گروه سياسي: مذاكره كنندگان ايراني دو روز پركار در پاريس را با يك توافق نامه اوليه به پايان رساندند. نمايندگان ايران، فرانسه، آلمان و انگليس ۲۲ ساعت مذاكره سخت و پيچيده را درحالي به پايان رساندند كه گويا هيچكدام از طرفين اجازه امضاي سندي را نداشتند و فقط يك متن راكه به صورت موقت و غيررسمي بر آن توافق كردند روز گذشته با خود به پايتخت هايشان بردند و همين مساله باعث شد كه بعضي از منابع خبري غربي اين مذاكرات را بي نتيجه بدانند.
دستيابي به توافق اوليه
روزنامه واشنگتن تايمز به نقل از يك نماينده ايراني حاضر در مذاكرات نوشت: بعد از دو روز گفت وگوهاي مشكل ما پيشرفت مهمي درباره دستيابي به يك توافق موقت پيدا كرديم. همه ما بعد از اين مذاكرات مشكل به يك راه حل مشترك براي اين مسأله دست يافتيم.
پس از انتشار خبر دستيابي به يك توافق اوليه در دور سوم مذاكرات «يورو ۳» مقامات رسمي چهار كشور از روند مذاكرات ابراز رضايت كردند اما در موضع گيري آنان خبري از پذيرش يا رد نتايج اين مذاكرات نبود. گويا براي بررسي كارشناسي مقامات رسمي و اعلام نظر آنان فرصت چند روزه اي نياز است.
هروه لادسوس سخنگوي وزارت امور خارجه در پايان مذاكرات به خبرنگاران گفت: دو طرف در پايان بحث هايي دشوار به پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي در راه دستيابي به رهيافتي مشترك درباره مسايل دست يافتند. وي افزود: مذاكرات بسيار سخت بود و ايرانيان مانند شير جنگيدند. وي در ادامه خاطرنشان كرد: تماس ها همچنان ادامه خواهد يافت و ما اميدواريم كه پيشرفت هاي حاصل شده به توافقي منجر شود.پس از اين سخنان وزارت امورخارجه فرانسه نيز در بيانيه اي گفت وگوهاي هسته اي در مقر اين وزارتخانه را مثبت ارزيابي كرد.
حميدرضا آصفي سخنگوي وزارت امورخارجه كشورمان نيز متني را به خبرگزاري كشور فرستاد كه در آن مذاكرات ايران با سه كشور اروپايي در پاريس را پيچيده و دشوار اما سازنده و رو به جلو توصيف كرده بود.
وي افزوده بود: در اين مذاكرات درجهت دسترسي به يك موافقتنامه اوليه پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي به دست آمد. آصفي تصريح كرده بود: محصول كار اين مذاكرات و تفاهمات به عمل آمده دراختيار مسئولين جمهوري اسلامي ايران و سه كشور اروپايي قرار خواهد گرفت .
ايسنا هم به نقل از سخنگوي خاوير سولانا در گفت وگو با رويتر گزارش داد ازنظر سولانا مذاكرات ميان مقامات ايران، آلمان، فرانسه و انگليس با به دست آوردن پيشرفتي چشمگير پايان يافت. وي افزود: طرفين به دستيابي به توافقي موقت نزديك شده اند.
|
|
بنابراين توافق كه در سطح كارشناسي بوده است اعضاي هيات هاي نمايندگي فرانسه، انگليس، آلمان و ايران تا چند روز آينده پس از مشورت با مقامات خود در پايتخت هايشان، پاسخ هاي رسمي را ارايه خواهند داد. ديپلمات هاي حاضر در پاريس مذاكرات را كافي دانسته اند و هيچ توافقي براي نشست ديگر را هم لازم نديده اند. به اين ترتيب مرحله اصلي پس از مذاكرات پاريس مربوط به اظهارنظر سران ۴ كشور مربوط مي شود .هرچند منابع خبري اعلام نموده اند براي اين اعلام نظر تا ۲۵ نوامبر يعني زمان آغاز نشست شوراي حكام در وين فرصت هست اما به نظر مي رسد اگر قرار باشد اين توافق در گزارش البرادعي درج شود فقط تا جمعه اين هفته (۱۲ نوامبر) فرصت وجود دارد.از متن توافق ديپلماتهاي ايراني و اتحاديه اروپا خبر زيادي منتشر نشد پيشتر اعلام شده بود كه در هفته گذشته ايرانيها و اروپاييها دو متن جديد در اختيار يكديگر قرار داده بودند تا متن اين پيشنهادات محور مذاكرات باشد. متن اروپايي همچنان بر تعليق بلندمدت غني سازي و فعاليت چرخه سوخت در قبال مجموعه اي از پيشنهادات اقتصادي و سياسي و امنيتي بود.
ولي متن پيشنهادي ايران شامل تعليق كوتاه مدت (حداكثر شش ماهه) غني سازي به منظور اعتمادسازي در قبال مشوقهاي معين و تضمين شده و همراه با نحوه اعطاي زمانبندي شده را در خود داشت. اما به گزارش مهر حسين موسويان ديپلمات ايراني حاضر در مذاكرات در متن مورد توافق اجلاس پاريس كه پس از ۲۲ ساعت مذاكره كارشناسي چهار كشور بدست آمد نقطه نظرات اصلي دو طرف مشخص شد.
وي گفت: اين توافقنامه مجموعه اي از همكاريهاي امنيتي، سياسي، اقتصادي، فناوري و اعتمادسازي درباره آينده صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي جمهوري اسلامي ايران است.همچنين بنابر گفته هاي موسويان طرفين توافق كردند در مدت چند ماه با گفتگوهاي كاري و تخصصي مستقل در زمينه هاي مختلف، بتوانند مجموعه همكاريهاي خود را تعريف كنند. موسويان تصريح كرده است بعد از تصويب مفاد موافقتنامه اوليه روند مذاكرات چالشي نخواهد بود.سخنگوي هيات مذاكره كننده جمهوري اسلامي ايران در مذاكرات پاريس همچنين افزود: براي اجراي موافقتنامه اوليه از هفته آينده مذاكرات كاري با اروپايي ها آغاز مي شود.
در مورد غني سازي اورانيوم هم يك منبع آگاه به ايرنا گفت: در نشست پاريس، ايران مساله كنار گذاشتن غني سازي در زمان نامحدود را نپذيرفت اما در عوض تضمين داد كه از اين تكنولوژي استفاده نظامي نكند. در اين زمينه روز شنبه سيروس ناصري ديپلمات ايراني حاضر در مذاكرات «يورو ۳» به رويتر گفته بود يكي از مسائل مهم درخواست و تقاضاي ايران از هيات مديره آژانس بين المللي انرژي اتمي اين بود كه آنها بازرسي هاي ويژه را متوقف كنند. او هر اقدامي براي تعليق غني سازي را منوط به عادي سازي روند بررسي پرونده ايران در آژانس دانسته بود.
واگذاري رآكتور آب سبك
به ايران
همزمان با انتشار اخبار مربوط به نتايج مذاكرات پاريس روزنامه انگليسي تايمز از مذاكرات جداگانه بين ديپلماتهاي انگليسي و مشاوران برجسته سيدمحمد خاتمي رئيس جمهور در لندن خبر داد.
به گزارش مهر انگليس ممكن است در ساخت يك راكتور تحقيقاتي آب سبك و تامين مواد هسته اي ديگر به ايران كمك كند. اين طرح در مذاكرات پاريس هم مورد بحث قرار گرفته است.اين كار پس از توافق در شرايط و نحوه اجراي آن، با حضور تكنيسينهاي انگليسي و ديگر كشورهاي اروپاي غربي از تابستان آ ينده در ايران اجرا خواهد شد. سوخت چنين راكتوري ممكن است در اسپرينگفيلز نزديك پرستون فرانسه تهيه شود.
تقويت موضع ايران با حمايت چين
وزير امور خارجه جمهوري خلق چين همزمان با مذاكرات پاريس دو روز خود را در تهران سپري كرد. او در گفتگوهاي مختلف خود با مقامات جمهوري اسلامي از فعاليتهاي هسته اي ايران حمايت كرد و نظر كشورش مبني بر مخالف با ارجاع پرونده فعاليت هسته اي ايران به شوراي امنيت را چندين بار تكرار كرد.
روزنامه الحيات روز گذشته موضع گيري چين را عاملي براي تقويت موضع ايران و پيچيده تر شدن موضع اروپايي ها دانست.اما حسين موسويان در يك موضعگيري واقع گرايانه گفت: ايران نمي تواند به حمايت چين در شوراي امنيت سازمان ملل اميدوار باشد. وي افزود: اين اشتباه است كه فكر كنيم چين حاضر است به خاطر پرونده هسته اي ايران در مقابل آمريكا و اروپا بايستد. موسويان در ادامه گفت: مقامات چيني به ايران گفته اند كه ارزش معاملات تجاري آنها با آمريكا صدها يا حتي هزاران برابر حجم معاملات تجاري با ايران است.
به اين ترتيب در چند روز آينده بايد منتظر بود كه در صورتي كه مقامات چهار كشور مذاكره كننده ايران، فرانسه، آلمان و انگليس با توافقنامه ديپلماتهاي مذاكره كننده موافقت كردند اين موضوع را رسماً اعلام نمايند.