رسم قشنگ خوب ماندن
۱۲قدم بسوي زندگي
* و اين پايان شروعي است براي ديگراني كه بخوانند و بدانند كه هيچ نمي دانند! و به پاس گمنامي و به احترام ايشان، شايد كساني كه اين مطالب را مي خوانند چون من به بهانه اي فرصت يابند، تا به اين جلسات بروند! بهانه هر چه باشد، مهم اين است كه خود را بيشتر بشناسند تا فقط براي امروز عاشقانه عشق بورزند چون اين زنان و مردان گمنام...
|
|
ساعت ۳۰/۶ بعدازظهر... زمستان ۸۰ جلسه باز
رضا هستم معتاد در حال بهبودي. او از زندگي خود گفت، شروع اعتيادش را از الكل گفت و اين كه آن را تسكيني مي دانست براي دردهاي روحي و رواني اش! رضا در ادامه گفت:كسي به اين انجمن مي آيد كه بايد به ته خط رسيده باشد. منظور فقط اين نيست كه از همه كس و همه جا طرد شده باشد و يا كارتون خواب در كوچه و خيابانها، بلكه از درون به ته خط رسيده باشد. بايد تمايل داشته باشي كه از اعتياد رها شوي و بتواني با اين هدف قدم هاي ۱۲گانه را طي كني .بايد شيوه زندگي خود را تغيير دهي و خود را به لحاظ معنوي پربار كني به طوري كه بداني به جايي رسيدي كه اولين دروغ، اولين لغزش معنوي خواهد بود كه ترا به دوران مخرب برمي گرداند.
مجيد نفر بعدي است كه در جلسه صحبت را شروع مي كند، او مي گويد من در عرض يك شب معتاد نشدم كه حالا در يك شب بيماري خود را كنار بگذارم. مواد مخدر را مي توانم يك شبه ترك كنم اما بيماري اعتياد ترك كردني نيست. اين راهي طولاني است كه همراهان بيمار هم مي توانند با درك بيماري اعتياد به او كمك كنند و من اعتراف مي كنم نقايصي درونم هست و با تحمل و تكيه بر خداوند بر آنان فائق مي شوم.
باز هم تهران ساعت۳۰/۷ بعد از ظهر شهرك ولي عصر، اين جا هم ديگر معتادان در حال بهبودي، از خود مي گويند اما، آن چه مهم است زيربنا و اصول و زيربناي اين انجمن بر پايه ارزش درماني كمك يك معتاد به معتاد ديگر، استوار است. اعضاي اين انجمن با در ميان گذاشتن تجربيات و چگونگي بهبودي خود از اعتياد، فعالانه در جلسات شركت مي كنند، جلسات ايشان حالتي غيررسمي دارند و در مكانهايي كه به وسيله گروهها اجاره شده اند، برگزار مي شوند، رهبري جلسات و انجام بقيه امور آن را اعضاي جلسه به طور نوبتي و داوطلبانه بر عهده مي گيرند. كليه مخارج جلسات معتادان گمنام و خدمات ديگر به كمك اعانه داوطلبانه اعضا و فروش نشريات اين انجمن تأمين مي شود. هيچ گونه كمك مالي از افراد غيرعضو پذيرفته نمي شود. محل اين جلسات معمولا از ميان مكانها و مؤسسات عمومي و عام المنفعه انتخاب مي شود. جلسات دو نوعند ،باز و بسته. جلسات باز براي عموم آزاد است و جلسات غيرعلني يا بسته فقط مخصوص معتادان در حال بهبودي است و تعدادي از جلسات مخصوص پرسش و پاسخ مي باشند. در اين جلسات هر عضو فقط راجع به خودش صحبت مي كند. تجارب شخصي خود در خصوص بهبودي، قطع مصرف مواد و نيز بيان احساسات شخصي خود.
اين جلسات قصد پند و اندرز ندارند و از هر گونه بحث هاي سياسي و اجتماعي و حتي علمي و روانشناسي دوري مي كنند و تنها به بيان آن چه كه از خود مي گويند بسنده مي نمايند.
***
از مهرداد كه رهبر جلسات واقع در يكي از خيابان هاي شمال تهران مي باشد پرسش هاي ديگري را در خصوص انجمن مي كنيم.
* معيار انتخاب رهبري جلسات چيست؟
- معمولا هر ۳ ماه يك بار يكي از اعضا داوطلب، مسئوليت برگزاري جلسات را بر عهده مي گيرد، ما به او منشي جلسه مي گوييم كه معمولا پاكي ۱ سال به بالا دارند و در اصل آن چه در طي جلسه انجام مي پذيرد وي اعلام مي كند.
* تأمين هزينه اجاره بهاي مكانها براي برگزاري جلسات به چه طريقي انجام مي گيرد؟
- بر طبق سنت هفتم، جلسات ما بايد خودكفا باشند، در انتها هر جلسه سبد جمع آوري پول جهت اجاره بها، تهيه نشريات و غيره به گردش درمي آيد و تنها هر عضو معتاد در حال بهبودي به نسبت توان خود قسمتي از اين مخارج را به عهده مي گيرد. جلسات معتادان گمنام در سراسر جهان به گونه يكسان و استاندارد برگزار مي شود.
* پس مي شود گفت بهبودي در انجمن شما بيشتر به معجزه شبيه است.
- من تا حدي موافقم، اما اين كه شما معجزه را چطور ببينيد. اولين و مهمترين قدم در برنامه ما، اعتراف و پذيرش عجز در مقابل اعتياد است. اين قدم ما را از حالت تدافعي و موضع جنگ و گريز، با اعتياد كه توان و انرژي ما را به هدر مي دهد بيرون مي آورد.
* پس اراده در اين جاست كه شكل مي گيرد، نه؟!
- در جايي كه اعتياد يك نيروي قوي تر از اراده ماست و اختيار زندگي معتاد را در دست خود دارد و با توجه به اين نكته كه مراجعه به پزشكان براي اكثريت ما اين تصور را ايجاد مي كند كه پس از سم زدايي خوب شده ايم. اما سم زدايي فقط مربوط به قسمت جسمي بيماري اعتياد است و بعد عاطفي، فكري و معنوي بيماري همچنان دست نخورده باقي مي ماند. ما اطلاعات درستي از بيماريمان نداريم و شايد بسياري از ما به خاطر همين نكته وقتي از زندان و بيمارستان و بازپروري مرخص مي شويم دوباره به عمق اعتياد سرنگون مي شويم.
* منظورتان كدام اطلاعات است؟
- شما گفتيد اراده، من هم مي گويم با باور اين كه ما غرور كاذب داشتيم، ترس داشتيم اظهار ناتواني و عجز در برابر اعتياد را نمي كرديم، اطلاعات يعني پذيرش همگي اين عوامل در يك فرد معتاد و اراده يعني غلبه بر اين عوامل و اينكه مي گويند معتاد اراده ندارد درست نيست .وقتي در او تمايل به بهبودي پيدا شود آن گاه راه هايي براي او آغاز مي شود.
* چه كساني اعضاي انجمن معتادان گمنام*(NA)هستند؟
- هر كس كه مايل به قطع مصرف مواد مخدر باشد مي تواند به عضويت معتادان گمنام درآيد ، عضويت در اين انجمن محدود به مصرف كنندگان هيچ ماده مخدر به خصوصي نيست و هر كس كه با هر گونه ماده مخدر قانوني و يا غيرقانوني (الكل هم ماده مخدر است) داشته باشد مي تواند به عضويت درآيد. تمركز ما به روي اعتياد است نه يك ماده مخدر.
*چرا گمنام؟ چرا اين واژه براي انجمن انتخاب شده است؟
- ساده ترين تأثير گمنامي اين است كه به معتاد اجازه مي دهد بدون ترس و نگراني در جلسات شركت كند. براي معتاداني كه بار اول در جلسات شركت مي كنند بسيار حائز اهميت است. ديگر نكته مهم بوجود آوردن جو مساوات در جلسات است.
سالروز پاكي...!
تعريف دقيق اعتياد به طوري كه مورد قبول همگان واقع شود كاري غيرممكن است. با اين همه به نظر مي رسد كه اين بيماري معمولا به اين گونه ما را تحت تأثير قرار مي دهد، از جنبه رواني ما دائما در اشتغال فكري و وسوسه مصرف كردن بوديم، از جنبه جسمي، بدون توجه به عواقب آن دچار حالت «اجبار» در ادامه مصرف شديم. از جنبه روحاني در طول دوران اعتيادمان به گونه اي «خودمحور» شده بوديم. مورد بررسي قرار دادن اعتياد به عنوان يك بيماري(مرض) به نظر بسياري از معتادان ديدگاهي منطقي مي باشد، زيرا در تجربيات، اعتياد يك بيماري پيشرونده و غير قابل علاج است كه چنانچه متوقف نگردد مرگ آور خواهد بود.
در جلسات باز معمولا سالروز تولد افرادي كه دقيقا هيچ گونه موادي( الكل و داروهاي مخدر مجاز را هم شامل مي شود) مصرف نكرده اند جشن گرفته مي شود!.
ديگر حضار در جلسه مشاركت مي كنند، مشاركت به عبارتي رسانيدن پيام بهبودي به معتادان ديگر باعث مي شود كه خودخواهي و خودمحوري به مرور جاي خود را به عشق بلاعوض و ايثار بدهد و هر كسي به رسم جلسات باز به عنوان معتاد در هر حال بهبودي مدت زمان قطع مصرف خود را اعلام مي كند. زمان قطع مصرف متفاوت است و ميزان مدت زمان آن در بين افراد معتاد فرق مي كند، بر اساس ميزان مدت عدم مصرف نشان هايي به رسم يادبود از طرف راهنما به فرد معتاد در حال بهبودي داده مي شود و گاهي برخي شمع و نشان كه به آن چيپ مي گويند به تازه وارد و يا كسي كه اوايل درمان بهبودي خود را سپري مي كند براي تشويق مي دهند. كه البته رنگ چيپ ها بسته به تعيين زمان مشاركت و نحوه اعلام مدت زمان قطع مصرف است كه رهبر جلسه در آن اعلام نظر مي كند.
در اين جا به طور فهرست وار اصول و سنت هاي ۱۲ گانه قدمها را مي آوريم فقط به منظور آشنايي بيشتر با اهداف اين انجمن.
آنها كه به معجزات اعتقاد دارند، مي دانند و مائي كه نداشتيم، در اثر رهايي از اسارت غرور، خودمحوري اعتياد، اكنون مي دانيم كه با تكيه كردن بر نيروي لايزال قادر متعال، مي توانيم هر آن چه را كه حل اش به عقل نمي رسد، به عالمي خارج از محدوده دانسته ها، واگذار كنيم.
قدمهاي دوازده گانه معتادان گمنام
اين قدمها، در قلب برنامه بهبودي ما قرار دارند و ما از طريق به كارگيري آنها به طور عملي و رعايت اصول معنوي مستور در آنها در كليه امور زندگي، به مرور و دروني متحول شده و به عنوان اعضاي مسئول و سازنده به اجتماع بازمي گرديم.
۱- ما اقرار كرديم كه در مقابل اعتيادمان عاجز بوديم و زندگيمان غيرقابل اراده شده بود.
۲- ما به اين باور رسيديم كه يك قدرت مافوق مي تواند سلامت عقل را به ما بازگرداند.
۳- ما تصميم گرفتيم كه اراده و زندگيمان را به خداوند، بدان گونه كه او را درك مي كرديم بسپاريم.
۴- ما يك ترازنامه اخلاقي بي باكانه و جستجو گرانه از خود تهيه كرديم.
۵- ما چگونگي دقيق خطاهايمان را به خداوند، به خود و به يك انسان ديگر اقرار كرديم.
۶- ما آمادگي كامل پيدا كرديم كه خداوند كليه اين نواقص شخصي ما را برطرف كند.
۷- ما با فروتني از او خواستيم كمبودهاي اخلاقي ما را مرتفع سازد.
۸- ما فهرستي از تمام كساني كه به آنها صدمه زده بوديم تهيه كرده و خواستار جبران خسارت از تمام آنها شديم.
۹- ما به طور مستقيم در هر جا كه امكان داشت از اين افراد جبران خسارت كرديم، مگر در مواردي كه اجراي اين امر به ايشان يا ديگران لطمه بزند.
۱۰- ما به تهيه ترازنامه شخصي خود ادامه داديم و هر گاه در اشتباه بوديم بدان اقرار كرديم.
۱۱- از راه دعا و مراقبه خواهان ارتقاي رابطه آگاهانه خود با خداوند، بدان گونه كه او را درك مي كرديم شده و فقط جوياي آگاهي از راه اراده او براي خود و قدرت اجرايش شديم.
۱۲- ما با بيداري روحاني حاصل از برداشتن اين قدمها، كوشيديم اين پيام را به معتادان برسانيم و اين اصول را در تمام امور زندگي خود به اجرا درآوريم.
سنت هاي دوازده گانه معتادان گمنام
اين سنتها حكم اساسنامه انجمن را دارند و رعايت اصول روحاني مستتر در آنها ما را از شر غرايض شخصي كه مي تواند باعث نابودي و مرگ اعضاي آن گردد حفظ مي كند.
۱- منافع مشترك ما بايد در رأس قرار گيرد. بهبودي شخصي به وحدت NA بستگي دارد.
۲- در رابطه با هدف گروه ما، تنها يك مرجع نهايي وجود دارد، خداوندي مهربان كه به گونه ممكن خود را در وجدان گروه بيان كند. رهبران ما فقط خدمتگزاران مورد اعتماد مي باشند آنها حكومت نمي كنند.
۳- تنها لازمه عضويت، تمايل به قطع مصرف است.
۴- هر گروه بايست مستقل باشد، به استثناي مواردي كه بر گروههاي ديگر اثر بگذارد.
۵- هر گروه فقط يك هدف اصلي دارد، رساندن پيام به معتادي كه هنوز در عذاب است.
۶- يك گروه هرگز نبايست هيچ مؤسسه مرتبط و با هر سازمان خارجي را تأييد و يا در آنها سرمايه گذاري كند و يا نام NA را به آنها به عاريت دهد، مبادا كه مسائل مالي، ملكي و شهرت، ما را از هدف اصلي خود منحرف سازد.
۷- هر گروه مي بايست كاملا متكي به خود باشد و كمكي از خارج دريافت نكند.
۸- معتادان گمنام، مي بايست هميشه غيرحرفه اي باقي بمانند اما مراكز خدماتي ما مي توانند كارمندان خاصي استخدام كنند.
NA- 9 تحت اين عنوان، هرگز نبايست سازماندهي شود اما مي توانيم هيأت هاي خدماتي و يا كميته هايي تشكيل دهيم كه مستقيما در برابر كساني كه به آنها خدمت مي كنند مسئول باشند.
۱۰- معتادان گمنام هيچ عقيده اي در مورد مسائل خارجي ندارند و نام NA هرگز نبايست به مباحث اجتماعي كشانده شود.
۱۱- خط مشي روابط عمومي ما بنابر اصل جاذبه است تا تبليغ. ما لازم است هميشه گمنامي شخصي خود را در سطح مطبوعات، راديو و فيلم حفظ كنيم.
۱۲- گمنامي، اساس روحاني تمام سنت هاي ما است و هميشه يادآور اين است كه اصول اخلاقي را به غرايز شخصي ترجيح دهيد.
فخر السادات كهنداني
*Narcotik Anonymous
|