۲۳ مهرماه، طلايه دار حضور اجتماعي نابينايان
در پشت پلكهاي فرو بسته ام، پرتو تابناك حيات را حس مي كنم. گوشهايم مهد زمزمه هايي است كه از آنها بوي صداقت برمي خيزد. دستهايم در دست تو است تا با يكديگر ميثاق عشق ببنديم و بر فراز قله هاي رفيع انسانيت، تنديسي از قداست نوع بشر را ترسيم كنيم. آري، من نابينا هستم اما نه بر انديشه هايتان بلكه بر آن چه كه چشمهاي به ظاهر تيزبين را فريفته خود مي سازند.
در مرور خاطرات مكتوب زمان، اين بار نيز بيست و سوم مهرماه(پانزدهم اكتبر) را به عنوان روز جهاني عصاي سفيد گرامي مي داريم. در اين روز بار ديگر قانون جهان شمول عصاي سفيد، بر عموم ملتها بانگ مي زند كه: نابينايان نيز مي بايست از تمامي امكانات موجود در جامعه بهره مند شوند. آنان بايد با برخورداري از امنيت كامل، آزادانه در معابر و اماكن عمومي تردد نموده و همچون ساير افراد از امكانات حمل و نقل استفاده كنند. قانون عصاي سفيد همچنين دولتها را موظف مي سازد تا در زمينه آموزش و پرورش، اشتغال، خدمات فرهنگي و رفاهي و... فرصتهاي برابري را براي معلولان بينايي فراهم آورند تا آنان نيز بتوانند همچون ديگر اقشار جامعه، در رشد و تعالي فردي و اجتماعي خويش تلاش كنند.
نخستين قانوني كه در حمايت از افراد معلول بينايي در دهه ۱۹۴۰ وضع گرديد، دربردارنده كلياتي از زندگي اجتماعي است و از اين رو به تنهايي قادر به احقاق حقوق اين اشخاص نبوده و نخواهد بود. آگاهي از اين حقيقت آشكار نيز موجب شد تا از دهه ۱۹۵۰ به بعد، پرداختن به حقوق معلولان و نابينايان در مدار توجه مجامع بين المللي قرار گيرد كه البته پيامدهاي انساني و اجتماعي ناشي از جنگ هاي جهاني اول و دوم و افزايش روزافزون تعداد مجروحان جنگي را نبايد در اين رابطه ناديده انگاشت.
محصول تلاش هايي كه از سوي سازمان ملل متحد و ساير مجامع صورت گرفت، قوانين و آيين نامه هايي است كه وامدار برابري فرصت هاي اجتماعي براي افراد معلول و نابينا مي باشند. قوانيني كه طي آن دولتها موظفند تا با ايجاد هماهنگي بين وزارت خانه ها و سازمان هاي زيرمجموعه خود، شرايط استفاده نابينايان را از امكانات بهداشتي، فرهنگي، آموزشي، شغلي و رفاهي مهيا سازند.
فرهنگ سازي مثبت در جامعه در خصوص معلولان و نابينايان به ويژه در جوامع توسعه يافته، در حقيقت نتيجه پيگيري و اجراي قوانيني است كه در حمايت از اين قشر از افراد وضع گرديده است. پيام روز جهاني عصاي سفيد را نيز مي توان با استعانت از همين واقعيت بيان نمود. اين پيام حاكي از آن است كه براي ايجاد فرهنگ مثبت در جامعه و تغيير نگرش عموم آحاد مردم نسبت به معلولان و نابينايان، تنها نمي توانيم پيامهاي شعارگونه و يا تلاش هاي مقطعي رسانه هاي ارتباط جمعي، آن هم صرفاً در ايام مقارن با ۲۳ مهرماه بسنده كنيم. فرهنگ سازي موثر و زمينه سازي براي حضور همه جانبه نابينايان در عرصه فعاليتهاي اجتماعي، در چارچوب قوانين و آيين نامه هايي كه مبين حقوق اين افراد باشد، ميسر مي گردد. وقتي صاحبان مشاغل، طراحان معماري شهري، سازمانهاي حمايتي و بيمه كننده و دست اندركاران امور فرهنگي، طبق مقررات موظف به پذيرش افراد نابينا و برآورده ساختن خواسته هاي آنان باشند، به تدريج اين واقعيت در باور عمومي جامعه گنجانده خواهد شد كه افراد نابينا و كم بينا نيز با وجود برخورداري از تفاوتهاي فردي، داراي قابليتهاي ارزنده اي هستند كه مي تواند آنان را در كسب استقلال اجتماعي ياري دهد. پس بياييد اين بار نگاهي نو به قانون عصاي سفيد و روز جهاني نابينايان بنگريم و در روشن ساختن خواستگاه هاي اجتماعي نابينايان، بيش از پيش تلاش كنيم.
علي خواجه حسيني
كارشناس ارشد روانشناسي
|