چهارشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره۴۲۰۶ - Feb 14, 2007
نگاهي به اجراي نظام پيشنهادهاي كاركنان در سازمان هاي دولتي ايران
نه براي لقمه اي نان
احمد اسماعيلي
013938.jpg
تحول اداري فرآيندهاي متعددي همچون مشاركت عمومي كاركنان، اصلاح ساختارهاي اداري، تناسب وظايف و اختيارات، توانمند سازي كاركنان و مديران، پاسخگويي دولتمردان در مقابل شهروندان، نظارت بر نظام اداري و توسعه شيوه هاي اطلاعاتي و... را دنبال مي كند. با اين حال، علي رغم تلاش هاي فراواني كه در جهت تحول اداري صورت پذيرفته است، وضعيت و عملكرد ادارات از نظر مسئولان، كارمندان و در نهايت مردم مطلوب نيست.
به نظر مي رسد مهم ترين ركن براي پيشبرد تحول اداري، تغيير آن از سياستهاي بيروني و دستوري به الگوها و روش هاي دروني است. يعني روشهايي كه از داخل هر سازمان نشأت گرفته باشد. براي شرح اين مطلب به چند مشخصه مهم تحول اداري اشاره مي شود:
تحول، فرآيندي مستمر است؛ زيرا جامعه انساني از جهات مختلف علمي، اقتصادي، فرهنگي، سياسي و... تغيير مي كند. به ويژه در عصر ما، تحولات، سرعت روزافزوني دارند. به طوري كه پيتر دراكر مي گويد: جهاني كه دستخوش تحول و دگرگوني است و امنيت آن هر روز در معرض تهديد است، ابداع و ابتكار تنها راه بقا است. نوع تحولات مورد نياز در ادارات مختلف، به شدت متفاوت است. اين تفاوت به جهت اختلاف ادارات از لحاظ وظايف، امكانات، سطح معلومات علمي و تجربي، ساختارها و قوانين و... ايجاد مي شود. بنابراين چنانچه در پي اجرايي كردن تحول اداري هستيم، نمي توان تنها به دستور العمل هاي كلي براي تمام ادارات اكتفا كرد؛ زيرا نحوه شناسايي و رفع مشكلات هر اداره با ادارات ديگر تفاوت دارد.
براي شناسايي و رفع مشكلات هر سازمان، بايستي بيش از پيش به افراد همان سازمان اتكا كرد؛ زيرا نيروهاي داخل سازمان هم با مشكلات به صورت عيني و روزمره برخورد مي كنند، هم شناخت بيشتري به وظايف و روابط رسمي و غيررسمي دارند. در ضمن استفاده از تجربيات و نظريات آنها باعث دلگرمي و افزايش توجه آنها به اصلاح امور مي شود و حتي اگر بدانند چرا نظر اصلاحي آنها قابل اجرا نيست، باز هم به علم و بينش آنها نسبت به محيط خود افزوده مي شود و با درك بهتري كار مي كنند.
نظام پيشنهادها همه مشخصه هاي ياد شده را به خوبي پوشش مي دهد. امور فني و اداري، امروزه تنوع و پيچيدگي هاي زيادي يافته اند و پاسخ به اظهارنظر افراد مختلف در چگونگي اداره امور و استفاده از افكار همگان نيازمند همكاري و بررسي كارشناسي است. همچنين از نظر فرهنگ ديني به نظر مي رسد مي توان نظام پيشنهادها را يك راهكار منظم براي فرضيه امر به معروف و نهي از منكر تلقي كرد. از سوي ديگر طبق اصل 104 قانون اساسي، در ادارات شوراهايي مركب از كارمندان و مديران در جهت تأمين قسط اسلامي، همكاري در تنظيم برنامه ها و هماهنگي در پيشرفت امور لازم است. با وجود تشكيل شوراهاي صنفي و شهري تاكنون شوراهاي اداري تشكيل نشده اند. لذا پيشنهاد مي شود با تلفيق مباني نظام پيشنهادها و اين اصل متروك قانون اساسي و همچنين مفاهيم عالي امر به معروف و نهي از منكر، تحول اداري را در مسير مناسب قرار دهيم و نظام پيشنهادها را كه از فرهنگ ديگر كشورها اخذ شده با قوانين ملي وعقايد و فرهنگ عمومي همراه و هماهنگ سازيم.
پيش نياز اجراي نظام پيشنهادها
نظام پيشنهادها به طور كلي مبتني بر اخذ نظر و پيشنهاد از افراد درمورد چگونگي بهبود كارها و فعاليت ها، بررسي نظرات اخذ شده توسط افراد مطلع و معتمد، اجراي نظرات قابل قبول و بالاخره قدرداني از پيشنهاد دهندگان است كه همگي اين امور، وسيله اي براي تحول اداري و ارتقاي كيفي و كمي فعاليتهاست. از سوي ديگر به نظر مي رسد ادارات ما اساساً متناسب با اصل تحول پذيري طراحي نشده اند و معمولاً داراي ساختاري با انعطاف اندك، مديريت با اختيارات محدود، وظايف غيرشفاف، قوانين مطرح نشده، بودجه محدود و غيرقابل انعطاف و... هستند. بنابراين، براي تحول اداري بايستي شرايط و معيارهاي اصلي را تعريف كنيم كه ادارات بتوانند با يكديگر همكاري و اشتراك مساعي داشته باشند و روي هم يك مجموعه بزرگ و منسجم (اركان نظام اسلامي) را تشكيل دهند. همچنين بايد از قوانين و محدوديت هاي دست و پا گير بكاهيم. به هر حال اين محدوديت ها كه رفع آنها جزو اهداف تحول اداري هستند، عامل محدود كننده نظام پيشنهادها به شمار مي روند و رفع آنها الزامي است. در ذيل برخي از اين محدوديت ها و ديگر مقدمات اجراي نظام پيشنهادها شرح داده مي شوند:
۱ - اظهار پيشنهاد نيازمند ابتكار عمل يا نقد وضع موجود است و بنابراين بايستي روابط مديران و كارمندان تا حدي صميمي و قانونمند باشد كه كارمند توان نقد و اظهار نظر سازنده و صريح را داشته باشد. به عبارت ديگر فضاي سالم براي اظهار نظر منتقدان و انتقادپذيري وجود داشته باشد. يعني كارمندان بدون نياز به شجاعت بسيار زياد بتوانند نظرات خود را اظهار كنند (البته با حفظ مقررات و سلسله مراتب و شرايط امر به معروف و نهي از منكر) و مديران نيز انتقادپذيري را در خود و زير دستان تقويت كنند و سخن حق را بپذيرند، هر چند برخلاف ميل و يا عادت آنها باشد. اين امر از سويي نيازمند شايسته سالاري در انتصاب مديران است و از سوي ديگر قوانين، بايستي حمايت لازم و دوطرفه از كارمند و مدير داشته باشد. ولي در وضعيت فعلي مديران نسبت به ارزشيابي و تشويق و تنبيه كاركنان اختيارات زيادي دارند، ولي نظر كارمندان حتي در ارزشيابي مديران لحاظ نمي شود.
۲ - كمبود شديد حقوق و مزاياي اكثر كارمندان باعث كم شدن توجه آنان به وظايف اداري خود و من جمله بررسي روش هاي اصلاحي مي شود. لذا اكثر پيشنهادها در اوايل اجراي نظام پيشنهادها متوجه وضعيت مالي و رفاهي آنان خواهد بود و بايستي اين پيشنهادها نيز در چارچوب نظام پيشنهادها پيگيري شود. همچنين فاصله زياد بين حقوق كارمندان و مديران باعث ايجاد فاصله روحي بين آنها مي شود، يعني يكدلي و همكاري كه لازمه پيشرفت كار جمعي و تبادل نظر است را كم رنگ مي كند. در اين صورت، كارمندان مشكلات سازمان را مشكلات مديران مي پندارند و رغبتي براي حل اين مشكلات ندارند.
۳ - بررسي برخي از پيشنهادها نيازمند مطالعات كارشناسي نسبتاً مفصل يا انجام تحقيقات فني مربوط به آن است. اغلب سازمان ها و وزارتخانه ها معمولاً مراكز تحقيقاتي وابسته به خود دارند كه بهتر است اين گونه پيشنهادها به همان مراكز تحقيقاتي ارجاع شود. با اين حال گاهي موضوع پيشنهادي، مرتبط با فعاليت هاي مراكز تحقيقاتي نيست يا نيازمند تحقيقات نسبتاً كوچكي است و لذا بايستي كميته هاي نظام پيشنهادها اجازه صرف هزينه براي تحقيقات موردي و نسبتاً كوچك روي بعضي پيشنهادهاي جالب را داشته باشند.
۴ - با پذيرش پيشنهادها و امتياز بندي آنها بايستي از پيشنهاد دهنده قدرداني شود كه طريقه رايج آن اعطاي مزاياي مالي است، به طوري كه مبلغ پاداش متناسب با اهميت و تأثير پيشنهاد و زحمات پيشنهاد دهنده باشد و همچنين پاداش در فاصله زماني مطلوب (نسبتاً كوتاه) بايستي پرداخت شود. بنابر اين بايد اعتبارات لازم در رديف بودجه هر دستگاه پيش بيني شود و دست كميته اجرايي نظام پيشنهادها تا حدودي باز باشد (با قيد شرط معتمد بودن آنها) و فقط شرايط كلي براي كميته نظام پيشنهادها تعريف شود و شروط تكميلي به آئين نامه هاي داخلي هر سازمان يا اداره موكول شود. بديهي است منافع حاصل از اجراي نظام پيشنهادها به مراتب ارزشمندتر از هزينه هاي آن خواهد بود.
۵ - در اجراي نظام پيشنهادها، چنانچه پيشنهادي به هر علت قابل پذيرش نيست، بايد علت پذيرش پيشنهاد رسماً و به صورت واضح به پيشنهاد دهنده اعلام شود تا پيشنهاد دهنده توجيه شود و مأيوس نگردد. در حالي كه بعضي از مديران به ويژه در ادارات دولتي رغبتي به تبادل نظر با كاركنان و پاسخگويي به آنان ندارند و چنين مديراني، اجراي نظام پيشنهادها را دشوار مي دانند. براي رفع اين مشكل مي توان در مراحل اوليه، اجراي نظام پيشنهادها را در سازمان هاي داوطلب شروع كرد، ولي طي يك برنامه زمان بندي شده بايستي كليه سازمان ها تحت پوشش قرار گيرند و پشتوانه هاي قوي براي حمايت از كميته هاي اجرايي در خصوص پاسخگويي مديران وجود داشته باشد.
۶ - با اجراي نظام پيشنهادها در يك اداره، گاهي پيشنهادهايي مطرح مي شوند كه موجه و مثبت به نظر مي رسند، ولي اجراي آنها در حيطه اختيارات آن اداره نيست (موانع قانوني يا آئين نامه اي براي اجراي آن وجود دارد). در اين صورت به جاي دفع پيشنهاد به علت وجود مانع قانوني، بهتر است موضوع به مرجع ذي صلاح در امر آن قانون يا آئين نامه ارجاع و خواسته شود كه در صورت صلاح ديد، موضوع پيشنهاد را در بازنگري قوانين مربوطه لحاظ كنند و يا علت رد آن را توضيح دهند. البته اين حالت، بايد با طي مراحل و مراتب اداري صورت پذيرد. بنابر اين نظام پيشنهادها بايد در سطوح مختلف مطرح و اجرا شود تا چنانچه پيشنهادي در سطح يك اداره قابل قبول تلقي شده ولي اجراي آن نيازمند تصميم گيري در اداره ديگر يا مرجع بالاتر باشد، پيشنهاد مزبور به كميته ذي ربط در اداره ديگر يا سطح بالاتر منعكس شود و قابل پيگيري باشد.
نكاتي براي پيشبرد مطلوب تر نظام پيشنهادها
* موفقيت نظام پيشنهادها در گرو باور مديريت ارشد به توانايي كاركنان و درك مسايل آنان، توانمندي و شايستگي مديريت ارشد براي تشخيص و اجراي پيشنهادهاي مفيد و همچنين توجيه مديران مياني است وگرنه در سازماني كه مدير ارشد در اجراي نظام پيشنهادها جدي نباشد، يا مديران مياني با نظام پيشنهادها همنوا نباشند، يا برداشت اشتباه از ماهيت نظام پيشنهادها داشته باشند و در پي ايرادگيري باشند، تحول جدي اتفاق نخواهد افتاد و نظام پيشنهادها ناموفق جلوه خواهد كرد. پس آموزش مديران بايد به صورت گسترده پيگيري شود تا نظام پيشنهادها به عنوان ابزار كمكي براي مديران مطرح شده و با سازمان هايي آشنا شوند كه اين نظام را با موفقيت اجرا كرده اند.
* انگيزش كاركنان براي ارايه پيشنهاد مي تواند به صورت مادي و معنوي پيگيري شود. با وجود اهميت انگيزش معنوي در مشاركت و روش هاي متعدد و مؤثر آن، متأسفانه روي اين زمينه كمتر كار شده است. در اين مسير ضرورت دارد ارزش هاي فرهنگي و مذهبي جامعه مانند وجدان كاري، كمك به مردم، خدمت به نظام اسلامي و... و همچنين شخصيت و كرامت كارمندان مورد توجه قرار گيرد. فقدان انگيزه هاي معنوي، يك سازمان وابسته به نظام اسلامي را به يك سازمان صرفاً مادي تنزل مي دهد. متذكر مي شود اگر در نظام پيشنهادها مبالغي به پيشنهاد دهندگان پرداخت مي شود براي جبران بخشي از زحمات آنان و تشويق عموم است وگرنه وقت و فكر انسان ها را نمي توان با مبالغ مادي ارزشيابي و جبران كرد، همان طور كه ارزش عمر كارمند را نبايد با حقوق ناچيز اداري مساوي دانست. اصولاً اگر شخصي فقط براي دريافت پول، عمر خود را در مشاغل اداري يا مشاغل ديگر صرف كند، زيان مي بيند. زيرا عمر سرمايه محدود و برگشت ناپذير انسان ها براي تعالي معنوي است و آن چه كاركردن را ارزشمند و در رديف بالاترين عبادت ها قرار مي دهد، همانا تأمين معيشت براي انجام وظايف ديني و همچنين خدمت به جامعه است كه به ويژه در نظام اسلامي بالاترين افتخار است. به همين نحو، ارايه پيشنهادهاي سازنده و خالصانه را مي توان امر به معروف و نهي از منكر تلقي كرد كه موجب ارزش والاي آن و تائيدات الهي مي شود.
* در اغلب مراجع مربوط به نظام پيشنهادها، پاداش پيشنهاد دهندگان را درصدي از منافع اقتصادي كه بر اثر اجراي پيشنهاد عايد سازمان مي شود، تعريف مي كنند، ولي در ادارات دولتي اين روش ميسر نيست. زيرا اولاً هدف اصلي ادارات كسب منافع اقتصادي نيست، دوم آن كه منافع يك پيشنهاد به آساني اندازه گيري و قيمت گذاري نمي شود و سوم اين كه پرداخت ارقام درشت در ادارات ميسر نمي شود. بنابر اين، پرداخت پاداش در ادارات بايد حدود متعادل تري داشته و چارچوب امتيازبندي نسبتاً ساده داشته باشد. بديهي است معيارهاي ارزشيابي پيشنهاد و اعطاي پاداش به تناسب وظايف و شرايط ادارات متفاوت است.
نتيجه گيري و پيشنهادها
* اجراي نظام پيشنهادها در ادارات دولتي ضرورت داشته و براي پويايي و تحول سازماني اهميت دارد.
* سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور بايستي مقدمات لازم براي ترويج و اجراي نظام پيشنهادها را در سطح ملي پيگيري و لوايح قانوني مورد نياز و چارچوب هاي نظام پيشنهادات ارايه كند. با اين حال تدوين آئين نامه هاي اختصاصي هر اداره، بايستي به همان اداره تفويض شود.
* آموزش مديران و كاركنان، تدوين مقررات اجرايي، تأمين اعتبارات مالي (از محل صرفه جويي هاي حاصله) و انجام تحقيقات براي شروع و استمرار نظام پيشنهادها ضرورت دارد.
* تعميم حوزه افراد پيشنهاد دهنده به مراجعان ادارات دولتي، متخصصان و عموم مردم (مشتريان) بايستي مطالعه شود.
* علاوه بر انگيزش هاي مادي، انگيزش هاي معنوي براي ارايه پيشنهاد اهميت وافر دارد و توجه به موضوعاتي همچون خدمت به جامعه، وجدان كاري، خدمت به نظام اسلامي و توجه به شخصيت و كرامت كارمندان از عوامل مهم آن به شمار مي رود كه بايد به خوبي مطالعه و به كار بسته شوند.

نگاه اول
ضرورت هاي اجراي
نظام پيشنهادهاي كاركنان
گروه اجتماعي - به لحاظ ضرورتهاي تحول اداري و لزوم تحول مستمر در ادارات بايستي بيشتر از نيروهاي داخل هر اداره براي اصلاح امور استفاده شود. نظام پيشنهادها ابزار مفيدي براي تحول دروني و مستمر در ادارات است و باعث مشاركت عمومي كارمندان مي شود. با اين حال، ساختار كهن و ركود نسبي سيستم اداري موجود با ماهيت پوياي نظام پيشنهادها مطابقت نداشته و بايستي موانعي كه فراروي اجراي نظام پيشنهادهاست شناسايي و حتي المقدور رفع شوند. ويژگي هاي نظام اداري در شركتها و سازمان هاي خصوصي و دولتي تفاوت هاي زيادي دارد، كه تأثير آن بر نظام پيشنهادها تا حدودي بررسي مي شود.
نظام پيشنهادها را مي توان يك راهكار براي فريضه امر به  معروف و نهي از منكر تلقي كرد. بنابراين، تطبيق اين فريضه با نظام پيشنهادها و همچنين تلفيق آن با اصل 104 قانون اساسي (كه تشكيل شوراهاي اداري را توصيه مي كند) مي توان اين شيوه مديريتي را با قوانين ملي و فرهنگ مردمي هماهنگ سازد و باعث بالندگي و رشد مطلوب تر نظام پيشنهادها يا شوراهاي اداري شود.
مشكلات موجود در ساختار اداري كشور، ضرورت بهره گيري از شيوه هاي مناسب و نوين براي ساماندهي وضعيت ادارات دولتي و رفع مشكلات آنها را دو چندان ساخته است. با وجود تأكيدهاي مكرر بر اهميت تحول اداري و اقدام هاي انجام شده براي شناسايي و رفع مشكلات نظام اداري، عملكرد سازمان ها در اين زمينه مطلوب نيست. البته نبايستي تلاشهاي فراوان و صادقانه مديران و كارمندان را از نظر دور داشت كه گردش كنوني امور به واسطه همين تلاشهاست.
در چنين شرايطي نظام پشنهادها، به عنوان روشي در جهت بهبود مستمر وضعيت و عملكرد ادارات دولتي و جلب رضايت مردم مي تواند نقش مؤثري ايفا كند. به همين دليل اخيراً شوراي عالي اداري، اجرايي نظام پيشنهادها در ادارات و سازمانهاي دولتي را تصويب و ابلاغ كرده است. منظور از نظام پيشنهادها، مشورت و تبادل نظر بين كارمندان و مديران است كه به صورت ابزاري بين لايه هاي هرم قدرت در نظر گرفته مي شود تا انگيزه بهبود و تحول در همه افراد سازمان فراگير شود و عملكرد و وضعيت ادارات دولتي بهبود يابد.
نظام پشنهادها در برخي كشورها، به ويژه ژاپن سابقه طولاني دارد و تجارب آنها و نيز تجارب بسياري از مؤسسات موفق داخلي در اين زمينه موجود است. با اين حال، به نظر مي رسد براي بومي كردن اين سيستم مديريت (تطابق با قوانين و فرهنگ) تلاش بيشتري لازم است.
براي اجراي نظام پيشنهادها در ادارات، اولاً بايستي موانع موجود در اجرا برطرف شود و سپس براي هر يك از سازمانها و ادارات دولتي، آيين نامه مناسبي برحسب ساختار، وظايف و وضعيت سازمان تهيه و توسط افراد مطلع و معتمد به اجرا درآيد.

فرهنگ و آموزش
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
دانش فناوري
بـورس
حوادث
بين الملل
سياسي
شهر تماشا
سلامت
داخلي
شهري
صفحه آخر
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   حوادث   |   بين الملل   |   فرهنگ و آموزش   |  
|  سياسي   |   شهر تماشا   |   سلامت   |   داخلي   |   شهري   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |