تصحيح شاهنامه توسط استاد «خالقي» كه چندين سال براي آن زحمت كشيده اند بزرگ ترين كاريست كه تاكنون بر روي شاهنامه انجام گرفته است.
دكتر «فريدون جنيدي» شاهنامه شناس و استاد دانشگاه با بيان اين مطلب گفت: شاهنامه يكي از بزرگ ترين آثار ادبي جهان است كه انديشه ها و كوشش هاي نياكان ما در عرصه دانش و فرهنگ بشري را در طول هزاران سال در خود جاي داده است.
فردوسي كسي است كه تمام اين كوشش ها را با انديشه پاك، آرماني و آسماني در گفتاري بسيار زيبا و توانا مطرح مي كند.وي با اشاره به تصحيح هاي موجود از شاهنامه فردوسي گفت: كار استاد خالقي در مورد شاهنامه كاري بسيار باارزش و قابل قبول است، اما كار نهايي نيست و بايد هنوز بر روي شاهنامه كار شود و ويرايشي كامل از بين آثار موجود از شاهنامه تحويل جامعه گردد. همانطور كه گفتم شاهنامه حاصل سال ها تلاش نياكان ما در زمينه دانش، فرهنگ، خرد و منش است. بنابراين نكته هاي فراواني را در خود جاي داده است كه بايد تمامي اين نكته ها را به مردم و نسل هاي بعدي آموخت. به همين دليل تصحيح اثري مانند شاهنامه كاري بسيار دشوار است و كسي كه مي خواهد شاهنامه را تصحيح كند بايد به فرهنگ و زبان ايران باستان آشنايي كامل داشته باشد.دكتر «فريدون جنيدي» بيش از ۲۵ سال است كه در حال تصحيح شاهنامه بزرگ فردوسي است و گفته مي شود اين تصحيح تا سه سال ديگر به پايان مي رسد.
حصيرستان
نويسنده: دكتر باستاني پاريزي-ناشر: نشر علمي
اين كتاب حاوي نوشته هاي گوناگوني است كه در تاريخ، فرهنگ، ادب و مانند آن با ذكر روايات و خاطرات متعدد، گاه به شيوه طنز نگاشته شده است. اما حصير كه بايد حق آن ادا شود زيرا اين پديده تمدن بشري قبل از فرش هاي گوناگون از قالي، جاجيم، گليم، نمد و قالي ماشيني و چيني تنها فرياد رس آدمي از سرما و رطوبت بوده و عجب آن كه بعد از چند هزار سال تمدن، هنوز هم متروك و منزوي نشده و براي خود جايي در تمدن قرن بيستم و حتي بيست و يكم هم دارد. از ديگر محسنات اين كتاب داشتن تصاوير و عكس در رابطه با مقالات آن است.
تاريخ مختصر تمدن و فرهنگ ايران
نويسنده:دكتر احمد تاج بخش-ناشر: يادواره كتاب
تمدن و فرهنگ با اين كه با يكديگر بستگي علّي نيز دارند ولي ملازمه حتمي نيست و گاهي مي شود كه يك قوم در فرهنگ پيشتر در تمدن پست تر از قوم ديگر باشد، يا برعكس. فرهنگ يك قوم در زبان، ادبيات، فلسفه، آيين و هنر تمدن يك قوم دربازرگاني و صنعت و قدرت نمايان است.
بعضي از مورخان اروپايي عمداً يا سهواً آنطور كه شايسته است تمدن و فرهنگ ايران را معرفي نكرده اند و در اظهار نظرهاي آنها تعصب و غرض و يا بي اطلاعي و عدم توجه دقيق مشاهده مي شود.
كتاب حاضر كوششي است جهت شناساندن تمدن و فرهنگ پيش از اسلام ايران. نويسنده سعي بر آن دارد تا فرهنگ و تمدن ايران را از زواياي مختلف مورد بررسي قرار دهد. كتاب از چهار بخش تشكيل يافته، بخش اول مادها، بخش دوم هخامنشيان، بخش سوم اشكانيان و بالاخره بخش چهارم ساسانيان كه شامل بررسي تاريخ و تمدن پيش از مادها، آداب ديني، پيدايش حكومت و قانون، پيدايش خط، صنعت، كشاورزي و آثار باستاني ايران تا پيش از اسلام است.
كتاب سياه مشق
سروده: هوشنگ ابتهاج.ه.ا.سايه-ناشر: كارنامه
هوشنگ ابتهاج در سال ۱۳۰۶ در شهر رشت زاده شد. دوران تحصيل را در همين شهر به پايان رسانيد، مدتي عهده دار كارهاي دولتي بود. چند سالي نيز - از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ - برنامه «گل هاي تازه» و «گلچين هفته» راديو ايران را سرپرستي مي كرد.
ابتهاج در دوران دبيرستان به سرودن شعر پرداخت و در همان سال ها اولين دفتر شعر خود را به نام نخستين نغمه ها منتشر كرد. وي با سرودن شعرهاي عاشقانه آغاز كرد اما با كتاب شبگير خود كه حاصل سال هاي پرتب و تاب پيش از ۱۳۳۲ است، به شعر اجتماعي روي آورد.
به گفته اهل قلم در كتاب حاضر مضامين گيرا و دلكش، تشبيهات و استعارات و صور خيال بديع، زبان روان و موزون و خوش تركيب و هماهنگ با غزل از ويژگي هاي شعر او است و نيز رنگ اجتماعي ظريف آن يادآور شيوه دلپذير حافظ است. از جمله غزل هاي برجسته او، «دوزخ روح» و «شبيخون»، «خون بها»، «گريه ليلي» و .... است.