماه تعداد قربانيان گازگرفتگي به آمار كل قربانيان آبان ماه رسيد. اين درحالي است كه سخنگوي سازمان آتش نشاني مي گويد: متاسفانه آنقدر كه رسانه هاي ما در مورد سوژه هاي ديگر تبليغات جذابي مي كنند، و براي انواع و اقسام مواد خوراكي تيزر مي سازند، تا الان حتي يك تبليغ كوچك در مورد خطر خفگي با مونو كسيد كربن نشان داده نشده است و حتي زيرنويسي هم در اين زمينه براي آگاهي دادن به مردم وجود ندارد و همين موجب شده كه ما از نظر فرهنگ سازي در اين موضوع بسيار عقب باشيم.
دكتر شاهين شاد نيا، دبير انجمن سم شناسي و مسموميت هاي ايران و رييس بخش مسمومين بيمارستان لقمان نيز در گفتگو با همشهري، با بيان اين كه در سال 84، تا پايان سال، 86 مورد و در سال 85 تا الان 33 مورد مسموميت با مونواكسيدكربن در بخش مسمومين بيمارستان لقمان گزارش شده، در گفت و گو با همشهري مي گويد: علت شيوع اين مسموميت اين است كه گاز مونواكسيد كربن نه رنگ دارد و نه داراي بو و گاز تحريك كننده است و در واقع اين گاز هيچ علامت خاصي ندارد كه ريه را بسوزاند، ولي مثلا گاز شهري بوي خاصي دارد و قابل پيشگيري است به همين دليل مسموميت با مونواكسيد كربن بيشتر گزارش مي شود.
وي با اشاره به اين كه در كنار عدم آگاهي مردم، اطلاع رساني دقيق توسط رسانه ها نيز صورت نمي گيرد تاكيد مي كند: بايد نكات ايمني را به خانواده ها آموزش داد. اين همه تبليغ درباره نشت گاز و خطرات آن در منزل در تلويزيون پخش مي شود، اما درباره مسموميت با مونواكسيد كربن كه اغلب بدليل بد كاركردن وسايل گرمازا و عدم تهويه مناسب اتاق ها در فصل زمستان است، كار تبليغي خاصي صورت نمي گيرد. درحالي كه آمار گازگرفتگي در فصل زمستان چند برابر آمار حوادث ناشي از نشت گاز است. دكتر شاد نيا تاكيد مي كند: همچنين روي بسته ها و جعبه هايي كه اين لوازم بسته بندي مي شوند، توصيه هاي ايمني لازم حك شود.
هشدار درباره بخاري هاي بدون دود كش
سخنگوي سازمان آتش نشاني با بيان اين كه افزايش مسموميت با مونواكسيد كربن با كاهش دما ارتباط مستقيم دارد، مي گويد: بارها ديده شده كه در يك ساختمان از يك مسير دودكش مشترك استفاده شده است و توجهي به كلاهك و دودكش پشت بام نشده به طوري كه شهروندان در تابستان روي اين دودكش ها پوشش مي گذارند و مسير آن را مسدود مي كنند و در زمستان با روشن كردن بخاري ديگر فراموش مي كنند كه اين پوشش را بردارند و همين باعث پخش شدن گاز مونواكسيد كربن مي شود.
تيموري با اشاره به اينكه يك علت شايع ديگر استفاده از بخاري هاي بدون دودكش است، مي گويد: متاسفانه از اين بخاري ها در فضاهاي بسته استفاده مي شود در حاليكه اين بخاري ها فقط بايد در اماكني مثل مغازه ها و پاساژها كه كوچك هستند، استفاده شوند.
اين البته تنها بخشي از نكاتي است كه مردم براي در امان ماندن از خطر مسموميت با مونواكسيد كربن بايد بدانند. مجموعه دانستني هايي كه ظاهرا رسانه ها، بخصوص راديو و تلويزيون درباره اهميت آنها تصور روشني دارند.
|